Neplatilo se :-) a už se platí :-(

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Darek » sob srp 29, 2015 1:31 pm

Žirje - M.Stupica. Letos nově bóje. Zůstalo ale dost místa i na kotvení... Do 20min. přijel výběrčí, že má problém, že mu kazíme kšeft a lodě po nás budou taky jen kotvit... (Měl poslední dvě neobsazené bóje.) Ať prý překotvíme do vedlejší zátoky na východ, tam je to prý free. Když se nic nedělo, přijel se připomenout po další 1/2 hoďce. Tentokrát s argumentem, že když přijede na kontrolu policie, bude platit 300Euro pokutu. Jestli jsem to pochopil správně, šlo o bezpečnost lodí na bójích. (stáli jsme samozřejmě s velkou rezervou za posledními). Moc jsem mu nevěřil, ale nakonec jsme pro náš klid přejeli do vedlejší zátoky. Mimochodem, ani náznakem po nás nechtěl nic zaplatit. V zátokách, kde jsou i bóje jsem už stál na kotvě několikrát (nejbíže třeba Tijaščica). Nikdy zatím nikdo nesouhlas nevyjádřil.

Našel jsem si tedy zátoku v interaktivní mapce výše (díky za ni) a příslušný dokument o právech a povinnostech nájemce hodil do překladače.

Citace z Google translate (úspěšným uchazečem je myšlen budoucí nájemce zátoky):

"Úspěšný uchazeč nesmí narušovat, narušovat nebo bránit v užívání a / nebo
využití přilehlých částí námořní oblasti podle jejich účelu, a to zejména
odkazuje na zákaz kotvení v jiných částech zátoky li navržen."

Já to tedy chápu tak, že nájemce nesmí omezovat kotvení mimo bóje, (respektive pronajatou část vodní plochy).

Budu rád, za potvrzení nebo vyvrácení...

Díky
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Vladimir1 » stř zář 02, 2015 12:51 pm

Ano, v Chorvatsku opravdu platí vyhláška o zákazu kotvení v blízkosti bójkových polí. Údajně je to 300m od poslední bójky (někde říkají 150m směrem k moři). Někteří výběrčí s sebou vozí kopii vyhlášky k nahlédnuté a pokud se nesprávně kotvící loď nemíní podřídit, volají policii a je to velmi drahé.
Bohužel jsou jachtaři, kteří neváhají kotvit i mezi dvěma bójkami a ohrožují tak sebe i druhé. Takovým je ta pokuta asi velmi potřebná. Sám jsem zažil, co dokáže loď utržená z kotvy při tramontaně nadělat v bójkovém poli.
onera
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Re: Neplatilo se :-) a už se platí :-(

Příspěvekod onera » pon črc 11, 2016 11:47 am

ahoj všem
mohu poslední příspěvek potvrdit z vlastních zkušeností . Na kotvení u bójí je vyhláška která vymezuje vzdálenost kotvení od poslední bóje.
Ale měřit vzdálenost na moři je věc ošidná , a tak z vlastní zkušenosti mohu uvést že záleží vždy na posouzení majitele nebo výběrčího jak daleko nebo blízko vás nechá stát na kotvě. Někde striktně vyžadují min.těch 300 metrů někde vás nechají stát na kratší vzdálenost , někde vás vyženou úplně mimo . Pravda je , že okolo bójí musí být dostatek volného místa. Prostor se při změně větru , což je v Chorvatsku zcela běžné ,se najednou zcela změní , při delším bójovém lanu i o mnoho desítek metrů.

Ale ještě k základnímu tématu tohoto vlákna
Přibývá zátok s placenými bójemi .
Viz zátoka Vinogradiště na Klementech u Hvaru . Dlouhá léta volné kotvení teď cca padesát placených bójí . Cena 28 Kuna za metr lodi , což je při 15-ti metrovce 420 Kn. V Kč při dnešním kurzu 1550 Kč .
Podobně přibývají bóje ale hlavně i ceny v dalších zátokách.
V některých místech , kde nedrží kotva , viz Komidža na Visu si rád za kvalitní bóji zaplatím , ale vše by mělo mít své hranice a začíná to vypadat tak že týdenní pobyt při vyvazování na bójích přijde dráž jak ubytování v privatu.
Tak ale nezbývá nic než počítat s tím že již to jinak nebude a přizpůsobit se dle vlastních možností situaci.
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Neplatilo se :-) a už se platí :-(

Příspěvekod Angerthas » úte črc 12, 2016 2:17 pm

Ze zvědavosti jsem se koukal na mppi.hr na vyvěšené koncese a tato zátoka tam není uvedena. Jak je to tedy s bójemi a jejich legálností? Měl jsem za to, že jediné legální jsou ty, na které je vystavena koncese a ty jsou zveřejňovány ministerstvem dopravy.
Edit: tak jsem našel, že koncesi vydala županie ... Dotaz beru zpět :-)
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát srp 12, 2016 8:47 am

Vážení,
dotaz možná OT.

Pozorovali jste nějaký ůbytek restaurací a podobných zařízení v souvislosti se zavedením EET v Chorvatsku ?
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pát srp 12, 2016 10:20 am

halladin píše:Vážení,
dotaz možná OT.

Pozorovali jste nějaký ůbytek restaurací a podobných zařízení v souvislosti se zavedením EET v Chorvatsku ?

Je to OT, proto stručně:
1) EET neznamená, že to nejde ojebat
2) asi nikdo z nás nezná situaci z Záhřebu apod. Na exponovaných turistických místech a ještě v sezonu asi nikdo zavírat nebude a i kdyby ano, prd víme, jaké k tomu měl důvody
3) tohle je spíše politika a tu bych sem netahal
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát srp 12, 2016 10:44 am

Bilardos
- no to tvoje je opravdove OT, mas okamurovskej syndrom nebo co ? :-P
co s tou otazkou ma spolecneho ojebani, politika, zahreb atd. ?? :-(
to byla jednoducha otazka na ano/ne, ty si dal tri odpovedi a vubec si neodpovedel ... :sorry:
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pát srp 12, 2016 10:53 am

jerryx píše:@Bilardos - no to tvoje je opravdove OT, mas okamurovskej syndrom nebo co ? :-P
co s tou otazkou ma spolecneho ojebani, politika, zahreb atd. ?? :-(
to byla jednoducha otazka na ano/ne, ty si dal tri odpovedi a vubec si neodpovedel ... :sorry:

Hlavně, že jsi odpověděl ty :D
... ale ty jsi přece admin, ty nemusíš. Tobě stačí se navážet do druhých.
Opravdu si myslím, že běžný turista nic nepozná, už vůbec ne důvod a už vůbec to nemá nic společného s tématem.
Tak bude lepší to smazat admine :-P
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát srp 12, 2016 11:58 am

Opravdu by mě nenapadlo , ptát se jachtařů na situaci v chorvatském vnitrozemí. Ale je tu spousta lidí, kteří jezdí jachtit do chorvatska dlouhá léta, mají své oblíbené podniky, a asi by zaregistrovali, kdyby ty jejich oblíbené podniky skončily.
A souvislost by šlo odhadnout časově - od zavedení EET v Chorvatsku.

Někteří v našich novinách psali, že se firmičky v Chorvatsku houfně zavírají - tak jsem se ptal na skutečný stav.
Snad to není nic proti ničemu.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod HoPrahok » sob srp 13, 2016 2:57 pm

V některých podnicích, které navštěvujeme, jsem zaznamenal změnu. Změnilo se d.o.o, tzn. starý provozovatel zanikl (to je to strašení ze zavírání firem i u nás) a je tam nový provozovatel. Lidé (obsluha a tak nějak celkový ráz podniku) vše zůstalo stejné.

Vysvětluju si to velmi jednoduše. Pokud máš na berňáku deklarovaný oční obrat např. 100.000 Euro a po zavedení EET ti vyskočí na 250.000 Euro při de facto nezměněné tržní situaci apod., tak ti berňák bude dělat zle a mohl by udělat doměrku daní a odvodů odhadem.

Pak je jednodušší prostě firmu zlikvidovat a udělat novou, která začíná od nuly :-)
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » sob srp 13, 2016 3:28 pm

Ja zase nerozumim tomu, jak někde tak skvelej byznys může skončit a na dne zůstanou jen závaží. Což je potom pěkný kotvení.

A nové se platí na male rave na molu. 20kn za metr lodě.
vjurek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vjurek » čtv zář 15, 2016 7:45 pm

Mala Rava - doplňění. Tady přešli na čistokrevné lupičství. Před chvílí jsem zaplatil 25 kn/metr lodě. Výběrčí přišel po dvou hodinách, co jsme tu stáli, že musíme zaplatit. Když jsem se divil, že se tady nikdy neplatilo, tak na mě vytáhl papírek s vykreslenou placenou zónou od původního malého molíčka, přes nábřeží s malou hloubkou až po stání za čelem trajektového mola. Povídám, ok, tak to my jedeme pryč. On na to, že nepřichází v úvahu, že už tu stojíme dvě hodiny, že buď zaplatíme, nebo si nás vyfotí, 500 euro pokuta plus poplatek za kotvení.
Takže okamžité vyhrožování.
Ptám se, proč nepřišel, když jsme přijeli a neřekl mi, že je to tu placené, že bych jel jinam. Nezájem. Zaplať, nebo to fotím, pokuta 500 euro. Ptám se, proč tu nejsou tabulky, že je to placené. Nezájem. Zaplať, nebo to fotím, pokuta 500 euro. Ptám se, proč máme zaplatit za to, že on nepřišel včas a včas nás nevaroval. Nezájem. Zaplať, nebo to fotím, pokuta 500 euro. Říkám, že tu není ani žádná elektrika ani voda, tak těch 25 kuna je snad trochu moc. Nezájem. Zaplať, nebo to fotím, pokuta 500 euro.
Normální loupež. Vymoct z někoho pod pohrůžkou peníze je loupež, ne?
NAVRHUJU ZALOŽIT NOVÉ VLÁKNO - SETINA PROMILE MÍST V CHORVATSKU, KDE SE JEŠTĚ NEPLATÍ VÝPALNÉ.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv zář 15, 2016 8:11 pm

A jak to dopadlo?Platil jsi?
Jak bych odjel a neplatil at di fotí co chce.
Nechce se mi hledat ta vyhláška jak je to s koncesemi na vybetvzs kotvení.
Ale mám za to ze poplatky jsou za den ne za hodinu....
Prostě to na vas zkusil...
vjurek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vjurek » čtv zář 15, 2016 9:07 pm

Já jsem tady na lodích pečený vařený a už teď mám na příští rok pár lodí, takže si nemůžu dovolit nějaké popotahování. Kdybych byl normální turista, který jezdí v posádce s pěti dalšími majiteli průkazů, tak ho pošlu do ř i t i, ale to já si bohužel lajznout nemůžu.
Takže jo, platil. A už mě tady tenhle jejich přístup vážně nebaví. A to jsem se sem jako děcko vždycky těšil ... jako děcko.
Teď sem vždycky jedu a hrozím se, co zas kde objevím za novou odrbávku.
Jen tento týden.
Přijedu na Mali Lošinj - 555 kuna, žádné záchody ani sprchy, ty se platí zvlášť.
Odtud do severní zátoky Brbinje, příjezd v noci. Zřejmě po reorganizaci trajektové dopravy v Zadaru stává na čele mola, kde bylo vždycky super místo zadarmo, přes noc malý trajekt. Kotvím půl hodiny kvůli pitomé ohnuté čínské Danforth kotvě, kterou mi charterovka odmítla vyměnit za jinou.
Odtud dnes na noc sem na Ravu, kde na mě vyskočí zmíněný lupič.
Jestli bude zítra někdo v charterovce při předávce zkoušet nějaké jejich typické blbiny, které nacvičujou na lidi, kteří jim tam nechají zálohu místo pojištění, tak tady začnou už vážně hlavy lítat.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pát zář 16, 2016 10:13 am

Hele tohle me tam taky stve. Vsude akorat natahnou ruku, kazdopadne tohle je novy nechutny tricek :-(

Kazdopadne doporucuju si stahnout mapu placenych zon viz http://www.anchoragesincroatia.net/p/map-download.html a budes mit vetsi klid.
Ja to naimportoval do OpenCPN a hned vidim, kde je to placene a kde ne. Take existuje Excelova tabulka ze stranek ministerstva, kde jsou i dalsi udaje.

http://www.mppi.hr/default.aspx?id=474 a tam http://www.mppi.hr/UserDocsImages/SIDRISTA_svibanj_2014.xls. Sice je to z 2014, ale nic aktualnejsiho tam (asi) nemaji.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát zář 16, 2016 8:17 pm

A přesně tohle je ten důvod, proč už tam nejezdíme. Pořád se s někym dohadovat, pořád jen klopit hlavu a nechat se okrádat.
Letos jsme už 2x byli na jihu Itálie. Turisty tam neznaji. Maximálně Italy ze severu. Naprosto úžasní lidé. Všichni si hned chtějí povídat. Když zmrzlinář vidí, jak dcerám svítí oči, tak jim přidá kopeček zdarma. Poctivý italský kafe za 90 centů, oběd v restauraci pro celou rodinu 15-20 jurů. Nádherný čistý moře, písečné i oblázkové pláže. Samozřejmě žádný kozí stezky k moři. Všude rovina. Jestli to klapne, tak si tam příští rok půjčíme loď. Suchozemská dovolená není nic pro mě.
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 32

Příspěvekod ixxo » pát zář 16, 2016 10:30 pm

A preto som skončil s námorným jachtingom a prešiel som na vnútrozemské vody. Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Luxembursko všade stabilné pravidlá, mariny plus mínus rovnaké poplatky, keď nechceš marinu vyviažeš sa kde len chceš, je čo vidieť, navštíviť, gastronómia, pamiatky, architektúra, víno, každý čo hľadá nájde. Mám vlastnú loď ale je tu veľa chartrových firiem, ceny porovnateľné za charter ako na mori aj za reštiky a potraviny ako doma. Okrádať sa nedám. Vnútrozemské vody majú svoje čaro, Holandsko 3000 km vodných ciest, Francúzsko 8000 km, kanály fungujú niektoé od 17. storočia a stále v prevádzke, atrakcie ako výťahy, tunely, komory, nikto nikoho nekontroluje, žiadni vymáhači a lupiči ako to tu popisujete. Takže je to na zváženie. Ja viem, more je more, občas si vybehnem aj ja ale Chorvátsko oblúkom obchádzam.
x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod x15th » pát úno 24, 2017 4:27 pm

Není to sice nová platba, jen zdražení...
Za dálnice v HR si připlatíme, bude to speciální příplatek 10% v sezóně.
Viz. https://www.novinky.cz/ekonomika/430368-chorvatske-dalnice-v-lete-podrazi.html
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pát bře 17, 2017 8:54 pm

mýtne na dialnici sa zdražuje už od 3.4.2017 vraj v priemere o 5% - a na toto zdraženie ešte 10% prirážka v čase 1.7.-30.9.
http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatsk ... met-547093
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » stř srp 09, 2017 12:37 pm

Platilo se a už se neplatí. Za gumák letos nechtěli administrativní poplatek, cirka 40kuna dolů. Příjemné. Dle info nechtěli i od jiných.
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » stř srp 09, 2017 2:35 pm

Taky jsem si všiml. Asi jim došlo (nebo je k tomu spíš někdo donutil), že účtovat administrativní poplatek za výběr jiného poplatku je poněkud chucpe.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » čtv říj 26, 2017 9:42 am

Nevím do kterého vlákna s tímto dotazem, nové se mi zakládat nechce, tak to šoupnu sem. Případně ať to moderátoři přestěhují, pokud tak uznají za vhodné. Můj dotaz zní, zda někdo nemáte mail na kapitanát v Makarské. Všude je jen telefon a moje HRvatština či angličtina je na bídné úrovni, abych tam zavolal s dotazem. Do mailu už něco sesmolím.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv říj 26, 2017 10:02 am

Vše o HR mořských institucích najdeš tady: http://www.mppi.hr/

Přehled všech stálých kapitanátů a kontakty na ně jsou ZDE, ovšem Makarská tam není.
Pak je ještě jeden seznam, tam je i Makarská, ale není tam e-mail. Vypadá to že to jsou pracoviště spadající pod kapitanát Split. Asi bych se obrátil tam.

EDIT: Ještě jsem to procházel a v tom prvním seznamu když se klikne a příslušný kapitanát, objeví se dole seznam " přístavních kanceláří". Tam spadá i ta Makarská.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned črc 01, 2018 1:21 am

ak si chce niekto zdvihnúť tlak, tak nech si prečíta túto finančnú analýzu o jachtingu v Chorvátsku.

takže: Turista na charterovej lodi denne minie v priemere 183 eur, kým priemerný hotelový hosť iba 75 eur. Preto vraj treba podporovať výstavbu ďaľších marín atď. Dajte si do do prekladača:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... %2bprometa
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte črc 10, 2018 3:03 pm

Na ISTu nejsou bóje. Nejsou ani muringy na jižní straně vlnolamu.
V Brgulje na Molatu také nejsou bóje.

Zpět na