Společné vlastnictví lodě

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pát led 14, 2011 5:35 pm

Už jsem tu někde psal, že spoluvlastním loď s dvěma angličany. V anglii je to totiž velice rozšířené. Tyto syndikáty většinou zastřešují fractions firmy, které zase mají výrazné slevy u výrobců lodí, pomáhají při prodeji podílů, můžou mít i své báze a pod.
Správný anglický jachtař má jednu kocábku doma a jednu spoluvlastní někde, kde je teplo. Se spoluvlastníky se ani nemusíš vidět.
Každý rok má jeden podílník právo první volby, po použití loď uklidí a jede domů. Je ale možné, že na to češi nemají povahu.
V přístavech fungují firmy, které za paušál loď udržují, takže majitel může vydělávat peníze ve své profesi a užívat si jachtingu.
Shrnuto, je to naprosto běžné a velmi rozšířené, ale připouštím, že netolerantní blbec může škodit. Ale to se dá řešit.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pát led 14, 2011 6:17 pm

Všechno je to o lidech,o slušnosti,tolerantnosti a i o odpouštění.
Vím o čem mluvím,byl jsem sedm sezon spoluvlastníkem desetimetrové lodi.
Jako snad všichni,kteří se lapili na plavbu po moři,tak i já jsem chtěl mít jednou vlastní loď.Před více jak pětadvaceti léty byla skoro jediná možnost,a to postavit si ji.Taky jo.Po pěti létech šla na vodu první jen 6,20m dlouhá ale moje.Sloužila mě dvanáct let,pak jsem ji vyměnil za Huntera 23,5,ale po pěti létech byl už zase malý.
A tady začalo dilema.Chci větší loď ale na ni nemám.Tak s někým na půl.Všichni mě od toho zrazovali,kamarád,který měl podobnou loď mě řekl že by nešel do holportu ani s bráchou.Přesto jsem do toho šel.Věděl jsem o člověkovi který byl velmi dobře finančně zajištěn,měl podobnou loď jako já a byl ochoten za určitých podmínek do toho jít.Tak jsme se domluvili,prodali své menší lodě a koupili pěknou desetimetrovku.Ty jeho podmínky byly asi takové,že když on je ještě v pracovním procesu,tak samozřejmě nebude moci tolik lodi využívat jako já,důchodce,a naopak já se zase budu větší měrou podílet na provozu a údržbě.Náklady na to se budou platit napůl,termíny plaveb si budeme domlouvat tak,abychom se nějak neomezovali.
Myslím,že to fungovalo dobře,je pravda že mě někdy nakrklo,když mě kolega předával klíče s lístečkem co je třeba spravit,ale vždy jsem si uvědomil že jsem za těchto podmínek do toho šel,a jinak bych se na větší loď nezmohl.Takže co jsem mohl,tak jsem udělal sám,když to nešlo,tak jsme se domluvili,a udělali to společně.
A tak si myslím,že spoluvlastnictví může dobře fungovat,musím ale vědět co je to za člověka s kterým do toho jdu,a taky se chovat tak,jak chci aby se choval on.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát led 14, 2011 8:34 pm

vlastně jsi Marisi popsal fungující manželství :D
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » pát led 14, 2011 8:39 pm

Kolega Seaman udělala pitomce ze všech, kdo mají výhrady ke společnému vlastnictví. Možné to je, ale nic to nemění na tom, že společné vlastnictví čehokoliv je problematická věc už jenom prostě proto, že vlastníků je více než jeden. (už jste se zkusili třeba rozvádět?)
Jistě - může to fungovat a může to nefungovat. Důležité je nastavit jasná pravidla a dodržovat je a být maximálně otevřený při řešení zádrhelů. Podobnost s manželstvím, jak zmiňuje designer, je dost na místě.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pát led 14, 2011 9:06 pm

Asi máš pravdu,letos slavíme 50 let jachtaření i manželství.A ptal jsem se manželky jestli někdy uvažovala o rozvodu.Prý nikdy,vždy o vraždě. :lol:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát led 14, 2011 9:16 pm

někoho mi tvoje paní připomíná :)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

spoluvlastnictví

Příspěvekod kanic » sob led 15, 2011 9:29 am

Jestli o tom někdo vážně uvažuje, přidám pár zkušeností :

2 vlastníci - 2 jsou poloviční problémy, než 3 . Třetí (4.) zájemce jako platící vypůjčovatel.
Spolumajitele znám, vím, že není lakomý a závistivý, drží slovo.

Loď 25 - 30´za cenu do 400 tis., nejlépe napsat na oba.
Sepsat dohodu o podílech na nákladech, vybrat zimoviště.
K lodi přistupovat jako jediný vlastník co se oprav a zvelebování týče, vždy to probrat.

Pamatovat na to, že sám bych do toho nešel a seděl bych třeba doma, v případě potřeby použít znalosti z 1. třídy - počítat do 10 a pak to v klidu řešit.

Takto jedeme my, v mnoha ohledech je to příjemnéjší, protože člověk není na problémy sám, navíc se náš vztah upevňuje. k.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » sob led 15, 2011 6:22 pm

A to su rád, začnu-li trochu ideologicky :D - že se na bezhlavém útěku z náruče absurdního kolektivismu za plot stejně stádního a ustrašeného individualismu taky někdo zastaví a počítá do deseti!

Poslední příspěvky počínaje Richardem zaslouží podle mě pozornost a taky poděkování. Cenné zkušenosti!!!
Stačí potěšující vědomí, že spoluvlastnictví, či spoluprovozování loďky může fungovat i v našich zeměpisných šířkách. Dá se z toho s opatrností vycházet.
teista
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob led 15, 2011 7:04 pm

Myslím,že kdo lodí tak trochu dost žije jí chce mít sám. Co si na ní udělá je jeho věc. Za další musím koupit na jakou mám a dokážu ji sám spravovat. Já to chápu nemám na lo%d za milion,ale ve třech je to již reálné a co riziko jeden udělá dluhy a dojde pan exekutor a je koudel u prd..... neříkám dva si koupí nějakou kocábku za 50 tisíc možná méně jsou pohodoví a funguje to. Ale co z nám z podnikání když byli majitelé dva často to dopadlo tak,že se osamostatnili. Mé heslo co je doma to se počíta a je to jen a jen mé.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

spoluvlastnictví

Příspěvekod kanic » sob led 15, 2011 7:29 pm

No geusi,
všichni nejsme takoví šajbři, abychom měli na celou loď.
Někteří jsme snášenliví. Kromě toho, že si platíme sociální a zdravotní máme i jiné výdaje.
Na lodi se přeci jenom dosytosti svezeme a máme z ní radost.
A podle toho, co jsem zjistil, patří loď na vodu, ne do baráku. k.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob led 15, 2011 8:13 pm

zcela jsem tu reakci nepochopil JÁ jsem přeci napsal koupím si loď na krerou mám což je od pramice po nějaký křižník. Sociální a zdravotní to je myslím irelevantní v této debatě. Všák já mám z mé lodi radost a velkou měl jsem jí vždy když jsem nějakou koupil. A nechátu větu loď patří na vodu a ne do baráku. To se dá vyložit několika způsoby. A to,že rozepře můžou nastat to je realita života. A výdaje ty máme snad všichni i JÁ
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob led 15, 2011 9:12 pm

Platíš odvody, máš aj iné výdaje znamená, že platí platby štátom vyžadované, nevyhýba sa im a platí aj iné ďalšie veci, ktoré by platiť nemusel, ale chce ich platiť. Tebars dieťa ide do zahraničia na študiu, Stojí to tolko ako pekná loď, ale mnoho rodičov dá prednosť tej škole, a tak si nekúpi loď, ale synek ide do Ameriky. . To ako na príklad. A tak ti na loď zostane len velmi málo. Povedzme 5000 euro. Ale ty by si chcel tie svoje dva-tri týždne dovolenky stráviť na lodi kde sa dá vnútri postaviť a na ktorej by si sa nebál preplaviť do Itálie. Máš možnosť dať sa dokopy s jedným, dvomi spoločníkmi a kúpiť loď za 10-15 tis eur, alebo si kúpiš niečo za 5 a jazdíš na Orlíku.

Spoločné vlastníctvo lode je velmi starý vynález, nemu vďačia stredoveké Talianské mestá ako Benátky za svoju prosperitu. Taliansky obchodník radšej vlastnil sto podielov na rôznych lodiach ako by mal mať 5 vlastných. To totiž znižovalo riziko straty ak sa loď potopila, alebo ju zajali piráti. A tak vznikli obchodné spoločnosti. Spoločné vlastníctvo lodí nebol vynález Talianov, ale používali ho aj Holanďania, dokonca car Peter Velký ho prikazom zaviedol v Rusku. Samozrejme bezúspešne, lebo spoločné vlastníctvo lode môžu mať len ludia, ktorý si uvedomujú výhody spoločného vlastníctva.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » sob led 15, 2011 10:33 pm

Denisi, promin, to je nesmysl. Je rozdil, jestli do spolecneho vlastnictvi investujes jako investor - tedy podoba akciova spolecnosti a nebo se domluvis a s kamosem si napul koupis lod. To neni investice ve smyslu benatskem.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » ned led 16, 2011 7:49 am

Síce táto téma sa ma veľmi netýka, ale som sa pohral s myšlienkou, ským by som do spoločnej kúpy išiel. Musím sa priznať, že veľmi rýchlo som prišiel na to, že ani nemám okolo seba takých ludí. Spoločné vlastnícstvo je problém. Samozrejme že sú ľudia sktorými by sa dalo, ale práve oni sú tá výnimka čo potvrdzuje pravidlo. Prikláňam sa ku Geusovi, každý má jazdiť na tom, na čo má. Dobré riešenie je aj charterová loď. Človek si zajazdí aj na lodi na akú v živote nebude mať peniaze.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

spoluvlastnictví

Příspěvekod kanic » ned led 16, 2011 8:13 am

JardaF píše:Denisi, promin, to je nesmysl. Je rozdil, jestli do spolecneho vlastnictvi investujes jako investor - tedy podoba akciova spolecnosti a nebo se domluvis a s kamosem si napul koupis lod. To neni investice ve smyslu benatskem.

Myslím, že Denisovo přirovnání není až tak špatné. Jen to není výdělečné.
Co když má někdo půl lodě na Jadranu, půl lodě na Baltu a doma svou 5 m na vozíku ?
Je to špatně ?

Prikláňam sa ku Geusovi, každý má jazdiť na tom, na čo má. Dobré riešenie je aj charterová loď. Človek si zajazdí aj na lodi na akú v živote nebude mať peniaze.
:good:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned led 16, 2011 8:35 am

JardaF, až taký nezmysel to nie je. Ja som ťažký individualista a preto poznám problémi s ním spojené. Myslím že je zbytočné debatovať v duchu vzájomného presvedčovania sa. Dôvody združovania sú jasné a dôvody prečo sa nezdružovať sú tiež jasné.

Ozzie, som presvedčený že čárter rieši velmi málo. Super je to vtedy ak ide partia. Vtedy finančne unesieš podiel na prenájme, či je to 200 eur, alebo 400 nie je až tak velký rozdiel. Ale musíš čakať až sa taká partia vytvorí, alebo ju aktívne vytvárať a to je tiež forma združovania. Nejdeš v čase kedy chceš ty, ale vtedy ako sa dohodnete. Ak chcem ísť sám s mojou manželkou a na 4 týždne v lete, tak to už začínajú iné počty. Najmenšiu plachetnicu akú nájdeš je 30-33 stop, menšie sú výnimkou, . Za 4 týždne v júli /červenec/ zaplatíš od 4000,- eur vyššie a to si musíš loď objednať okolo vianoc, aby boli tie lacnejšie volné na celý mesiac. Vo februári /únor/ večšnou končia zlavy a potom je to ešte horšie, cena min. 5000,-. Zaplatíš v januári zálohu 2000 eur a v júni zistíš že nemôžeš ísť. A máš po chlebe. Verím že sú ludia, pre ktorých 4-5 tis euro, prípadne aj viac nie je problém a pre ktorých napr. strata zálohy nie je tragédiou. Všetko má svoje výhody a nevýhody. Ja považujem čárter za najhorší spôsob jazdenia na lodi, povedal by som že to je z núdze cnosť. Ak je dobrá partia a všetci sa tešia na spoločnú plavbu, tak vtedy je to super. Myslím že všetci poznáte to : hladáme parťáka do posádky, na poslednú chvílu nám odriekol spoločník. A tak namiesto z ludmi na ktorých sa tešíte, idete s niekým, koho ste ani nevideli. Jedinú výhodu čártru, okrem samých nevýhod vidím v tom, že sa dajú navštíviť loďou miesta kam sa pravdepodobne sám nedostanete. Pozerať na velryby na západnom pobreží USA, alebo "obyčajný karibik".
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » ned led 16, 2011 10:03 am

mě se líbí seemannův model spoluvlastnictví. Může to fungovat lépe, než mezi přáteli. A pokud se ukáže, že je něco špatně, nepřijdeš o přítele.
Larry
nováček na fóru
nováček na fóru

spoluvlastnictví plachetnice

Příspěvekod Larry » pát lis 25, 2011 1:40 pm

Tak nevím proč se většina přispívajících na toto téma vyjadřuje naprosto skepticky. Způsob spoluvlastnictví lodě funguje perfektně pro mnoho lidí ve Velké Británie a Německu. Když se dají dohromady lidi, kteří milují moře a přistupují k lodi jako ke své vlastní musí to fungovat,,,, Smlouva ošetří základní věci a zbytek musí být na lidech, takže objeví-li se mezi Vámi někdo s vážným zájmem o koupi 43-47 stopé plachetnice dejte mi vědět.

Luděk
david
moderátor
Reputace: 234

Re: spoluvlastnictví plachetnice

Příspěvekod david » pát lis 25, 2011 4:34 pm

ludekduda píše:Tak nevím proč se většina přispívajících na toto téma vyjadřuje naprosto skepticky. Způsob spoluvlastnictví lodě funguje perfektně pro mnoho lidí ve Velké Británie a Německu. Luděk

jestli to není tím, že tady jsme v Česku :hmm:
samoliter
účet uživatele zrušen

Iluze.

Příspěvekod samoliter » pát lis 25, 2011 5:49 pm

Jestli chceš přijít o kamaráda, přítele a iluze, tak začněte spolu podnikat, nebo si společně něco kupte, dlouhodobě pronajměte. I v rodině, bráchové, synovci a pod, to málokdy funguje. A můžeš to mít ošetřeno smlouvou s notářem, ale až Ti přijde třeba exekutor vybrakovat byt, provoz, tak to poznáš. Vylučovací žaloby, měsíce a roky majetek v ř.i.t.i. a nemáš zastání, leda u televize. Černé ovce, občanské judo a pod.
A dost na známých na tyto věci jen nadává po osobních zkušenostech.
Je to fakt, že co v pohodě fachčí v Reichu, Holandsku, Francii a pod, to tady jaksi nemaká. Dříve, nebo později Tě tady spíše oje..., a budeš třeba platit i za jiné.
Tady očekávej od ostatních jen to nejhorší. Když se to stane, tak si s tím počítal a nebrečíš pak v televizi, že jak Tě oje...
Když se to náhodou nestane, tak si příjemně překvapen a v pohodě.
Takže ludkududo, jestli máš na to kuráž, klidně do toho jdi.
Nejsem škarohlíd a přeju Ti, abys dal dohromady dobrou partu, pronájem, koupě lodě v pohodě, a plout tak dlouho, až ty zatracené vlny vyžehlíš. samoliter.
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » pát lis 25, 2011 6:24 pm

Pro Luďka to asi nebude:
http://www.boatshop24.com/en/sailing-bo ... 0m-3295285
do 43 stop tomu ještě pořád 10 chybí, ale třeba tu bude další šílenec, který by ji vzal napůl :lol: :mad:
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » pát lis 25, 2011 7:06 pm

pokud nekdo touzi po spoluvlastnictvi lode tak tady byva spousta nabidek.
http://www.boatsandoutboards.co.uk/other/boat-share
jsou to vetsinou zabehnute lode,urcite jednodussi nez neco vymyslet...
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pát lis 25, 2011 8:10 pm

http://www.yachtfractions.co.uk/os/sail.asp?sort=2
Tady jsou lodě pod UK vlajkou plující ve středomoří a hledající podílníky. Před dvěma lety jsem podíly kupoval, žádný problém.
Se spolumajitelem jsem se ještě ani neviděl. Ještě jedna poznámka. Čím větší loď, tím větší peníze nejen za podíly.
Pro rodinu ideál max. do 40f.
classic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod classic » sob lis 26, 2011 5:13 pm

to ludek-kolik lidí ,jaká cena?
Larry
nováček na fóru
nováček na fóru

spoluvlastnictví lodi

Příspěvekod Larry » pon lis 28, 2011 8:51 am

No přemýšlel jsem tak dva až tři lidi. Díval jsem se přímo na Benetaue a docela zánovní lodi kolem 2007, 2008 se pohybují od 115000 do 130000 Euro. Přemýšlel jsem nad oceanis.

Luděk

Zpět na