Slovinská dálnice
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Re: Slovinská dálnice
No, jsem poučen pro příště, budiž to poučení i pro ostatní. Nicméně mně to takto vysvětlil Chorvat při prodeji krabičky u Zadaru, že mám najet a vzít si lístek, že chvíli trvá, než krabička bude aktivní. A pak s krabičkou jet přes Demerje. Možná mi i vysvětloval, že mám jet vpravo, ale tak dalece zase chorvatsky neumím. Ale určitě tvrdil, že na Demerje už bude krabička fungovat. No, nefungovala a nebyl jsem jediný.
Pavel.
Pavel.
Pavel63 píše:Možná mi i vysvětloval, že mám jet vpravo......
Jestli nemyslel "desno"

Jinak po 22 letech jsem se po zkušenostech rozhodl pro trasu přes Maďarsko a to přes Budapešť. Je to o cca 130km dál, ale za barákem najedu na dálnici a sjedu v Ploče, což je se 6m vlekem lepší, než objezdové trasy po silničkách. Podle zpráv z klasické trasy Praha - Brno - Vídeň - Krapina - Zagreb atd. to časově vyjde lépe (D1 musím vytrpět tak jako tak). Mýto - měsíční SVK a HU + projetá nafta navíc vyjde na míň, než mýtné AT + SLO. Navíc ušetřím v Chorvatsku na dálnici Goričan - Zagreb, protože tam platí ENC.
- Pavel63
- aktívní jachtař
To Fitor:
Pokud jedeš s vlekem, tak bych dálnici ve SLO rozhodně neobjížděl ani po kedné trase, které jsem zmínil (přechody v kopcích východně od Macelje), protože to jsou opravdu spíš silnice pro sólo osobní vozy, i když jsem ve zmíněné koloně pod serpentinami za přechodedm Cvetlin viděl i auto s karavanem. Ale stoupání přes 12% asi není pro tažení vleku to pravé. Navíc ty silnice nejsou ani moc široké ...
Jenže já jsem z Jihlavy a to jet přes HU je už trochu z ruky.
Pavel.
Pokud jedeš s vlekem, tak bych dálnici ve SLO rozhodně neobjížděl ani po kedné trase, které jsem zmínil (přechody v kopcích východně od Macelje), protože to jsou opravdu spíš silnice pro sólo osobní vozy, i když jsem ve zmíněné koloně pod serpentinami za přechodedm Cvetlin viděl i auto s karavanem. Ale stoupání přes 12% asi není pro tažení vleku to pravé. Navíc ty silnice nejsou ani moc široké ...
Jenže já jsem z Jihlavy a to jet přes HU je už trochu z ruky.
Pavel.
Cvetlin jsem jel s vlekem 2x a starší dcera jednou a dá se, pokud to jede, ne cuká.
Ale letos Slovinsko určitě ne. Ty praktiky na hranicích, které jsem tu už někde popsal (úmyslné zdržování slovinskými celníky, které vytváří ty fronty) můžou klidně přenést i na postranní přechody a tam to bude katastrofa.
Ale letos Slovinsko určitě ne. Ty praktiky na hranicích, které jsem tu už někde popsal (úmyslné zdržování slovinskými celníky, které vytváří ty fronty) můžou klidně přenést i na postranní přechody a tam to bude katastrofa.
- Pavel63
- aktívní jachtař
Kontrola na hranicích - je pravda, že fornta na hranicích HR/SLO na přechodu Macelj (na konci dálnice Zagreb - Macelj) byla až před tunely, zatímco po staré jsme od Krapiny k hranicím dojeli bez problémů a myslím, že zdržení ve frontě na hranicích bylo možná větší, než jet Krapina - Ptuj mimo dálniční přechod. Kromě toho, že za přechodem Cvetlin to dole pod kopcem stálo (netuším proč), tak ani na tomto, ani na sousedním přechodu nebyla vůbec žádná kontrola. Ani tam, ani zpět. Jinak i když se jede po dálnici dál přes SLO, tak se v sezóně vyplatí v SO sjet z dálnice na SLO hranice už v Durmanci a na přechod dojet po staré souběžně s dálnicí. Vyhnete se tak koloně před mýtnou branou a následně se zařadíte skoro na konec kolony před hranicí.
Pavel.
Pavel.
Každý podle svého gusta. Já letos jinudy. Po návratu poreferuji. Je to trošku z ruky, jak píše Pavel, ale pohodlnější.
Spíš ještě řeším přejezd z A1 na A4 Lučko, kde bývá v sobotu večer fronta.
Spíš ještě řeším přejezd z A1 na A4 Lučko, kde bývá v sobotu večer fronta.
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Na těch objížďkách slovinské dálnice má polovina aut a jsou to drahá BMW a Audi nálepky D. nebo A ., takže o penězích ty objízdné trasy asi tak docela nejsou. Vloni, abych se vyhnul placení slovenské i maďarské dálnice jsem se rozhodl jet přes Wien, Szombathely a pak Letenye a Goričan, kde jsem najel na dálnici chorvatskou. Cesta byla příjemná a moc aut tudy zatím nejezdí. ,,Okresky,, v Maďarsku jsou místy dvouproudové, široké a velmi dobře udržované. Nikoho, zvláště samotného velkého, slovutného a váženého ,,pana fotografa,, tudy jezdit nenutím. Jenom popisují jednu z možných levných, příjemných a podle mne i rychlých cest k moři, bez jakéhokoliv opruzování slovinskými celníky a stáním před výjezdem z dálnice za Mariborem.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Nevíte jak je to s VW Transporter na Slovinské dálnici? Je to 2A, nebo 2B? Nebo záleží na typu a co má v techničáku?
https://www.dars.si/Content/doc/seznam% ... del_CZ.pdf
Jde o devítimístnou verzi, která má napsáno v techničáku "osobní vozidlo".
https://www.dars.si/Content/doc/seznam% ... del_CZ.pdf
Jde o devítimístnou verzi, která má napsáno v techničáku "osobní vozidlo".
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Racku, úplně nechápu dotaz - dyť v tom Tebou přiloženém pdf je Transporter jednak taxativně pojmenován jako 2B a hlavně ve Slovinsku je kritérium výška vozidla nad přední nápravou. A ta míra 1,30 m je zcela jistě legislativně vymyšlená tak, aby tam spadly veškerá auta této velikosti.
Nebo jsi mířil jinam a já mám ještě víkendový stav?
Nebo jsi mířil jinam a já mám ještě víkendový stav?
- RACEK
- zkušený harcovník
do třídy 2A se řadíveškerá vozidla, která jsou označena v prodejní síti motorových vozidel do 3,5 t nejvyšší
povolené hmotnosti jako osobní vozidla včetně všech tzv. terénních vozidel, víceúčelových vozidel a pickupů v
tomto obchodním segmentu a všechny obytné vozy.
U skupiny 2A jsem četl veškerá osobní vozidla. A v techničáku mám osobní.
do třídy 2B se řadí vozidla uvedená v tabulce, která jsou označena v prodejní síti motorových vozidel do 3,5 t
nejvyšší povolené hmotnosti jako lehkáužitková vozidla.
Ale v techničáku nemám užitková ani nákladní.
VW Transporter se 3 a 5 místy s přepážkou je v techničáku zapsán jako nákladní. VW Transporter se 7,8 a 9 místy jako osobní.
povolené hmotnosti jako osobní vozidla včetně všech tzv. terénních vozidel, víceúčelových vozidel a pickupů v
tomto obchodním segmentu a všechny obytné vozy.
U skupiny 2A jsem četl veškerá osobní vozidla. A v techničáku mám osobní.
do třídy 2B se řadí vozidla uvedená v tabulce, která jsou označena v prodejní síti motorových vozidel do 3,5 t
nejvyšší povolené hmotnosti jako lehkáužitková vozidla.
Ale v techničáku nemám užitková ani nákladní.
VW Transporter se 3 a 5 místy s přepážkou je v techničáku zapsán jako nákladní. VW Transporter se 7,8 a 9 místy jako osobní.
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
Jasně, ale toto mi už připadá jen jako doplnění textu/dvou odstavců "druhou mýtní třídu A....atd", který je nad tím, a ten jasně mluví o výšce nad přední nápravou. A v seznamu je jmenovaný typ auta jako 2B.
Nejsem právník, ale my jsme určitě kdysi platili 2B za Ford Tranzit. Nebudu se hádat se slovinským ...... policistou, kdo má pravdu. Takže snad jen hodit oficiální dotaz na daná místa. Vše ostatní bude JPP a otázka tolerance uniformovaného úředníka
na místě, nejlépe ve dvě v noci.
A obecně nás před pár lety slovinský systém přestal bavit. Pro nás je lepší cesta přes SlovEnsko a Maďarsko. Ale Prahy je to asi k ničemu a na to ses neptal.
Nejsem právník, ale my jsme určitě kdysi platili 2B za Ford Tranzit. Nebudu se hádat se slovinským ...... policistou, kdo má pravdu. Takže snad jen hodit oficiální dotaz na daná místa. Vše ostatní bude JPP a otázka tolerance uniformovaného úředníka

A obecně nás před pár lety slovinský systém přestal bavit. Pro nás je lepší cesta přes SlovEnsko a Maďarsko. Ale Prahy je to asi k ničemu a na to ses neptal.
- RACEK
- zkušený harcovník
Také jsem kdysi za Renault Trafic platil 2B. Jenom nevím, jestli to bylo opravdu potřeba a jestli se od té doby něco nezměnilo.
Představa že si koupím známku na 2B a dostanu od slovinského policisty pokutu, protože mám mít 2A mě přímo děsí
Také jezdím obvykle do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko, ale jsou místa na Istrii, kam se to nevyplatí a cesta přes Slovinsko je logická volba.
Představa že si koupím známku na 2B a dostanu od slovinského policisty pokutu, protože mám mít 2A mě přímo děsí

Také jezdím obvykle do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko, ale jsou místa na Istrii, kam se to nevyplatí a cesta přes Slovinsko je logická volba.
Tady je seznam fozidel kategoie 2B
https://www.dars.si/Vinjetni_sistem/Sez ... enih_vozil
https://www.dars.si/Vinjetni_sistem/Sez ... enih_vozil
- RACEK
- zkušený harcovník
To že je vozidlo v seznamu, ještě neznamená, že je to automaticky 2B.
Když se podívám do seznamu, tak v prvním řádku vidím Citroen Jumper.
Když mám Jumper jako dodávku, mám napsáno v techničáku nákladní vozidlo a jsem 2B.
Když mám Jumper jako obytnou vestavbu, mám v techničáku "karavan" a jsem 2A.
Co jsem když mám Jumper jako 9 místné a v techničáku mám osobní vozidlo?
Když se podívám do seznamu, tak v prvním řádku vidím Citroen Jumper.
Když mám Jumper jako dodávku, mám napsáno v techničáku nákladní vozidlo a jsem 2B.
Když mám Jumper jako obytnou vestavbu, mám v techničáku "karavan" a jsem 2A.
Co jsem když mám Jumper jako 9 místné a v techničáku mám osobní vozidlo?
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Nebylo by lepší poslat ten dotaz rovnou Slovincům? Výsledek by ti alespoň k něčemu byl. Tohle je jen JPP.
Jaký jpp? Dars je správa Slovinskych dálnic a maji to tam jasně napsané.
Do 1.3m a karavany = 2A
Nad 1.3m = 2B + tam jsou vypsana jednotliva auta aby v tom bylo jasno
O skupinách M1/N1 tam není zmínka. Takže jedine co je zajímá je výška nad napravou
Do 1.3m a karavany = 2A
Nad 1.3m = 2B + tam jsou vypsana jednotliva auta aby v tom bylo jasno
O skupinách M1/N1 tam není zmínka. Takže jedine co je zajímá je výška nad napravou
- Zahajskej
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Se Slovinským polišem nebo pracovníkem DARS se nediskutuje, oni žádnou diskuzi nepřipustí. Pokuty jsou vysoké. Rozhodující je výška nad přední nápravou v ose náboje. Seznam je uveden proto, že u dost aut hrají centimetry. Naložíš, máš 129cm, prázdný 133. Je napsaný Transportér v seznamu, máš Transportéra, platíš 2B. Přes to nejede vlak. Nebo jedeš jinudy, SLO dálnice se dá objet.
Prosím jak vypadá poslední úsek před chorvatskou hranici? Už je to hotové nebo pořad tankodrom? Dm
- Pavel63
- aktívní jachtař
Slovinská dálnice končí nedaleko hranic, sjízdné je to až k hranicím už buď jako dálnice, nebo jedním pruhem až k hranici. Jel jsem to na zač. března, na zač. dubna se známkou a posledně jsem dálnici ve SLO objel n aMureck, Lenart, Ptuj a přechod Cvetlin a dál Trakoščan a na dálnici v HR a pak dál na Zagreb. Zjistím, kde začíná placená dálnice od hranic HR/SLO směrem na Ptuj, zda se dá jet standardně přes přechod Macelj a pak uhnout na Ptuj mimo placenou dálnici.
Pavel.
Pavel.
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
Mělo by to být již celé, snad od konce roku. Chlapi, až to někdo teď na jaře projedete, hoďte sem prosím report. že bychom opustili Maďarsko?
Na přechodu budou sice lajny, dokud nebude HR v Schengenu, furt, ale uvidíme.....
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/do ... f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/do ... f6b220ee8/
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Příští týden jedeme s Vikigach do Zadaru klasickou trasu Vídeň-Graz-Maribor, tak sem hodím report z Gruškovje/Macejl. Pokud vím, nabízí ještě místo skoro zadarmo na plavbu na Kornati. Nepřidá se někdo ? Více info má ve vlákně Plachetnice C&C Mega
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=20&t=9569&start=50#p202312
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=20&t=9569&start=50#p202312
díky za info, v sobotu ráno dám vědět, jak jsme projeli a jak to tam vypadá.
Jinak on-line info jsem našel i zde: https://www.promet.si/portal/en/1traffi ... tions.aspx
Jinak on-line info jsem našel i zde: https://www.promet.si/portal/en/1traffi ... tions.aspx
- Pavel63
- aktívní jachtař
Jedu tam 13.6. a po návratu (asi 18.6.) dám vědět stav díálnice ve SLO. To jedu přes Vídeń- Graz - Zagreb a přes SLO po dálnici.
Pro ty, co dálnici ve SLO objíždějí - placená dálnice ve SLO ve směru Zagreb - Maribor začínů hned za hranicemi, takže se nedá projet přes hraniční dálniční přechod Macelj a někde na prvním sjezdu ve SLO sjet z dálnice, není kde. Je třeba opustit dálnici ještě před HR/SLO přechodem a jet směr Trakoščan.
Pavel.
Pro ty, co dálnici ve SLO objíždějí - placená dálnice ve SLO ve směru Zagreb - Maribor začínů hned za hranicemi, takže se nedá projet přes hraniční dálniční přechod Macelj a někde na prvním sjezdu ve SLO sjet z dálnice, není kde. Je třeba opustit dálnici ještě před HR/SLO přechodem a jet směr Trakoščan.
Pavel.
- Tajomníček
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
dialnica dostavaná, už žiaden tankodrom. čakanie sa však nezmenilo a ani prístup slovincov na čiare. včera vstup do SLO 40min. slovinci ako vždy sa zajebávali
- Pavel63
- aktívní jachtař
Hm, neděs mne. Jestli už teď jsou fronty, co bude v létě? To se pak nebude objíždět slovinská dálnice kvůli ceně známky, ale přechod kvůli frontě.
Zdržení proti dálnici při jejím objíždění je tak 30 minut, takže pokud bude fronta, tak se pomalu vyplatí uhnout mimopřechod Macelj bez ohledu na to, jestlii přijedu po dálnici nebo ji objíždím.
Pavel.
Zdržení proti dálnici při jejím objíždění je tak 30 minut, takže pokud bude fronta, tak se pomalu vyplatí uhnout mimopřechod Macelj bez ohledu na to, jestlii přijedu po dálnici nebo ji objíždím.
Pavel.