Gratuluji kecemis
Ano jde o Gavdos ostrov na jižní straně Kréty. Na fotce je mys Tripiti. Jde o nejižnější místo Evropy vůbec.
Gavdos je jeden z adeptu na ostrov nymfy Kalypso, Ógygii. Je pravda na Gozo také tvrdí, že ostrov Ógygii je u nich. Nevím, jestli to s tím souvisí, ale Gavdos se také nezíval Gotzo.
Kvíz jsem dával schválně protože mě zajímalo kdo tam byl s lodí. Zatím se nikdo z JI k tomu nepřiznal. Je to poměrně škoda, velice pěkná končina, jinde v Evropě jsem nezažil takovou samotu na moři. Ve vláknu Zkušenosti z Řecka i dalších vláknech se tu o Řecku už dost mnoho a hlavně se porovnává s Chorvatskem. Nicméně tady na jihu se projeví propastný rozdíl od přeplněného Chorvatska. Za týden jihu Kréty jsme potkaly jednu loď, motorák cca. 40ft, jinak jen místní trajekty. To i skotské Hebridy jsou vůči tomu přeplněnou končinou. Sice se říká, že toho na jihu Kréty zdánlivě moc není, ale i tak se zde dají najít pěkná městečka s přístavem nebo kotvištěm, pláže i turistické cíle a všude úžasně čisté moře. A navíc i když na moři nikoho nepotkáte tak vesničky na břehu jsou naopak dobře zařízeny na turisty.
Tomáš