Kviz: Je na fotce něco divného?

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » čtv led 08, 2015 9:12 pm

Šmarjá že jsem nemlčel 8)

Neber to osobně, já springy na oleji a navíc na chvilku taky nevážu. Jen když to houpe a nebo a noc...

Wlady
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv led 08, 2015 9:18 pm

Ježíši Wlady, já to přeci vůbec nezhazuji. Normálně jsi se zeptal, já normálně odpověděl. Pohodička.

Nejsem cimprlich a když necítím že mě někdo s přívětivým úsměvem okopává kotníky, snesu všechno. Naprosto. ;)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv led 08, 2015 9:59 pm

Vracim se k uvodni fotce. Jednoducha vec, ta lod je pomerne stara a for je v tom ze asi originalne nemela rolovaci kosatku. To znamena ze otez na traveleru se zkracuje. tekze mala kosatka bude mit vozejk nekde pred vanatama a vetsi nekde za vantama. Na zavodnich lodich to je podobne. Traveler je za vantem. Fakt je ten, ze se obcas prevzuje otez, ale jen pri trimu. Napriklad na slomotinovy mam dva trevelery, vnitrni a vnejsi, jeden za vantem a ten druhej pobliz bortu. Takze vnitrni je pro tzv reaching a do urcite velikosti kosatky no a vnejsi je pro velkou kosu a code zero. No proste tak. Na ty fotce spatne je, jen to ze tam nepatri ten rol na gene a nebo tam chybí vnejsi traveler pro vetsi genu. Stara klasika, predelana pro charter pacienty :D :D
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 08, 2015 10:03 pm

To už jste poněkud od původní myšlenky.... :D

Já to viděl tak říkajíc na první dobrou poněvadž se s tím na své lodi potýkám docela často.

Přehazuji za vant, před vant a někdy také mezi podle toho jak fouká a jak potřebuji daleko roh geny, tedy v mém případě kosy.
Naštěstí vzhledem k její velikosti to většinou jde i v plném tahu, jde to udržet rukama.

Skočil jsem udělat fotku kudy to vede, vanty jsou uchycené k té trubce na palubě vlevo od kolejnice:

Obrázek
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » čtv led 08, 2015 10:27 pm

Protože jezdím zhusta jen se ženou, tak se při plavbě ve vlnách snažím opouštět kokpit co nejméně, protože kdybych udělal MOBíka, byl by asi můj poslední...

Možná napíšu hovadinu, ale pokud bych měl takhle vybavenou loď, zkusil bych na tu kolejnici dát dva průvlaky a použil dvě (celkem tedy 4) otěže. Jedny vně a druhé uvnitř. Bylo by to sice hnusný, ale myslím že funkční... Jen to nezašmodrchat a přijatelně fixovat ty momentálně nepoužívané, aby se nepletly.

Podobně se dá u samopřehazovací kosatky řešit otimalizace trimu na zadobok druhou otěží přes průvlak geny, je-li k dispozici a přijatelně umístěn, nebo outhaulerem.

Wlady
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát led 09, 2015 7:49 am

Wlady píše:Protože jezdím zhusta jen se ženou, tak se při plavbě ve vlnách snažím opouštět kokpit co nejméně, protože kdybych udělal MOBíka, byl by asi můj poslední...

Možná napíšu hovadinu, ale pokud bych měl takhle vybavenou loď, zkusil bych na tu kolejnici dát dva průvlaky a použil dvě (celkem tedy 4) otěže. Jedny vně a druhé uvnitř. Bylo by to sice hnusný, ale myslím že funkční... Jen to nezašmodrchat a přijatelně fixovat ty momentálně nepoužívané, aby se nepletly.

Podobně se dá u samopřehazovací kosatky řešit otimalizace trimu na zadobok druhou otěží přes průvlak geny, je-li k dispozici a přijatelně umístěn, nebo outhaulerem.

Wlady

Samozrejme ze roll na kosatce je paradni pohodovej vynalez. Bohuzel u zavodniho jachtingu se moc nepouziva. Vsiml jsem si hodne plachetnic kde byl roll dodatecne dodan a tim v podstate vznikl tento problem. Prevazovani otezi Jak pise Libor je celkem bežna praxe, naopak ctyri oteže je fakt divna taktika a to i pro to ze se do sebe zamotaj a pak vznikne problem. Napriklad Slomotion je konstruovan jako racingcruiser , takze pri pouziti spravne kosatky pouzivam bezne roll s vnitrnim travelerem. Pokud si chci uzit zuavodniho masochismu tak muzu menit plachty klasicky a tim menim traveler. Ve slide mam dve drazky takze celkem rychli manevr pri vymene plachet. Tedy pro vice rukou. Pri plavbe ve dvou samozrejme uzivam pohodu rollu na gene. Pri klasice se pri výmeně plachet uvazuje trochu jinak.......ze zmenou uhlu a sily vetru se meni plachty. Kazdy vyrobce plachet by mnel vzit polohu traveleru v uvahu. Pred dvema lety jsem si nechal sit nove plachty a sailmaker mi presne nameril gen II do rolu takze pri ostrem protivetru konci kousek pred vantem, vubec nemusim nic prevazovat. No a gen I je uz velka takže musim pouzivat vnejsi traveler, ale s touto plachtou nepocitam k ostremu stoupani takze uhel je vetsi. Momentakne ted mam lod odstrojenou, ale udelam par fotek.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát led 09, 2015 7:56 am

Libor píše:To už jste poněkud od původní myšlenky.... :D

Já to viděl tak říkajíc na první dobrou poněvadž se s tím na své lodi potýkám docela často.

Přehazuji za vant, před vant a někdy také mezi podle toho jak fouká a jak potřebuji daleko roh geny, tedy v mém případě kosy.
Naštěstí vzhledem k její velikosti to většinou jde i v plném tahu, jde to udržet rukama.

Skočil jsem udělat fotku kudy to vede, vanty jsou uchycené k té trubce na palubě vlevo od kolejnice:

Obrázek

Nechapu proc u Corvetty je ten traveler tak kratky, Co se tyce mne tak by tam slusel jeste jeden vnejsi, pro vetsi oplachteni. A nebo ten stavajici prodlouzit :?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát led 09, 2015 9:32 am

Hehe, to se nám jednoduchoučký kviz pro zpestření pěkně rozeběhl. :)

bozakafka píše: Jednoducha vec, ta lod je pomerne stara a for je v tom ze asi originalne nemela rolovaci kosatku. To znamena ze otez na traveleru se zkracuje. tekze mala kosatka bude mit vozejk nekde pred vanatama a vetsi nekde za vantama. D

Myslím, žes na to přesně kápl.

bozakafka píše:Stara klasika, predelana pro charter pacienty :D :D

Tady jsi vedle jak ta jedle – podle popisu ta loď v životě v charteru nebyla.
Trochu mě udivuje, jak některé majitele lodí pořád baví navážet se do „čártrařů". Tobě se zase tolik nedivím, protože si pamatuji, jak jsi psal, že Ti onehdy nablili do kokpitu. (Ale to už jsi uklidil, ne? :D )
Mupy mup, jak píše Svoboďák. :D
Pro ty, kteří nedávají ruštinu – no flame! :D
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 09, 2015 11:47 am

musíš psát miru mir aby tomu bylo rozumět :D

Bóžo možná.
Ale ta kolejnice je na tu kosu co tam mám +- akorát...to bych musel koupit větší plachtu .... :?

Zatím to stačí.
Nepretěkám a na holidej kolem komína to je OK.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát led 09, 2015 12:22 pm

lynx píše:Hehe, to se nám jednoduchoučký kviz pro zpestření pěkně rozeběhl. :)

bozakafka píše: Jednoducha vec, ta lod je pomerne stara a for je v tom ze asi originalne nemela rolovaci kosatku. To znamena ze otez na traveleru se zkracuje. tekze mala kosatka bude mit vozejk nekde pred vanatama a vetsi nekde za vantama. D

Myslím, žes na to přesně kápl.

bozakafka píše:Stara klasika, predelana pro charter pacienty :D :D

Tady jsi vedle jak ta jedle – podle popisu ta loď v životě v charteru nebyla.
Trochu mě udivuje, jak některé majitele lodí pořád baví navážet se do „čártrařů". Tobě se zase tolik nedivím, protože si pamatuji, jak jsi psal, že Ti onehdy nablili do kokpitu. (Ale to už jsi uklidil, ne? :D )
Mupy mup, jak píše Svoboďák. :D
Pro ty, kteří nedávají ruštinu – no flame! :D

Já to vůbec nemyslel proti charteru to ani náhodou. Jestli to tak vyznělo tak pardon. Libore zvětšovat kosu je zbytečně. U mne je to tak abych vyhověl Rádce tak ji rok od roka zmensuji :x
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pát led 09, 2015 12:25 pm

Včera jsem to shrabal na hromadu. Čekám na test DNA. :D
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 21

Příspěvekod aTrej » pát led 09, 2015 1:05 pm

Fut mi to neda a zalovil v pamati k onej Hanse 430. Pozrite na tuto foto, tam maju styri otaze a jednu pouzivaju cez rohatku a jednu cez vozik. Mimochodom ju aj chartruju. :D

A kua uz si idem strcit teplomer pod pazuchu ...
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod aTrej » pát led 09, 2015 1:21 pm

A teraz kukam aku blbost som zas napisal. Samozrejme dve su.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pon led 12, 2015 3:06 pm

Narazil jsem nahodou na tyto fokty inzeratu plachetnice VIVA 700, ale neco je tak trochu spatne... kdo pozna?

Obrázek

Me to trklo asi tak za 5 vterin 8)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon led 12, 2015 3:17 pm

řekl bych, že kormidlo je obráceně....
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

co je na foto špatně

Příspěvekod orion » pon led 12, 2015 7:10 pm

málo zanořený motor
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon led 12, 2015 7:21 pm

Boza a dva sudy piva na zad a bude to makat dobre :?
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Kviz: Je na fotce něco divného?

Příspěvekod bernau1 » pon led 12, 2015 7:49 pm

Dálkové ovládání motoru je moc vzadu ;)
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » pon led 12, 2015 8:14 pm

Vivu 700 jsem jednu postavil. Kormidlo je opačně, Páka motoru je na blbým místě, protože takhle do toho každej kopne a nohavicí to bude snažit ulomit. Správný místo je jak je ten záchranej kruh, že si člověk sedne na tu otvírací batistu a má v pravý ruce kormidlo a v levý ovládání motoru. Schody z tak tenký trubky, bych nedal ani nepříteli, protože jsem je na jedný lodi měl. A nášlap širokej jen na jednu nohu je taky hroznej. Motor je moc nahoře a nemá dlouhou, nebo ultra dlouhou nohu. Na costě jsem měl ultradlouhou a stejně se to vynořovalo, když byly metrový vlny. Jako poslední jsou špatný vazáky. Na tak malej vazák za neuváže žádnej chorvastkej mooring. A určitě se silnější lana nepoužívají jen tam. hawk
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » úte led 13, 2015 9:55 am

Vyhercem je ten, kdo spravne oznacil to obracene kormidlo. Gratuluji :D
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Re: Kviz: Je na fotce něco divného?

Příspěvekod FerenCS » úte led 13, 2015 1:48 pm

lynx píše:Minule jsem se sice trochu sekl, ale tady mi přijde něco špatně.
Co?

Som si myslel, že "špatne" je to, že lodička je na suchu a neteší skipperov, plavčíkov a iných účastníkov zájazdu tým, ako pekne pláva na vode :D

Zpět na