Slovinská dálnice

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Slovinská dálnice

Příspěvekod HoPrahok » pon dub 16, 2018 11:52 pm

Ahoj všichni, čas letí a chystáme se na plavbu.
Máte někdo aktuální informaci, nejlépe na vlastní oči, jak to vypadá s dostavbou slovinské dálnice až na hranice Chorvatska ? Jak pokročili, resp. kdy má být ten úsek plně otevřen?
Díky
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Re: Slovinská dálnice

Příspěvekod pan.fotograf » stř dub 18, 2018 4:27 pm

Jaký úsek máš na mysli ? E59 Maribor-Gruškovje/Macejl na hlavním tahu na Dalmácii ? Nebo 111 z Koperu na Istrii ? K té první: https://www.chorvatsko.cz/aktual/170306 ... -2018.html
a k té druhé si můžeš dohledat na http://www.dars.si
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » čtv dub 19, 2018 12:25 pm

Také by mě zajímalo, jak to na přechodu s HR vypadá. V půlce května jedu.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv dub 19, 2018 12:51 pm

Opět stejná poznámka: o jaký hraniční přechod se Ti jedná ? Mezinárodních přechodů SLO/HR je víc než dost - viz. mapa z linku + jsem našel zajímavou on-line kameru.
http://www.azm.hr/kamere.asp?pageID=44&lang=eng
https://www.mzv.cz/file/2500458/karta_c ... ica_rh.pdf
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » čtv dub 19, 2018 1:45 pm

Jediná rozestavěná dálnice ze Slovinska do HR je přes Macelj, takže mě zajímá ta.
Veca
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Veca » pát dub 20, 2018 7:53 am

Macelj. Chybi jeste cast dostavet. Tunely u hranice nejsou v provozu a cast dalnice asi 5 km taky ne. Ale makali i minulou v sobotu. Zitra jedem zpet muzu zmerit presneji, ale to stejne nebude mit vliv :). mv

Sent from my iPhone using Tapatalk
Veca
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Veca » sob dub 21, 2018 12:27 pm

Poslednich 6 km slovinske dalnice chybi. Na vlastni oci.

Sent from my iPhone using Tapatalk
avlada
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod avlada » sob dub 21, 2018 5:26 pm

Někde jsem četl,že by tato dálnice na letošní sezónu měla být již plně průjezdná.
Z toho také vyplývá konec objíždění, neboť dálnice povede až na Macelj.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » úte dub 24, 2018 1:49 pm

Termín dokončení je podzim 2017. Pravděpodobně bude do sezóny nový úsek dálnice zprovozněn, tj.bude se jezdit po jeho povrchu, ale né v plném profilu a s navazujícími sjezdy, nájezdy, odpočívadla atd.Nic to ale nezmění v tom, že kolony v exponovaných časech zmizí, špuntem bude nadále přechod SLO/HR do doby, než bude HR v Schengenu. Pak se jen posunou kolony k první mýtnici na HR straně. Nový úsek dálnice je již zpoplatněn od exitu Draženci až po Podhlednik, takže ti, co po objetí dálnice najížděli u Ptuje na nájezdu Draženci, už tak jet nemůžou, musí jet od Ptuje na Tržec a po souběžné silnici s dálnicí až na Zakl a tam najet. Pokud se to ovšem do sezóny nezmění, jako že jo.
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod HoPrahok » čtv dub 26, 2018 11:14 pm

Takže podtrženo a shrnuto, až na Macelj se po dálnici aktuálně, 26.4. nedostaneme. Děkuji všem za informace.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned kvě 06, 2018 10:48 pm

Stav k tomuto víkendu (6.5.2018) je následující:

Dálnice chybí asi na polsedních 5 - 6 km, nicméně proti minulému roku (podzim) jsou důležité změny pro ty, kteří ji chtějí objet. Kdo jede po dálnici, dojede prostě (mám na mysli směr Macelj) na její konec a posledních pár km dojede po jednom pruhu (na to jsme ostatně zvyklí z D1, že?) a nakonec přes staveniště až na přechod.

Kdo dálnici objíždí, jsou zde podstatné změny. Placená dálnice končí blíž k hranici, než loni. Navíc známá používaná objízdná trasa Mureck - Lenart - Ptuj již nejde použít, jako dřív.
Mimochodem, v Lenartu (Lenart pri Slov. Goricach - Lenartů je ve SLO víc) opravují hlavní průtah městem, kde se přijelo od Murecku, najelo na hlavní doprava, po 200 m (cca) na semaforech zase zahnulo doleva, tak toto je neprůjezdné. Je třeba to objet po místních komunikacích města. Zákaz vjezdu je již kousek za vjezdem do města od Murecku.
Ale k Ptuji a dálnici - jezdil jsem v Ptuji na první světelné doleva, pak kolem Baumaxu (nebo co to bylo) a přes kruháče až za město a na ten most do oblouku, po něm pak k dálnici, kde se nakonec najelo na dálnici v místě, kde už nebyl placený úsek. Pozor: toto už neplatí - jednak je placená dálnice o pár km delší, jednak už přivaděč k dálnici je od poslední křižovatky za vodou označený jako dálnice s vinětou, tedy je podle mne už placený. Vzhledem k tomu, že v Ptuji jsou (kromě mostu pro pěší) pouze 2 mosty přes vodu a ten z centra na druhou stranu města se opravuje (už od podzimu), tak jediný průjezdný most je právě ten do oblouku, po kterém bychom pak dojeli až na dálnici. Za mostem je křižovatka (přesněji kruháč), kde se dá odbočit doprava. Pokud byste jeli rovně, najedete již na úsek označený jako dálnice s vinětou, tedy podle mne placený úsek. Takže bych pro objíždění dálnice doporučil jet přes Ptuj klasicky, přejet ten jediný most (do oblouku) směrem k dálnici, al easi 600 m za vodou na kruháči odbočit doprava (najděte si např. na mapy.cz Ptuj - viz
https://mapy.cz/zakladni?x=15.8709265&y ... m&id=20493 )
na ulici Ob Dravi, u benzinky odbočit na Zagrebška cesta a pak jet směrem na Tržec a Podlehnik. Místy je nová silnice, takže navigace bude trochu mimo.
U Podlehniku najedete sice na dálnici, je zde značená jako dálnice, ale není zde značka viněty. Tudíž se domnívám, že je to neplacené. Pojedete po dálnici asi 1500 - 2000 m a bude její konec svedeno do jednoho pruhu a dojete na hranici. Obráceně zase od hranice pojedete přes staveniště, pak po jednom pruhu dálnice, pak je značená již dálnice (zelená značka), ale bez viněty. A z dálnice sjedete na prvním sjezdu na Podlehnik (za ním je na dálnici již značka dálnice s vinětou) a po místních silnicích do Ptuje. Pozor opět na zavřený most do centra, musíte u benzinky na Zagrebška cesta zahnout doprava a najet na přivaděč od dálnice a po něm přes most do Ptuje a přes kruháče jako dřív.

Toto, co jsem popsal, ale má platit jen do doby, než dostaví další úsek dálnice (makají jak šroubci). Pak už nepůjde údajně dálnice na přechod Macelj objet. Tak se chci zeptat, zda někdo máte zkušenosti s jinými přechody. Samozřejmě se dá jet západně na přechod Rogatec, ale ten už je trochu z ruky. Zná někdo přechod východně od dálničního přechod Gradišče - Cvetlin? Teoreticky by se z Ptuje dalo jet přes něj a pak najet na dálnici v Durmaci nebo Krapině.

Pavel.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » ned kvě 06, 2018 10:50 pm

Jen mezi námi - nejde mi o to, že bych na SLO známku neměl, ale pokud schválně mají 7-denní, aby si člověk musel koupit dvě, tak prostě NE.

Pavel.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » pon kvě 07, 2018 7:10 am

Tak jen doplním, že v tématu "Cestování a doprava za jachtingem" je ve vlákně o dopravě do Chorvatska zmínka od autora Ferdas o přechodu Cvetlin, tak předpokládám, že funguje jako normální přechod. Jen poprosím info od někoho, kdo tam jezdí, jestli funguje 24 hod., nebo je tam nějaké omezení. Asi je to nejbližší náhrada za Macelj.

Pavel.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pon kvě 07, 2018 9:44 am

Projížděli jsme směrem do HR koncem září 2016 kolem 0500 a zpět o týden později kolem 2300 a v červnu 2017 přes den tam i zpět. Na přechodu měli sice kecy, že to je jen pro místní, ale pustili nás dokonce s cizincem s trvalým pobytem v ČR. Pro ty, co jezdí spíše bez GPS: Pozor, orientační bod na jedné z příjezdových cest, hrad Trakoščan u temného jezera, večer vypíná osvětlení. To znamená, že pokud na křižovatce špatně odbočíte a vrátíte se, hrad může "zmiznout". Strašidelné. Jinak kouzelná krajina.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pon kvě 07, 2018 10:36 am

To Pavel63 - CVETLIN

já nevím, ale google ví: svakog dana 24 sata. Je tam taxativně vyjmenovaný přehled možných pasů. CZ/SK v pohodě.
Zdroje
http://varazdinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=14916
http://varazdinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=14593
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod vikigach » pon kvě 07, 2018 9:16 pm

Dálnice konci 5 km před přechodem do Chorvatska. Zkušenost z tohoto vikendu
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » pát kvě 11, 2018 11:06 pm

Cvetin je mezinárodní přechod s nepřetržitým provozem. Jen si člověk trochu víc zatočí kolečkem. Lepší je najet na HR dálnici až v Durmanci, ušetří se 21 kuna za osobák, tj.skoro půlka. Další možností je z Ptuje jet na Ormož, Varaždin a najet na HR dálnici. O pár km delší, levnější dálnice v HR a ti co mají ENC, platí i tady, kdežto z Macelju do Zagrebu neplatí.
Ještě čerstvé info, dálnici by do sezóny měli zprovoznit až na SLO/HR přechod a zpoplatnit. Chystají prudící akce na objízdných trasách s cílem nahnat lidi na dálnici. Měla by to snad být nějaká reakce na spor ohledně námořní hranice, stejně jako byly zvýšené kontroly ve vlažném tempu na hranicích. A letitá frustrace, že je SLO jen tranzitní zemí za mořem do HR, proto i ta dálniční známka jen na sedm dní i za cenu sankcí od EU a extra kategorie pro auta do 3,5 t s výškou nad přední nápravou nad 1,3m, do čehož spadne téměř každé SUV či větší MPV.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát kvě 18, 2018 5:07 pm

Zdravím chlapi, rád bych pochopil, ČÍM JE VYHODNÉ DÁLNICI OBJÍŽDĚT ? Já tedy neshledávám nic dobrého na tom se "sunout" po okreskách. Ztrácet drahocenný čas dovolené na cestě (místo abych byl u moře) a klepat se, kde mne odchytnou orgáni, protože jsem pozdě sjel... Pro necelé čtyři stovky ? Dálnice je projetá Šentilj-Maribor-Macelj za cca. 40min (pro můj směr na Zadar) ! Poměr cena/výkon nesrovnatelný.
Nechci se nikoho dotknout, ale OPRAVDU RÁD BYCH POCHOPIL, proč se vymýšlí takovéhle opičárny ?
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pát kvě 18, 2018 7:10 pm

Kdy jedeš autem, které má výšku nad první nápravou větší než 130 cm (jakákoliv dodávka, nemálo SUV) a jedeš jako my v pátek, tak to nejsou čtyři stovky, ale 60 euro. Navíc končí dálnice na v létě ucpaném přechodu Macelj, pro nás ještě připočítáváme věčně opravovanou a ucpanou Vídeň. Takže poslední roky Brno, Blava, HU. Ale nechť každý jezdí, jak se mu zlíbí.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » pát kvě 18, 2018 8:30 pm

To Pan.fotograf:

Vysvětlení je jednoduché. Srovnej si poplatek v "A", "SLO" a "HR". A k tou si přidej z historie tlak Unie na Slovinsko, aby zavedlo známku na kratší termín, než tuším roční. Tak udělali sedmidenní, o které všichni ví, že je to natruc, protože nikdo nejezdí do HR tak, aby mu stačila jedna známka (v "A" je na 10 dnů, což je pro týdenní dovolenou v pohodě a nikoho asi v Rakousku nenapadne dálnici objíždět).
Objíždění dálnice ve SLO vzniklo právě natruc proti politice Slovinska ve vztahu k dálniční známce. A abych za 40 km dálnice tam a 40 km zpět dal 800 Kč (+/-, nevím ani. kolik vlastně stojí), zejména v momentě, kdy nehoním čas, protože stejně cestou k moři spím v kempu za Karlovacem a k moři dojíždím v klidu v SO dopoledne, tak dokonce ani od Karlovace obvykle nejedu po dálnici, ale po staré magistrále.

Je to každého věc, ale na dovolenou se nehoním šup tam a šup zpět, většinou se cestou stejně ještě někde stavujeme, protože máme časovou rezervu. A po dálnici je to mimo jiné pro mne nezáživné a víc únavné, než po staré (mám na mysli úsek Karlovac - Zadar).

Podle aut, která na objízdné trase přes SLO potkávám, tak takto jezdí poměrně hodně cizinců.

Nikdo netvrdí, že objíždění dálnice ve SLO je výhodné, je to prostě varianta a je na každém, co si zvolí. To bychom taky mohli začít diskutovat o tom, jestli je lepší plachetnice nebo motorák ...
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » úte kvě 22, 2018 11:05 am

Objíždění je šprajc vůči politice společnosti Dars, potažmo SLO státu. V minulosti, kdy dálnice končila před Mariborem, se platilo mýto 80 centů. Člověk podal éčko s náznakem "to je dobrý" a závora letěla nahoru. Jen mimochodem, kolik si výběrčí přišel bokem po dvaceti cenťácích za celou směnu? Poté, co se dálnice prodloužila k Ptuji, zavedli na první půlrok známku půlroční - otvírala se od července. To byl první důvod k objíždce, nebyla známka kratší. Po intervenci z EU zavedli známku na 7 dní za 15 éček (za 50km trochu dost), i když je všude jinde obvyklé, že je nejkratší známka na 10 dní. Při turnusu nebylo možné se do ní vejít, musely se koupit dvě, nebo známka měsíční za 30 éček. Další důvod k objíždění. Nově se udělala dojná kráva z MPV, SUV, dovávek, vytvořili pro ní novou skupinu za dvojnásobek ceny oproti osobáku. Další důvod, proč dálnici vynechat. A tím posledním důvodem, proč objíždět, je poté, co se za známku peníze dají, žařadit u Ptuje na konec kolony a pak hopsat více jak dvě hodiny na SLO/HR přechod. Takže kde je při použití dálnice úspora? Časová nikoliv, "doženu" to v koloně před hranicí. Tím pádem vyhozené peníze za rychlý průjezd dálnice. Na objízdné trase je vidět mnoho drahých aut, aut s A či D značkami, ti asi kvůli penězům dálnici neobjíždějí. V Ptuji je to pak možné nasměrovat na přechod Rogatec, Cvetin, nebo jet na Ormož, Varaždin. Takže objet SLO dálnici se vyplatí časově i finnančně, pokud jedu na Zagreb. Ti, co směřují na Ljubljanu, těch se toto netýká.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř kvě 23, 2018 4:35 pm

MalyBob píše:....... věčně opravovanou a ucpanou Vídeň. ........

Posledních mnoho let Vídeň projíždíme rychle. Nejsou zdržovačky.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » ned črc 01, 2018 8:08 pm

Čerstvá zkušenost z minulého a tohoto víkendu.

Před cestou tam jsem si nějak našel na mapě přechod ze SLO do HR na silnici 692. Do Ptuje klasicky Mureck - Lenart - Ptuj (v Lenartu je rozkopaná hlavní silnice v centru, lze objet při cestě k moři vlevo a kolem průmyslové zóny najet zpět na cestu na Ptuj), v Ptuji pak podle směrovek oranžové barvy "Zagreb HR". Ty na posledním kruháči navádí na silnici 228 na přechod Zavrč směr Varaždin. Po přejetí řeky Drava lze odbočit doprava na silnici 692, která vás zavede "kozími stezkami" na vrchol hřebene, kde najednou bez jakékoli kontroly byla cedule "Republika Hrvatska" a za ní informace o rychlostech v obci, mimo obec, na silnici pro motorová vozidla a na dálnici. Pak mne navigace navedla (trochu blbě, myslel jsem, že mne vyvede do Krapiny) přes Trakoščan n hraničnímu přechodu Macelj už v Chorvatsku), kde se dá najet na chorvatskou dálnici.
Je ještě možnost využít přechod Cvetlin, o kterém je zmínka výše. Cestou z HR tuto sobotu jsem to zkusil (za Trakoščanem je odbočka doleva "Ptuj - SLO) a po chvíli jsem vyjel na hřeben na HR/SLO hranici, opět bez jakékoli kontroly, ale za hranicí je komplet vyfrézovaný asfalt a pokládá se nový povrch, dolů jsou serpentiny a pod nimi byla stojící kolona, takže jsem to otočil a jel opět přes přechod, o kterém píši výš. Výhodou toho vzdálenějšího přechodu je, že vás dovede do Ptuje kolem vody na břehu, kde je centrum Ptuje. Není tedy třeba pak zase v Ptuji řešit objížďku opravovaného mostu ze silnice 710 na 229 (v Ptuji jsou jen 2 mosty, tan do oblouku na přivaděč, severněji most ve městě - ten opravovaný).

Ještě zkušenost s ENC. U nájezdu na dálnici u Zadaru jsem si kupil ENC. Proddejce mne ubezpečil, že mohu hned najet na dálnici, jen si musím vzít lístek, protože krabička se bude aktivovat za asi 20 minut. A pak před Zagrebem mám jet na cestarinu Demerje (platba jen kartou nebo ENC, další mýtnice je za hotové).
Na cestarině Demerje mi to ale otevřelo bránu doleva do kolony na další mýtnou bránu, kde se platí hotově. Tak jsme tam v koloně doskákali a tam jsem úplně vlevo zajel do kolony, kde byla platba hotově a ENC. A naštěstí asi 6 aut dopředu (zrovna řídila manželka)šel k mýtnici s papíry řešit, co se dějě. Měl jsem štěsí - přesně to samé se stalo i Chorvatovi, který zrovna dojel k bráně, a začal se dohadovat, že byl na Demerje a vyhodilo ho to doleva na původní dálnici. Díky tomu, že Chorvat se s Chorvatem přece jen jaksi trochu lépe domluví, já se jen občas přidal, že mám stejný problém. Obsluha nejdřív tvrdila, že je tam jen na výběr peněz, že máme zaplatit a jet. Jenže my jsme nevěděli, jestli nám to z krabičky na Demerje už taxu za dálnici neodečetlo, Chorvat v autě byl neodbytný, tak obsluha nakonec zavolala vedoucího směny, ten si něco ověřil, krabičku asi nějak on-line aktivoval a odečetl taxu a Chorvat odjel, až přijela manželka, tak obsluha znovu zavolala vedoucího, opět aktivoval krabičku a projeli jsme taky. Jen při řešení problému mezi chorvatským řidičem a obsluhou těm za námi dost tekly nervy, protože nás samozřejmě už neměli jak objet, couvnout nešlo a tak museli čekat ... A nějaká pańmáma 2x přišla s nadávkami, co tam otravujeme, tak jsem jen řekl, že máme problém a rukou ji poslal zpět do auta (byla menší než já ...).

Takže holt ně vždy funguje vše na 100%. Pak jsem si říkal, že jsem neměl odjet z Demerje (jeli jsme přes bránu "fast ENC") a vyřešit to tam, bylo by to klidnější a nemusel bych pak poskakovat 2 km v koloně k další bráně.

Pavel.
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » pon črc 02, 2018 8:53 am

K tomu ENC: pokud jsi na dálnici vjel s lístkem, systém ENC nemá evidované místo vjezdu na dálnici a tedy není možné v automatickém ENC režimu vyjet z dálnice. Je potřeba dát obsluze na výjezdu vjezdový lístek a ENC krabičku, částku odečtou z ENC kreditu (uplatní se ENC sleva). Na Demerje nikdy nejezdit levým Fast ENC pruhem, protože při problému auto pošle zpět na dálnici k Lučku. Pravý Fast ENC pruh při problému posílá auto ke standardním branám na Demerje, kde je možné problém vyřešit s obsluhou.
Jinak ENC krabička by měla být aktivní okamžitě, tedy hned po koupi je možné vjet na dálnici v ENC režimu (zkušenost moje i mnohých dalších)
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pon črc 02, 2018 9:07 am

Já jsem se slovinskou dálnicí v minulém týdnu žádný problém (kromě ceny za měsíční známku) neměl ;)

Zpět na