Slovinská dálnice

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

FraZi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: Slovinská dálnice

Příspěvekod FraZi » pon čer 10, 2019 10:36 am

V pátek okolo 22 hodiny fronta před Chorvatskými hranicemi sahala až do Slovinska.
Otevřené pouze jedno okénko, cestující autobusy museli vystoupit a projít jednotlivě.
Nám na odjezdu z Chorvatska OP nekontrolovali, to až na Slovinských hranicích, ale byla to otázka cca 20 vteřin.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » pon čer 10, 2019 2:59 pm

Kolony byly teď o víkendu dlouhé. Lze to sledovat na kamerách hak.hr. Takže objíždět, neplatit předraženou známku. V sezóně to bude ještě horší.
Tajomníček
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod Tajomníček » pát čer 14, 2019 8:18 am

Pozeral som obísť Macelj v smere od mora cez Durmanec, Lupinjak/Dobovec pri Rogatcu (hranica, prechod), Rogatec, Žetale, Kozminici a späť na diaľnicu. Hraničný prechod je uvádzaný ako stály medzinárodný. Skúšal to niekto tadeto? Aké sú tam cesty?
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » stř čer 19, 2019 7:39 am

Aktuální stav - podotýkám, že jsme jeli teď ve ST v noci tam (k Makarské) a v PO brzy ráno (v 5 odjezd od Makarské) zpět. Takže jsem jel přes SLO po dálnici, jelikož stačila 7-denní.
Tam bez problémů, zpět rovněž - kolony tak do 6 - 10 aut. Ale samozřejmě to nebyl víkend. Na moři v SO a v NE mezi Bračem a Hvarem občas kolem dokola 2 - 3 lodě, plachetnice jedna nebo dvě ...

Dálnice přes SLO k přechodu Macelj je hotová. Placená je prakticky až na hranice, nedá se jet někde vedle a teprve před přechodem najet, nebo oobráceně cestou domů přejet přes hranice a pak někde sjet mimo placenou dálnici, aniž by člověk jel po placeném úseku. A jinak ve SLO cestou tam i zpět kontrola známek (stáhnou dálnici do jednoho pruhu bokem a tam je prohlíží přímo na skle).

Objetí dálnice, resp. přechodu Macelj je možné na obě strany - jednak sjet na Durmanec a jet přes přechod Rogatec západně, nebo sjet až na konci dálnice v HR a jet na Trakoščan a přes přechod Cvetlin, dál pak na Ptuj, Lenart, Mureck. Už to tu bylo popsáno jinde.

Pavel.
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavelmicek » pon črc 01, 2019 11:57 am

15.6. Sobota odjezd z Brna ve 2hod ráno. Na hranicích hodinová fronta i přes takto brzký odjezd.
29.6. Sobota cca 11 hod návrat do Brna - hodinová fronta na hranici včetně kontroly dálniční známky.

Po srovnání s kamarádem, který jel přes Maďarsko, hodinu ušetřil i přes to, že se tam někde táhnul 100km okreskama. Nemluvě o tom, že se vyhnete kruhovému objezdu v Mikulově + provizornímu mostu přes hráz Nové Mlýny, ve špičce zde google hlásí v součtu další hodinu zpoždění.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » pon črc 01, 2019 1:15 pm

Můžeš mi nějak přiblížit, jak kontrolují dálniční známky. Co se pamatuji, tak na dálnici byly kamery někde hned za nájezdem na dálnici.
Pokud zvolili systém Rakušáků, tak potěš koště.
(Někde nad Grazem ve čtvrtek v půlnoci omezená rychlost až na 50 a stažená celá dálnice na průjezd přes odpočívadlo, kde asi 40 policajtů koukalo po předních sklech a případně odstavovali ty, co neměli). Vzhledem k tomu, že rakouští řidiči s osobáky jezdí běžně 160, to bylo chvílemi dost napínavé.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » pon črc 01, 2019 3:08 pm

Ve středu kolem 15.00 při návratu z hr na slovinských hranicích jsme se pekli v hodinový frontě. Hned za čárou kontrolovali známky dalekohledem.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon črc 01, 2019 8:23 pm

V pol. června jsme jeli od hranic HR/SLO domů a někde ještě kus před Mariborem stáhli provoz bokem a tam kontrolovali auto po autě osobně pohledem na sklo.

Pavel.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » pon črc 01, 2019 8:32 pm

No vidím, že taktika Slovinců, zdržovat co to jde, stále rozkvétá.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » úte črc 02, 2019 1:14 pm

Aha, tak díky za sdílení zkušeností.
Letos si tedy znovu zopakujeme lekci maďarštiny pro začátečníky - jó napot kívánok..... Draze a pomalu fakt ne.
Slovinci tranzitní turisty nechtějí.
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod vikigach » úte črc 02, 2019 5:46 pm

Používám šlovinskou známku z dubna. Kontrolují to dalekohledem. Známka je propadla ale jel jsem už třikrát. Nikdo mě nechytil
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » úte črc 02, 2019 7:25 pm

:P
vikigach píše:Používám šlovinskou známku z dubna. Kontrolují to dalekohledem. Známka je propadla ale jel jsem už třikrát. Nikdo mě nechytil

Ale naposled jsi pro sichr nechal řídit mě... :lol:
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » stř črc 03, 2019 9:00 am

vikigach píše:Používám šlovinskou známku z dubna. Kontrolují to dalekohledem. Známka je propadla ale jel jsem už třikrát. Nikdo mě nechytil

Omluvte mou asi prehnanou reakci, ale presne takovy chovani me uzira. Setrit tim ze pri ceste nezaplatim za vyuziti dalnice a hned 3x... kdyz rocni znamka stoji 110e. A jeste se tim jak podadim chlubit na foru, ktere je zamerene na yachting ( spise tedy gentlemanskou zalezitost) co k tomu muze nekoho primet? Z meho pohledu je to ubohy...

Omlouvam se muj pohled...

Sent from my iPhone using Tapatalk
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » stř črc 03, 2019 9:38 am

Reakce na reakci :-)

Rakousko se chová docela gentlemansky. Známka je na 10 dnů, cena rozumná, všichni ji akceptují a asi nikoho nenapadne dálnici objíždět.
Slovinsko je sprostý vyděrač. Známka je na 7 dnů, za těch pár kilometrů je cena proti Rakousku čtyřnásobná.

Tak asi proto.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Marigold » stř črc 03, 2019 10:21 am

Je a neni, ta si ji stanovili, jesli se to komukoliv nelibi muze jet pres Madarsko, nebo treba letet. Ale jednou to rak je a musi se to respektovat. Pro vetsinu je to tranzitni zeme, tak proc maji dalnici udrzovat zdarma?

x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod x15th » stř črc 03, 2019 11:14 am

Nedá mi to... Sice nejezdím s prošlou známkou, ale objíždím. Z principu, přijde mi to jako naschvál.

A pár čísel o SLO dálnicích v roce 2017 (ale daly by se určitě najít čerstvější...):
Investice do nových dálnic 56,6 mio EUR
Investice do existujících dálnic 46,6 mio EUR
Z toho 19,2% pokryly EU fondy
Navíc je potřeba platit údržbu..

Výnosy z mýtného:
Mýto nad 3,5 tuny 250 mio EUR
Mýto z dálničních známek 180 mio EUR

Takže se zdá, že ty dálnice opravdu zadarmo nestaví a neudržují, mají to více než dobře zaplaceno.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Marigold » stř črc 03, 2019 12:30 pm

Posledni ma reakce k tomuto tematu. Kednou je to povinnost dane zeme. Kazdy si muze vybrat zda tud pojede ci ne, nebo zda zaplati ci nezaplati. Me by hamba fackovala nezaplatit natoz se tim verejne chlubit. To je muj pocit. Muzete se bavit kolik stoji ingredience pro dane jidlo v restauraci a stejne neodejdete bez placeni. Toto je stejny pripad navic v cene dvou takovych veceri v zahranici mate klid na rok. Preji vsem hezky den!

stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » stř črc 03, 2019 1:22 pm

Ten finanční výsledek jak píše x15th je vynikající. Někdo u nás by se mohl jít učit :?
Jezdím po slovinské dálnici dolů na jih na Istrii už pár let a nemohu si stěžovat. Při opravě vždy dva prujezdny pruhy v jednom směru, opravy většinou dělají mimo hlavní sezónu, atd. za tu cenu je to za mě OK.
Nejhorší úsek z celé trasy je vždy D1, Znojmo, Mikulov, Nové Mlýny ... :cry: a vůbec ta ostuda, že Rakušáci mají hotovou dálnici až k našim hranicím .,,
Jinak ten přejezd na prošlou dálniční známku mi připomněl plachetnici, zážitek z tohoto týdne, která připlula do zátoky za tmy, neosvětlená, potichu se vyvázali na bójku a ráno v sedm uz jich nebylo ... :hmm: :oops: :crazy:
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod vikigach » stř črc 03, 2019 7:06 pm

Stydím se za to ze jsem projel Slovinskou dálnici na proslou známku a omlouvám se všem clenum fóra kteří jednou za rok plati znamku a utrpěli tím skodu.
Viki Gach

Zpět na