Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Re: Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Příspěvekod PetrC » pon črc 31, 2017 4:57 pm

Baharis píše:Tak to né Petře. Bóje jsou vždy rozmístěné tak, aby při vyvázání na těch 3-5 metrů nedosahovaly k žádné z bójí okolních. O rozdílném pohybu plachetnic a motoráků na bójích samozřejmě vím. Proto ty fendry...

My jsme byli před měsícem na Visu v Komiži. Stáli jsme na bójce (jachta 36 stop), vyvázáni na cca 3m laně, vedlejší bójka prázdná, na další stál katamarán. A chvílemi jsme byli s katamaranem blízko skoro na podání ruky. Neumim si představit, jaké by to bylo, kdyby bójka mezi námi byla obsazená.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon črc 31, 2017 5:37 pm

Asi proto byla bojka volná.
Nikdo rozumný neuváže na bojku monohul blízko katamaranu.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » pon črc 31, 2017 6:38 pm

Jarda885 píše:Asi proto byla bojka volná.
Nikdo rozumný neuváže na bojku monohul blízko katamaranu.

Díky Jardo za pochvalu :-) ale tady to opravdu nebylo díky tomu kaťasu ...
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » čtv srp 31, 2017 4:31 pm

Zdravím z Chorvatska.

Mám jednu zkušenost a zároveň dotaz.
Do Chorvatska (a na oblíbenou Korsiku, kde tento problém neznám) jezdím řadu let. Vždy jen do zátok na kotvu. Poslední dobou začaly problémy se zaplňováním zátok bójovými poli.

Tři příklady z poslední doby:
Vrgada - zakotvil jsem mimo bóje, za chvíli přijel výběrčí, že musím na bóji a vyhrožoval policií, chtěl jsem vidět jeho oprávnění, odjel a za hodinu přijel znovu s živností, která mu povolovala vybírat za bóje s ohraničením 100 m. Stál jsem tak na hraně, tak jsem se o kousek posunul a byl pokoj, Chorvat si ještě postěžoval, jakou má náročnou práci v tom horku a odjel.
Žirje - zátoka Tratinska, bóje středem celé zátoky, zakotvil jsem mimo bóje, opět výběrčí, když jsem odmítl na bóji, stejný postup jak na Vrgadě - vyhrožování policií. Chtěl jsem vidět předpis, který ho opravňuje zabrat celou zátoku. Vytáhl jakousi brožuru, řekl ale, že tomu stejně nebudu rozumět, že ministerstvo vydalo předpis se zákazem kotvení blíž jak 500 m od bójí. Na dotaz, kde můžu zakotvit, chvíli přemýšlel a pak mě poslal až na konec zátoky na malou bóji, že je jeho a tam můžu stát jak dlouho chci, a že ten předpis je nesmysl a nelíbí se mu co chorvatská vláda dělá.
Brbinj - kotvím společně s ostatními v jednom zálivu zátoky, v okolí jsou bóje a nikdo se nezajímá.

Tak by mě zajímalo, jak to skutečně je s kotvením v sousedství bójí?
Má někdo info o předpisech nebo zkušenost?
Dík
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Vladimir1 » úte zář 05, 2017 6:57 pm

To Ivan20
Už se to tu probíralo v 8/12. Ministerstvo tehdy vydalo doplnění zákona článkem 76a, kde se praví, že kotvení je zakázáno ve vzdálenosti menší než 300m od poslední bójky směrem k moři. Je to z důvodu možnosti poškození vybavení bójkoviště kotvou. Bójky mívají rozestupy podle délky lodí a pokud se tam někdo vměstná, vzniká nebezpečí kolize. Týká se to licencovaných bójkových polí.
Takže ti správcové a výběrčí mají pravdu a policie údajně opravdu porušení tohoto pravidla citelně pokutuje. Pokud je někde dost místa (Gradina Vela Luka) tak to výběrčí tolerují, pokud samozřejmě nezakotví blízko lodě na bójce.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pon zář 18, 2017 8:34 am

Uvala Lučice, SW Brač, cca třicet bójí, váže se na lano samotné bójky, nová lana, bloky prý 10 tun. zcela plno. platba 250 kun za 40-47 stop.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Příspěvekod JaOCZ » pon zář 18, 2017 5:10 pm

Vela Luka na Korcule, cca 20 boji, vybira clovek z kapitanatu, cena prijatelnych 150 kuna za noc.

Mam 45 lod.

Obrázek
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MalyBob » úte zář 19, 2017 9:34 pm

Bóje Luka Tiha/Starogradski zaljev/NW Hvar - 240 kun, B46.
Výběrčí na odpověď ´z Ostravy´reagoval dotazem na Hlavní nebo do Svinova? :crazy: Kdo ho to naučil? :D

:offtopic: Kdo vyjížděl po druhé hodině s modrou lodí a vlajkou JI ven ze zaljevu?
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MalyBob » stř zář 20, 2017 5:33 pm

Bóje Uvala Bobovišče, W Brač. Platba 200 kun za 46 stop. Vyvazuje se předek na bóji a záď na mooring. Asistence gumákem.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » stř zář 20, 2017 6:36 pm

Ostrov Žirje zátoka Tratinska.
200 kun za loď do 12 m, 250 kun za loď nad 12m.
Odpad není ochoten odvést. Zarezervuje stůl v hospodě.
Velké mínus za odpad, malé bezvýznamné plus za rezervaci hospody.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned zář 24, 2017 5:40 pm

Kam to speje.....? :?
Dnes Brac / uvala Lucice
za lod 13.3 (43.9 stop) chtel 350 kun...
Po chvilce jednani (bez dokladu) " slevil " na 300 kun.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MalyBob » ned zář 24, 2017 6:06 pm

Kam to, Libore, spěje?
Všude, kde jsem byl, bylo narváno. Na pevnině, ve městě, o zátokách nemluvě. Kde jsme se kdysi na kotvě kolébali spolu se dvěma/třemi sousedy, se dneska vejde dvacet lodí. Zaznamenal jsem velmi vysoké množství Němců, kteří na lodi neuměli nic, ani zakotvit. Každý se učí, ale tihle učni tam kdysi nebyli. Z funkce barmana se jeden člověk z posádky druhý den proměnil na odháněče lidí chtějících kotvit na mém řetězu. O tomto tématu bych mohl psát hodinu, ale nemám nějak náladu.
Proč bych nezvednul ceny, když je po mém produktu (jachting, hospoda atd.) extrémní zájem? Chorvatsko se nepotýká z patologickými jevy, které hýbou celou Evropou a částí světa. Mám jet někam, kde to bouchá nebo někam, kde je na mé evropské/americké poměry stále ještě extrémně levně a velmi velmi bezpečno? Potkal jsem nemalé procento Američanů nebo Kanaďanů na lodích. Pivo na zápase MLB v NYC stojí 12,50 USD, čepované v HR čtvrtinu?
Nejteplomilnější dlouholetý člen mé posádky prohlásil, že asi pojedeme příští rok v lednu.....
Toť můj pohled, sorry za off topic ve vlákně.

PS. Na druhou stranu, pokud by všichni nadávači (na nikoho nemířím) na chorvatské poměry přestali jezdit, bude volněji. Já na Balt nepojedu.
PS1. - ta cena se mi nezdá, byl jsem tam před týdnem za 250,- viz výše. Ale nevylučuji, že jsou tam dva koncesionáři. Ale platí totéž, zátoka byla plná lodí ve 15,00!!! Min. třicet lodí odjelo jinam
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned zář 24, 2017 6:38 pm

Hodnotíš to naprosto přesně!!!
Ten masakr lodí a i jak píšeš neschopných posádek co jsem zažil minulé dva týdny, to jsem už dlouho nezažil. Minulou nedělu nebyl v Pašmanském kanále,jak pohledem na sever tak na jih, vidět horizont, kolik lodí vyplouvalo. Nicméně dají se najít zátoky kde se platí cca 200kun za noc. Třeba na západní straně Pašmanu.
Před třemi týdny jsem se pohyboval mezi Dubrovníkem a Černou Horou a tam to bylo o dost volnější.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned zář 24, 2017 7:15 pm

No ja tu nejakou dobu nebyl a ta zmena je extremni...
Kazdy rok byl nejaky cenovy narust...ake to je spirala nabrala na rychlosti...
Ano, psalo se vsude ze je enormni narust v Chorvatsku ( nejen na vode) ale na konci zari jsem toto fakt necekal...
No nic. i jinde je krasne ( a take teplo).
Uz jsem to pro sebe nejak prehodnotil a bude to uz spise na okraji zajmu.
Kdyz nas vyberci lakal jeste do konoby ( a poplatek v pripade vecere nepromiji) a na otazku za kolik odpovedel ryba 400 kun za kilo....protocili se mi panenky.Za tu cenu jeste relativne nedavno byl lobstr ( nejdrazsi v nabidce).....
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mikel » pon zář 25, 2017 9:26 am

V červnu parking na novém molu (to je to naproti starého) ve Starim Gradu za 420Kn, ale v září už 520Kn za 45stopovou loď. Extra se začalo platit připojení na vodu, elektriku a odpadky 100KN. To je slušný, co?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon zář 25, 2017 11:19 am

Je to Libore trochu o výběru destinace a zátok. Teď v létě jsem tam byl 5x a na bójích jsme platili vždy cca 150 - 200 kun. Za molo podle atraktivity a vybavenosti, šlo to od 300 kun výše. Že je na Brači (pardon) draho je známá věc. Již před více jak desíti lety chtěli na Bolu 300 kun za bóji. To stála jinde 100. Tak tam prostě nejezdím a je to. Nicméně přes kdovíjaké ceny, stejně jsou večer všechny bóje plné.

S rybou jsi trochu vedle. Cena 400 kun za kilo živé váhy se na Jadranu drží už přes pět let. To bylo z roku na rok, bum a místo 300 bylo během roku 400. I se to tu tenkrát psalo, vzpomeň si. Tak si tu rybu prostě nedám. Dám si ribu platu za 120, nebo salat za chobotnice za 80, pieskavicu s hranolkama do stovky. A najím se královsky.
Vše je o znalostech místopisu, náročnosti požadavků a vlastním výběru. Třeba: Proč do Lučice, když hned vedle jsou dva námořní bunkry a kousek na sever pěkná zátoka na kotvení...

A nakonec: ;)
MalyBob píše:Na druhou stranu, pokud by všichni nadávači (na nikoho nemířím) na chorvatské poměry přestali jezdit, bude volněji

A už prosím nepište že na Jadran nepojedete. Buďte chlapi a prostě tam nejezděte.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon zář 25, 2017 12:35 pm

Ja se plus minus vyznam...To bylo jen hole konstatovani zmen pro pripadne dalsi zajemce o toto misto, protoze uz sem tak casto nejezdim.
Ja to nevybral. Mam na lodi jen poradni hlas.
Zakaznik si vybral co se mu libi a on to take zaplatil.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pon zář 25, 2017 7:32 pm

Nemohu si odpustiti OT, když si Libor tak krásně naběhl.

Tak i Ty, Libore, jsi profesionální skipper, který jezdí za peníze.....

Libor píše:.......
Zakaznik si vybral co se mu libi a on to take zaplatil.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pon zář 25, 2017 9:12 pm

Přístav Brijuni, udělal jsem si tam s lodí osmičku a pak zaplul zádí k molu tak na dva metry. Přišel chlapík a už natahoval ruce a tak se ptám, za kolik. Ano, potvrdil, co se píše v "osmičkách", 200 EUR (slovy 200 EUR) za noc. Ale včetně elektriky a vody :?
Tak jsem hezky poděkoval, že snad někdy příště ... :D

Nedej bože, že aby nějaký ještě dobře nevykrmený chorvatský politik navrhnul, že vlastně všechny ostrovy v Chorvatsku jsou národní park, jako je Brijuni, ve všech zátokách dají zákaz kotvení a bude se smět kotvit jen na vyhrazených místech a marínách. To se jim pak penízky jen pohrnou :crazy:
Pema
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Pema » pon zář 25, 2017 9:59 pm

Kdyby někoho zajímalo, které maríny od příštího roku zdraží minimálně o 50%, protože jsou nejlepší:
Chorvaté otestovali své mariny.

OT: srpen, Řecko, Methana, loď 38', městské molo, elektřina, voda, soc. zařízení k dispozici v hotelu na nábřeží - 23 EUR :sorry:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon zář 25, 2017 10:44 pm

Vela Luka dnes v 15 hodin uz neni jedine misto u mola ani jedna volna boje.Mestsky marinero nas nechal hodit kotvu. Pobliz bojkoveho pole vubec nedrzela.
Pak nas pustil bliz k nabrezi.
Potom si prijel pro 100kn.Odpad nebere nema pry na to licenci..
Zbyhněv
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Re: Solina

Příspěvekod Zbyhněv » úte zář 26, 2017 10:57 am

Sidney píše:V Soline v té jižní jsme platili 117Kuna, když se mladej ptal na délku, tak jsem řekl 32 stop, zdálo se mi, že měl problém s přepočtem, kdo ví,
ve Vučigradišti na Murteru 150Kuna. U obou odváželi odpadky a vystavili stvrzenku.

Letos Solina loď 31 a poplatek 117 Kun, stvrzenka předepsaná na 13 Kun na 1m lodě a odvoz odpadků.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte zář 26, 2017 11:40 am

Jo, souhlas. Byl jsem tam letos několikrát, také volím jižní zátoku a ceny podobné. Květen červen jsme tam neplatili vůbec. Vedle v Landinu ceny obdobně.
Podle velikosti lodě, cca 120-150 lasiček. 8)

EDIT: Ve Vučigrade, když se jde na večeři, poplatek za bóji odečítá z računu.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte zář 26, 2017 9:09 pm

Lastovo Zaklopatica.
Pred vecerem prijeli 2 kluci ze chteji 100kn.
Ptam se v konobe Aragosta kam jdeme na veceri jak to je.
Pry pausal za lod ze jsme v prirodnim parku.To neni za stani co je u nich zdarma.
No zdarma ...k veceri automaticky 75kn couveet.15 na hlavu.
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod martinp » čtv zář 28, 2017 1:06 pm

Poslední srpnový týden, loď 43stop
Telašćica - kotva 380k, paušál (24hod) za kotvení v NP, nerozlišuji kotva/bojka, druhý den ráno jsme se přesunuli na bojku u jezera Mir a výběrčí akceptoval račun s platbou ze včerejšího večera
Božava - 350k elektřina + voda v ceně
Pantera - 250k bojka
ostatní noci na kotvě zdarma

Zpět na