Ahoj,
omlouvám se, je možné že se to tu už někde řešilo, ale moc jsem nedogooglil...
Chystáme se s měnší lodkou na Kornati. Jak je to s kotvením na bojkách přímo na Kornatech? Kolik se platí a jestli tam bojky, krom hospod vůbec jsou. Zvažujeme zda park jen neprojet bez zastavení (mělo by být zdarma) a zakotvit třeba na Žutu (ten už tuším není součástí NP Kornati) nebo jestli si koupit lístek a pobejt přes noc přímo na Kornátech?
Pokud jsou bojky u hospod? Co to znamená, to tam musím jít povinně na večeři nebo jak?:)
Jedeme poslední 2 týdny v srpnu. Předem moc díky za rady!
Kornati - platit/neplatit a kde kotvit
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Re: Kornati - platit/neplatit a kde kotvit
Ohledně Kornat a poplatků tady už bylo napsáno dost, zejména že pokud plánnuješ návštěvu NP Kornati, tak koupit vstupenku ji na pevnině (např. v Sukošanu v maríně je cestovka, kde se prodávají, jinde bude určitě taky), protože tuším pro 12m loď byla vstupenka koupená předem 250 KU a na místě v NP asi 380.
Osobně bych doporučil proplout přes Mapa Proversa ven a podívat se z venkovní strany na útesy jižní části o. Dugi Otok, pak to vzít venkovní stranou kolem o. Levrnaka (útesy), Mana (zbytky středověkých staveb jsou jen kulisy z natáčení filmu) až kolem o. Lavsa nebo ještě dál (dle času) a vnitřní stranou (mezi vnějšími ostrůvky a o. Kornat) pak zase zpět na severozápad a zakotvit v zátoce Lopatica (samozřejmě dle počasí). Stojí za to si vylézt večer na hřeben, je to tak 20 min. pěšky, jsou odtud krásné západy slunce. Za příznivého počasí je dokonce vidět hory v Itálii (asi 160 km daleko).
Pak se druhý den vydat na SZ kolem o. Kornat, stavit se podívat na pevnost Toreta (6. stol.) a pod ní kostelík (ještě starší), a vzít to ven k o. Žut přes Vela Proversa. Celé to o projet tam a zpět za den nedáš a nebo to profrčíš bez toho, aby ses pokochal nádhernými pohledy zejména shora z hřebenu ostrova.
Pavel.
Osobně bych doporučil proplout přes Mapa Proversa ven a podívat se z venkovní strany na útesy jižní části o. Dugi Otok, pak to vzít venkovní stranou kolem o. Levrnaka (útesy), Mana (zbytky středověkých staveb jsou jen kulisy z natáčení filmu) až kolem o. Lavsa nebo ještě dál (dle času) a vnitřní stranou (mezi vnějšími ostrůvky a o. Kornat) pak zase zpět na severozápad a zakotvit v zátoce Lopatica (samozřejmě dle počasí). Stojí za to si vylézt večer na hřeben, je to tak 20 min. pěšky, jsou odtud krásné západy slunce. Za příznivého počasí je dokonce vidět hory v Itálii (asi 160 km daleko).
Pak se druhý den vydat na SZ kolem o. Kornat, stavit se podívat na pevnost Toreta (6. stol.) a pod ní kostelík (ještě starší), a vzít to ven k o. Žut přes Vela Proversa. Celé to o projet tam a zpět za den nedáš a nebo to profrčíš bez toho, aby ses pokochal nádhernými pohledy zejména shora z hřebenu ostrova.
Pavel.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Martazs píše:.......
Pokud jsou bojky u hospod? Co to znamená, to tam musím jít povinně na večeři nebo jak?:)
......
Divná otázka.
Pokud hospodský osadí bojky, dělá to proto, že láká hosty do hospody.
Považuji za slušné, do té hospody zajít.
Pokud nechceš do hospody, uvaž loď nebo zakotvi jinde. Nedělej ostudu slušným jachtařům. Na vodě místa spousty.
To platí všude. Na moři, na řece. Kdekoliv.
Zde jsem dogooglil, že nově se dají platit i online - to mi přijde perfektní: https://www.parkovihrvatske.hrPavel63 píše:Ohledně Kornat a poplatků tady už bylo napsáno dost, zejména že pokud plánnuješ návštěvu NP Kornati, tak koupit vstupenku ji na pevnině (např. v Sukošanu v maríně je cestovka, kde se prodávají, jinde bude určitě taky), protože tuším pro 12m loď byla vstupenka koupená předem 250 KU a na místě v NP asi 380.
Pavel63 píše:Osobně bych doporučil proplout přes Mapa Proversa ven a podívat se z venkovní strany na útesy jižní části o. Dugi Otok, pak to vzít venkovní stranou kolem o. Levrnaka (útesy), Mana (zbytky středověkých staveb jsou jen kulisy z natáčení filmu) až kolem o. Lavsa nebo ještě dál (dle času) a vnitřní stranou (mezi vnějšími ostrůvky a o. Kornat) pak zase zpět na severozápad a zakotvit v zátoce Lopatica (samozřejmě dle počasí). Stojí za to si vylézt večer na hřeben, je to tak 20 min. pěšky, jsou odtud krásné západy slunce. Za příznivého počasí je dokonce vidět hory v Itálii (asi 160 km daleko).
Moc díky, koukal jsem na to na mapě a vypadá skvěle. Pojedeme směrem od Žirje kde plánujeme spát noc předtím, kde bys nám tedy doporučil ještě přenocovat? Jak je to tam tedy s bojema na Kornatech? Všude na webu vidím různě placené boje, ale zde na Kornatech nic.
Jarda88 píše:Pokud nechceš do hospody, uvaž loď nebo zakotvi jinde. Nedělej ostudu slušným jachtařům. Na vodě místa spousty.
To platí všude. Na moři, na řece. Kdekoliv.
Díky že ses do mě pustil:) Já to nemyslel, že chci ušetřit, ale ptám se jak to chodí. Zda je to povinnost si tam jít dát pivo nebo si musíš dát večeři nebo se tam musíš rozšoupnout se všim všudy... nebo je to prostě o slušnosti "dát si něco" a pak podle toho jak se ti tam zalíbí tak zůstaneš.
Ptám se proto, protože se mi jako začátečníkovi nechce moc stát na kotvě a držet hlídku a preferoval bych bojku a nevim moc jak to chodí. Jinak jak řikám bojky vidim na různých mapách všude v Chorvatsku, ale přímo na Kornatech nic
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
Bójky jsou, pokud si dobře pamatuji, u Velké Proversy ze západní strany (u severního konce Kornát). Ale podle 888 je tam vlnění od projíždějících lodí. Vzhledem k obtížnosti plavby úžinou ale nepředpokládám velký provoz přímo v noci; koncem září jsme večer úžinou proplouvali sami.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Martazs píše:Jarda88 píše:Pokud nechceš do hospody, uvaž loď nebo zakotvi jinde. .....
..... Já to nemyslel, že chci ušetřit, ale ptám se jak to chodí. ......je to prostě o slušnosti "dát si něco" a pak podle toho jak se ti tam zalíbí tak zůstaneš.
.....
Tato odpověď je správná.
Martazs píše:
.......
Ptám se proto, protože se mi jako začátečníkovi nechce moc stát na kotvě a držet hlídku a preferoval bych bojku .......
To je velmi rozumný názor.