Zdvihadlo Magdeburk-Rothensee

Evropské regiony které nemají vlastní kategorii..

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Zdvihadlo Magdeburk-Rothensee

Příspěvekod pripluv » sob úno 26, 2011 6:10 pm

Malá motorová loď (cca 7 metrů délky) jede z Labe na Mittellandkanal. Za Magdeburgem je zdvihadlo Rothensee. A údajně je vedle i zdymadlo. Jak to je? Kam jet? Je to tak, že pro malá plavidla mají zdymadlo a velké vany zdvihaldo? Nebo zdymadlo nefunguje? Pustí nás s malo bárkou do zdvihadla (komor má za sebou bezpočet, zdvihadlo žádný :) )?
Díky
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob úno 26, 2011 6:38 pm

Ano, tvé informace jsou přesné :-)

Zkus googlit Rothensee, Schiffshebewerk nebo Wasserstraßenkreuz - jak to funguje, poznáš i z obrázků :-) V zásadě: s dostavbou akvaduktu postavili vedle zdvihadla komoru a hádají se, jestli zdvihadlo zrušit nebo ne. Před dvěma lety ještě v provozu bylo, aktuálně nevím. Oblíbenou atrakcí je plavba po wesserkreuz, tedy v MGB z Labe doleva přes zdvihadlo nebo komoru na kanál, horem po akvaduktu překřižovat Labe, na druhé straně hned zase dolů na havolský kanál a na Labe, proti Labi pod akvaduktem zpátky do HBG. Výlet na celý den, velká atrakce :-)
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » ned úno 27, 2011 3:05 pm

Aha, takže nás to nažene do komory. Kua :hmm:
Po akvaduktu se projet chceme, i když směr pak bude na druhou stranu…
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned úno 27, 2011 5:19 pm

Já nevím, jestli vás to nažene do komory, jenom se mi nechce shánět za Tebe informaci, zda zdvihadlo je či není v současnosti v provozu ;)

Wasserkreuz se dá absolvovat i v protisměru, mžná je to i zajímavější - když připluješ z havolského kanálu ke komoře (Hohenwarte? nejsem si jistý) vedoucí na Mittelandkanál a akvadukt, jsou to naprosto neuvěřitelně velká vrata v obrovské betonové zdi; vypadá to jak z nějakého Zemanova filmu. Ten dojem je tak silný, že jsme před pěti lety ztratili odvahu do toho vplout :mad:
pripluv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pripluv » ned úno 27, 2011 5:54 pm

Informaci si najdu, spíš jsem teoretizoval na téma, že by byly v provozu obě.

Varianta z druhé strany s přirovnáním k Zemanovi mne nadchla. Přednesu to posádce.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned úno 27, 2011 8:38 pm

david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon úno 28, 2011 12:05 am

dyť to není vysoký ani jako Štěchovice, tak jakej strach??
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon úno 28, 2011 12:51 am

dneska bych se na to asi koukal jinak, ale tehdy...

V roce 2004 jsem poprvé seděl na lodi větší než kanoe jako člen posádky. Bylo to devítimetrová plechová pramice, vyřazená z hřenských soutěsek, s dírakmi zalepenými térpapírem. Ve štyřech jsme na ní veslovali z Děčína do Hamburku a při té příležitosti oblezli tehdy nový akvadukt. Mám k té plavbě velmi osobní vztah, protože den před jejím začátkem ode mne odešla matka mého syna. Asi by se po dvanácti letech soužití slušelo napsat, že jsem toho litoval, ovšem popravdě řečeno, poté, co jsem v následujících šestnácti dnech odvesloval cca 700 kilometrů, bylo v Hamburku málo věcí, které by mi byly lhostejnější než ten rozchod :-)
Doma zbylo pár desítek tisíc, ušetřených na svislé rozvody v domě, takže bylo za co pořídit o třičtvrtě roku později první "velkou" loď. Na blind, na Ebay, podle jediné rozmazané fotky, k vyzvednutí v Brandenburku. Usoudil jsem, že loď má plout a proto ji z Brandenburku do Děčína dopravíme po vodě. Kamarád, který do toho šel se mnou, vlastnil sice VMP, ale jeho zkušenost se omezovala na jednu charterovou plavbu s Parchomenkem.
Ono se to nezdá, ale přesednout z kanoe na osmimetrovou kajutovku je asi stejný pocit, jako bez přípravy přesednout z kajutovky do kormidelny Queen Mary. Báli jsme se tehdy strašně a dodnes na to s láskou vzpomínáme. Hohenwarte sice nebyla naše úplně provní komora, po cestě jsou tři nebo čtyři, ale ty mají lidské rozměry a veselé scénky, které jsme v nich pořádali (pokus zastavit plně rozjetou loď chycením háčkem za žebřík, vplutí před rozjetý parník, atd.) přicházely samy od sebe, takže než jsme se opravdu lekli, bylo to za námi. Komora v Hohenwarte na konci druhého dne plavby, byla první místo, kde jsme se mohli dosyta vybát a rozhodnout, jestli do toho jdeme nebo ne. No a proto to celé píšu: dojem, kterým na mne tehdy ta betonová masa zapůsobila, je prostě nesmazatelný :)
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon úno 28, 2011 9:20 am

Felixi,díky za tyto informace,

letos mám v plánu splav Labe z Ústí,kam až to půjde a zpět.Po přečtení Tvých zpráv mám alespoň motivaci doplout až do Magdeburku a onen technický zázrak vidět na vlastní oči.

Při této příležitosti bych chtěl poprosit Tebe,Geuse Samolitera a ostatní z Ústí a okolí jestli by nebylo možné někde na týden uschovat 2 auta s vleky.Díky.
Dzordzo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Dzordzo » pon úno 28, 2011 2:20 pm

Vřele doporučuju, sjeď až na komoru Niegripp (podplujež akvadukt po Elbe) pak komorou Hohenwarthe na úroveň akvaduktu, po něm přes Elbe na Rothensee a zpět na Elbe. Je to na půl dne, ale nezapomenutelný..... Komory jen s velkou plavbou, takže budeš chvíli čekat, ale u obrovského inteligentního čekacího stání pro malá plavidla :good: .

To by měli povinně absolvovat všichni odpůrci "loďo" staveb v ČR.
samoliter
účet uživatele zrušen

Úschova auta.

Příspěvekod samoliter » pon úno 28, 2011 3:00 pm

Ahoj vovsky. Já nemám auto, bydlím ve městě v baráku, kde je několik bytů a společný dvůr je přístupný opáleným spoluobčanům. Ale možná by šlo nechat loď v přístavu Vaňov, vlevo těsně nad Střekovským jezem. Oficiálně je tam v objektu parkování s hlídáním pro kamiony. Je tam možno doplnit pitnou vodu, jsou tam sprchy. 200m naproti přes silnici je hospoda s dobrým jídlem. Ale sjezd do vody na této straně Labe, teď mi nějak neslouží paměť. Snad Geus, nebo Felix Ti poradí.
Zjistím telefon do přístavu. Přes SZ Ti pošlu a domluv se s nima. samoliter.
Tak už to máš v SZ.

Zpět na