Neplatilo se :-) a už se platí :-(
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
Re: Neplatilo se :-) a už se platí :-(
Městské molo je, ale používat se nedá. Mariny dvě, vesměs plné, v poslední době jsem nezkoušel.
- Ondrais
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
S tím Zadarem, budeš se tam muset trochu hádat. Já tam připlul abych vyzvedl člena posádky ze zkoušek na kapitanátu. Uvázal jsem se na molu mezi jadrolinkama, tam kde to bylo možné. Hned přišla kasírka. Říkal jsem mu že jdu na kapitanát a měl bych mít nárok alespoň na hodinu bez placení. To pořád kroutil hlavou a už nevím jestli chtěl 60kn nebo Eur, každopádně mě upozornil že ať si tam teda stojím, že se teď střídají a ten jeho kolega je ještě horší... Šli jsme se projít, na zmrzlinu a asi po hodině jsme byli zpět. Už tam stál a čekal. Připlul tam ještě jeden "nebožák" s malou lodí, asi Holanďan, s kterým stále něco řešil ale přitom pořád hlídal naši loď. Přítelkyně mistrovsky odvázala loď zpoza těžkých lan od jadrolinek, skočili jsme do lodi a už jsem dělal jen že dávám pozor na provoz a neslyšim ho... Někam snad volal ale nic nebylo.
Takže, jde to - s adrenalinem. Asi by mi to za to moc nestálo. Já mám nějak utkvěno v hlavně že mám právo na hodinu zdarma kvůli úřadům. Pro ně je to cizí pojem... domluva těžká.
Takže, jde to - s adrenalinem. Asi by mi to za to moc nestálo. Já mám nějak utkvěno v hlavně že mám právo na hodinu zdarma kvůli úřadům. Pro ně je to cizí pojem... domluva těžká.
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Na Olibu nejsou kotevní bóje, bloky pod vodou zůstaly.
- RACEK
- zkušený harcovník
Na ISTu nejsou kotevní bóje, bloky pod vodou zůstaly. Myslím, že vybírají nového koncesionáře. Jinak v novém územním plánu 2019 je schválené nové bójkové pole na druhé straně zátoky od hřbitova na jih. Takže tam co se doposud kotvilo zadarmo
, budou brzy bóje.

RACEK píše:Na Olibu nejsou kotevní bóje, bloky pod vodou zůstaly.
Ahoj, z ktorej strany Olibu nie su tie boje ? Dik.
- RACEK
- zkušený harcovník
Z jižní strany, tedy té u SIlby.
Ještě bych upozornil že v Oblibu je letos mimořádně velké množství komárů. Repelent nutný.
Ještě bych upozornil že v Oblibu je letos mimořádně velké množství komárů. Repelent nutný.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Tak nevím kam ten svět v Chorvatsku spěje.
Že Karlovačko za 10 Kun už není ani v obchodě se dalo pomalu ale jistě čekat. Dnes běžne stojí 20 Kun a více , na letišti pak přes 30,-
Přijel jsem v pátek z plavby a jsem tak nějak rozčarován.
Platilo se i tam kde dříve ne, nebo jsem ještě neměl asi tu čest.
Např, Vrboska. Uvážeme se odpoledne na mětském molu a zaplatíme. Pomíjím teď že za 3 roky cenu stoupli o 100% (jako pivo a spousta jiného) . No večer přišel jiný maník, prý z vedlejší maríny a vehementně se dožadoval platby za elektriku, vodu a likvidaci odpadků.
Nic jsme mu nedali a el. kabel smotali. Na vedlejší menší lodi dostal myslím 100,-Km.
No a co mě tedy překvaplilo, při návratu se zpravidla zastavíme v Milně, natankovat a potom na kávičku, zmrzlinu kdo co rád na městkém molu. NIkdy na 1 či 2 hodiny nebyl problém. Nyní hned doběhl pikolík a že jen 1 hodinu max 2 hodiny a po 14 musíme být pryč. A řekl si o 24,-Kn , prý je sazba 2 lasičky za metr...Pro mě novinka.
Mám ještě "sedmičky" a píšu si tam tam občas kolik stála bóje, nebo molo, či marína.
Tak přidám malé srovnání. Léto 2016 až léto 2019. Zajímavý fenomén. Nárůst 100% a více. Příjmová hladina většiny Chorvatů nestoupá 33% ročně, no někteří se ale evidentně rozhodli být milionáři do pár let.
Např. oblíbená Konoba "Pipo" v zátoce Luka na Brači. Jistě pamatují účastníci Fajn regatky JI. Pamatuji cenu kolem 20,-EUR. Letos bez návštěvy restaurace (mimochodem recenze na webu pomalu ale jistě dolů. předražené a nic moc) si Pipo řekl o 280,-Kn (37ft). Při tom na sevém webu má uvedenou cenu pro loď do 12 (37ft) 180,-Kn. Bóje prý je za 200,-Kn.
http://www.pipo1.com/en/anchorage_mooring.html
NeboStari Grag. Tam to tedy ženou pěkně nahoru. Aktuální cena 38,-Kn / 1m délky.
Naproti v zátoce Tiha, co bóje to 200,-Kn.
A již zmíněná Vrboska bylo před 3 lety 10 nebo 11 Kn / 1m. Nyní 20 Kn/1m + el. voda zvlášť. 20 Kun je poměrně rozšířená sazba mimo exponovaná místa. Tam se to už blíží 40 kunám za 1 m.
A ještě jedno cenové srovnání u jídla.
S oblibou jsem si dával chobotnicový salát (velikost kompotové misky), stávalo to 40 pak 50 lasiček....Dnes to měli přelepené(venkovní cedule), nebo přepsané a vzácně se shodují na 90 Kn. Asi nejsou chobotnice, nebo je nemá kdo chytat.
A případně aktuální lístek. Tedy vlastně už nepřesný. Humr je za 990,- Ryby za 500,- (někdy symbolicky nechávají ještě cenu 490,-). Atd.....

Že Karlovačko za 10 Kun už není ani v obchodě se dalo pomalu ale jistě čekat. Dnes běžne stojí 20 Kun a více , na letišti pak přes 30,-
Přijel jsem v pátek z plavby a jsem tak nějak rozčarován.
Platilo se i tam kde dříve ne, nebo jsem ještě neměl asi tu čest.
Např, Vrboska. Uvážeme se odpoledne na mětském molu a zaplatíme. Pomíjím teď že za 3 roky cenu stoupli o 100% (jako pivo a spousta jiného) . No večer přišel jiný maník, prý z vedlejší maríny a vehementně se dožadoval platby za elektriku, vodu a likvidaci odpadků.
Nic jsme mu nedali a el. kabel smotali. Na vedlejší menší lodi dostal myslím 100,-Km.
No a co mě tedy překvaplilo, při návratu se zpravidla zastavíme v Milně, natankovat a potom na kávičku, zmrzlinu kdo co rád na městkém molu. NIkdy na 1 či 2 hodiny nebyl problém. Nyní hned doběhl pikolík a že jen 1 hodinu max 2 hodiny a po 14 musíme být pryč. A řekl si o 24,-Kn , prý je sazba 2 lasičky za metr...Pro mě novinka.
Mám ještě "sedmičky" a píšu si tam tam občas kolik stála bóje, nebo molo, či marína.
Tak přidám malé srovnání. Léto 2016 až léto 2019. Zajímavý fenomén. Nárůst 100% a více. Příjmová hladina většiny Chorvatů nestoupá 33% ročně, no někteří se ale evidentně rozhodli být milionáři do pár let.
Např. oblíbená Konoba "Pipo" v zátoce Luka na Brači. Jistě pamatují účastníci Fajn regatky JI. Pamatuji cenu kolem 20,-EUR. Letos bez návštěvy restaurace (mimochodem recenze na webu pomalu ale jistě dolů. předražené a nic moc) si Pipo řekl o 280,-Kn (37ft). Při tom na sevém webu má uvedenou cenu pro loď do 12 (37ft) 180,-Kn. Bóje prý je za 200,-Kn.
http://www.pipo1.com/en/anchorage_mooring.html
NeboStari Grag. Tam to tedy ženou pěkně nahoru. Aktuální cena 38,-Kn / 1m délky.
Naproti v zátoce Tiha, co bóje to 200,-Kn.
A již zmíněná Vrboska bylo před 3 lety 10 nebo 11 Kn / 1m. Nyní 20 Kn/1m + el. voda zvlášť. 20 Kun je poměrně rozšířená sazba mimo exponovaná místa. Tam se to už blíží 40 kunám za 1 m.

A ještě jedno cenové srovnání u jídla.
S oblibou jsem si dával chobotnicový salát (velikost kompotové misky), stávalo to 40 pak 50 lasiček....Dnes to měli přelepené(venkovní cedule), nebo přepsané a vzácně se shodují na 90 Kn. Asi nejsou chobotnice, nebo je nemá kdo chytat.
A případně aktuální lístek. Tedy vlastně už nepřesný. Humr je za 990,- Ryby za 500,- (někdy symbolicky nechávají ještě cenu 490,-). Atd.....
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Libore, já zatím tak nějak vstřebávám minulý týden. Ceny jdou asi nahoru. My jsme platili za 43 stop na bójce zpravidla 280 kun. Jedině ve Vinogradišče/Pakleni otoci 390,- kun. Ale jinam se mi ten den už nechtělo a zase vzal pikolík jako jediný bez keců odpadky. Ve čtyři hodiny byly všechny bóje buď plné nebo rezervované. Když jsem zkoušel rezervovat bóji přes prý skvělou aplikaci mysea, tak mi tam vyskočila cena 749,- kun.
Nevím, nepotvrdil jsem a plul naslepo, vyšlo. Když jsme chtěli na břeh nebo bójku Vela Luka/W Korčula, tak nás borec ve tři odpoledne poslal na kotvu vedle do zátoky, že nemá místo. Tak jsme hodili kotvu pod hotelem Adria, vedle bylo asi 10-12 plných bójí. Jistě že přijel kasírovat 100 kn za kotvení v "jeho" zátoce (člun port authority, platba s papírem). Tu noc jsem se smál článku, který tady někdo postoval ohledně znečistění půlky Jadranu fekáliemi tím zlým českým majitelem megajachty. Ten, kdo nám zaneřádil za tmy kotviště mohl být pouze a jenom zmíněný hotel.
Dokud tam bude narváno, tak si budou diktovat ceny. I když jsem mluvil i s majiteli apartmánů a prý se celý jadran diví, že měli slabou sezónu, protože všichni utekli jinam. Charter tvrdil to samé, trochu slabší. Oni ty ceny budou napalovat ještě chvíli a pak se budou divit. Ale nemyslím, že by se to týkalo jachtingu.
A na závěr - na většině míst jsou ty palby vidět - nové udržované bóje, nové dlažby, nové nábřeží.

Dokud tam bude narváno, tak si budou diktovat ceny. I když jsem mluvil i s majiteli apartmánů a prý se celý jadran diví, že měli slabou sezónu, protože všichni utekli jinam. Charter tvrdil to samé, trochu slabší. Oni ty ceny budou napalovat ještě chvíli a pak se budou divit. Ale nemyslím, že by se to týkalo jachtingu.
A na závěr - na většině míst jsou ty palby vidět - nové udržované bóje, nové dlažby, nové nábřeží.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
První týden v září to nebylo tak hrozné.
Mali Lošinj zátoka Krivica - nové bójky jedna noc na začátku plavby od cca 19.00 do 8:00 zadarmo a pak celý den na konci plavby od 8:30 do cca 15:00 - zadarmo. Pěkná procházka k restauraci Balvanida.
Dugi Otok, zátokaTelaščica za 31stopou loď 350 kun - drahota - a ceny v restauracích vysoké.
Pašman zátoka Zaklopica na oběd a koupání - zadarmo.
Biograd Marina Kornati v pondělí za 31stopou loď 406 nebo 408 kun, krásně čisté sprchy a toalety, všude blízko.
Jen Skradin v úterý drahý a natřískaný přestože poryvy až 25 uzlů, telefonem jsme si v 18:30 od Šibeniku zarezervovali poslední místo; ale výborný servis (pomoc dingy) a žádné neoficiální rezervační poplatky.
V říjnu to bude úplně super. Většina bójek bude pryč, přístavy prázdné, dokonce občas možnost vyvázat se bokem k molu, zadarmo. V zátoce Telaščica na ostrově Dugi Otok za stejnou loď jsem platil za den a noc 100 kun a dvě plzně. Ale maríny jako Split budou furt drahé.
V sezóně už normální člověk nejezdí ani na kánoi Vltavu, a Hrad nechodí už vůbec
Ale kdo má děti, co mají prázdniny, je to těžké, uznávám.
Mali Lošinj zátoka Krivica - nové bójky jedna noc na začátku plavby od cca 19.00 do 8:00 zadarmo a pak celý den na konci plavby od 8:30 do cca 15:00 - zadarmo. Pěkná procházka k restauraci Balvanida.
Dugi Otok, zátokaTelaščica za 31stopou loď 350 kun - drahota - a ceny v restauracích vysoké.
Pašman zátoka Zaklopica na oběd a koupání - zadarmo.
Biograd Marina Kornati v pondělí za 31stopou loď 406 nebo 408 kun, krásně čisté sprchy a toalety, všude blízko.
Jen Skradin v úterý drahý a natřískaný přestože poryvy až 25 uzlů, telefonem jsme si v 18:30 od Šibeniku zarezervovali poslední místo; ale výborný servis (pomoc dingy) a žádné neoficiální rezervační poplatky.
V říjnu to bude úplně super. Většina bójek bude pryč, přístavy prázdné, dokonce občas možnost vyvázat se bokem k molu, zadarmo. V zátoce Telaščica na ostrově Dugi Otok za stejnou loď jsem platil za den a noc 100 kun a dvě plzně. Ale maríny jako Split budou furt drahé.
V sezóně už normální člověk nejezdí ani na kánoi Vltavu, a Hrad nechodí už vůbec

Jen tak pro zajímavost, je to úplně jiná lokalita, ale pro srovnání...
Minulý týden, loď 38ft, Pali na Nisirosu v Řecku, včetně vody a a elektřiny = 6 EUR za noc...
Minulý týden, loď 38ft, Pali na Nisirosu v Řecku, včetně vody a a elektřiny = 6 EUR za noc...
- Ondrais
- návštěvník fóra
x15th píše:Jen tak pro zajímavost, je to úplně jiná lokalita, ale pro srovnání...
a ještě jsou tam moc milí.... Krásný místo

- RACEK
- zkušený harcovník
Na ISTu, SILBA sever, Žirje Malá Stupica - nejsou kotevní bóje. Bloky zůstaly dá se zdarma přivázat. Hloubka bloků 4 - 9 metrů.
Bisevo - modrá jeskyně.
Bláhové jsem si myslel, že s dinghy bez motoru, jen s pádly vyšlu posádku do jeskyně a vrátí se zpět. Omyl.
Musíš se vyvázat na boji ve vedlejší zátoce, tam té vyzvedne manik s clunem. S tím jedeš k molu, koupíš si lístky do jeskyně a jedeš do jeskyně.
Celá ta legrace stojí 70 kun na osobu
Já si pamatuju před pár lety vjezd za 3o kun.
Bláhové jsem si myslel, že s dinghy bez motoru, jen s pádly vyšlu posádku do jeskyně a vrátí se zpět. Omyl.
Musíš se vyvázat na boji ve vedlejší zátoce, tam té vyzvedne manik s clunem. S tím jedeš k molu, koupíš si lístky do jeskyně a jedeš do jeskyně.

- Ondrais
- návštěvník fóra
RACEK píše:Na ISTu, SILBA sever, Žirje Malá Stupica - nejsou kotevní bóje. Bloky zůstaly dá se zdarma přivázat. Hloubka bloků 4 - 9 metrů.
Ahoj,
mohl by jsi prosím trochu blížeji specifikovat ten IST a SILBU? Rozhodl jsem se že budu sbírat tyhle místa s volnými bloky nebo "skrytými" mooringy.
Také přidám pár.
Hvar - Uvala Stiniva - blok v prostředku malého rybníčku za molem, cca 7m hl. blok s okem.
Zmajan - Uvala Zarazanj - cca ve vzdálenosti 50m před betonovým molem je skrytý mooring. Údajně ( dle vidění přítelkyně ) je označen nějakou plovoucí petlahví, na dně pak leží tlusté lano.
- RACEK
- zkušený harcovník
Na Istu, Silně a Oblibu nemá evidentně nikdo koncesi na bójové pole. Nikdo nevybírá. Bóje tam nejsou, ale bloky na dně zůstali. Jsou v hloubce od 4 do 7 metrů. Může se protáhnout lano blokem a bezpečně stát a v klidu užívat v konobě.
Až bude nový koncesionář, budou zase bóje a placení. Letos ale zdarma.
Až bude nový koncesionář, budou zase bóje a placení. Letos ale zdarma.
Celá Luka - Korčula, nová marina Korkyra, místo původního bobkového pole.
Loď 10 m, cena 490 kůň. Voda+elektrika +mooring samozrejmosti. Socialky fajn, hlavně ženy to ocenily.
Kdybyste tam někdo zavítal, nechtěl platit Marínu a zůstal na boji uvnitř přístavu, tak kód pro vstup do sprch je 2020#
Loď 10 m, cena 490 kůň. Voda+elektrika +mooring samozrejmosti. Socialky fajn, hlavně ženy to ocenily.
Kdybyste tam někdo zavítal, nechtěl platit Marínu a zůstal na boji uvnitř přístavu, tak kód pro vstup do sprch je 2020#
Murter - zátoka Kosirina
Od 1.7.2021 jsou v zátoce bójky, cca 10 ks a za kotvení v zátoce se nové platí. Kotva 150 kůň, bójka 200 kun
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
HoPrahok píše:Bisevo - modrá jeskyně.
Tak letos vstupné v srpnu (minulý týden) 100 KU/os. Organizace jak píšeš, vyvážeš se na bóji vedle, za chvíli dojede někdo na místním otevřeném motorvovém člunu, vezme tě k molu k pokladně a po zaplacení do jeskyně. Dobře, každá sranda něco stojí, u nás vstupné na zámky není za 20 Kč, ale z jižní strany na malém ostrůvku hned JV od Visu je Zelená jeskyně, za to tam ale chtějí 70 KU, když je to uměle vytesaná díra ve skále někdy před válkou, to jsem nepochopil.
Jinak n ajižní straně Korčuly zhruba uprostřed je zátoka a vesnička Brna. Spousta místních lodí a člunů, ale i molo pro návštěvníky. Platí se i za stání na kotvě (píší to i v v "osmičkách"). Jen jsem nepochopil, proč se platí v sousední zátocepár set metrů západně, kde prakticky nic není, kromě dobrého kotvení (plochů hlinitopísčité dno, od cca 8 - 10 m až do nuly na konci zátoky).
Pavel.
- Pavel63
- aktívní jachtař
HoPrahok píše:Celá Luka - Korčula, nová marina Korkyra, místo původního bobkového pole.
Poopravím název zátoky - je to Vela Luka na Korčule. Nová marína Korkyra zde - čerstvé dvě negativní zkušenosti:
- marína je vytvořena pevnými mosty založenými na pylonech. Tudíž nechrání proti vlnám, jako když je bazén. Kousek vedle přistávají trajekty a vlny od nich projdou celou marínou.
- neakceptují krátkodobé stání (potřebovali jsme doplnit vodu a dojít nakoupit). Odmítli mne, byť na moři odmítnutí doplnění vody (ať si za to klidně vyberou peníze) považuji za prasárnu. Tam už nepojedu. Naštěstí hned za benzinkou bylo místo u nábřeží, kde jsme doplnili vodu, holky nakoupily a chtěli za vodu a odpad 50 KU.
Pavel.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Aby vám nebylo líto, že je draho jen v Chorvatsku...
Před pár dny jsem v Norsku na ostrově Bolga platil za stání devitimetrové lodi celých 70 norských korun ( cca 180 Kč). Kdybych chtěl elektřinu, bylo by to dalších 30 NOK.
OK, a z opačný extrém — v Tromso stál jeden den lodi do 35 stop (včetně elektřiny) celých 300 NOK — tedy asi 760 Kč.
Hrůza, co?
Před pár dny jsem v Norsku na ostrově Bolga platil za stání devitimetrové lodi celých 70 norských korun ( cca 180 Kč). Kdybych chtěl elektřinu, bylo by to dalších 30 NOK.

OK, a z opačný extrém — v Tromso stál jeden den lodi do 35 stop (včetně elektřiny) celých 300 NOK — tedy asi 760 Kč.
Hrůza, co?

- Fum
- návštěvník fóra
- Reputace: 7
Lynxi, ty popichovači, my víme že sever je výrazně levnější. Upozorňuješ tady na to průběžně
Nakonec nemusíš ani 2000 km do Tromso, už na Baltu platíš výrazně méně. Ale taky k tomu dodej, že se tam vzhledem k teplotám moc nevykoupeš a těžko tam tím pádem odstěhuješ zbytek rodiny sebou (což není případ vlka samotáře Lynxe). Prostě všude je něco za něco. Chorvatsko je dostupné pokud jde o vzdálenost a má velmi dobrou jachtařskou infrastrukturu, ale bohužel platíš nesmyslné peníze, pokud nekotvíš v zátokách, které nejsou profláknuté. Všude je relativně blízko, takže i s dětma to absolvuješ v pohodě. Řecko je výrazně levnější, vykoupeš se, doprava letadlem (auto je pro masochisty), ale vybavení marin ve srovnání s Chorvatskem dost pokulhává. Takže jde jenom o to, jestli jedeš na loď strávit dovču s rodinou nebo si s chlapama zaplachtit a tomu prostě přizpůsobíš destinaci.

- lynx
- zkušený harcovník
Máš pravdu, popichuji. Připadá mi úsměvné/únavné/zvláštní to neustálé stěžování. Buď mi něco hodně vadí, tak jedu jinam, nebo to beru jako realitu a neskuhrám.
Ano, v Arktidě se nevykoupu, v Norsku je drahé jídlo, pití, služby... , ale chtěl jsem tu plout, tak tu pluji. Zato jsem doplul nad 70. stupeň severní šířky.
Pokud lidé vyhodnotí Chorvatsko jako pro ně nejlepší destinaci, ať tam směle jezdí. Jen by si nemuseli pořád stěžovat. Řecko nebo Turecko jsou výborné alternativy, jen už je to na letadlo, čili ne na kufr auta narvaný paštikami.
A úsměvné je, že někteří nejednou do Řecka, protože mezi ostrovy jsou větší vzdálenosti. Kapitáni...
Ano, v Arktidě se nevykoupu, v Norsku je drahé jídlo, pití, služby... , ale chtěl jsem tu plout, tak tu pluji. Zato jsem doplul nad 70. stupeň severní šířky.
Pokud lidé vyhodnotí Chorvatsko jako pro ně nejlepší destinaci, ať tam směle jezdí. Jen by si nemuseli pořád stěžovat. Řecko nebo Turecko jsou výborné alternativy, jen už je to na letadlo, čili ne na kufr auta narvaný paštikami.
A úsměvné je, že někteří nejednou do Řecka, protože mezi ostrovy jsou větší vzdálenosti. Kapitáni...
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Tak tak? Grecko je fajn, a dlhšie vzdialenosti, noo to je relatívne, absolvoval pred 3 týždňami s rodinou, čo boli 1.x na mori. vzdialenosti primerané max boli asi 4 hodiny na jednu plavbu, zastávky na kúpačku sa dali nájsť skoro všade. Kotvili aj aj, za elektriku vodu v Porose cca 12/15eur, a to ešte sme dopriali kolegom s Poľska, nakoľko sme boli vyviazaný do balíku. Ano infraštruktúra pokulháva a vďaka bohu ak by som preferoval luxux tak nebudem na starej Odyssey ale na lux. kaťoši, kde budem mať všetko.
A.

A.
- Pavel63
- aktívní jachtař
lynx píše:Máš pravdu, popichuji. Připadá mi úsměvné/únavné/zvláštní to neustálé stěžování. Buď mi něco hodně vadí, tak jedu jinam, nebo to beru jako realitu a neskuhrám.
Lynxi,
ono to je trochu jinak. Upozornění na to, kolik kde vybírají, např. za stání na kotvě, kde by to člověk nečekal, nebo vstupné do NP, jeskyní a podobně, je konstatování faktů pro ostatní, aby s tím počítali. Např. ve starších "osmičkách" je uvedeno vstupné do Modré jeskyně na Biševu 30 KU, letos se platí 100 KU a to ještě známý vzpomínal, jak před lety si do jeskyně v klidu a pohodě plavali se šnorchlem.
Ohledně výběru destinace - opravdu je rozdíl, jestl pojedu na rodinnou dovolenou, kde se posádka chce koupat, kotvit v zátokách a užít si potápění a plavání, a nebo jedu na plavbu, kde chci jachtit a do vody pomalu nestrčím ani palec od nohy. Jestliže manželka vidí jako problém už jen přeplavbu od Hvaru na Vis, ještě navíc kde je od jihovýchodu otevřené moře (lze-li tak nazvat ten kus k Itálii), tak určitě něbudu jezdit do Řecka, kde přeplavba od ostrova k ostrovu je běžně na 5 - 8 hodin (na Vis tak 1,5 - 2 hod.). Není to o tom, že bych nezvládnul 8 hodin plout na moři bez možnosti se během hodiny někam schovat, vítr 35 knt mi nečiní problémy, ale o tom, jakou máš posádku a co od plavby očekává.
- lynx
- zkušený harcovník
Ale ano, Pavle, rozdílná pojetí jachtingu beru. Ale proč pořád hartusit nad všeobecným faktem, že se zdražuje a zpoplatňuje kde co? I tady v Norsku jsou některé maríny dražší než loni. To je prostě realita.
Taky mě na FB nadzvihl jeden “jachtař”, který útočil na lidi, kteří kritizovali plavbu s vyvěšenými fendry. Byl to typický chorvatščik.
Taky mě na FB nadzvihl jeden “jachtař”, který útočil na lidi, kteří kritizovali plavbu s vyvěšenými fendry. Byl to typický chorvatščik.