Článek: Proč lidé necestují?

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned lis 08, 2009 12:19 am

Ublížil neublížil, svým příkladem s kamarádovou hospodou jsi mě zahanbil. Je to tak jak píšeš, není k tomu co dodat a nejraději bych svůj hloupý příspěvek smazal. Ale to by asi nebylo fér.
No co už fčil. Snad jen, jedeme dál. ;)
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod mirinekk » ned lis 08, 2009 12:29 am

Baharis píše:Ublížil neublížil, svým příkladem s kamarádovou hospodou jsi mě zahanbil. Je to tak jak píšeš, není k tomu co dodat a nejraději bych svůj hloupý příspěvek smazal. Ale to by asi nebylo fér.
No co už fčil. Snad jen, jedeme dál. ;)

Já jedu dál ;) pořád mi bude ctí se stebou setkat. To myslím vážně.

A neboj budu ti i volat :D 15. května vyrážím na Palagružu a rád bych pár rad. Tady pokud dáš.....ale myslím že to je hloupá otázka?
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

jezdí jen ten kdo chce?

Příspěvekod mysacek » ned lis 08, 2009 5:42 pm

Ahoj,
článek Jirky je pěkné rozebrání skutečného stavu, který mnozí z nás známe z vlastních zkušeností, trošku napadající byly některé reakce.
Mně osobně vadí neupřímnost - jel bych, ale.... jsem na to už moc pohodlnej - to by byl pádný důvod a ... pravdivý, ale to vám nikdo neřekne.
Jinak, co je statečnost? Pro mně to bylo ráno vstát umýt se, oholit se a vydat se do kanceláře. Život na lodi a cestování není statečnost, ale přirozený a příjemný způsob žití.
Řečeno slovy klasika, "Někdo má rád holky jinej vdolky." A úpřímně řečeno - vážím si těch, co se ráno oholí a s úsměvem vyrazí do kanceláře.
karelrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karelrs » ned lis 08, 2009 5:44 pm

Ahoj, prokousal jsem se až k usmíření a to je dobře. Já neznám nikoho z vás zůčastněných, jen Baharis má snad svou fotku u příspěvků, ale já mu rozuměl vše co napsal a bylo to psáno
bez snahy někoho napadnout. Nevím jestli to mohu prohlásit, ale troufám si říct, že jsem vně a mám nezaujatý úsudek. Tyto dohady zabrání vodám, aby byly stojaté a nám dají thema ke čtení.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned lis 08, 2009 5:47 pm

Tak ste si chlapi pokecali :D a teraz by som si dovolil niečo k pôvodnému článku Proč lidé necestují. Aj ja som si položili túto otázku keď som na týchto stránkach ponúkal sploluplavbu po Dunaji do čierneho mora na gumákoch v sklze. Položil som si podobnú otázku: kde je ten skvelý národ čo za socializmu celý rok šetril, aby mohol potom v zahraničí žiť tri týždne na konzervách? Rýchli záver bol že ten národ cestovatelov je chýmera, asi tak isto ako zlaté české ručičky. A vzhladom k tomu že sa k nám nikto nepripojil, tak som na otázku prečo je to tak hladal aj odpoveď. Takže sa s Altegom môžem podeliť o moje zistenia. V prvej rade nie je pravda že ludia necestujú. Dá sa to dohladať v štatistikách, ale doma trávi z rôznych dôvodov dovolenku cca 30-40% ludí. Rovnaké množstvo ludí cestuje s cestovnými kanceláriami a nielen k Balatónu, alebo na Lido di Jesollo, ale čoraz častejšie aj do exotických destinácií. A zvyšných 20-30% sú individuálny cestovatelia. Títo sa delia na mnoho skupín, mototuristika, karavanisti, trampi, vysokohorský turisti, lyžiari, surfisti, paraglajdisti a im podobný, batôžkári, ale aj náboženský cestovatelia, cyklisti, psíčkari čo chodia len na výstavy, pútnici po architektonických pamiatkach, návštevníci hudobných festivaloch a ďalší a ďalší. Medzi túto rôznorodú zmes samozrejme patria aj jachtári. Teda podla mňa je to presne naopak ako Altego napísal, vela ludí cestuje, velmi vela.
Altega by preto mala zaujímať najme skupina jachtárov a možno potápačov. Aká velká je však táto skupina, prípadne kolko % je to z celého národa. Je to aspoň pol percenta, alebo je to štatisticky nezaujímavých 0,00nič ? Pritom drvivá večšina dnešných jachtárov je plne uspokojená čártrovými ponukami a tých pár "zúfalcov" túžiacich po preplavbách a ťažkých búrkach chodí s Windwardom :) cez Yachtnet company. A ten posledný zvyšok, čítajúci niekolko desiatok /stoviek/ ludí, túžiaci po exotike si nájde dnes čártrovú ponuku kdekolvek na glóbe. Prenajať si loď v Indonézii, Turecku, Karibiku, na Cap Horne,..., alebo v Kanade žiadny problém. Takže Altego má k dispozícii mimoriadne úzku skupinu ludí, tak uzučkú, že sa mu až zdá že ludia necestujú. :( A aj táto skupina má dnes pomerne vysoké nároky na štandart a nejaká samo domo "spatlaná", alebo udržovaná plachetnica je pre nich nielenže nezaujímavá, ale priamo nebezpečná. /to spatlaná naozaj nemyslím zle, tí čo ma poznajú vedia že aj som patloš/. Svojim levím podielom k tomu zrejme prispel Olda Karásek, aj keď ho mám v patričnej úcte, ale historky o dobrodružných plavbách s ním sa šíria a nasledovníkov rozčarovaných turistických moreplavcov je preto málo. A čo je horšie, niektorý s týchto ludí sa nemohli ubrániť dojmu, že sú na lodi len a len pre ich peniaze.
A tak majitelia lodí čo sa chcú plaviť po svete a niečo si tým plávaním zarobiť, alebo aspoň privyrobiť, to majú velmi ťažké. Preto som naozaj rád že na web stránkach jachting.info nachádzajú priatelské prostredie a pre ten kúsok komercie im nikto nenadáva a ani sa na nich nikto nehnevá. A len dúfam že okrem vedenia Jachting.info majú taký názor aj členovia našej web komunity. ;)
...šišmária, na Mišáčka som s tými preplavbami zabudol, tak soráč... :)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Re: jezdí jen ten kdo chce?

Příspěvekod JardaF » ned lis 08, 2009 8:00 pm

mysacek píše: A úpřímně řečeno - vážím si těch, co se ráno oholí a s úsměvem vyrazí do kanceláře.

Fakticky? Tak to jsi prvni, od koho to slysim.... Osobne jsem presne tohle delal patnact let (do banky), az jsem si jednoho dne rekl, ze uz ne. A od zakladu zmenil totalne zivot. :)
Ale to je :offtopic: a jiny pribeh. Presto díky :)
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » ned lis 08, 2009 9:06 pm

mirinekk píše:Pravil Simon: proc je v Cesku tak hluboce zakorenena predstava, ze cestuje jen ten, kdo leti minimalne pres pul zemekoule?

mne osobne treba 99% zminenenych mist absolutne nezajima a nikdy bych tam nejel ... coz ale neznamena, ze necestuju.

Nezlob se, ale nevěřím, že by jsi nechtěl poznat Jávu, Bali, Lombok atd...

opravdu ne, kdyz nekam jedu tak:
a) za vinem
b) za jidlem (a evropskou kuchyni silne uprednostnuju)
c) za pamatkama (evropskeho) stredoveku ;)
a d) prijde me uchylne poznavat mne kulturne vzdalena mista kdyz neznam poradne ani mista kam kulturne patrim a kde je mne dobre. o poznavani cizich krajin a mistnich zvyklosti za 2 tydny si tez myslim svoje. je to tam proste jine ... ale to mne nejak neuspokojuje. radsi si zajedu na rizek k fuglmuellerovi, vystavu impresionistu a kave a dort k sacherovi do vidne nez se tahnout nekam, kde jsou mozna mily lide (mozna ani to ne) a pak uz jen priroda ktera mne nic nerika (mam fakt radeji evropskou prirodu, chtel bych videt smecku vlku v beskydech, to by byl zazitek na cely zivot ... ze slona na safari bych zival nudou a umiral vedrem ;))
...fakt tam nechci ... kdybych chtel, tak se tam za par korun podivam, tuhle moznost vzhledem k tomu co delam mam, nevyuzil jsem ji a nevyuziju.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » ned lis 08, 2009 9:14 pm

Fanda píše:Musím se trochu zastat Altega - Jirky D. Přijde mi dost zarážející, že někdo tak vehementně kritizuje a téměř odsuzuje něco, co nikdy nezažil. Kdo nezkusil, nepochopí. Myslím, že téměř každý, kdo jednou vstoupil na palubu plachetnice, snil o velkých plavbách. Ne každý je schopen a ochoten svému snu hodně obětovat. Tak to prostě je, to je výsledek konzumní civilizace. Cožpak je za "dobrodružství pod plachtami" plout od konoby ke konobě, od mariny k marině nebo do zátok, kde v okamžiku vhození kotvy přijede "pumprdlík" vybrat peníze. Jachting na většině míst Evropy je už často pouze o penězích, právě na rozdíl od "třetího světa", kde lze žít za zlomek tady mnohokrát zmiňovaných částek. Nakonec, nalézt důvod, proč něco neudělat, je vždy jednodušší.

tohle skatulkovani lidi na stejne skatulky dle sebe neni dobre
...nekdo chce na lod kvuli zatokam v evrope, nekdo kvuli zdolani atlantiku, nekdo kvuli zatokam kde byl naposledy kolumbus, nekdo kvuli tomu, ze prijezd do velkych/starych mest je nejkrasnejsi z more .... duvody jsou ruzne.
vzdycky kdyz jsem v barcelone je muj sen dojet tam do mariny na lodi, musi to by krasa ... s kotvenim primo v centru na la rambla, prochazkou po meste a skvelou veceri v nejake zapadle rodinne restauraci. co me nelaka je delat si testoviny ze zbytku v lednicce nekde v opustene zatoce na sumatre.

a dobrodruzstvi se da zazit uplne vsude (co treba silnejsi bourka na zricenine hradu Ralsko? :)), timhle smerem miril muj prvni prispevek k tematu
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » ned lis 08, 2009 9:17 pm

mirinekk píše:Jen jsem se zeptal: Z čeho se ti dělá špatně?

Baharis psal:Jestli si myslíte, že když pracuji pro portál několik hodin denně, prostojím dva dny od rána do večera na veletrhu, spoluorganizuji další lednové školení pro členy (samozřejmě za děkuji), že se vám ještě budu muset zodpovídat z čeho se mě dělá špatně, tak to se hluboce mýlíte. Pokud máte k mé práci nějaké připomínky, máte možnost to projednat s Liborem, na to máte právo i podle Pravidel fóra.

Baharisi promiň prosím. Nikdy jsem ti nic nevičet, naopak já plnými doušky hltám Tvé zkušenosti a to myslím upřímně. Sám víš, že jsem ti pro radu i volal a to je dáno tím, že si tě vážím.

Ale, je tu jedno malé ale....kamarád má hospodu. Když ji zakládal a pracoval na ni...pomohl jsem mu. Jak ručně, tak i že jsem mu tam ,, za děkuju´´ poslal zedníky kteří mi jinde mohli vydělávat peníze. Dělal jsem to pro kamaráda. Tak jako ty to děláš pro nás a pro portál...ale to malé ale..nikdy, ale opravdu nikdy jsem mu to nevyčetl. Osobně budu jen rád, když ti budu zase někdy moc zavolat o radu. A každé dobré rady, kort od tebe si vážím, ale....hodně přemýšlím......teď mi trochu připadáš jako malý kluk. Buď brečí, nebo se vzteká. Nikdo, tedy alespoň já, tě nechce urazit.Sakra vždyť si tě tady 99% lidí váží, včetně mě.

Nezlob se, opravdu nechci začít nějakou malou válku, ale třeba Papito....přišel jen z dobrou radou...nic mě do toho, do Řecka zatím nejedu,ale....děkuji za radu Pepito, my jsme se rozhodle takto...Byla by to jiná odpověď než jsi napsal. Já osobně si tě moc Vážím, ale myslím si, že n ěkdy by jsi mohl a zrovna k nám, začátečníkům, být schvovívavější.

Sakra jsi ,, upřímně´´ PAN KAPITÁN, pochop občas i ty nás.

PS.: Nechci se s tebou pohádat, ale někdy mi opravdu přijde, že není jiná pravda než ta Tvoje.

baharis jen napsal, ze cest je mnoho, stejne jako ja ... tak proc ta snaha o ukrizovani?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned lis 08, 2009 9:37 pm

V pohodě Simone. :)
S Mirinekkem jsme si to vše vysvětli jak zde i soukromou cestou. Trochu šum, trochu úlet, to se stává. Ale jsme v pohodě :thmbup:

Vysvětlení některých věcí, ač se zdají být ve slepé uličce, bývá nečekaně jednoduché. Stačí to jen jedno. Aby obě dvě strany chtěly. A to my jo. ;)
Richi
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Richi » ned lis 08, 2009 10:03 pm

Děkuji Mirenekku za inspiratívní foto, díky tomu snad budu letos cestovat více po vodě, ženě nasadil si brouky do hlavy,
zase se % cestujících - jachtařů zvýši.
Snad jen z bych uvítal od Tebe pár praktických přípomínek, jak to organizuješ když pluješ na plachty, tj jak to zvládate v náklonu?
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon lis 09, 2009 9:01 am

ja ten clanek teda pochopil trochu jinak nez je tu ve vetsine prispevku rozebirano.

Podle me Altego vubec nekritizuje ani se nepovysuje nad lidi co necestuji zrovna kolem sveta nebo proste do exotickych mist jak tu bylo v nekterych prispevcich naznacovano.

Je prece jasne ze nekoho laka kempovani u reky, nekoho dovolena na chalupe, nekdo radsi travi volnej cas v hospode, nekoho charterove plavby a nekoho proste exotika a daleke cesty. Nic z toho neni lepsi ani horsi - je kazdeho volba co bude delat a nezda se mi ze by Altego mel v umyslu nekoho kritizovat za to co si zvolil.

Ja jsem to pochopil tak, ze kritizuje/hodnoti ty lidi, kteru rikaji JA BYCH TAK JEL, ALE NEMUZU PROTOZE ...

...Altego chtel podle me jen rict, ze MUZOU POKUD BUDOU CHTIT. ...ze cestovani neni ani tak o penezich jako o CHTENI

Ja psal Mysacek, je to o ty neuprímnosti - rika "JEL BYCH ..." ale uz nerekne treba "...ALE NEPOJEDU PROTOZE JSEM NA TO UZ MOC POHODLNEJ"
ale misto toho rekne NEMUZU PROTOZE ...

....a Altego chtel ve svy clanku podle jen zhodnotit tento stav a vsem sdelit ze kdo opravdu CHCE ten MUZE.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pon lis 09, 2009 9:39 am

To Richi: Dej mi prosím týden a jak jsem už slíbil Pepovi napíši vše o cestě s půl ročním mimi a dám to do sekce děti na lodi. Noci se prodlužují a bude více času ;)
marianb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marianb » pon lis 09, 2009 9:46 am

dodo píše:...a Altego chtel ve svy clanku podle jen zhodnotit tento stav a vsem sdelit ze kdo opravdu CHCE ten MUZE.

Přečetl jsem si uvedené zamyšlení dvakrát, ale na mne působí jako stesk nad nedostatkem klientů.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon lis 09, 2009 10:07 am

Tohle bych já Altegovi nepodsouval.
Člověku který se pohybuje dlouhé týdny v dalekých zemích jdou různé myšlenky. A pokud je ochotný je dát na papír a pustit je mezi lidi, je jen dobře. Můžeme (snad) nad nimi přemýšlet, polemizovat.
Jsem naprosto přesvědčený, že Altego napsal o čem přemýšlel a pokud jsem nad některými jeho vývody polemizoval, bylo to v dobrém. Přemýšlel jsem také a v některých intencích jsem došel k jiným závěrům. Snad to pisatele neurazilo a bude pokračovat, tak jak se už i stalo.
Ne, opakuji, nemyslím si že tu jde o "stesk" nad nedostatkem klientů. Jde podle mě o filosofické zamyšlení, proč to tak je. Řekl bych že před chvílí Dodo to lépe vystihl.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon lis 09, 2009 10:10 am

marianb píše:
dodo píše:...a Altego chtel ve svy clanku podle jen zhodnotit tento stav a vsem sdelit ze kdo opravdu CHCE ten MUZE.

Přečetl jsem si uvedené zamyšlení dvakrát, ale na mne působí jako stesk nad nedostatkem klientů.

To jo, ale az jako dusledek.

Proste popisu sve "vystrizliveni" z toho ze kdyz to planoval tak mu zrejme spoustu lidi rikala ze by jela atd. ...ale najednou z nejakeho duvodu NEMUZOU :-(

Proste popisuje sve vystrizliveni ze sve predstavy ze spousta lidi CHCE cestovat (cestovat s nim).

Ale rozhodne se nepovysuje nad lidi co necestujou tak jako on (jak tu bylo naznacovano) - on jim jen dava tu moznost.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon lis 09, 2009 10:24 am

Stesk nad nedostatkem klientů to určitě nebude...ještě tak to mohl jen impuls k zamyšlení.
Ta loď ho neživí, pokud vím, prostě pluje protože chce....a plul by i sám. Nicméně je asi více společenský, než jiní.
Já také nerad pluji sám. Ale znám několik samotářů, co nejraději sami...
Koneckonců na toto téma mluvil známý jachtař v Libštátě. Ono je to totiž snažší...rozhodujete se pouze za sebe, odpovídáte jen za sebe. Nemusíte brát ohledy, nemáte starosti se sháněním posádky.....a také nemusíte řešit povahové rozdíly......Ale to už asi patří do jiného tématu - osamělých mořeplavců.

Berme to tedy jen jako zamyšlení jednoho kolegy .......nic víc.
marianb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marianb » pon lis 09, 2009 12:47 pm

Nepodsouvám. To bych nerad. Vpodstatě se stotožňuji s příspěvkem, který zapsal v tomto vláknu Baharis (čt 05. listopad, 2009 21:45). Možná s menším rozdílem, že bych se dál než za "humna" rád kouknul, ale nynější priority mám nastavené tak, že to pro mne reálné není a měnit to nechci (zatím). :)
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pon lis 09, 2009 1:40 pm

Denis píše:...šišmária, na Mišáčka som s tými preplavbami zabudol, tak soráč... :)

...já myslel, že jsi na mně zapomněl s tou spatlanou lodí :D
Denisi, vypsal jsi sice kupu míst, kde se dají lodě půjčit, ale v celé Mikronésii a Melanesii neseženeš jedinou charterovou společnost. Tam můžeš opravdu natrefit pouze na lidi s vlastní lodí a je jedno, jestli je to zbouchaná nebo vysloužilá charterovka, vždy je to hlavně o údržbě. Já bych viděl ještě jeden důvod nezájmu. Řekl bych, že je hodně lidí, kteří by se na ta místa podívali, ale neví o té možnosti. Neříkám přeplavby, na to se budou lidi hledat zle, ale třeba na takový Guam. Myslím, že pár military fandů na druhou světovou válku by se tam a po okolí rádo podívalo, akorát holt neví, že se to dá zvládnout na lodi. A podobně je to s jinýma destinecama, akorát zase cílová skupina bude jiná. Ono totíž už jenom zařazení Oldy Karáska, Jirky Denka nebo mně mezi jachtaře asi není přesné, spíš škatulka cestovatelé využívající lodě.

JardaF píše:Fakticky? Tak to jsi prvni, od koho to slysim.... Osobne jsem presne tohle delal patnact let (do banky), az jsem si jednoho dne rekl, ze uz ne. A od zakladu zmenil totalne zivot

.. a to je i můj případ.
Zidu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zidu » úte bře 02, 2010 12:56 pm

Ahojte,
veľmi krásna diskusia a čítanie. Aj keď v začiatku to mierne iskrilo...... :)

Jiří to napísal priam majstrovsky a Denis, to vystihol veľmi trefne.

Myslím, že sa všeobecne cestuje a dosť . Je to skutočne len otázka priorít a nastavenia každého človeka. Našťastie, nie sme všetci podľa kopíráku, inak by to bola nuda.

A priority ? Tie sa menia. Stačí nejaká zásadná zmena v živote ako podlomené zdravie, zmeny v práci, v rodine a všetky priority uznávané dovtedy máte postavené úplne na hlavu. Napriek tomu väčšina ľudí robí všetko pre hmotné statky a iné pôžitky a na zdravie, na relax nemyslia. Na to sa myslí až keď je neskoro. Cestovanie osobne radím do tej oblasti relaxu a oddychu.

Obdobne to je aj so snami.Ich priorita sa mení. Veď snívať a sa dá ľahšie a ľahšie sa dá aj závidieť. Nič to nestojí. Horšie je niečo pre ten svoj sen urobiť, lebo človek je od prírody tvor "lenivý" a nerád mení zabehaný stereotyp. Preto veľmi často aj ja počúvam odpovede pri mojej práci... "aj by som, ale....." a milión výhovoriek.
Prečo ? No preto, lebo by bolo potrebné pre to niečo meniť. Vybehnúť zo stereotypu. V prvom rade zmeniť myslenie a svoju vlastnú lenivosť.
Ale odsudzovať niekoho za jeho priority a myslenie ? Verím, že takto to autor článku Jirka nemyslel.

Môžem Vám poslúžiť ako príklad.
Mám 48 rokov - koncom roka 49. Celý život som sa snažil držať svojich priorít a hoci nie ľahko, vždy mi to vychádzalo. Veľa som toho nenacestoval. Nejaké to Chorvátsko, Kréta, Nemecko, Francúzsko a Polsko. Skôr pracovné a služobné cesty, ako len dovolenkové záležitosti s rodinou.
Pred štvormi rokmi som dospel do štádia, kedy ma bývalé povolanie prestalo baviť, ba priam som ho znenávidel. Odhodlal som sa a "zmenil" som ten môj lenivý postoj. Povedal som si jedného dňa a dosť ! Začal som robiť niečo iné. Niečo, čo bolo predtým pre mňa úplne nemysliteľné, niečo čo mi dalo úplne inú dimenziu života - ďalší impulz. Povedal som si, že je konečne čas na to, plniť si aj tie detské sny a niečo som pre to začal robiť. Popri tom mám naďalej ďalšie množstvo koníčkov a zábaviek. Veď prečo nie.

Napriek tomu sa na mne môj vek a aj lenivosť podpísali. Niektoré veci nie som ochotný riskovať, ale ani akceptovať. Keď som si prečítal informácie čo všetko je treba na to aby som sa mohol vydať na more, o praktikách v marínach v Chorvatsku, papierovej džungli ohľadne poplatkov, kurzov, poistení.... atď. Som skôr demotivaný, ako naladený tak, že si poviem: ".... áno, toto je to čo chcem, to je ten môj sen. Toto je to pravé..." :gun:

To moje "jachtárske" cestovanie sa preto na najbližšie obdobie obmedzí len na naše vnútrozemské vody a začnem postupne. Najprv na Liptovskej Mare, potom určite aj inde. Nevylučujem pobyt na nejakej tej dovolenkovej plachetnici na mori v Chorvátsku ako motiváciu... :roll:
Ale nateraz, to pre mňa stačí a vyhovuje mi to čo je. Netúžim letieť niekam tisíce kilometrov ďaleko a vidieť zaujímavé destinácie. Veď nepoznám poriadne ani to čo mám pod nosom na Slovensku a o Čechách ani nehovorím.
Nechcem cestovať ?
Myslím, že nie. Len som na to aj pri tých mojich 48 rokoch "nedozrel" a tu vôbec nejde len o financie.

Niekto je ochotný "vyvaliť" nemalé finančné prostriedky na to, aby sa išiel pozrieť na Majstrovstvá sveta do JAR a niekomu to absolútne nič nehovorí. Je preto na mieste aby "športovec cestovateľ" odsudzoval niekoho, kto tam nepôjde a nechce ísť aj keď dostane super ponuku?
Je na mieste, aby si ten čo ho MS nezaujímajú poklepkával prstom po čele a poukazoval na toho čo tam ide "minúť " obrovské peniaze? Myslím, že nie je. :)

Schválne som použil iný príklad, ako niečo spoločné s vodou a s jachtingom.
Jirka, je majster pera a to, že sa nezapojil vôbec do tejto diskusie a prekáračkami medzi Vami ( teda nami ) svedčí o jeho silnej osobnosti ( možne nemal ako na tej ďalekej ceste.. :roll: )
Dosiahol, aj tak to čo chcel. :good:
Zamysleli sme sa a aj napísali to "svoje".

Salute Jiří.

Zpět na