Bordel a necistota more a jak to pusobi na nas
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- Achlamarin
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
V Yachting Monthly z dubna je clanek kde se vzpravi o zazitku 11 kapitanu kteri se loni zucastnili zavod tzv Biskay Triangle. Jak se ukazalo,vice nez polovina lodi se museli hodiny zastavit bez moznosti pohybu, a to jen kvuli... kramu ve vode. A to i velmi daleko od pobrezi. Jednalo se prevazne o ribarskych siti ve vertuli, plasticke hadice se motali kolem kormidla, obrovske plastove plachty ktere se motali kolem kylu, a jeden obrovsky kovovy rebrik ktery se neutopil kvuli poluvajici koncovce a ktery malem poptpil lod. Bylo to nakonec bordel ve vode, ktery mel spatny vliv na ten zavod, mnohem vic nez pocasi, z ktereho meli vsichni obavy.
V souvislosti na to, OSN uvede nasledujici cisla:
V kazdem ctverecnim nm jsou zhruba 46.000 (!) kousek plast vseho druhu (plast tedy igelity nylony atd atd)
Milion ptaku a 100.000 savcu a zelv umiraji rocne kvuli motanim se kolem igelitu nebo igelit v zaludku
Ptak "fulmar" ktery je typickym obyvatelem Severniho more ma v zaludku prumerne 30 kus plat a igelit
Z meho hlediska vyhybani se takovych nebezpeci je jednym z hlavnich duvodu proc je velmi rozumne udrzovat hlidky. Osobne v Biskaj jednou jsme museli vprostred noci jinou lod tahat az do rana kdy konecne diky dennimu svetlu se dalo potapet a uvolnit vrtule z kousku igelitu, ktery ani nebyl tak veliky.
V souvislosti na to, OSN uvede nasledujici cisla:
V kazdem ctverecnim nm jsou zhruba 46.000 (!) kousek plast vseho druhu (plast tedy igelity nylony atd atd)
Milion ptaku a 100.000 savcu a zelv umiraji rocne kvuli motanim se kolem igelitu nebo igelit v zaludku
Ptak "fulmar" ktery je typickym obyvatelem Severniho more ma v zaludku prumerne 30 kus plat a igelit
Z meho hlediska vyhybani se takovych nebezpeci je jednym z hlavnich duvodu proc je velmi rozumne udrzovat hlidky. Osobne v Biskaj jednou jsme museli vprostred noci jinou lod tahat az do rana kdy konecne diky dennimu svetlu se dalo potapet a uvolnit vrtule z kousku igelitu, ktery ani nebyl tak veliky.
[mod="Baharis"]Pravidlo 12:
Příspěvky bez věcného obsahu nejspíše nestojí za zveřejnění. Tak např. samotný smajlík doplněný případně emotivním výkřikem „ty vago, to je hustý“ není věcným obsahem příspěvku. Emoce jsou důležité, avšak jejich přebytek může způsobit vaše vyloučení z fóra a takový příspěvek bude smazán.
[/mod]Pokud nemám fóru co smysluplného sdělit, tak raději mlčím. Nezatěžuji fórum nesmyslnými dotazy, nedejbože pak takovými zbytečnými výkřiky. Ale takový jsem já, kolik je nás takových ....
Příspěvky bez věcného obsahu nejspíše nestojí za zveřejnění. Tak např. samotný smajlík doplněný případně emotivním výkřikem „ty vago, to je hustý“ není věcným obsahem příspěvku. Emoce jsou důležité, avšak jejich přebytek může způsobit vaše vyloučení z fóra a takový příspěvek bude smazán.
[/mod]Pokud nemám fóru co smysluplného sdělit, tak raději mlčím. Nezatěžuji fórum nesmyslnými dotazy, nedejbože pak takovými zbytečnými výkřiky. Ale takový jsem já, kolik je nás takových ....

- janekz
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
První dva prázdninové týdny v v Chorvatsku: tak špinavé moře jsem já ještě nezažil. Ne že by voda byla jak na Prýglu, ta byla čistá, ale plavalo v ní šíleně svinčíku. Zejména při šnorchlování byl pohled těsně pod hladinu často tak nechutný, že mě vyhnal ven - tisíce drobounkých igelitků (tak 2x2cm) a zbytků všeho možného, občas něco většího. Plavalo to vždy jaksi pohromadě a když to připlulo do zátoky, celou ji to zaplnilo. A to i například Stinivu na jižní straně Visu. Anebo Soline na Pakleni otokách. Připadalo mi to jako odpadky prohnané nějakou drtičkou, které pluly těsně pod hladinou a seshora nebyly ani moc vidět, takže nešnorchlující se vesele cachtali a šnorchlující potlačovali bli... dávení.
Naposledy upravil(a) janekz dne stř črc 15, 2009 11:00 am, celkem upraveno 1 x.
- Frantisek
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Pred časom zaviedli v stredomorí francúzi plávajúce kontajnery na komunálny odpad, aby jachty a člny nemuseli so svojimi odpadkami do prístavu. Neviete či to funguje ďalej, alebo táto myšlienka upadla v zabudnutie? V grécku nás zase v chartrovke varovali pred vysokými pokutami za znečisťovanie mora toaletným papierom. Zaujímavé, keďže z egejskej strany bývajú pláže na ostrovoch znečistené naplaveninami všetkého druhu.
Já se s kontejnerem pro kotvící lodě setkal v r.2007 u Ajjacia. Je o tom i jeden kvíz: ZDE . Bohužel jsem tehdy ještě umísťoval fotky na mé FTP a při přechodu k jinému poskytovateli se některé složky nepřenášely. Jak budu doma, pokusím se pohledat a doplnit přes ImageShack. (Už se stalo)
O nebývalém znečistění Jadranu jsem tu psal v květnu. Je to tak a zůstává to i nadále. Nemyslím si že to je od jachtařů. Tolik svinčíku nemohou vyprodukovat a vídám ho v dlouhých pásech. Buď se jedná o vypouštění odpadu z velkých lodí, nebo je to vyústění kanalizace z pobřeží.
Moře snese hodně. Ale mám pocit, že mu dáváme řádně zabrat a že toho začíná mít "plné brejle".
O nebývalém znečistění Jadranu jsem tu psal v květnu. Je to tak a zůstává to i nadále. Nemyslím si že to je od jachtařů. Tolik svinčíku nemohou vyprodukovat a vídám ho v dlouhých pásech. Buď se jedná o vypouštění odpadu z velkých lodí, nebo je to vyústění kanalizace z pobřeží.
Moře snese hodně. Ale mám pocit, že mu dáváme řádně zabrat a že toho začíná mít "plné brejle".

Ahoj Baharisi!
Nechápu Tvůj moderační příspěvek, protože toto vlákno Aclamarin pojmenoval:
a tudíž jsem k věci psal, jak to působí na mně...
Odpadků fakt přibývá neuvěřitelně. Konkrétně v Chorvatsku jsem slyšel názor, že Italové vyvážejí odpadky ve velkém na moře (před časem byla i v TV aféra, jak nevědí kam s nimi), tak jsem trochu koukal a opravdu na některých italské nápisy byly, ale vesměs jsou dnes popisy univerzálně vícejazyčné... Vzhledem k proudění v Jadranu, které je proti směru hodinových ručiček, by na tom mohlo něco být, ale prokázané to asi není. Jenom mě jímá hrůza, kam třeba ty plovoucí kontejnery, co se tu o nich píše, vyvážejí.
"Jachtaři" určitě také nejsou bez viny. Těch plechovek a ostatních odpadků, co člověk vidí v zátokách místo dříve škebliček, je jak na smetišti.

a tudíž jsem k věci psal, jak to působí na mně...

Odpadků fakt přibývá neuvěřitelně. Konkrétně v Chorvatsku jsem slyšel názor, že Italové vyvážejí odpadky ve velkém na moře (před časem byla i v TV aféra, jak nevědí kam s nimi), tak jsem trochu koukal a opravdu na některých italské nápisy byly, ale vesměs jsou dnes popisy univerzálně vícejazyčné... Vzhledem k proudění v Jadranu, které je proti směru hodinových ručiček, by na tom mohlo něco být, ale prokázané to asi není. Jenom mě jímá hrůza, kam třeba ty plovoucí kontejnery, co se tu o nich píše, vyvážejí.
"Jachtaři" určitě také nejsou bez viny. Těch plechovek a ostatních odpadků, co člověk vidí v zátokách místo dříve škebliček, je jak na smetišti.
- Ante
- pravidelný návštěvník
v poučení posádky mám jedno pravidlo nic se nehází do moře a to ani vajgly viz http://www.tenzer.cz/uran/ipage00053.htm
protože CO HODÍŠ DO MOŘE TO TI MOŘE VRÁTÍ MNOHOKRÁT (není myšleno pozitivně)
Povolen je je pouze biologický odpad. Dokonce při poslední plavbě s děvčaty, vznikal velká diskuse zda rybičky papají kůru od citronu či ne
Loni jsme stáli na Murteru u Harminy vyvázaní k výletní lodi a co ráno nevidím, na molo přijíždí jeden popelář za druhým a hezky to všechno sypou na takovou otlučenou rybářskou loď (podle Corlegu pouze loď se strojním pohonem
) Dost pochybuji, že s tím pak jeli někam na skládku či do spalovny.
Povolen je je pouze biologický odpad. Dokonce při poslední plavbě s děvčaty, vznikal velká diskuse zda rybičky papají kůru od citronu či ne

Loni jsme stáli na Murteru u Harminy vyvázaní k výletní lodi a co ráno nevidím, na molo přijíždí jeden popelář za druhým a hezky to všechno sypou na takovou otlučenou rybářskou loď (podle Corlegu pouze loď se strojním pohonem

Škoda. A to bylo přímo v městským přístavu Hramina?
Nějak si nevzpomínám, kde tam je molo, na které by mohl popelář zajet..., ale šel bych tam někdy ráno s foťákem a poptat se.
Samozřejmě doufám, že je to tak, jak píše designer. Ona ta cesta na širé moře (blízko břehu to nemůžou vyklopit, to by bylo úplně strašný) také není nijak krátká.
Nějak si nevzpomínám, kde tam je molo, na které by mohl popelář zajet..., ale šel bych tam někdy ráno s foťákem a poptat se.

Samozřejmě doufám, že je to tak, jak píše designer. Ona ta cesta na širé moře (blízko břehu to nemůžou vyklopit, to by bylo úplně strašný) také není nijak krátká.
- Ante
- pravidelný návštěvník
když jdeš od kapitanátu k vodě tak jsou mola co kotví rybáři a výletní lodě, to molo je do L, na konci stojí většinou dvě nebo tři výletní lodě.
Ještě letošní zážitek (foto nemám protože fotit takový humus nikoho nenapadlo) Dugi Otok z vnější strany tak v polovině asi 100m od břehu začínal souvislý pruh tak dva tři metry široký, odpadu evidentně vysypaného z lodě
Ještě letošní zážitek (foto nemám protože fotit takový humus nikoho nenapadlo) Dugi Otok z vnější strany tak v polovině asi 100m od břehu začínal souvislý pruh tak dva tři metry široký, odpadu evidentně vysypaného z lodě
zcela
to si snad delas pr..l
, takovou posadku bych taky rad poucoval, kde si k tomu prisel ?

Ante píše:v poučení posádky mám jedno pravidlo nic se nehází do moře a to ani vajgly viz http://www.tenzer.cz/uran/ipage00053.htm
to si snad delas pr..l

Při hledání něčeho jiného jsem narazil na toto z 1.7.2009
:

vovsky píše:O tom,letos silněji znečištěném moři ,jsem se minulý týden bavil s gradanačelnikom jednoho menšího ostrovního města a ten mi řekl,že odpadky na moře vyvážejí Italové ve velkém na lodích.Vítr to pak přinese až k Chorvatskému pobřeží.Jestli tomu mám věřit nevím,ale že na většině potištěných lahví a sáčků byly cizí nápisy jsem opravdu viděl na vlastní oči.
- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
Ante píše:v poučení posádky mám jedno pravidlo nic se nehází do moře a to ani vajgly viz http://www.tenzer.cz/uran/ipage00053.htm
Loni jsme stáli na Murteru u Harminy vyvázaní k výletní lodi a co ráno nevidím, na molo přijíždí jeden popelář za druhým a hezky to všechno sypou na takovou otlučenou rybářskou loď (podle Corlegu pouze loď se strojním pohonem) Dost pochybuji, že s tím pak jeli někam na skládku či do spalovny.

jestli takovou posádku někdy seženu