Zdymadla a hladiny vod v Holandsku

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » úte led 01, 2013 12:14 pm

Viky_CZ: Čo sa týka prúdu rozdiel v rýchlosti prúdu pri prílive a odlive je vcelku zanedbateľný. Pri rovnakých otáčkach to išlo raz 10 kmh proti prúdu pri odlive inokedy 14 kmh pri prílive.
Čo sa týka poplatkov od dreváku tak zatiaľ som vždy platil len pri mostoch, väčšinou na malých kanáloch. Na Holandse Ijsel sa platí jeden poplatok za všetky mosty pri moste v Oudewater asi 4 eurá, tam žiadna komora nie je. V komorách ani vo veľkých ani v malých zatiaľ po mne nič nechceli.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte led 01, 2013 8:15 pm

Pro objasnění tvrzení, že značné území Holandska leží pod úrovní moře, vložím jedno foto z výstavního panelu informačního centra:
Obrázek

Červenobílá čára je střední úroveň hladiny moře. Úroveň obydlí je mínus 3 metry, pastviny jsou mínus 6 m. Přibližně v horizontu roku 2020 vymýšlejí vytvořit na východě Ilsermeer novou úroveň mínus 9 metrů.
Údaje jsou z let 2010 a 2011, kdy jsem věnoval hodně času objíždění výrazných vodohospodářských staveb a prohlížení informačních center u nejvýraznějších staveb.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte led 01, 2013 8:25 pm

Viky_CZ píše:
Jarda885: S tim prilivem mne k tomu vedly dve veci. Jednak, o NP Biesbosch se pise, ze je to sladkovodni prilivova oblast a druhak jsem v nejakym cestopise cetl, ze jim z domovsky mariny dali mapku s vyznacenim kde se ma kotvit a kde se naopak nesmi kotvit, oni tam ovsem zakotvili, protoze to nestihli na komoru a pres noc se jim lod malem obesila na vyvazu, protoze to byla prilivova oblast. Radsi se na to zeptam, nez bych nekde zustal viset, moje kocabka neni na kempovani uprostred more blata zrovna vhodna a nema ani zrovna nejlepsi cestovni rychlost, takze prilivovy proudy by snadno mohly pokazit planovani trasy.

Projel jsem oblast kolem Amsterdamu a část Friska. Tam jsem na přílivové oblasti ve vnitrozemí nenarazil. Na jihu je to možná jinak.
Uvádím v tomto vláknu věci, o kterých se hovoří jako o obecně platných v Holandsku.
Samozřejmě pokud si půjčuješ loď v konkrétním regionu, je třeba se seznámit s místním průvodcem a plánování uzpůsobit konkrétnímu místu.

.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř led 02, 2013 8:53 am

Jardo, to je prave ten problem, lod si pujcovat nehodlam. Takze si to musim nastudovat poctive sam. :)

Prilivovy oblasti se tykaji velkych rek (je to tu nekde psany), coz ve Frisku moc neni. A Zaan v podstate neni reka (prinejmensim jsem nedokazal vypatrat odkud kam tece, jestli vubec).
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » stř led 02, 2013 12:19 pm

Viky_CZ píše:Jardo, to je prave ten problem, lod si pujcovat nehodlam. Takze si to musim nastudovat poctive sam. :)

Prilivovy oblasti se tykaji velkych rek (je to tu nekde psany), coz ve Frisku moc neni. A Zaan v podstate neni reka (prinejmensim jsem nedokazal vypatrat odkud kam tece, jestli vubec).

Nevím, jaké máš zdroje pro studium.
Doporučil bych kontaktovat pana Daniela Hagena, což je Čechoholanďan, který žil delší čas v Holandsku o rád hovoří v nadsázce "vy Češi a my Holanďané".
Má Holandsko nastudované velmi podrobně. Provozuje agenturu na půjčování lodí v Holandsku http://www.holandskonalodi.cz/.
Vystupuje způsobem, že rád pomůže komukoliv, kdo cokoliv potřebuje v Holandsku. Není podmínkou stát se klientem jeho agentury.

.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř led 02, 2013 2:18 pm

Viky_CZ píše:Znamena to, ze kdybych si chtel naplanovat okruzni jizdu Dordrecht, s'Hertogenbosch, Gorinchem a zpet, mel bych to planovat podle prilivu? Je mozny proplout pres NP Biesbosch pri odlivu?

Jak tak pocitam km, za dva dny by se to dalo stihnout?

Edit: Koukam do mapy... v Gorinchemu je priliv a odliv poznat?

http://www.portofrotterdam.com/en/Shipp ... fault.aspx

proudy a příliv/odliv – stav hladiny v deltě v Rotterdamu až cca 35km do vnitrozemí. kolísá to pěkně a proud je taky slušnej
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř led 02, 2013 2:36 pm

Panove, diky moc za tipy. Kolem Rotterdamu je to hodne zajimavy. A je to vyzva. :-)
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » stř led 02, 2013 4:36 pm

Príliš veľa vody okolo Rotterdamu, viac sa mi páči Friesland alebo severne od Rotterdamu Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Delft. Pekné mesto je aj Dordrecht a je tam pekná marina. Nad Dordrechtom spustili na vodu "kópiu" archy Noemovej.

Obrázek
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř led 02, 2013 9:50 pm

Trochu jsem zkousel sledovat tu rychlost proudu v Rotterdamu a nekdy to ukazovalo i 3km/h coz je teda dost, protoze to znamena ze proti proudu jedu polovicni rychlosti nez po proudu. Trochu mi svitla nadeje, ze kolem Maasu jsou kanaly a v tech to tak rychle netece, jenze ouha.... dle jejich vybaveni nejsou urceny k plavbe, ale jen k prevadeni vody. A ze bych i v NLD musel "prenaset jezy" to uz bych asi byl moc velkej extremista. Jeste ze strycek Google ma streetview.

Evidentne nemuzu s lodickou projet za jednu dovolenou vsechno, co bych si pral a to i pres to, ze jsem schopen ji snadno presouvat autem. Rad bych zacal Purmerend, Zaanstad, Haarlem a Alphen a/d Rijn (osobni duvody) i kdyz co jsem videl Zaan v plnym provozu, tak je tam tolik vln od ruznych lodi, ze moji posadce zrejme hrozi kinetoza. Dalsi v rade je Groningen a Friesland (nekdy bych rad videl i Waddenzee, ale to uz je asi na muj prichciplej motor moc velkej adrenalin). Mam se necemu z toho vyhnout a neco naopak urcite navstivit?

Dekuji.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 03, 2013 7:45 am

A co si takhle vzít na cestu nějakej pořádnej motor? :roll:
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » čtv led 03, 2013 1:04 pm

Viky_CZ píše: Dalsi v rade je Groningen a Friesland (nekdy bych rad videl i Waddenzee, ale to uz je asi na muj prichciplej motor moc velkej adrenalin). Mam se necemu z toho vyhnout a neco naopak urcite navstivit?

Dekuji.

Frisko:

Vyhni se Ilssemeeru. Pro motorovou loď nezajímavé, špinavé.

Pokud máš rád volnou přírodu a oblasti bez lidí, pak ve Frisku je to téměř všude mimo osady velmi malebné. Nepopsatelný zážitek je vidět plachetnici na louce mezi dobytkem. To je optický klam, protože nevidíš vodu, po které ta loď pluje. Krávy se pasou taky daleko od lodě. Na širém obzoru roviny Friska to nádherně splývá. Kdo neviděl, nepochopí.

Pokud chceš malebná centra měst, kde vypustíš ženskou část posádky do okolních ulic a sedneš si do malebné kavárny s nádherným výhledem na okolí, pak doporučím Sneek (je tam výborná jachtařská prodejna se spoustou zajímavých věcí), Leewarden a Harlingen. Zde se drž za zdymadly na klidné vodě. Nepouštěj se na otevřené moře. Na to se zajdi podívat.

Dále je tam spousta malých osad, jejichž jména mi splývají. Kouzelné procházky.

Jak to píši, zalévá mne pocit nádherné vzpomínky.

Jarda
.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv led 03, 2013 1:32 pm

Jarda885 píše:Dále je tam spousta malých osad, jejichž jména mi splývají. Kouzelné procházky.

Jak to píši, zalévá mne pocit nádherné vzpomínky.

Kdyz jsem uplne poprve prijel na vikend do NLD, privital mne Zoutkamp a Lauwersoog. Vim o cem mluvis. Diky moc za odpovedi. Jeste se treba v budoucnu na neco zeptam, jeste je cas se trochu nachystat. :)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » čtv led 03, 2013 3:49 pm

Viky_CZ píše:.... Diky moc za odpovedi. Jeste se treba v budoucnu na neco zeptam, jeste je cas se trochu nachystat. :)

Založ nové vlákno nebo pošli SZ. Rád pohledám v lodním deníku a v archívech.
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » pát bře 14, 2014 9:29 am

Ahoj, jeden dotaz asi hlavně pro Shootera, Viki_CZ, Davida a Jardu885. S kamarádem jedu teď o víkendu do Holandska, má vydraženou loď. Jede se naí podívat a když se na 1. pohled zamiluje, tak jí koupí. Ocelová, motorová, kajutová, 7,20 délka, 2,85 šířka, 85 cm ponor a 2,50 výška nad čárou ponoru. Je v Holandsku, NL 8556 Sloten, kousek od Lemmer, při západním konci Ijselmeer. Ten dotaz: kudy plout po vlastní ose do Děčína? Proč plout? Není to o šetření nebo neochotě posadit loď na auto, ale udělat si romantickou dovolenou na vodě. Děkuju, karlos.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát bře 14, 2014 2:40 pm

Karlosi, prosím, toto vlákno se jmenuje
"Zdymadla a hladiny vod v Holandsku"
Přesuň, prosím, dotaz na "kudy plout" jinam.

Děkuji.
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » pát bře 14, 2014 3:44 pm

Jardu 885 jsem dotazem dosti urazil, doufám, že přijme mou omluvu... Zeptám se na hladinu vody a jaká zdymadla zdolat cestou z Slotenu, přes Woudsloot, Brandemeer, Follegasloot až k Emži. Dík.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát bře 14, 2014 10:40 pm

Karlosi, neurazil. Byla to prosba. Pro jistotu jsem tam dvakrát napsal slovo "prosím".

Připomenul jsem pravidlo tohoto fóra:

Pravidlo 2:
Nevkládejte informace do tématu, které svým názvem nebo zařazením neodpovídá obsahu vaší informace.
Nežádejte o sdělení nové informace do tématu, které svým názvem nebo zařazením neodpovídá obsahu vámi požadované informace.

Kdysi mi napsal některý z moderátorů, že zakladatel vlákna může ovlivňovat, o čem se bude ve vlákně diskutovat.
Nic jiného v tom nehledej.

Zpět na