Neviem prečo som si myslel že budeš lodičku vyťahovať na breh, takže toto mení situáciu. Vlny pri brehu od tých obrovských výletných lodí sú fakt velké. Je to náročné na ukotvenie, tie nárazy sú schopné kotvu vytrhnúť, loď ti lahko vyhodí na breh... Dolu pod Komárnom je to lepšie, Dunaj je omnoho širší. Ideálne je nájsť miesto kde sa dá ukryť s loďou, do zátoky, za hrádzu a podobne, tých miest je však velmi málo a nie vždy sa tam dá postaviť stan. Chce to dobre naštudovať mapu, Ja som tak chodil pár rokov, s gumákom, gumák na vode a ja na brehu a aj ma ray vyhodilo na breh nad Budapešťou. Treba dobre zakotviť primerane ďaleko od brehu, loď nechať na primerane dlhom lane, teda cca 5 násobok hĺbky, lanom vyviazať zadok lode ku brehu tak, aby špica lode smerovala do Dunaja. Ak si to predstavíš, tak si asi 5-10 m od brehu a loď máš na šikmo, teda sa do nej opiera prúd a tlačí ju do stredu rieky, vlny od lodí majú tendenciu hodiť ťa na breh, ale ten prúd pôsobiaci na loď tomu bráni. Treba nosiť dosť dlhé lano na vyviazanie ku brehu, alebo dve laná a nadviazať, niekedy ale nie je ani kde vyviazať, tak buď treba mať masívny kolík a kladivo, prípadne sekeru a kolík si vyrobiť na mieste. Dobrý je napríklad ocelový uholník 50x50 mm dlhý 600 mm, zašpicatený. Keď niečo potrebuješ z lode, tak ju za to lano pritiahneš ku brehu. Keď som na brehu cez deň, tak mám loď pritiahnutú a keď idú velké lode, tak ju vypustím na vodu. Samozrejme vždy je tu obava, že v noci odkotví niekto za teba

, tak som mal natiahnuté ešte jedno tenké tmavé lanko a uviazané na kolík stanu. Kamarát mal v lodi pod sedačkou priestorové čidlo a alarm, takže ak by niekto hupol do lode, tak to spustí . Ahoj