Co tady platí?

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Co tady platí?

Příspěvekod Pavel63 » pát úno 18, 2022 8:35 am

Ahoj,

podíval jsem se na téma "Dighy cruising", kde je m.j. odkaz na video s ukázkou malých, opravdu malých plachetniček.
https://www.youtube.com/watch?v=rYz4ahHGIuU&t=7s
A pobavil mne záběr na začátku 5. minuty, kdy se na zatopené cestě míjejí plachetnice, jízdní kolo a auto. A napadla mne otázka - jaká pravidla tady platí? Lodní nebo silniční? A co na to COLREG?

Mimochodem, není mi úplně jasné, jak je to u těch plachetniček s kýlem - je nebo není? Šachta na vysouvací kýl tam není, pevný možná bude jen menší. A kormidlo je také trochu "zvláštní".

Pavel.
rou86
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Re: Co tady platí?

Příspěvekod rou86 » pát úno 18, 2022 1:05 pm

Ahoj,

kyl nemaji ani klasicke kormidlo. Je to lod do melke vody a do bazin kdysi hlavne na lov kachen.
Lezi se na podlazce na dne lodi.
https://smallboatsmonthly.com/article/m ... duck-punt/
http://www.keepturningleft.co.uk/blogs/ ... ns-arrive/

Mejte se,
Petr
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon úno 21, 2022 7:03 am

Ahoj, je to zajímavé řešení, kýl i kormidlo nahrazuje veslo. Ale nikde jsem si nevšiml, jak to dělají při obratu, to by měl přehodit veslo do závětří, aby docílil bočního odporu, pokud nepojede na zaďáka. Při réčku musí mít asi hoňky. A plachty, včetně kulatin je z Optíka. :D
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon úno 21, 2022 12:01 pm

Pavel63 píše:.......
A pobavil mne záběr na začátku 5. minuty, kdy se na zatopené cestě míjejí plachetnice, jízdní kolo a auto. A napadla mne otázka - jaká pravidla tady platí? Lodní nebo silniční? A co na to COLREG?

.....
Pavel.

COLREG v žádném případě. Na takové zatopené cestě nemohou plout námořní lodě.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte úno 22, 2022 6:02 pm

Nóóó ....... chvíli třeba plují :D
https://ct24.ceskatelevize.cz/2614973-v ... -na-pokyny
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » ned úno 27, 2022 3:21 pm

Ahoj, vím že to sem nepatří, ale nemůžu najít odpověď. V jaké vzdálenosti se smí kotvit od značky A6 zákaz kotvení. Díky a omlouvám se.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned úno 27, 2022 8:07 pm

Padesát na obě strany
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » ned úno 27, 2022 8:11 pm

Diky moc, ale ja myslel na mori.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon úno 28, 2022 8:33 am

Jirka_TEC_Tce píše:Ahoj, je to zajímavé řešení, kýl i kormidlo nahrazuje veslo. Ale nikde jsem si nevšiml, jak to dělají při obratu, to by měl přehodit veslo do závětří, aby docílil bočního odporu, pokud nepojede na zaďáka. Při réčku musí mít asi hoňky. A plachty, včetně kulatin je z Optíka. :D

No, oni nemusejí mít klasický kýl, jak jsme zvyklí z námořních lodí, jelikož jsem za mlada jezdil závodně divokou vodu a párkrát i turistiku, tak jsem viděl, jak obrovský rozdíl je z hlediska držení směru (a tedy stability kolem svislé osy) mezi lodí, která má dno hladké a zaoblené v obou vodorovných směrech (tedy podélně i bočně), což byla např. kanoe Vydra, se kterou se celkem lehce dalo zatáčet, a naopak loď s relativně plochým dnem, na kterém byly podélné lišty (Vltava). Ta byla směrově stabilnější, ale donutit ji zatočit bylo značně horší. Takže na těch plachetnicích by teoreticky funkci kýlu mohly plnit podélné lišty třeba jen 4 x 4 cm, aby loď neklouzala bokem a byla schopná i stoupat proti větru.
U windsurfingů byl vývoj takový, co vím, že měly původně kormidélko a kromě zásuvného kloubu pro stěžeň ještě štěrbinu pro zásuvný kýl. Později se odlehčovaly a kvůli snížení odporu ve vodě se upustilo od zasouvacího kýlu. Po větru není potřeba a na stoupačku se prkno naklápělo trochu na hranu a ta sloužila vlastně pro podélné vedení a nahrazovala kýl. Ale nevšiml jsem si, že by na těch plachetničkách jezdili v náklonu trupu, takže sázím na něco jiného - třeba ty podélné lišty.
Jinak z uvedených záběrů mi přišlo, že jako kormidlo používají něco jako veslo, které je ve vidlici na tuším levém boku, určitě ho nepřehazují doleva a doprava. Jednou rukou prostě drží otěž a druhou kormidlo, pokud je třeba, protože mnozí pluli bez toho, že by bylo vidět je něco držet v ruce kromě otěže.

Pavel.

Zpět na