Skipper pro "komerční" plavbu - pojištění, oprávnění, dohoda s charterem

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Piccolo
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Skipper pro "komerční" plavbu - pojištění, oprávnění, dohoda s charterem

Příspěvekod Piccolo » úte zář 26, 2017 6:32 pm

Ahoj,

už nějakou dobu se mi nedaří najít nějaký rozumný zdroj, který by mi zodpověděl jak fungují čeští nájemní kapitáni v Chorvatsku (včetně organizovaných plaveb jako zdokonalovací plavby apod.). O tom jak je to v reálně v některých případech mám představu.....

V charterových smlouvách je pravidelně uvedeno, že loď nesmí být použita ke komerčním účelům. Toto ujednání je v charterových smlouvách buďto z důvodu pojištění charterové lodě nebo z důvodu poplatků státu,....? Podle mě by se to mělo dát s charterovkou dojednat, máte někdo prosím s tímto zkušenost? Je potřeba řešit nějaké povolení/živnost s chorvaty?

Co se týká pojištění, vím, že je možné sjednat si pojištění profesionálního skippera, ale mám za to, že když pojedu s komerční posádkou na lodi, která se nesmí použít ke komerčním účelům, tak mi takové pojištění bude v případě vzniku škody k ničemu...

Ne že bych se tím chtěl živit, ale občas mě někdo takto požádá i z relativně cizích lidí a nerad bych se vystavoval případnému souvisejícímu riziku.

Má to podle Vás nějaké oficiální, legální řešení?

Btw... dle mého názoru je organizace zdokonalovacích a jiných plaveb a kurzů, tak jak to české agentury a někteří kapitáni dělají je nezbytné považovat za komerční činnost. Stejně jako to, když jako kapitán na sebe pronajmu loď a místa v posádce nabídnu cizím rekreantům s tím, že na tomto realizuji zisk nebo mám alespoň takto uhrazeny své náklady na plavbu.

Budu rád za otevřenou diskuzi i za případné tipy a informace do soukromých zpráv.

Pokud je to pro některé příliš ožehavé téma, které nechcete, aby se veřejně řešilo, tak přijměte mou omluvu a příspěvek nechte smazat ;-)

Pavel
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Re: Skipper pro "komerční" plavbu - pojištění, oprávnění, dohoda s charterem

Příspěvekod lynx » úte zář 26, 2017 7:03 pm

Piccolo píše:… už nějakou dobu se mi nedaří najít nějaký rozumný zdroj, který by mi zodpověděl jak fungují čeští nájemní kapitáni v Chorvatsku (včetně organizovaných plaveb jako zdokonalovací plavby apod.).

Jestli ono to nebude tím, že je to jejich profesní know-how, které třeba pracně získávali více let, a necítí potřebu je každému na požádání darovat.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » úte zář 26, 2017 7:21 pm

Jestli on to nebude nějaký provokatér :?
Koho by to zajímalo, pokud si chce zajachtit a získat kapitanský průkaz, že :crazy:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte zář 26, 2017 7:35 pm

stani119 píše:Jestli on to nebude nějaký provokatér :?
:thmbup: :lol: :lol: :lol:
Piccolo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Piccolo » úte zář 26, 2017 7:50 pm

Reálně, bez provokace. Asi to bude opravdu "speciální know - how"... které tedy neznají ani někteří co to provozují léta :lol: Nečekám, že mi tady někdo dá návod, ale spíš o posunutí ve smyslu jde to/nejde to/stojí to ranec.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte zář 26, 2017 8:12 pm

Pavle, byl jsi někdy na pořádné plavbě? Doporučuji! U nás ti, co se zabývají jachtingem jsou v drtivé většině srdcaři. Na tom se moc zbohatnout nedá. Leda, že by tyto někdo chtěl totálně zregulovat a zlikvidovat, aby mohl obsadit jejich posty a ovládnout trh. Když jedu taxikem nebo se přihlásím na kurz jogy taky nezjišťuji jak to mají legislativně ošetřené a co mají a nemají splněno. Také jsem byl hodně dávno na kurzu.Buďme rádi, že tu jsou a že je z čeho vybírat/některé zajišťují i dopravu/. Nechtějme, aby při spolujízdě Praha-Bratislava, kdy spolujezdec přispěje na naftu muselo toto být odesíláno EET...V Chorvatsku - náš vzor pro věci finanční, výběrčí a úřední jeden čas uvažovali, že by na každé zapůjčené lodi byl chorvatský kapitán za mastný peníz. Tímto směrem doufám jachting nepůjde, stačí již buzerace majitelů lodí. A tak snad šťastnější je probírat zde "Jak krásné je žít, když ti vítr napne plachtu a když plachta popožene jachtu..." Život je krátký.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » stř zář 27, 2017 9:44 am

Mne to prijde jako rozumny dotaz od cloveka, ktery sam udava ze nekdy kapitanuje (treba za naklady) a chtel by mit jasno. Proc mu tedy treba Baharis jako zkuseny chorvatsky matadot neodpovi?
Nebo je to tak ze se to proste neresi?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř zář 27, 2017 11:58 am

To jsou tak citlivé věci, že se to nedá takto na veřejnosti komunikovat. Alespoň já to nemíním.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » stř zář 27, 2017 1:05 pm

Stanislav píše:Mne to prijde jako rozumny dotaz od cloveka, ktery sam udava ze nekdy kapitanuje (treba za naklady) a chtel by mit jasno.

Mne taky.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » stř zář 27, 2017 1:08 pm

S českými profíky je to asi takhle :D :D

Vezmeš jakýkoliv kapitánský průkaz který máš, a sám sebe prohlásíš za "komerčního skippera".

Když už seš tím profesionálem, tak oslovíš nějakou českou firmu zprostředkovávající čártr a nabídneš jim své služby.

Protože to chceš dělat, tak to děláš zprvu levně či zcela zdarma. Když je to zdarma, tak se to určitě bude někomu hodit a nějaké klienty ti přidělí.

S klientama chlastáš co tvoje játra snesou, aby tě na závěr plavby chválili. No a když jseš u klientů oblíbený, tak ti hned přidělí další a další.

No a protože jsi již absolvoval tři týdenní čártrové plavby s platící posádkou, čímž jsi se stal zkušeným profesionálem, hnedle dostaneš taky kurz a je z tebe rázem i instruktor.

Instruktor přeci lidem radí a tak si uděláš na Obecním úřadu Živnostenský list. No přeci na poradenství, protože radit může každý, tak k tomu nepotřebuješ mít ani žádné vzdělání.

:D :D :D :D
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » stř zář 27, 2017 3:42 pm

Tak ze ten puvodni dotaz odhalil dost vazny problem, ktery oficialni a legalni reseni asi nema?!
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » stř zář 27, 2017 4:30 pm

Na Slovensku nemá. Je to Hlava 22
Piccolo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Piccolo » stř zář 27, 2017 4:55 pm

Řešení to mít musí. Tohle tam provozují lidi skoro ze všech států EU. Mám za to, že např. theyachtweek apod. to mají ošetřeno. Je mi jasné, že to tady nezle do důsledku probírat veřejně. Jde mi o to najít způsob a tento pak případně v komunitě sdílet. Nějaký právní základ co se týká práva EU a Čr jsem k tomu dohledal, v tom mám docela jasno. Je to hodně o chorvatských předpisech. Nebránil bych se, kdyby se našlo více lidí se společným zájmem toto vyřešit i za cenu společné investice do právního poradenství (v ČR působí několik advokátů hovořících chorvatsky a znalých chorvatského práva).
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » stř zář 27, 2017 5:56 pm

Takže to vypadá, že se do toho někdo začne šťourat a výsledkem bude evropská směrnice vypracovaná za pomocí dotace a hned budou ceny za kurzy třikrát dražší. Hlavně aby nám ta nová směrnice nezrušila ještě dnes platné kapitanske zkoušky a zkoušky velitele jachty :crazy:
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » čtv zář 28, 2017 8:28 am

Piccolo píše:Reálně, bez provokace. Asi to bude opravdu "speciální know - how"... které tedy neznají ani někteří co to provozují léta :lol: Nečekám, že mi tady někdo dá návod, ale spíš o posunutí ve smyslu jde to/nejde to/stojí to ranec.

Debat se moc neůčastním, ale tady cítím potřebu podpořit člověka (Piccolo), kterému je nadáváno do provokatérů. Odpověď na tyto otázky zajímá jistě víc lidí, já tedy za majitele lodí. Máme pojištění u Lloyda, kde je výslovně uvedeno, že plavidlo není pojišťěno pro komerční plavbu.
Co potom s postiženým, kterého klepne ráhno do hlavy,? Možná je to u čártrových lodí jiné, ale jako klient bych mněl znát podmínky. U cestovek se lidi točí kvůli menším prkotinám.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv zář 28, 2017 10:19 am

A na co se ptáš? Vždyť je to nabíledni - s takhle pojištěnou lodí komerční plavby podnikat nelze. Pokud chceš komerčně plout, musíš uzavřít takovou pojistku, která to zahrnuje.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » čtv zář 28, 2017 11:37 am

Asi se ptá na nějakou směrnici, státní nařízení či vyhlašku, kde to bude hezky nalajnovaný :lol:
Co takhle svobodný podnikání :whist:
Piccolo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Piccolo » čtv zář 28, 2017 11:51 am

Ono o posádku tolik podle mě nejde. Posádka má být pojištěna cestovním pojištěním zahrnujícím příslušnou úroveň jachtingu. Pojišťovna v takovém případě plní a až následně může eventuálně uplatnit proti kapitánovi regresní nárok. Případně nepojištěný člen posádky může nárok na náhradu škody proti kapitánovi uplatnit přímo sám.

Mi se jedná právě o ochranu kapitána před podobnými situacemi, což lze dosáhnout pouze vyřešením mnou nastoleného úvodního dotazu. Vše ostatní je offtopic.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 28, 2017 11:59 am

Ááááách jo...... :cry:

Řídím se v životě takovými třemi základními pravidly.
- Nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci. (To se asi nevztahuje)
- Kdo se moc ptá, ten se moc dozví. (Tady asi přihořívá)
- Iniciativní blbec je horší jako třídní nepřítel. (To si doplňte sami)

Pokud by byl někdo takový bloud a chtěl se živit jachtingem, troufá si na to a je ochoten jej někdo angažovat, má pole otevřené. Alespoň u nás. Jakákoliv nevázaná živnost týkající se školení, výpomoci a podobně.
Ovšem pokud se předmět podnikání přenese za hranice, "jsme pierdeli pane hrábě". Zde veškerá legislativní činnost musí být přenesena na úřady onoho státu. Jestli pracovní povolení, nebo jenom registrace na místním finančním úřadu, to nevím. Nezajímá mě to, jsem rekreační jachtař, tak jako že jinak to na rekreační jachtě nejde.
Třeba takové Chorvatsko. Úředník, pokud by měl zájem, si dokáže v databázi vylistovat skippery nahlášené na všech kapitanátech, kteří se každý rok opakují 10x - 15x - 20x.... a došlápnout si na ně. Už se o tomto mluví několik let. Stejně tak jako si už hlídají, aby si nikdo na svou loď nezval levnější opraváře z domu.

To je realita, která vám, (nejmenovaným) nájemným skipperům fakticky hrozí. Že se nestydíte, porušovat unijní předpisy. Hanba!!!!! :P
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » čtv zář 28, 2017 12:53 pm

lynx píše:A na co se ptáš? Vždyť je to nabíledni - s takhle pojištěnou lodí komerční plavby podnikat nelze. Pokud chceš komerčně plout, musíš uzavřít takovou pojistku, která to zahrnuje.

Tááák. To je mi jasné, proto jsem se ptal, zda s čártrovou lodí lze!? Natěšený klient to určitě zjišťovat nebude. A instruktor,zjišťuje pojistku klienta? Dal bych ruku do ohně, že 9 z 10ti má obyčejné cestovní pojištění. Můžu tě ubezpečit, že komerčně plout nechci. Šlo mi jen o to, že stavíte do laťe kluka, který se ptal na celkem normální věc. Ostatně není to poprvé.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv zář 28, 2017 12:54 pm

Picollo a na co se vlastně ptáš?

Chceš jezdit s vlastní lodí? Nebo čártrovou?
Řešíš majetkové pojištění té lodi?

Řešíš pojištění odpovědnosti?
Řešíš odpovědnost z komerčního provozu plavidla? Nebo z komerční činnosti skippera?

Řešíš Živnostenský list?

Řešíš pojištění odpovědnosti té podnikající firmy?

Řešíš pracovní povolení?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv zář 28, 2017 1:07 pm

seemann píše:Šlo mi jen o to, že stavíte do laťe kluka, který se ptal na celkem normální věc. Ostatně není to poprvé.

No, moje „stavění do latě“ spočívalo v poukázání na fakt, že někdo chce znalosti získat bezpracně. Když jsem podnikal (v úplně jiném oboru), tak se mi pravidelně stávalo, že se ze mě někdo snažil vytáhnout co nejvíc informací, aby je pak použil jako moje konkurence. Asi jsem na to kapku přecitlivělý.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » čtv zář 28, 2017 1:25 pm

Chápu, neberme tuhle diskuzi osobně.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 28, 2017 1:30 pm

Oč jednodušeji lze komunikovat s člověkem, případně mu i vyhovět, jestliže jej známe, víme o jeho zálibách, záměrech, zkušenostech, možnostech...

Než člověk který se zaregistruje, utrousí "Ahoj" a bez všeho toho důležitého na co se třeba ptal naposledy Racek začne vyzvídat věci, kolem kterých (doslova) všichni zainteresovaní skippeři chodí roky po špičkách. Nic neříct a vše se dozvědět. Takových lidí jsme tu za ty roky zažili hafo. Vyplivli otázku, my se tu pohádali a o člověku už jsme nikdy neslyšeli.

To jsou zase mé pohnutky "stavění do latě". A vyloženě neosobně.... :lol:
Piccolo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Piccolo » čtv zář 28, 2017 2:49 pm

RACEK píše:Picollo a na co se vlastně ptáš?

Chceš jezdit s vlastní lodí? Nebo čártrovou?
Řešíš majetkové pojištění té lodi?

Řešíš pojištění odpovědnosti?
Řešíš odpovědnost z komerčního provozu plavidla? Nebo z komerční činnosti skippera?

Řešíš Živnostenský list?

Řešíš pojištění odpovědnosti té podnikající firmy?

Řešíš pracovní povolení?

Vše uvedené má přímou souvislost v situaci např.: Charterová loď. Komerční využití. Škoda na lodi/zdraví. Pojišťovna zjistí, že šlo o komerční využití. Pojišťovna odmítne plnit.
Tj. Charterová loď:
- využití ke komerčním účelům - lze/nelze - vychází mi, že běžně nelze,
- pokud lze, musím mít profi skipper pojištění - to je jasné,
- pokud lze, vyžaduje někdo další dokumenty? - např. oprávnění poskytovat služby v domovském státě, spec. k. průkaz (obecně je uznáváno Bčko), apod.
- hlásí se to na kapitanát?

Je milé, že na to v HR zatím kašlou, díky za toto info, ale to je stav, který může být příští rok jiný. Na druhou stranu nemyslím si, že by to někomu byli schopni prokázat. Zajímá mě to opravdu spíš z důvodu případné škodní události.

Pokud to někdo provozuje na vlastní lodi s charterovou licencí, je podle mě v klidu. Pokud bez, je blázen.

Znovu opakuji, že cílem mého dotazu nebylo strefovat se do kapitánů provozujících tuto činnost bez ošetření všech souvislostí. A ne nechci Vám jíst Váš chlebíček. To že kolem toho někdo chodí po špičkách znamená jediné. Nadto si nemyslím, že bych tady musel nejprve 10 let diskutovat o kotvištích na to, abych zahájil věcnou diskuzi na téma, které zajímá.

Pokud někdo nechce věcně diskutovat ať nediskutuje. Znovu připomínám, že pokud je to pro některé tak silné bolístko, tak ten můj příspěvek nechte smazat. Já s tím budu v pohodě a dořeším to s těmi co se ozvali slušně a přes SZ.

Zpět na