Zadarský kanál
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Zadarský kanál
od stredy (26.4.2017) tam majú také jugo, ako dlho nebolo. Dnes to už má postupne slabnúť.
https://www.youtube.com/watch?v=z3inv9SXhiY
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Re: Zadarský kanál
Naštěstí na Baltu ani jugo ano bóra nefouká. 

- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jugo nie, ale občas nejaké tornádo
https://www.youtube.com/watch?v=OC5dLrdGcBk
https://www.youtube.com/watch?v=OC5dLrdGcBk
- lynx
- zkušený harcovník
To není tornádo, ale vodní smršť (water spout).
Mechanizmus vzniku je podobný, ale jev je podstatně menšího rozsahu. Jednomu takovému jsem v roce 2010 uhýbal severovýchodně od Skagenu.
Mechanizmus vzniku je podobný, ale jev je podstatně menšího rozsahu. Jednomu takovému jsem v roce 2010 uhýbal severovýchodně od Skagenu.

Re: RE: Re: Zadarský kanál
lynx píše:Naštěstí na Baltu ani jugo ano bóra nefouká.
Představ si to jako Meltemi...
Ťapkám z Galaxy S7
Kratičká ukázka jak jsme ve středu pluli na zaďák
https://youtu.be/QHKb-kGWcv4
To přehození geny se kormidelníkovi stalo 2x. Převzal jsem si na chvíli kormidlo, že to není možné a kupodivu bylo. Také mě jednou přelétla. Pak jsem už byl pozornější a dál stejně kormidlovali noví kapitáni.
Co se stalo/valo. V určité chvíli, když nás jedna vlna pozastavila a druhá předbíhala, tlačila voda na kormidelní list zezadu. Kormidlo najednou ztvrdlo jako při couvání a nešlo s tím moc co dělat. Loď se stočila trochu bokem. V první chvíli jsme se zděsil že je něco s převodama, ale jak jsme se rozjeli, bylo to v pořádku.
Chtělo to jen v ten okamžik být ideálně kolmo na vlny a přečkalo se to.

https://youtu.be/QHKb-kGWcv4
To přehození geny se kormidelníkovi stalo 2x. Převzal jsem si na chvíli kormidlo, že to není možné a kupodivu bylo. Také mě jednou přelétla. Pak jsem už byl pozornější a dál stejně kormidlovali noví kapitáni.
Co se stalo/valo. V určité chvíli, když nás jedna vlna pozastavila a druhá předbíhala, tlačila voda na kormidelní list zezadu. Kormidlo najednou ztvrdlo jako při couvání a nešlo s tím moc co dělat. Loď se stočila trochu bokem. V první chvíli jsme se zděsil že je něco s převodama, ale jak jsme se rozjeli, bylo to v pořádku.
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Baharis píše:Co se stalo/valo. V určité chvíli, když nás jedna vlna pozastavila a druhá předbíhala, tlačila voda na kormidelní list zezadu. Kormidlo najednou ztvrdlo jako při couvání a nešlo s tím moc co dělat. Loď se stočila trochu bokem. V první chvíli jsme se zděsil že je něco s převodama, ale jak jsme se rozjeli, bylo to v pořádku.
Baharis, a prečo je kosatka pri plavbe na zaďák tak utiahnutá? Veď ju stačilo trochu vypustiť, a už by vás vlny nepredbiehali?
Dole je utažená, ale nahoře dost otevřená. Uprostřed byla optimální. Přesto že jsme šli s vozíkem dost dopředu. Tu přílišnou otevřenost horní části jsme řešili při všech kurzech. Bylo běžné že byl vozík úplně vepředu a stejně gena nahoře flatrovala. Musel jsem ji utahovat víc než bych normálně chtěl.
To se ovšem bavím o větrech +30 knt, za normálního větru šla dobře.
Ale to ani nebyl čistý zaďák, při stabilizovaném kurzu šel vítr zleva zezadu. Pokud se ale loď vlivem zastavení a vlny stočí o více jak 30°doprava, nenaděláš nic. Bylo potřeba tomu předcházet.
Nevím jestli by nás předbíhali nebo ne. Nedokážu posoudit. Běžně jsme pluli 8-9 uzlíků, chvílemi na moment i přes deset. Víc z takové malé lodě nedostanu. Že by gena netáhla to nehrozilo. A v takových celkem extrémech moc prostoru na hraní si s plachtami není. Byl jsem rád že to plulo jak to plulo.
To se ovšem bavím o větrech +30 knt, za normálního větru šla dobře.
Ale to ani nebyl čistý zaďák, při stabilizovaném kurzu šel vítr zleva zezadu. Pokud se ale loď vlivem zastavení a vlny stočí o více jak 30°doprava, nenaděláš nic. Bylo potřeba tomu předcházet.
Nevím jestli by nás předbíhali nebo ne. Nedokážu posoudit. Běžně jsme pluli 8-9 uzlíků, chvílemi na moment i přes deset. Víc z takové malé lodě nedostanu. Že by gena netáhla to nehrozilo. A v takových celkem extrémech moc prostoru na hraní si s plachtami není. Byl jsem rád že to plulo jak to plulo.
- lynx
- zkušený harcovník
Baharis píše:lynx píše:Naštěstí na Baltu ani jugo ano bóra nefouká.
Meltemi jsem zažil taky jenom „umjereno“. Pokud nepočítáme skvostnou bouřku s blesky u ostrova Rhodos.

Baharis píše:Běžně jsme pluli 8-9 uzlíků, chvílemi na moment i přes deset. Víc z takové malé lodě nedostanu.
Moje řeč - s malými loděmi je to těžké.

- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
lynx píše:Baharis píše:lynx píše:Naštěstí na Baltu ani jugo ano bóra nefouká.
Meltemi jsem zažil taky jenom „umjereno“. Pokud nepočítáme skvostnou bouřku s blesky u ostrova Rhodos.
Baharis píše:Běžně jsme pluli 8-9 uzlíků, chvílemi na moment i přes deset. Víc z takové malé lodě nedostanu.
Moje řeč - s malými loděmi je to těžké.
Chlapi bacha na ta čísla, znáte to

Pěkné video, napadlo mně totéž co copyho, ale odpověď je dostatečná. Jel jsem na ještě méně geny, byla spodem ven a valilo to jak o dušu. ale stabilita vln, směru a síly větru se z videa blbě posuzuje. Hlavně od klávesnice s kafem....
- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Baharis píše:Dole je utažená, ale nahoře dost otevřená. Uprostřed byla optimální. Přesto že jsme šli s vozíkem dost dopředu. Tu přílišnou otevřenost horní části jsme řešili při všech kurzech. Bylo běžné že byl vozík úplně vepředu a stejně gena nahoře flatrovala. Musel jsem ji utahovat víc než bych normálně chtěl.
no práve - prečo s vozíkom úplne dopredu? práveže naopak, celkom dozadu s ním. A neuťahovať toľko.
No pokud si z toho mám vzít, když mě gena nahoře předbíhá přední stěh a flatruje, že mám jít s vozíkem dozadu a povolit otěž, asi jsem chyběl ve škole a musím se to doučit.
A nebo vypeskovat své učitele. Vrátit školné....
A nebo vypeskovat své učitele. Vrátit školné....

- copy
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
vrch kosatky nie je vidieť, iba zadný lík kosatky postavený presne proti vetru. Tak potom flatruje..
- lynx
- zkušený harcovník
No, otěž kosatky by měla půlit úhel zadního a spodního líku.
Vozík co nejdál a povolit otěž se mi taky nezdá. Zadní lík nebude v horní části vůbec napnutý a bude plácat.
Tedy pokud diskutujeme opravdu o kosatce a ne o (třeba) 140% genoe.
Vozík co nejdál a povolit otěž se mi taky nezdá. Zadní lík nebude v horní části vůbec napnutý a bude plácat.
Tedy pokud diskutujeme opravdu o kosatce a ne o (třeba) 140% genoe.
- seemann
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 4
copy píše:vrch kosatky nie je vidieť, iba zadný lík kosatky postavený presne proti vetru. Tak potom flatruje..
Já myslím, že účel světí prostředky. Pokud jim to plulo 7ktn na půl geny, tak to je ok. Při kymácení aspoň držela fazónu.
Není třeba učit starého orla lapat mouchy. Víte proč a kdo to řekl?
- lynx
- zkušený harcovník
seemann píše:Není třeba učit starého orla lapat mouchy. Víte proč a kdo to řekl?
Kupec Sámo to řekl avarskému chánovi v knize Eduarda Štorcha Hrdina Nik. „Orel much nelapá!“.

Zachránil tím Nikovi život.
Leda snad, že by si to Štorch někde vypůjčil.

copy píše:vrch kosatky nie je vidieť, iba zadný lík kosatky postavený presne proti vetru. Tak potom flatruje..
Podle videa bych řekl, že genoa je porefovaná, takže ji ideálně vytrimovat úplně nepůjde ...
- seemann
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 4
lynx píše:seemann píše:Není třeba učit starého orla lapat mouchy. Víte proč a kdo to řekl?
Kupec Sámo to řekl avarskému chánovi v knize Eduarda Štorcha Hrdina Nik. „Orel much nelapá!“.![]()
Zachránil tím Nikovi život.
Leda snad, že by si to Štorch někde vypůjčil.
Bingo!

Ale opravdu si to vypůjčil, myslím od otroka, bajkaře, filozofa Ezopa.
- tosotoso
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 25
copy píše:od stredy (26.4.2017) tam majú také jugo, ako dlho nebolo. Dnes to už má postupne slabnúť.
zrovna v tomto som išiel u Umagu smerom na juh. Des a hrôza!
- Sidney
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Nastavení plachty neumím posoudit, jelo to a nemlátilo, také jsem si v duchu říkal, že bych to povolil, ale jsem začátečník tak mě berte s rezervou. Ono se to tak i vyučuje, že na zaďák všechno povolit. Jen bych vytahal za uši toho co tak hajdalácky přivázal dingy a pasarelu, ale pozor na to dávám až po své zkušenosti když se mi ve větru dingy postavila na bok.