Takticka navigace

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » úte led 29, 2008 9:48 pm

Bylo na začátku řečeno, že se nejedná o řiditelné torpédo
franta
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod franta » úte led 29, 2008 9:50 pm

snos torpéda
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte led 29, 2008 9:52 pm

prestavka v kriminalce miami - koukame na to se zenou...
musi prizpusobit rychlost plavby tak, aby se namer nemenil, potom snizi rychlost o rychlost torpeda a pali :hmm:
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » úte led 29, 2008 9:53 pm

Že by to torpédo mělo nastavitelné směrové kormidlo ? :shock:
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

kvízy

Příspěvekod MARIS » úte led 29, 2008 9:55 pm

Takže naposled,musí plout stejným kurzem jako fregata a v její stopě.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » úte led 29, 2008 10:12 pm

už toho bylo odpovězeno tolik, že to taky nedávám. Źbývá mi jen zaaretovat náměr torpéda na lod a udat odchylku kurzu na osu střetu a už se těším na zprávy z tisku.
Naposledy upravil(a) marks dne úte led 29, 2008 10:17 pm, celkem upraveno 1 x.
mopadji
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mopadji » úte led 29, 2008 10:14 pm

Ponorka nemusí plout přesně v kursu náměru, nastaví se to na torpédu, říká se tomu gyroúhel, torpédo má svůj gyroskop pro kurs aspoň za WWll. Neříká se tomu úhel na úkloně(po směru hodin)?
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte led 29, 2008 10:21 pm

My zaciname odpobocovat, od tematu. Ale ozatka je zajimava, proto na ni rad odpovim. Bez ohledu na to, ktera hlaven je pouzita, torpedo muze plout vlastne libovolnym smerem vodorovnym a temer libovolne se vychylit ve svislem smeru. Nejde o samonavadeni. Torpedu se zada, ktery smer musi nastoupit po odpaleni, torpedo po opusteni hlavne vykona tzv. cirkulaci k linii zasahu a bude zadany smer udrzovat bez ohledu na cokoliv.

Samonavadeci torpedo na druhe strane samostatne meni smer dle toho, jak meni svuj kurz a rychlost zadany cil.

To jsme se ale vzdalili do treti demenze :) V nasem pripade je vse jednodussi a deni probiha ve stejne hloubce rekneme 5 meru.
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte led 29, 2008 10:46 pm

jsem chudsi v mysli... mel jsem za to, ze torpedo se vystreluje pouze ve smeru osy ponorky smerem vpred, coz tedy neni pravda, momentalne to vypada, ze to nema trivialni reseni, coz neni pravda :(
zaroven netreba resit rychlos v dobe vystrelu, zkratka okamzik tesne po vystrelu bude mit torpedo svoji danou rychlost nezavislou na rychlosti ponorky v dobe vystrelu a kurz...
no, nejjednodussi by bylo, nasadit rychlost rovou rychlosti torpeda, srovnat kurz tak, aby se nemenil namer, zavelet zpetny chod a palit (ve smeru plavby), ale neni to elegantni reseni a tudis bude existovat neco, co je jasne jako facka, jenom to nevidime...
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte led 29, 2008 11:02 pm

Mysacku,

aby v novinach se neobjevila zprava, ze na dne nasli ponorku rotrzenou vejpul. :)

Uz to proste ze vseho vyse receneho lezi na povrchu, jen to spravne pojmenovat. Tak to zkusim jeste jendou a pak uz reknu odpoved.

Ponorku z toho muzeme uplne vynechat, protoze po odpaleni torpeda uz nas nezajima. Pokud to zni lepe, necht ponorka v okamzku odpaleni stoji. Vime, ze torpedo ma konstantni pevne danou rychlost, mame vzajemne postaveni torpeda a fregaty, kurz a rychlost fregaty. Co schazi? :gun:

Takze, navigator musi udat..................
mopadji
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mopadji » úte led 29, 2008 11:29 pm

myslím že úhel mezi kurzem fregaty a spojnicí fregata - uboat po směru hodin :?
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte led 29, 2008 11:35 pm

Jediná chybějící hodnota je buď úhel nez trasou torpéda a lodě
nebo vzdálenost od lodě, tím se také naplní vektrorový trojúhelník
/to tu ovšem v různých obměnách zaznělo/

nebo ještě jinak
čas odpalu je T + 100vteřin
vynesu vektor úhlu a vzdálenosti jež lod upluje za 100 vteřin, tam je bod zásahu, z tohoto bodu vektor k ponorce určuje úhel a délku plovby torpéda, znám jeho rychlost, tedy vypočtu čas odpálení torpéda T+100- doba plovby torpáda, úhel - zpětný vektor z bodu zásahu k ponorce

ještě jinak
loď má rychlost 10m/s
torpédo 30m /s
poměr rychlosti je 1/3
v poměrech rychlosti musí být délky tras či doba plovby torpéda o lodě
řešit možno graficky, matematicky jak je libo. ;)
Pepa

PS abych nezapoměl
SSP je směr a síla mořského proudu jež jediný nevypočtete z těcto vztahů, ale na delší vzdálenost a při jeho větší síle může mít vliv na přesnost zásahu.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř led 30, 2008 12:20 am

Pratele,

zaznelo tu toho uz dost na to, abychom mohli kviz uzavrit. Spravna odpoved je: pri ostatnich zadanych podminkach navigator musi udat kurz torpeda po odpaleni, pri kterem po celou dobu plavby torpeda az k mistu zasahu namer z torpeda na fregatu zustane stejny.

Jak spravne podotkl Pepa, ten "kurs" v ruznych obmenach uz zaznel vicekrat, pricemz Pepa to rozebral snad ze vsech moznych stran, ale prece jen nepadl vyraz "kurz torpeda". Z toho lze odvodit jediny spravny zaver: druha pulka kvizove otazky byla nejspise matouci. Ja jsem to patrne malinko prehnal. :mad:

Jsem toho nazoru, ze s tim "kurzem torpeda" zvitezila namornicka solidarita.

V prvni pulce otazky, ktera se tykala nameru, jako prvni spravnou odpoved predlozil Baharis. Proto ho pro tuto prvni pulku otazky vyhlasuji vitezem. (A s radosti odevzdavam mu pravo nabidnout dalsi kviz.)

Slibuji nadosmrti, ze uz nebudu zadavat kvizy se zmatenym koncem. :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř led 30, 2008 1:16 am

windward píše: ...pri kterem po celou dobu plavby torpeda az k mistu zasahu namer z torpeda na fregatu zustane stejny.

Toto mě pořád neleze do palice, ale dobrá. Děkuji, přijímám a během zítřka se pokusím něco předhodit.
Mágové na logiku a výpočty, netěšte se. Jistě jste vypozovali, že to není až tak můj obor. Spíš se podívám mezi fotky. ;)
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř led 30, 2008 6:58 am

Baharisi,

predstav si, ze stojis na mustku toho torpeda. Kdybys chtel fregatu minout, tak podle COLERGu bys musel vzit namerovy kompas a urcit, zda se namer na mi meni. Kdyz ano, srazit se obecne nemuzete. Ale kdyz jsi zly kapitan torpeda, tak naopak, nastoupis takovy kurs (rychlost torpeda nelze menit dle zadani), pri kterem se namer ustali na nejake jedne hodnote. Pak uz zbude ve spravnem okamziku poradne zarvat Banzaj.

Uz to jede? :mad:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř led 30, 2008 7:12 am

Né, to je dobré. Podívej se na čas, kdy jsem to psal. :oops:

Než jsem usnul, bylo mě jasné, že to je paralera se situací, kdy jak popisuje Pepa, sledujeme náměr přes bod na relingu. Akorát místo lodi se k fregatě přibližuje torpédo. :smash:
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř led 30, 2008 7:16 am

A jake jsi mel nasledkem toho dobre sny?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř led 30, 2008 7:20 am

Sny žádné. Ale říkal jsem si já debil, co to píšu za nesmysly. Jen PC se mě už nechtělo zapínat....
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř led 30, 2008 7:24 am

Aha... Tak priblizne ze stejnych osobnich duvodu ja ho mam porad zaply :lol:

Zpět na