Zdravím všechny,
dá se někde v Chorvatsku najít pronájem menší kajutové plachetnice, například 6-7m délky?
Děkuji za odpověď.
Charter - menší plachetnice
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 417
Re: Charter - menší plachetnice
Dá se najít – vím o dvou možnostech, ale asi jich bude víc.
http://crosails.com/index.php/en/ – měl jsem půjčenou loď Elan 19 - více najdeš tady: viewtopic.php?f=6&t=10437&start=75 (v druhém příspěvku shora je popis)
https://www.happycharter.com/en/boat/viko-s22-199093 - několik lidí odtud mělo Viko 22 půjčené
Doufám, že vložení odkazů není reklama - místo přísahy prohlašuji, že z toho mám prd.
http://crosails.com/index.php/en/ – měl jsem půjčenou loď Elan 19 - více najdeš tady: viewtopic.php?f=6&t=10437&start=75 (v druhém příspěvku shora je popis)
https://www.happycharter.com/en/boat/viko-s22-199093 - několik lidí odtud mělo Viko 22 půjčené
Doufám, že vložení odkazů není reklama - místo přísahy prohlašuji, že z toho mám prd.

Přesně něco takového jsem hledal. Děkuji moc.
Jinak... Moc pěkné vyprávění.
Jinak... Moc pěkné vyprávění.

- Terka
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Ahoj, měli jsme Vika z Bašky Vody půjčeného minulý rok na 2 týdny v srpnu. Loď je téměř nová, ale trpěla tím, že majitel neměl přes sezónu čas na její údržbu. Nicméně byl na telefonu a velmi ochotně s námi všechny problémy řešil aspoň na dálku a snažil se poradit. Nakonec jsme si se vším poradili (problémy byly hodně s elektrikou). Majitel si uvědomoval, že loď nezvládá přes sezónu udržovat (bývá pracovně hodně v zahraničí), a proto pro letošní sezónu loď přesunul do Splitu, kde má dceru. Na lodi také kromě oprav udělal nějaká vylepšení. Vím to proto, že nám posílal nabídku. Jinak k tomu, že s lodí byly technické problémy, se postavil čelem, loď si od nás přebral a část peněz nám vrátil. Jednal solidně, chce aby to fungovalo. Myslím, že letos už to po této stránce bude probíhat mnohem lépe. Teď stručně k plavebním schopnostem této lodičky. Upřímně, necítila jsem se na ní příliš bezpečně, ale to jsem ani neočekávala.
Na moře je loď dost lehká a řekla bych že i podbalastovaná, ale to je asi subjektivní. Loďka šla velmi ochotně do náklonu. Balastu moc nemá a na svých 7 m délky má dost vysokou nástavbu, takže se ve větru nakláněla i bez plachet. Se stoupáním se samozřejmě moc nekamarádila. Má outboard motor, takže když začaly být vlny a my jsme nedejbože potřebovali překlopýtat kus proti nim, tak jsme si docela užili.
Loď skáče po vlnách jak splašená a motor se ocitá často nad hladinou. S počasím jsme to mnohdy měli tak, že nám buď nefoukalo vůbec nebo pak foukalo na Vika až moc - jeli jsme na kapesníček a loď v náklonu jak blázen, ovladatelnost v tom náklonu nic moc...
Jenže jsme neměli moc na výběr, pokud jsme chtěli někam dojet. Vrklat se na motor při bezvětří, které bylo většinou dopoledne, se nám nechtělo. No a odpoledne pak vítr pěkně nabral... Na normální lodi z charteru by to bylo v pohodě, jen na Vikovi máte trochu jiná měřítka toho, co je dost... Nicméně musím říct, že jsme se dost vycvičili a to jsme také chtěli... Na těch čtyřicítkách už to dnes nějak "umí" pomalu každý.
V žádném případě těch dvou týdnů nelituji. Takže klidně jděte do toho, ale počítejte s tím, že je to spartánská varianta jachtění.
Nevíte prosím někdo o možnosti půjčení menší, klidně staré plachetnice (8-9 m) ve Středomoří za rozumný peníz na 2 týdny v létě? Zase bychom si s přítelem rádi dali kromě charteru na velké lodi s dalšími lidmi také plavbu jen ve dvou na něčem menším... Minulý rok jsme měli Vika a letos bychom rádi zkusili jinou, malou loď. Díky

Nevíte prosím někdo o možnosti půjčení menší, klidně staré plachetnice (8-9 m) ve Středomoří za rozumný peníz na 2 týdny v létě? Zase bychom si s přítelem rádi dali kromě charteru na velké lodi s dalšími lidmi také plavbu jen ve dvou na něčem menším... Minulý rok jsme měli Vika a letos bychom rádi zkusili jinou, malou loď. Díky
Já mám zkušenost se Sachmet od Lucie Schürerové. Ta ji má v Korfosu v Řecku, a myslím, že ji ještě na letošní rok celou vybookovanou nemá. Je to prima loď - 30 stop, a kolem 30ti let stará. Půjčuje ji za velmi přátelských podmínek. Zkus se s ní spojit a zeptat se. Ta oblast je taky moc pěkná.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Menší plachetnice na moře - no, už bych to asi nedal. Myslím opravdu malou, těch výše uvedených 6 - 7 m. Jeszdil jsem každoročně v letech 2001 - 2008 na 6 m plachetnici s přívěsným motorem vzadu na pantografu. Ano, fajn, cena velice příjemná, ale s dobou jsem sbíral zkušenosti a řekl bych, že je to loď do dobrého počasí a pokud je problém s počasím, raději nevyplouvat. Tj. lze vzít na takovou dobu, kdy mne nebude tlačit termín vrácení lodě bez ohledu n apočasí.
Nevýhody lodě, kterou jsem měl půjčenou já:
- neměla VHF, takže jsem sice nepotřeboval radioprůkaz, ale v případě vážného problému by to mohlo být taky fatální.
- zabudované pouze autorádio, takže zásadní problém s příjmem předpovědi počasí, ne všude byl příjem HR-2 na takové úrovni, abychom chytli předpověď pro námořníky. Díky chybějící VHF samozřejmě nebyl ani příjem počasí vysílaný přes VHF. Současně taky nebyl příjem případných varování přes VHF.
- motor na pantografu - přesně jak píše Terka, ve vlnách dost velký problém, propeler vybíhal nad hladinu. Dost velký problém plavby proti větru, který by jinak loď se zabudovaným motorem zvládla. Zažil jsem i Boru kolem 50 knt a to byl mazec.
- shrnu předchozí - postupně jsem přešel na větší lodě hlavně kvůli bezpečnosti.
Výhoda:
- člověk to někde "nedá" a zůstane na mělčině - stačí vystoupit pár lidí do vody, resp. do záchr. člunu tahaného za lodí (jezdili jsme většinou 4) a loď se natolik odlehčila, že bez problémů zase odpolula.
- ovladatelnost z jednoho místa jedním člověkem
- možnost kotvení i v závěru zátok, kam by větší loď už měla málo místa (hloubky).
Jinak bohužel tak jak se svět řítí někam mimo v oblasti mobilů (sežeňte dotykáč, aby byl malý, měl výměnnou baterii ...), tak mi to připadá i s loděmi. Roky jsem jezdil s oblibou na Bavarii 36, kterou dnes již skoro neseženu. Charterová společnost, která jich měla snad 8 má dnes snad poslední. Kromě ní ještě Bavarii 32 a Bavarii 34 a šmitec - všechny ostatní lodě jsou větší.
Na moře bych osobně asi šel jako do malé lodě do Bavaria 32 (např. Adriatic Charter). To už je přece jen loď se základní výbavou a zabudovaným motorem.
Pavel.
Nevýhody lodě, kterou jsem měl půjčenou já:
- neměla VHF, takže jsem sice nepotřeboval radioprůkaz, ale v případě vážného problému by to mohlo být taky fatální.
- zabudované pouze autorádio, takže zásadní problém s příjmem předpovědi počasí, ne všude byl příjem HR-2 na takové úrovni, abychom chytli předpověď pro námořníky. Díky chybějící VHF samozřejmě nebyl ani příjem počasí vysílaný přes VHF. Současně taky nebyl příjem případných varování přes VHF.
- motor na pantografu - přesně jak píše Terka, ve vlnách dost velký problém, propeler vybíhal nad hladinu. Dost velký problém plavby proti větru, který by jinak loď se zabudovaným motorem zvládla. Zažil jsem i Boru kolem 50 knt a to byl mazec.
- shrnu předchozí - postupně jsem přešel na větší lodě hlavně kvůli bezpečnosti.
Výhoda:
- člověk to někde "nedá" a zůstane na mělčině - stačí vystoupit pár lidí do vody, resp. do záchr. člunu tahaného za lodí (jezdili jsme většinou 4) a loď se natolik odlehčila, že bez problémů zase odpolula.
- ovladatelnost z jednoho místa jedním člověkem
- možnost kotvení i v závěru zátok, kam by větší loď už měla málo místa (hloubky).
Jinak bohužel tak jak se svět řítí někam mimo v oblasti mobilů (sežeňte dotykáč, aby byl malý, měl výměnnou baterii ...), tak mi to připadá i s loděmi. Roky jsem jezdil s oblibou na Bavarii 36, kterou dnes již skoro neseženu. Charterová společnost, která jich měla snad 8 má dnes snad poslední. Kromě ní ještě Bavarii 32 a Bavarii 34 a šmitec - všechny ostatní lodě jsou větší.
Na moře bych osobně asi šel jako do malé lodě do Bavaria 32 (např. Adriatic Charter). To už je přece jen loď se základní výbavou a zabudovaným motorem.
Pavel.
Z vlastní dlouholeté zkušenosti na Jadranu bych pro solo nebo dvojici vřele doporučil:
ELAN 31 nebo ještě lépe Jeanneau SUN FAST 26 pokud ji seženete.
Důvod: Jsou sportovní, rychlé, jednoduché, lehce ovladatelné, spolehlivé a dobře vybavené:
Pinne, Pinnenautopilot, GPS Kartenplotter, UKW, Roll Fock, Latten Gross,Lazy Jacks,motor Yanmar,náhon direct drive, Gennaker(SunFast26), Kategorie C, Bimini Top, etc.
ELAN 31 nebo ještě lépe Jeanneau SUN FAST 26 pokud ji seženete.
Důvod: Jsou sportovní, rychlé, jednoduché, lehce ovladatelné, spolehlivé a dobře vybavené:
Pinne, Pinnenautopilot, GPS Kartenplotter, UKW, Roll Fock, Latten Gross,Lazy Jacks,motor Yanmar,náhon direct drive, Gennaker(SunFast26), Kategorie C, Bimini Top, etc.
Vsechny ostrovy na Jadranu jdou obeplout na 7m plachetnici. Jestliže nemá VHF tak můžeš mít svoji vlastní ručku. Ta stojí 1500 Kč. Počasí se přijímá na mobilu meteo.hr nebo windfinder. No a když fouká 25 které a víc tak prostě nevyplujes. Ale kdo ti ji půjčí?
Malé plachetnice se dají půjčit prostřednictvím charterovek zabývajících se charter managementem - tedy půjčujícím majitelské lodi. Půjčuji si letos osmimetrovku ve Stralsundu prostřednictvím Happy Charter (je tedy větší, než těch požadovaných 6-7m, ale byly k dispozici i menší lodi), ale koukal jsem že mají 7-9 m plachetnice i v Chorvatsku, jak již bylo zmíněno hned v druhém příspěvku. Spoustu malých plachetnic je možné si půjčit na Baltu prostřednictvím Privat Charter Ostsee. Až se vrátím (jedu letos 4.-11.8.), popíšu své zkušenosti. Je nutnost to Chorvatsko?
Děkuji všem za příspěvky.
Mám nakonec zamluvené to Viko S22...
Má letos prý novou kompresorovou chladničku a novou baterii..
Tak jsem zvědavý:-)
Určitě mne zajímají i ty zkušenosti ze Strasuldu.
Mám nakonec zamluvené to Viko S22...
Má letos prý novou kompresorovou chladničku a novou baterii..
Tak jsem zvědavý:-)
Určitě mne zajímají i ty zkušenosti ze Strasuldu.