Jak to tedy bylo:
Rozhodnutí vydat se do Chorvatska přišlo rychle, nečekaně a na poslední chvíli. Od okamžiku, kdy jsem si všiml, že budou čtyři dny volna v kuse, jsem pošilhával po možnosti dostat se na moře. V sobotu před Velikonoci jsem byl na dálkovém pochodu a tam jsem se rozhodl, že vzdálenost 36 kilometrů se dá urazit i jiným způsobem než pěšky, byť v krásné přírodě Českého Ráje.
V neděli, když jsem se vzpamatovával, jsem začal zkoumat možnosti. Turecko jsem vyloučil, protože jsem tam byl o Vánocích a proto, že místní situace přestává být přívětivá. Už dlouho mám kontakt na charter lodí v Heiligenhafenu, kde půjčují krásné lodi kolem osmi metrů délky. Pohled na předpověď počasí mě ovšem přesvědčila, že Balt o Velikonocích pro mě není to pravé – denní teploty se měly pohybovat mezi šesti a osmi stupni.
Zbývalo Řecko a Chorvatsko. Do Řecka byly velmi drahé letenky – 18 až 20 tisíc se mi dávat nechtělo. Byly k mání i levnější letenky, ale doba cesty byla třeba 22 hodin. Mám na mysli jednu cestu.
Tedy Chorvatsko. Pro mě připadal v úvahu buď autobus nebo letadlo. Yachtbus ještě nejezdí, spojení Flixbusem existuje, ale nejkratší jsem našel přes Záhřeb do Splitu, trvalo přes 17 hodin. Když se mi podařilo najít přímé letecké spojení z Prahy do Splitu za 8 tisíc Kč, měl jsem jasno.
Pak jsem začal hledat vhodnou loď. Sice jsem našel velké slevy, ale všechno to byly lodi od deseti metrů výše. Při komunikaci s jednou společností jsem loď specifikoval velikostí mezi šesti a devíti metry, pro sólovou plavbu, z přístavů/marin mezi Splitem a Trogirem. První nabídka byla na čtyřicetistopou Bavarii.

Nakonec mě z jedné chorvatské charterovky odkázali na člověka, který půjčuje Elan 19.
S ním jsem komunikoval v pondělí až do pozdních hodin a nakonec jsme se domluvili na půjčení od středy do pondělka za 300 € + 50 € za „úklid“ a 1 € za den za turiskickou daň. Z nadstandardních věcí jsem si objednal autopilota za 20 € za celou plavbu.
Kolem pondělní půlnoci jsem koupil letenku, v úterý požádal o dva dny dovolené, koupil eura a kuny, vytiskl a nechal svázat lodní deník a připravil věci.
Ve středu jsem zabalil a dopoledne vyrazil na letiště. Ufff, takhle bleskově jsem dovolenou ještě nikdy nezařizoval.