Bordel a necistota more a jak to pusobi na nas

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Achlamarin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Achlamarin » úte črc 14, 2009 7:31 am

V Yachting Monthly z dubna je clanek kde se vzpravi o zazitku 11 kapitanu kteri se loni zucastnili zavod tzv Biskay Triangle. Jak se ukazalo,vice nez polovina lodi se museli hodiny zastavit bez moznosti pohybu, a to jen kvuli... kramu ve vode. A to i velmi daleko od pobrezi. Jednalo se prevazne o ribarskych siti ve vertuli, plasticke hadice se motali kolem kormidla, obrovske plastove plachty ktere se motali kolem kylu, a jeden obrovsky kovovy rebrik ktery se neutopil kvuli poluvajici koncovce a ktery malem poptpil lod. Bylo to nakonec bordel ve vode, ktery mel spatny vliv na ten zavod, mnohem vic nez pocasi, z ktereho meli vsichni obavy.

V souvislosti na to, OSN uvede nasledujici cisla:

V kazdem ctverecnim nm jsou zhruba 46.000 (!) kousek plast vseho druhu (plast tedy igelity nylony atd atd)
Milion ptaku a 100.000 savcu a zelv umiraji rocne kvuli motanim se kolem igelitu nebo igelit v zaludku
Ptak "fulmar" ktery je typickym obyvatelem Severniho more ma v zaludku prumerne 30 kus plat a igelit

Z meho hlediska vyhybani se takovych nebezpeci je jednym z hlavnich duvodu proc je velmi rozumne udrzovat hlidky. Osobne v Biskaj jednou jsme museli vprostred noci jinou lod tahat az do rana kdy konecne diky dennimu svetlu se dalo potapet a uvolnit vrtule z kousku igelitu, ktery ani nebyl tak veliky.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Renda » úte črc 14, 2009 7:43 am

Děsný!
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte črc 14, 2009 8:25 am

[mod="Baharis"]Pravidlo 12:
Příspěvky bez věcného obsahu nejspíše nestojí za zveřejnění. Tak např. samotný smajlík doplněný případně emotivním výkřikem „ty vago, to je hustý“ není věcným obsahem příspěvku. Emoce jsou důležité, avšak jejich přebytek může způsobit vaše vyloučení z fóra a takový příspěvek bude smazán.
[/mod]Pokud nemám fóru co smysluplného sdělit, tak raději mlčím. Nezatěžuji fórum nesmyslnými dotazy, nedejbože pak takovými zbytečnými výkřiky. Ale takový jsem já, kolik je nás takových .... ;)
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » úte črc 14, 2009 7:11 pm

První dva prázdninové týdny v v Chorvatsku: tak špinavé moře jsem já ještě nezažil. Ne že by voda byla jak na Prýglu, ta byla čistá, ale plavalo v ní šíleně svinčíku. Zejména při šnorchlování byl pohled těsně pod hladinu často tak nechutný, že mě vyhnal ven - tisíce drobounkých igelitků (tak 2x2cm) a zbytků všeho možného, občas něco většího. Plavalo to vždy jaksi pohromadě a když to připlulo do zátoky, celou ji to zaplnilo. A to i například Stinivu na jižní straně Visu. Anebo Soline na Pakleni otokách. Připadalo mi to jako odpadky prohnané nějakou drtičkou, které pluly těsně pod hladinou a seshora nebyly ani moc vidět, takže nešnorchlující se vesele cachtali a šnorchlující potlačovali bli... dávení.
Naposledy upravil(a) janekz dne stř črc 15, 2009 11:00 am, celkem upraveno 1 x.
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » úte črc 14, 2009 10:35 pm

Pred časom zaviedli v stredomorí francúzi plávajúce kontajnery na komunálny odpad, aby jachty a člny nemuseli so svojimi odpadkami do prístavu. Neviete či to funguje ďalej, alebo táto myšlienka upadla v zabudnutie? V grécku nás zase v chartrovke varovali pred vysokými pokutami za znečisťovanie mora toaletným papierom. Zaujímavé, keďže z egejskej strany bývajú pláže na ostrovoch znečistené naplaveninami všetkého druhu.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte črc 14, 2009 11:36 pm

Já se s kontejnerem pro kotvící lodě setkal v r.2007 u Ajjacia. Je o tom i jeden kvíz: ZDE . Bohužel jsem tehdy ještě umísťoval fotky na mé FTP a při přechodu k jinému poskytovateli se některé složky nepřenášely. Jak budu doma, pokusím se pohledat a doplnit přes ImageShack. (Už se stalo)

O nebývalém znečistění Jadranu jsem tu psal v květnu. Je to tak a zůstává to i nadále. Nemyslím si že to je od jachtařů. Tolik svinčíku nemohou vyprodukovat a vídám ho v dlouhých pásech. Buď se jedná o vypouštění odpadu z velkých lodí, nebo je to vyústění kanalizace z pobřeží.

Moře snese hodně. Ale mám pocit, že mu dáváme řádně zabrat a že toho začíná mít "plné brejle". :thmbdn:
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » stř črc 15, 2009 8:04 am

Ahoj Baharisi! :-) Nechápu Tvůj moderační příspěvek, protože toto vlákno Aclamarin pojmenoval:
a tudíž jsem k věci psal, jak to působí na mně... :?

Odpadků fakt přibývá neuvěřitelně. Konkrétně v Chorvatsku jsem slyšel názor, že Italové vyvážejí odpadky ve velkém na moře (před časem byla i v TV aféra, jak nevědí kam s nimi), tak jsem trochu koukal a opravdu na některých italské nápisy byly, ale vesměs jsou dnes popisy univerzálně vícejazyčné... Vzhledem k proudění v Jadranu, které je proti směru hodinových ručiček, by na tom mohlo něco být, ale prokázané to asi není. Jenom mě jímá hrůza, kam třeba ty plovoucí kontejnery, co se tu o nich píše, vyvážejí.

"Jachtaři" určitě také nejsou bez viny. Těch plechovek a ostatních odpadků, co člověk vidí v zátokách místo dříve škebliček, je jak na smetišti.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 15, 2009 8:32 am

Nic ve zlém Rendo. Určitě jej chápeš, jen děláš že ne. ;) Pravidla jsou psána celkem srozumitelně.
Sledování jak se dodržují Pravidla fóra (mimo jiné) je můj denní chleba. A někdy je potřeba je připomínat. Nic víc, nic míň.
Jsem za to placený Vatikánem... :D
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř črc 15, 2009 9:09 am

v poučení posádky mám jedno pravidlo nic se nehází do moře a to ani vajgly viz http://www.tenzer.cz/uran/ipage00053.htm

protože CO HODÍŠ DO MOŘE TO TI MOŘE VRÁTÍ MNOHOKRÁT (není myšleno pozitivně)

Povolen je je pouze biologický odpad. Dokonce při poslední plavbě s děvčaty, vznikal velká diskuse zda rybičky papají kůru od citronu či ne :-)

Loni jsme stáli na Murteru u Harminy vyvázaní k výletní lodi a co ráno nevidím, na molo přijíždí jeden popelář za druhým a hezky to všechno sypou na takovou otlučenou rybářskou loď (podle Corlegu pouze loď se strojním pohonem :-) ) Dost pochybuji, že s tím pak jeli někam na skládku či do spalovny.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » stř črc 15, 2009 9:14 am

Ante, doufám, že jste to nafotili.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř črc 15, 2009 9:18 am

Bohužel ne, nějak mne to v tu chvíli nenapadlo, bylo to ráno(to nejsem nejbystřejší) a docela mi trvalo než mi došlo co to vlastně dělají.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř črc 15, 2009 9:23 am

pokud vím, tak "popelářské lodě" objíždějí trošku větší aglomerace na ostrovech a odpad svážejí do spaloven (např. Split). Faktem ale asi je, že některé lodi se může cesta do spalovn zdát dlouhá... :hmm:
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » stř črc 15, 2009 10:06 am

Škoda. A to bylo přímo v městským přístavu Hramina?
Nějak si nevzpomínám, kde tam je molo, na které by mohl popelář zajet..., ale šel bych tam někdy ráno s foťákem a poptat se.
Obrázek
Samozřejmě doufám, že je to tak, jak píše designer. Ona ta cesta na širé moře (blízko břehu to nemůžou vyklopit, to by bylo úplně strašný) také není nijak krátká.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř črc 15, 2009 10:21 am

když jdeš od kapitanátu k vodě tak jsou mola co kotví rybáři a výletní lodě, to molo je do L, na konci stojí většinou dvě nebo tři výletní lodě.

Ještě letošní zážitek (foto nemám protože fotit takový humus nikoho nenapadlo) Dugi Otok z vnější strany tak v polovině asi 100m od břehu začínal souvislý pruh tak dva tři metry široký, odpadu evidentně vysypaného z lodě
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 15, 2009 10:37 am

Na Dugim Otoku jim to asi uplavalo ze spalovny...., nebo už k ní nedopluli....
Mají na břehu "provizorní spalovnu". Loni jsem viděl úplně u vody v jedné zátoce jak ten bordel pálí...dýmu jak.....
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » stř črc 15, 2009 10:56 am

V zátoce ze západní strany jižního konce Pašmanu je skládka, která jde až do moře.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř črc 15, 2009 11:31 am

zcela :offtopic: :oops:

Ante píše:v poučení posádky mám jedno pravidlo nic se nehází do moře a to ani vajgly viz http://www.tenzer.cz/uran/ipage00053.htm

to si snad delas pr..l :crazy:, takovou posadku bych taky rad poucoval, kde si k tomu prisel ? :good: :mad:
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » stř črc 15, 2009 11:41 am

:lol: Tak to jsi prošvihl, jerryxi! Ante tady nabízel spoluplavbu, případně pomoc. :oops:
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř črc 15, 2009 11:44 am

no na fotkách to vypadá prima, třetí den jsem přemýšlel o rozkazu k opuštění lodi, ale pak mi došlo že máme jen jediný člun :D
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » stř črc 15, 2009 12:02 pm

Ante píše:no na fotkách to vypadá prima...
Hm, to asi nebudou všechny fotky, viď? :?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 15, 2009 12:07 pm

Při hledání něčeho jiného jsem narazil na toto z 1.7.2009 :P :

vovsky píše:O tom,letos silněji znečištěném moři ,jsem se minulý týden bavil s gradanačelnikom jednoho menšího ostrovního města a ten mi řekl,že odpadky na moře vyvážejí Italové ve velkém na lodích.Vítr to pak přinese až k Chorvatskému pobřeží.Jestli tomu mám věřit nevím,ale že na většině potištěných lahví a sáčků byly cizí nápisy jsem opravdu viděl na vlastní oči.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř črc 15, 2009 12:16 pm

mne to vychází asi tak že budou všichni stejný v IT za to budou moct zase Chorvati

:offtopic: to Renda: ano na zveřejnění některých fotografií bylo uvaleno embargo ;)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 15, 2009 12:22 pm

Off Topic, ale důležitý.... ;)
No je vidět, že Ante v prvé řadě nepodceňuje bezpečnostní přípravu posádky (harnesy a vesty). Tak to má být :good:
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř črc 15, 2009 1:16 pm

Ante píše:v poučení posádky mám jedno pravidlo nic se nehází do moře a to ani vajgly viz http://www.tenzer.cz/uran/ipage00053.htm

protože CO HODÍŠ DO MOŘE TO TI MOŘE VRÁTÍ MNOHOKRÁT (není myšleno pozitivně)

Povolen je je pouze biologický odpad. Dokonce při poslední plavbě s děvčaty, vznikal velká diskuse zda rybičky papají kůru od citronu či ne :-)

Loni jsme stáli na Murteru u Harminy vyvázaní k výletní lodi a co ráno nevidím, na molo přijíždí jeden popelář za druhým a hezky to všechno sypou na takovou otlučenou rybářskou loď (podle Corlegu pouze loď se strojním pohonem :-) ) Dost pochybuji, že s tím pak jeli někam na skládku či do spalovny.

:offtopic: jelikož se tu objevuje nabídka různých kurzů, měl bys také jeden pořádat a to pro kapitány - jak sehnat kvalitní posádku - dle Tvých fotek jsi na toto téma oborník :lol:
jestli takovou posádku někdy seženu :good:
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř črc 15, 2009 1:27 pm

Martin88 píše:jestli takovou posádku někdy seženu :good:

budeš hořce litovat že jsi nedal říct a nejel s někým jiným :D

Zpět na