Dobrý večer všem,
Včera jsem se vrátil po týdnu ze Gdyně,kde jsem dlel v již vzpomínané Námořní škole na nějakých doplňujících kurzech.Než odpovím Trunksovi na jeho otázky,tak jenom napíši,že jsem vzal několik propagačně informačních cédeček školy,a tak pokud mne Trunks osloví na e-mailu,mohu mu CD zaslat.Myslím,že by ani nebylo špatné pro administrátory dát pár kapitol zde na server,neboť tam jsou i nějaké informace o školení jachtařů-CD bych zaslal obdobným způsobem..Jinak v přístavu kousek od školy stojí "Dar Pomorza",stará školní plachetnice předělaná na muzeum a spolu s ní tam stojí nová plachetka "Frederyk Chopin" - to jenom,jako informace pro radost.
K otázkám od Trunkse :
1/Polštinu jsem se učil ve čtvrťáku na gymplu,který jsme trávili v Jevíčku.Dříve se tam připravovali studenti,kteří odcházeli na VŠ do ostatních lido-demo zemí.Naučili jsme se tam úplným základům,ale tu správnou polštinu stejně člověk pochytil až v každodenní praxi.
Mohu Tě ale ujistit,že tam byla spousta kluků po průmyslovkách,bez žádných základů a vyštudovali bez větších jazykových problémů.
Řekl bych,že jako příslušník Štůrova národa budeš mít i trochu výhodu oproti nám,z písečku Františka Palackého! No a nějaká soukromá učitelka vybraná hned na začátku studií,také udělá malý lingvistický zázrak!
2/Námořník a rodina - neustále diskutované téma! Řekl bych,že je to věc velmi individuální,ale řádný výběr partnerky je na výsost důležitou záležitostí! Znám množství šťastných svazků,které přetrvaly celý život v odloučení a znám množství svazků,které nevydržely ani jedno přeplutí Atlantiku. Takže velmi individuální záležitost,ale možná.
3/Stipendium,nebo firemní sponzoring? Pokud máš Ty osobně (nebo rodiče) dobré finanční zdroje,pak bych studoval takto a byl nezávislý a mohl si vybírat rejdaře,buď již v průběhu a nebo až po ukončení školy. Jinak ten firemní sponzoring také není špatný,neboť se upisuješ asi na těch 5 let a již v průběhu studií máš šanci si vytvořit své místo v budoucí kompanii.Ta škola je dnes sponzorovaná řádkou firem,které jsou vesměs na dobré úrovni a potřebují kádry do budoucna (např.německá
www.essberger.com).Jinak mnou doporučovaná firma cos crewmanagement,dodává lidi do jednoho německého rejdařství a to si přes ně dává vyštudovat kluky do mojí Alma Mater ve Štětíně.Syn mého kolegy nalodil někdy v červenci na jednu zkušební plavbu (cca 6 měsíců) a teď už je ve Štětíně na prvním semestru.Jelikož tuto situaci a firmu znám,tak jsem ji i doporučil.Jinak Tatramarine má ve gdyňské škole svoji vývěsku a je opravdu výhradním zastoupením na Slovensku.
4/Mořská nemoc- ano měl jsem a ještě dodnes občas problémy mám.Je to svinstvo,kterým si musí většina v různé míře projít.Každý to snáší nějak jinak,na každého to jinak působí.Nebudu popisovat jak vypadá,neboť jsem na tomto serveru našel velmi obsáhlou polemiku o mořské nemoci,kde najdeš mnoho zajímavých postřehů.Dá se(musí se) s ní bojovat. Jinak pro povznesení ducha Ti napíši,že valná většina si zvykne,ale i slavný Admirál Nelson házel šavle ještě u Trafalgaru.
5/Neustálé školení a certifikace je pravdou,ale pokud toto odvětví člověka opravdu zajímá,tak to rozhodně není na překážku.Společně s rozvojem techniky a vůbec s pozitivním (telekomunikace) a negativním (piráti,hrozba terorismu)pokrokem se člověk musí stále v něčem novém školit.Odvětví námořního průmyslu je velmi široké,různorodé,ale nesmírně zajímavé. Zajímavé je samozřejmně mořeplavba jako taková,ale i na ní navázané,nebo přímo spojené obory,jako je třeba námořní právo,nebo komerční provoz lodí.Doufám,že toto stačí jako odpověď,pokud bude žízeň po dalšícm rozšíření,rád ji uhasím.
6/Do kdy tuto práci dělat a nebo jaké jsou šance na břehové uplatnění? Dokdy- pokud se udrží moč a kurs tak to pořád ještě jde!
Řekl bych,že je to opět individuální,ale ta hranice těch 60-62 let bude asi opravdu konečná.Já osobně jsem dost entuziastickým člověkem,a tak i zkouším nějaké alternativy na suchu.Posledního půl roku jsem dělal takového bezpečnostního superintendenta na našich lodích.Seděl jsem doma v Čechách a lítal po lodích na audity,kde jsem kontroloval,jestli jsou dodržovány mezinárodní a firemní předpisy-dost zajímavé a v současné době i žádané povolání.Jeden z mých kolegů teď pracuje v naší firmě jako komerční operátor lodí,které si firma pronajímá.Je ovšem pravda,že tyto břehové práce se nejlépe vykonávají,pokud je dostup do moře,v našich krajích je to poněkud limitované.(Ten kolega z ráhna na fotce výše,je kupříkladu námořním speditérem a ještě k tomu školitelem jachtařů a zkušebním komisařem na MD ČR-takže možnosti tu jsou!)
7/Na jakých lodích jsem se plavil - na lodích na kusový náklad,na sypaný náklad,na speciálních lodích provádějících odlehčovací práce lodí s ponorem větším nž 17m a za dva týdny jedu na zkušenou na chemický tanker.Nebyl jsem na kontejnereové lodi,na žádném tankeru a na žádné osobní lodi.
Takže snad je to vše.Jak jsem řekl výše,jsem ready na další otázky a případné polemiky.Pro CD mi napište na mail.Zatím ahoj všem!
Fair winds!
Mobydick