Protože nechci kazit vlákno s reportáží, tak zakládám nové vlákno (je zima, stejně se nudíme, tak snad je diskuze možná

Bozakafka v onom vlákně píše:
bozakafka píše: … nebuduj a nestěžuj si. Víš kolik si lidí prošlo tím co píšeš. Proč jsi si tu loď neudělal sám??? To je potěšení ze života … Já jenom nechápu podstatu té věci. Jestli si někdo koupí loď tak sakra musí znát že to nebude zadarmo. Protože plavidlo ruku na srdce je prostě luxus …
Ohledně luxusu – souhlasím, i když asi trefnější definice zní – je to ochočená černá díra na prachy a čas.
S tou „všeho druhu znalostí a zručností“ osobně nesouhlasím. Jen pro příklad – auto mám, ale neopravím ho (argumentace – auto není loď, nemáš servis hned za rohem neberu, ne každý pluje mimo civilizaci). Bydlím a přeci jsem si obydlí nepostavila sama, brýle nosím, ale sklo nevyrobím a tak dále …
Tak jak to vidíte – být, či nebýt? Tedy – mít, či nemít vlastní loď/lodičku/plavidlo, když tam neumím ani propojit drátek

Mám následně právo si na něco stěžovat zde na fóru před znalci, případně žádat o radu/pomoc, nebo dokonce napsat o vlastní levorukosti? Neurážím tím pak odborníky, znalé jachtaře a pány kapitány? Zabírám zbytečně prostor na webu důležitějším informacím?
Nekazím všeobecný názor/dojem, že každý, kdo pluje, všechno umí a vše zná (a běda jak ne)?
Protože někdy mi to zde tak připadá a člověk se pomalu bojí i na něco zeptat, aby se mu nedostalo „vtipné“ odpovědi a nebyl za totálního blbce.