Instant boat - levně, snadno a rychle postavitelné lodě

Stavební plány lodí, odkazy na ně, atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Instant boat - levně, snadno a rychle postavitelné lodě

Příspěvekod olin » úte lis 08, 2016 6:56 pm

Jedná se o lodě, které jsou konstrukčně velice jednoduché a dají se postavit s minimálními zkušenostmi, financemi a vybavením za relativně krátký čas.
Obrázek
Obrázek
Nejznámější zástupce těchto lodí je u nás asi PDR.
Já jsem začal lodí od Stevensona, která už je dle mého o level výš. Nicméně jsem přišel na to, že to je lodička dobrá tak na odpolední vyjížďky, ale ne na nějaký další plavby. Taky by se hodil prostor, kam by se případně mohli shovat děti s manželkou v případě nepřízně počasí (nic příjemného s malou odkrytou lodičkou během průtrže uprostřed Orlíku s vodu v lodi po kotníky). Chci něco, co utlačím s pětikoňákem, snadno převezu za malým osobákem, ale zároveň bude dostatečně prostorná pro delší i několikadenní výlety. Taky si tu loď chci postavit sám, ale nechci na tom strávit roky, takže ideálně postavitelná za něco okolo 100 hodin abych moh začít na jaře až se trochu oteplí začátkem léta byl na vodě.
Padly mi do oka dvě lodě a tak jsem objednal plány:
AF4, CUDDY POWER SKIFF, 18' X 5', 350 POUNDS
http://www.duckworksbbs.com/plans/jim/af4/index.htm
Obrázek
TWISTER, POWER/SAIL CUDDY CAMPER, 15.5' X 6', 350 POUNDS
http://www.duckworksbbs.com/plans/jim/twister/index.htm
Obrázek
AF4 je delší, má větší kokpit i polokajutku a pluje rychleji, ale bohužel má jednu velkou nevýhodu a to že má vysokou příď, což velice znesnadňuje vystupování na břeh. Twister je stabilnější má víc úložnejch prostor, průchozí polokajutu, ale kratší kokpit ve kterém se dospělý člověk nenatáhne, je kratší a širší, takže i pomalejší. Taky se u Twistera děsím ovládání motoru, který je bezmála metr od kokpitu. Víc se mi líbí AF4, ale s tou se dá dobře přistávat u mola, ale ne přídí na břeh.
Docela by mě zajímal názor, která z těchto lodiček je na český vody lepší. Obě mají ploché dno. Materiálově jsou na stejno (necelých 10 desek překližky) a pracností by se měly taky obě vejít do 100h.
Zkusil jsem udělat kartonovej model Twistra (za jedno odpoledne) v měřítku cca 1:8 pro představu jak vůbec vypadá, protože na netu se moc obrázků nenajde.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
karel
Macher
Reputace: 14

Re: Instant boat - levně, snadno a rychle postavitelné lodě

Příspěvekod karel » úte lis 08, 2016 10:33 pm

Já si myslím že obě lodě jsou na naše vody dobrý prakticky stejně . To ty sám musíš vědět co s tou lodí chceš provozovat . Af4 je motorová loď a Twister je motorsailer . Af4 je větší a řekl bych že bude snadnější postavit , ale nikdy s ní nebudeš plachtit . Twister můžeš začít používat jako motorovou loď a postupně dodělat kormidlo ,kýlovou ploutev, oplachtění a vyplout na plachty . Já jako radikální plachtič :D bych preferoval Twister , ale asi by to nemělo cenu kdyby jsi nechtěl plachtit .
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát lis 11, 2016 4:17 pm

karel píše: Já jako radikální plachtič :D bych preferoval Twister , ale asi by to nemělo cenu kdyby jsi nechtěl plachtit .

No plachtit můžu s Triádou. Na plachty se ale u nás dá jedině na Žernosekách, což mám sice kousek od baráku, ale je to docela malá plocha. Twistra bych asi ani pod prádlo nedával. Jde mi spíš o turistiku po řekách, kde se moc plachtit nedá. Bojím se však, jesli Twistra utlačím s pětikoňákem nějakou přijatelnou rychlostí, abych ve větším proudu spíše necouval. Pokud pluju s Triádou ověšenou 4hp Crescentem, tak jsou rychlejší i čluny od Intexu s 2,5hp. Bojím se, aby na tom ten Twister s pětkou nebyl ještě hůř, protože je o stopu širší, o tři a půl delší a o metrák těžší.
Jakou rychlost by jste odhadovali u těchto lodí s 5hp Johnsonem? Af4 dělá s 10hp 13 uzlů. Pro Twistera nemám žádné info o rychlosti s jakoukoliv motorizací.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát lis 11, 2016 4:35 pm

Podle mě by ma tom měl Twister být s tou rychlostí dost podobně jako Olesenův 15' Dutch pram. Jakou ten je schopnej plout rychlostí s pětikoňákem?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon dub 22, 2019 8:31 pm

Tak jsem se pustil do AF4 a po 15 člověkohodinách mám zrcadlo, klounovec, přepážky, pomocná žebra a dnes jsem slepil borty.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Klidně se do mě pusťte, ale upozorňuju že se s tím nepářu, jelikož můj záměr je strávit na tom co nejmíň času s co nejmenším finančním nákladem. Proto jsou i některé materiály recyklované...
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » úte dub 23, 2019 8:05 pm

Tak dnes jsem začal skládat trup a kd,ž to vidím, tak se začínám bát, jak to dostanu z dílny. Doufám, že nebudu muset bourat vrata...
Obrázek
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » stř dub 24, 2019 11:03 pm

Asi by to bylo dobré přesunout do stavby...

Zpět na