Slovensko - kde sa dá plávať

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Re: Slovensko - kde sa dá plávať

Příspěvekod PEPO » sob úno 22, 2020 9:38 pm

Ozzie píše:To Pepo: Vyššie spomínaš ostrov pri Kováčovej, teda ostrov Helemba. Ten ostrov a aj ďaľšie sú na HU strane a zaujíma ma či sú tiež chránené? Plánujem kajak trip po Dunaji (na začiatok asi Medve-Szentendre) a je dobré sa pripraviť na možnosti a zákazy.
Vďaka vopred.

Cez leto je tam narvané....Tam kludne kempovať môžeš..Ako rát je tam obmedzenie na rybolov,ale to teba asi moc netrápi :D :D .
Dnes bolo ináč fajne...A ryby nejaké boli, čas bombový,keby ny zajtra nehlásili vietor zostali by sme až do zajtra 8)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned úno 23, 2020 8:31 am

Michal1 píše:Mám sportyacht 500 (siklo 500) a motor Honda bf20. S Dunajom zatiaľ veľa skúseností nemám. Zatiaľ len Váh od Zemneho po Komárno. Chcem skúsiť trocha romantiky s manželkou a oddýchnuť si od celkového zhonu.

Aby som ti neporadil hlúposť, loď bude na vode, alebo ju vyťiahneš na breh /asi nie/ ?
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Michal1 » ned úno 23, 2020 9:25 am

Ahoj. Loď bude na vode, predpokladám na kotve a pre istotu priviazaná lanom k brehu. Pôvodne som chcel urobiť stan na loď a prespať tam,loď by to zniesla ale ja som nadrozmerný :D , tak mi zostáva stan na brehu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned úno 23, 2020 12:12 pm

Neviem prečo som si myslel že budeš lodičku vyťahovať na breh, takže toto mení situáciu. Vlny pri brehu od tých obrovských výletných lodí sú fakt velké. Je to náročné na ukotvenie, tie nárazy sú schopné kotvu vytrhnúť, loď ti lahko vyhodí na breh... Dolu pod Komárnom je to lepšie, Dunaj je omnoho širší. Ideálne je nájsť miesto kde sa dá ukryť s loďou, do zátoky, za hrádzu a podobne, tých miest je však velmi málo a nie vždy sa tam dá postaviť stan. Chce to dobre naštudovať mapu, Ja som tak chodil pár rokov, s gumákom, gumák na vode a ja na brehu a aj ma ray vyhodilo na breh nad Budapešťou. Treba dobre zakotviť primerane ďaleko od brehu, loď nechať na primerane dlhom lane, teda cca 5 násobok hĺbky, lanom vyviazať zadok lode ku brehu tak, aby špica lode smerovala do Dunaja. Ak si to predstavíš, tak si asi 5-10 m od brehu a loď máš na šikmo, teda sa do nej opiera prúd a tlačí ju do stredu rieky, vlny od lodí majú tendenciu hodiť ťa na breh, ale ten prúd pôsobiaci na loď tomu bráni. Treba nosiť dosť dlhé lano na vyviazanie ku brehu, alebo dve laná a nadviazať, niekedy ale nie je ani kde vyviazať, tak buď treba mať masívny kolík a kladivo, prípadne sekeru a kolík si vyrobiť na mieste. Dobrý je napríklad ocelový uholník 50x50 mm dlhý 600 mm, zašpicatený. Keď niečo potrebuješ z lode, tak ju za to lano pritiahneš ku brehu. Keď som na brehu cez deň, tak mám loď pritiahnutú a keď idú velké lode, tak ju vypustím na vodu. Samozrejme vždy je tu obava, že v noci odkotví niekto za teba :( , tak som mal natiahnuté ešte jedno tenké tmavé lanko a uviazané na kolík stanu. Kamarát mal v lodi pod sedačkou priestorové čidlo a alarm, takže ak by niekto hupol do lode, tak to spustí . Ahoj
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michal1 » ned úno 23, 2020 5:28 pm

Moja lodicka so základnou základnou výbavou má približne 250 kg, a tak sa mi ju ťahať na breh nechce. Na Váhu ju zvyknem pichnúť predkom na pieskovú pláž, tam vlny nie sú. Ale ako si spomínal tie vlny na Dunaji, tak ak by mi to loďku hodilo na breh bol by problém dotiahnuť ju na vodu. Každopádne ďakujem za cenné rady.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pon úno 24, 2020 7:33 am

Vďaka chlapi za informácie o ostrovoch pri Kováčovej. Naproti ostrovu Helemba je ohradený pozemok (súkromný). Majiteľ nás tam pustil za pár drobných. Dobre sa tam stanuje (až na lodnú premávku a za nami vlaky Štúrovo-BP), je tam aj štrkový sklz, treba 4x4 ( už stojí na dvore :D ) len treba počítať s tým, že Dunaj je tam úzky a vlny od lodí sú nepríjemné. Vtedy sme tam boli s gumákom a ten sme ľahko vytiahli na bezpečný breh. Chceme tam ísť aj tento rok, no budem musieť vyriešiť bezpečné kotvenie. Ale tá panoráma Dunajského oblúku stojí za to. Už aby bolo :D
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » pon úno 24, 2020 8:00 am

Ozzie píše:Vďaka chlapi za informácie o ostrovoch pri Kováčovej. Naproti ostrovu Helemba je ohradený pozemok (súkromný). Majiteľ nás tam pustil za pár drobných. Dobre sa tam stanuje (až na lodnú premávku a za nami vlaky Štúrovo-BP), je tam aj štrkový sklz, treba 4x4 ( už stojí na dvore :D ) len treba počítať s tým, že Dunaj je tam úzky a vlny od lodí sú nepríjemné. Vtedy sme tam boli s gumákom a ten sme ľahko vytiahli na bezpečný breh. Chceme tam ísť aj tento rok, no budem musieť vyriešiť bezpečné kotvenie. Ale tá panoráma Dunajského oblúku stojí za to. Už aby bolo :D

Na ten sklz by som sa moc nespoliahal..
Stačí aby bola hladina na normálnom vodostave a posledný panel na sklze je od hladiny dosť daleko..Ako asi väčšina sklzov u nás na slovensku :( :(
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon úno 24, 2020 11:24 am

Ja som myslel na tento sklz:

kovacova.PNG
kovacova.PNG (253.18 KiB) Zobrazeno 10774 x
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » pon úno 24, 2020 11:41 am

Ozzie píše:Ja som myslel na tento sklz:

kovacova.PNG

Ved aj na tom snímku je vidieť že je na suchu, nie??
kristian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod kristian » pon úno 24, 2020 11:46 am

Pepo ten betónový je o cca 400m vyššie.
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » pon úno 24, 2020 12:10 pm

kristian píše:Pepo ten betónový je o cca 400m vyššie.

Jáj tak...Ja že to na lavej strane od tej červenej čiary- ten sklz myslí.On je tuším v nejakom oplotenom pozemku, však?Viem že pod týmto betonovým som videl pri vode aj autá a tiež som pozeral že tam by sa dal teoreticky v pohode aj zložiť čln....
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » pon úno 24, 2020 12:28 pm

Veď som písal, že sklz je štrkový. Keď sme tam boli tak chlapík tam spúšťal - vyťahoval Baylinera tuším s tuaregom alebo s tiguanom a ani nehrabol. Ten štrk je pevný, len nevýhodou sú lode ktoré idú kúsok od brehu. Kotviť sa tam veľmi nedá. Videl som ešte ten sklz čo spomína Kristián. Ten je vyššie a je tuším tak na šikmo. Ten je aký? A je voľne prístupný pre každého?
Kamarát má v Kováčovej chatu a ten pozemok mi poradil on a dal aj kontakt na chlapíka čo to spravuje. Je to fajn miesto. Kúsok od sútoku Hrona, Ipľa a je tam kopec pekných miest. Ideálne miesto pre Dunajpárty ;)
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod PEPO » pon úno 24, 2020 2:24 pm

Ozzie píše:Veď som písal, že sklz je štrkový. Keď sme tam boli tak chlapík tam spúšťal - vyťahoval Baylinera tuším s tuaregom alebo s tiguanom a ani nehrabol. Ten štrk je pevný, len nevýhodou sú lode ktoré idú kúsok od brehu. Kotviť sa tam veľmi nedá. Videl som ešte ten sklz čo spomína Kristián. Ten je vyššie a je tuším tak na šikmo. Ten je aký? A je voľne prístupný pre každého?
Kamarát má v Kováčovej chatu a ten pozemok mi poradil on a dal aj kontakt na chlapíka čo to spravuje. Je to fajn miesto. Kúsok od sútoku Hrona, Ipľa a je tam kopec pekných miest. Ideálne miesto pre Dunajpárty ;)

No ved ja som písal o tom..Ten je nepoužitelný...
Ja napríklad skladám hned vedla cesty pri Kováčove ako zvyčajne chytajú rybári a tam aj nechávam auto na niekolko dní.Ale to je dosť také na divoko.Ale myslím že ten štrkový ako píšeš, je lepšia volba....
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon úno 24, 2020 6:20 pm

Ozzie, tie vlaky, to je hotové zúfalstvo, raz sme tam boli vykotení na brehu a museli sme zdrhnúť :D Nie je lepšie táboriť na materialovej jame? Veru, rozmýšlam nad novou sezónou a som z toho rozpačitý, keď tí rendéši zas budú otravovať, tak sa asi vždy pôjdem kúpať s ďalekohladom, moje najoblúbenejšie fleky sú na maďarskej strane.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte úno 25, 2020 6:54 am

Áno, keďže Dunaj na tom úseku skoro vždy sa točí do prava, naša strana je nárazová (konkávný breh) a až na rovinaté úseky breh je opevnený kameňom proti podmývaniu. Naopak maďarská strana je nánosová (konvexný breh) a tu sa vytvorili pekné piesčité brehy kde sa dá perfekne rochniť.
Teda by sa dalo, keby to nebolo zakázané. Ale ja to nevidím až tak načierno. Ani HU polícia nemá toľko ľudí, aby stíhali každého rekreanta vyháňať z vôd dunajských. Tamojší ľudia, keďže žijú v podobnom blahobyte ako my, v hojnom počte rekreujú pri Dunaji a môžu to hocijako zakazovať, kúpať sa budú vždy. A my tiež :P Napr. štrkový ostrovček pri Chľabe je hotové pútnické miesto vodákov zo širokého okolia. Keď prechádza policajný motorák, ľudia sa postavia, zamávajú im, "veď sa nekúpeme" a je... :D
Ale ajde do roboty.
Michal1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Michal1 » ned črc 24, 2022 5:34 am

Ahojte. Keďže ste mi v minulosti radili so stanovaním na Dunaji, chcem sa podeliť no svoje skúsenosti. Boli sme na dva dni z Kolárova do radvane nad Dunajom. Postavili sme si stan na člne a týmto ďakujem obzvlášť Denisoví za upozornenie na vlny výletných lodi. Mal som dve kotvy v Dunaji väčšiu vpredu a menšiu vzadu a kolík na brehu, tých lodi bolo v noci minimálne 20. Hojdalo to poriadne ale voda žiadna do lode nešla a ani ma to nehodilo na breh. Na slovenskom brehu sa ľudia veselo kúpali na maďarskom som nikoho nevidel. Ale nevidel som ani riečnu políciu. Pekná pláž bola na sútoku Dunaja a Váhu. Boom to pekný výlet s novou loďkou len na Váhu bolo miestami malo vody.

Zpět na