Tip na téma bakalářské práce

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Tip na téma bakalářské práce

Příspěvekod selinak » čtv čer 06, 2013 10:22 pm

Ahoj
Protože jsem jako vy všichni velkým příznivcem jachtingu, rád bych ho zapojil do svého studia.

Studuji obor Biomedicínská technika a bioinformatika (Fakulta elektroniky a komunikačních technologií, VUT Brno),
podle (divnýho) názvu to vypadá, že je obor zaměřen jenom na přístroje v nemocnici a počítače, ale je to jinak...má docela velkej rozsah od chemie, lékařství, elektroniky až po technické obory....

Otázka je:
Nenapadá vás nějaké téma na bakalářskou práci, ve které by se dal skloubit můj obor a lodě?

Umíme udělat i dost nepředstavitelný věci...popusťte uzdu fantazii!!
(uskutečnitelný prasečiny: Regulace plynu/nastavení plachet a kormidla podle sklonu křivek EKG/EEG, speciální navigační systém elektrookulografie (EOG) pro MOB, něco na mořskou nemoc?)

Díky za případnou inspiraci!
Vladan
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv čer 06, 2013 11:32 pm

Co třeba něco okolo vlivu spánkové deprivace a extrémního stresu při sólových dálkových závodech?
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » pát čer 07, 2013 8:16 am

Ahoj. Felix má dobrý nápad.Ta práce musí být podložena nějakými hmatatelnými daty, měřením některých fyzikálních a měřitelných biologických veličin ve velkém rozsahu. Petr Ondráček při své solo plavbě některá měření pravidelně prováděl. Musí být ovšem vybrán reprezentativní vzorek, tj. více měřících stanic - jachtařů a zde narážíme na nemalý problém. Už jen toto promyslet a připravit je spíše týmová práce. Je to velké sousto, nikdo to nejspíš nedělal nebo alespoň nepublikoval! Možná NASA nebo armáda.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » pát čer 07, 2013 9:31 am

Taky jsem vypisoval pro příští rok téma Diplomky - "Komparace legislativního rámce pro rekreační plavbu v ČR a dalších zemí EU". Zatím se žádný dobrodruh nechytl a přitom by to bylo pro nás docela užitečné a poučné.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » pát čer 07, 2013 9:54 am

To by snad bylo k něčemu :D ....Chce to ale vybrat země,jejichž legislativa je hooooodně liberální,neřknu li víceméně žádná a srovnat s Českou :D .

howk
Monty.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát čer 07, 2013 11:43 am

Další nápad:
existují dva popsané fenomény

1) zvířata začnou prchat před živelnou katastrofou dříve, než ji zaznamenají jakékoliv přístroje;

2) jachtaři z dlouhých plaveb popisují výrazné zostření smyslů až po úroveň intuice.

Popisy chování zvířat lze dohledat, pokud se pamatuji, hodně výzkumů na toto téma dělali Japonci; intuice u námořníků je mnohokrát popsaná a jistě ji z vlastní zkušenosti potvrdí i čeští námořníci.

Lze formulovat hypotézu, že alespoň někteří živočichové, zřejmě včetně člověka, mají jakýsi "cit pro blížící se nebezpečí." U člověka je obvykle potlačen, protože v běžných situacích má k dispozici přesnější a spolehlivější informace, nicméně při absenci takových "silnějších" informací se zřejmě i u něj "cit pro nebezpečí" aktivuje.

Potvrdit nebo vyvrátit tuto hypotézu je úkol daleko nad rámec bakalářské práce, ale bakalářka by mohla stačit pro návrh postupů, jimiž by bylo možno takovou věc zkoumat, například: jedna sada přístrojů zaznamenává objektivní dění (příčné a podélné kymácení, intenzitu a charakteristiku hluku včetně pod- a nadprahových frekvencí), druhá sada zaznamenává motorickou a mozkovou činnost námořníka - zřejmě by stačilo zaměřit se na dobu spánku a na neplánovaná probuzení kvůli "tušení."

Je otázka, jestli se kdy podaří někoho přesvědčit, aby do takového experimentu šel, ale bakalářka by mohla navrhnout postupy, které by se při tom daly použít.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát čer 07, 2013 11:46 am

ad Surcouf: uvědomil jsem si, že o takovou komapraci se nedávno pokusila EBA, trpí ovšem tím, že neverifikují data od zemských členů a celá metodika komparace se scvrkla na nepříliš kvalitní dotazník.
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » pát čer 07, 2013 12:03 pm

moc díky za tipy!!
Popřemýšlím nad tím a určitě něco vyberu ;)
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » pát čer 07, 2013 8:09 pm

Rok do odevzdání bakálářky - moje práce bude ta nejlepší a bude přínosem pro lidstvo
8 měsíců do odevzdání - dobrý témata jsou zabraný, to nevadí, budu psát aspoň o něčem co mě zajímá
7 měsíců do odevzdání - musím vybrat téma jinak to mám na příští rok
6 měsíců do odevzdání - to jsem zvědavej jak zpracuju takhle blbý téma.
5 měsíců do odevzdání - přes Vánoce to dám nějak dohromady a většinu napíšu
4 měsíce do odevzdání - přes zkouškový jsem na tom neměl čas pracovat tak teď pořádně zaberu
3 měsíce do odevzdání - všichni mě stresujou, že už vybíraj desky
2 měsíce do odevzdání - krize, musím napsat aspoň prvních 10 stran
30 dní do odevzdání - musím dopsat aspoň dalších 10 stran ať mám čas na korekce
20 dní do odevzdání - naředit 20 stran obrázkama na 30 stran
10 dní od odevzdání - soupis zdrojů a seznam zkratek mě vyšvihne na 40 stran paráda
den před odevzdáním - vytisknout a nechat svázat.
den odevzdání - hovor s šéfem ústavu, že to v tiskárně pokazili a tak to odevzdám až v pondělí.
pondělí - díky bohu, že to svázali na počkání, jdu to odevzdat.

Zvol si nějaký pohodový téma už na začátku a nevýmýšlej témata na 200 stran. Stejně tvoji práci přečte jen oponent, takže radši zajdi za oponentem hned a domluv se s ním. Nikdo jinej to už číst nebude, ani tvůj vedoucí ani komise. Ty prohlídnou obrázky a jaký máš písmo.
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » pát čer 07, 2013 11:00 pm

Máš pravdu ;)
jenže u nás vybrání dobrýho tématu znamená vymyslet si svoje téma (navíc kdyby se v seznamu témat objevilo dobrý téma, nedostanu je, protože se témata vybírají v pořadí podle nejlepších známek :D )

...dalo by se vymyslet něco normálního, obvyklýho....ale na to bude plno zpracovanejch prací, učitelé v tom asi budou mít přehled a budou zbytečně otravovat...
Nejlepší cesta je vymyslet nějakou tzv. ultras*ačku a nebo něco, do čeho nebude nikdo kecat...myslím, že témata od Felixe jsou geniální ;)
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » sob čer 08, 2013 6:58 am

Záleží jakej seš student.

pokud premiant, tak si vem něco těžkýho s čím pak budeš chodit na pracovní pohovory machrovat.
Pokud to chceš dodělat, tak si vyber něco stokrát zpracovanýho. Všechno si vypůjčíš, dáš to vedle sebe, použiješ to nejlepší a tvoje práce bude z těch vypůjčených nejlepší. Z komise to každej otevře a u nadpisu mu bude jasný, že tohle dílo čte po sedmý, tak přejde obrázky a dá stejný otázky jako loni. Už po prolistování každej uvidí, že tvoje práce je lepší než ty předchozí a tak ti to dají ani nemrknou.

Když budeš mít něco hodně originálního tak je zaujmeš a začnou se v tom babrat. Já měl bakalářku na téma využití kogenerační jednotky v rodinném domě. 40 stran výpočtů a 1 stránka o biomase jako alternativním palivu pro eko jedince. A jelikož to v praxi na biomasu nikdo neprovozuje, tak se celá debata smrskla na obsah tý jedný stránky, která s mojí bakalářkou neměla nic společnýho. Tak to je, napíšeš něco zajímavýho a všichni se na to začnou ptát.

No ale nakonec je to stejně jen taková šaráda.
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » sob čer 08, 2013 12:06 pm

Jsem hroznej student...
a jak píšeš o tom "opsání" bakalářky...to u nás nejde, protože musíš k papíru i v praxi něco naprogramovat, spájet věc, apod... a to je někdy dost utrpení...
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » sob čer 08, 2013 7:12 pm

naprogramuješ něco co už někdo programoval, nějakej evergreen. Než vybereš téma, tak skoč do archivu a podívej se co tam mají na půjčení. Prolistuj si to a co se ti bude líbit, tak to téma si opiš a dostaneš ho
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » ned čer 09, 2013 8:49 am

:)
Pokud bys chtěl,aby to k něčemu bylo - koukni na tohle (3D tisk).
Chceme si to pořídit na výrobu mini - kladek a podobných hovadinek :whist:
pájení a programování je tam dost :good:
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » ned črc 14, 2013 11:21 pm

Ahoj zkus neco s morskou nemoci nebo monitoringem zivitnich funkci ve vztahu k treba k alarmu posadky pro pripax mob....
Pefry

Zpět na