Istrie
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Istrie
Strávil jsem na poloostrově tři dny u městečka Labin a překvapila mě nepřítomnost plachetnici v tomto období. Při jižních směrech větru foukalo krásně celé tři dny a zahlédl jsem jich tak pět. Při odhadované vzdálenosti 40NM Rijeky od volného moře mě udivilo i tvrzení místních, že tam možná ani není půjčovna plachetnic. Máte někdo nějaké vědomosti, či zkušenosti s touto oblastí?
Naposledy upravil(a) marks dne čtv črc 07, 2011 7:28 pm, celkem upraveno 1 x.
- PerlaNegra
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Re: Istrie
marks píše:Strávil jsem na poloostrovì tøi dny u mìsteèka Labin a pøekvapila mì nepøítomnost plachetnici v tomto období. Pøi ji¾ních smìrech vìtru foukalo, krásnì celé tøi dny a zahlédl jsem jich tak pìt. Pøi odhadované vzdálenosti 40NM Rijeky od volného moøe mì udivilo i tvrzení místních, ¾e tam mo¾ná ani není pùjèovna plachetnic. Máte nìkdo nìjaké vìdomosti, èi zku¹enosti s touto oblastí?
V Pule je ACI marina, dost velka ale podrobnosti by som musel pohladat v denniku.
Díky za info i to jsem myslel, ale třeba taky nějaké zkušenosti, opravdu mě zarazilo jak tam bylo loďoprázdno, plachetnicoprázdno ještě víc. Nemusí to být přímo z deníku, klidně tak jak tě na první napadne, mě to dopravně vyšlo jako náramně výhodná lokalita, Bohužel nemohu říci jak plachtařsky, mohu jen vřele doporučit návštěvu centra Ljublany, byl jsem večer i přes den by to mohlo mít pro spoustu lidí své kouzlo a z vyprávění je Pula taky nádherné město.
- PerlaNegra
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Bolo to pred dvoma rokmi, boli sme v apríli a loï sme brali z Portoro¾e v Slovinsku. Cieµom plavby boli Benátky, ale potom sme to smykli hned na Pulu. V ACI maríne nám pomáhali rie¹i» problémy s elektrikou na lodi. Bolo tam pusto, ale v apríli to je asi dos» normálne. Mal som pocit, ¾e sme v¹ade jediní turisti vôbec, dokonca od nás nemal ani kto vybra» poplatok v malej maríne na Rabe, tak¾e »a¾ko poveda», koµko sa tam hýbe µudí v sezóne. Plavba to bola celkom pekná, Rab je celkom pekný ostrov. Zaujímavé bolo podpláva» most na Krk. More je na severe ¹pinav¹ie, ale s postupom ju¾nej¹ie sa to výrazne zlep¹uje. Za zmienku stojí aj Medulinski zaljev, kde je tie¾ pekná malá marínka. No a bohovskú atmosféru má rybársky prístav Plominska luka. Na móle boli vyviazané iba rybárske lode a chlapi z nich mali veµmi nepekné pohµady, radsej sme sa teda nevyvazovali a mastili dalej.
Hej a spomínam si na maják Porer, nádherný majáèik, myslím ¾e sa tam dá objedna» aj nejaké prenocovanie, ale s plachetnicou by to bolo asi dost ohubu. Doplávali sme a¾ k Dugemu otoku kde bol trèiaci vrak, ale myslím ¾e u¾ z neho netrèí niè, tak¾e o atrakciu menej. Samozrejme koloseum v Pule má na mòa stále oèarujúci efekt takze nezabudnú» aj na to:)
Pravdupovediac si na veµa vecí nespomínam, vynárajú sa tak nekoncepène ale celkový dojem bol skvelý, asi preto ze nemám rád turistov, ktorí tam e¹te neboli.
Neviem èi som ta uspokojil, asi velmi nie ale ak by som to mal zhrnú» ¹iel by som tam asi s partiou, ktorá u¾ juh a stred pozná a nebaví ju stále to isté.
Hej a spomínam si na maják Porer, nádherný majáèik, myslím ¾e sa tam dá objedna» aj nejaké prenocovanie, ale s plachetnicou by to bolo asi dost ohubu. Doplávali sme a¾ k Dugemu otoku kde bol trèiaci vrak, ale myslím ¾e u¾ z neho netrèí niè, tak¾e o atrakciu menej. Samozrejme koloseum v Pule má na mòa stále oèarujúci efekt takze nezabudnú» aj na to:)
Pravdupovediac si na veµa vecí nespomínam, vynárajú sa tak nekoncepène ale celkový dojem bol skvelý, asi preto ze nemám rád turistov, ktorí tam e¹te neboli.
Neviem èi som ta uspokojil, asi velmi nie ale ak by som to mal zhrnú» ¹iel by som tam asi s partiou, ktorá u¾ juh a stred pozná a nebaví ju stále to isté.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Byl jsem letos v září dva týdny na Istrii. Loď jsem měl z Puly. Dopluli jsme se až do Terstu. Oprávnění chorvatské charterové lodě pro slovinské a italské vody je na zvláštní kapitolu.
Je to prázdná oblast. Každý den na moři k vidění do pěti lodí. Ani jednu loď s českou posádkou jsme nepotkali.
Je to krásná oblast. Foukalo od téměř nic do 20 uzlů. Celých 14 dnů jachting na plné prádlo. Vzdálenosti nejsou velké. Upravovali jsme denní cíle podle větru tak, abychom nemuseli vůbec motorovat. Plachty jsme vytahovali ještě na výjezdu z mariny a balili těsně před přístavním majákem.
Spousta hezkých přístavů. Když se potřebuješ schovat před bouřkou, najdeš blízký přístav lehce. Přestože vypadají hodně plně, místo se (téměř) vždy našlo. Jednou se stalo, že byl přístav plný. Vedlejší byl do 5 mil.
Trochu méně čistá voda než jižněji. Přece jen jsme na konci Jadranu. U Terstu se nikomu koupat nechtělo. Ve vodě velké medúzy, které jsou prý neškodné. Nevím, naštěstí jsme je nikdo nekontaktovali.
Jeli jsme na Istrii s tím, že jednou pro doplění poznání celého charvatského pobřeží a víckrát už nebude potřeba. V obou posádkách jsme se po týdnu rozcházeli s tím, že se sem chceme ještě vrátit.
Je to prázdná oblast. Každý den na moři k vidění do pěti lodí. Ani jednu loď s českou posádkou jsme nepotkali.
Je to krásná oblast. Foukalo od téměř nic do 20 uzlů. Celých 14 dnů jachting na plné prádlo. Vzdálenosti nejsou velké. Upravovali jsme denní cíle podle větru tak, abychom nemuseli vůbec motorovat. Plachty jsme vytahovali ještě na výjezdu z mariny a balili těsně před přístavním majákem.
Spousta hezkých přístavů. Když se potřebuješ schovat před bouřkou, najdeš blízký přístav lehce. Přestože vypadají hodně plně, místo se (téměř) vždy našlo. Jednou se stalo, že byl přístav plný. Vedlejší byl do 5 mil.
Trochu méně čistá voda než jižněji. Přece jen jsme na konci Jadranu. U Terstu se nikomu koupat nechtělo. Ve vodě velké medúzy, které jsou prý neškodné. Nevím, naštěstí jsme je nikdo nekontaktovali.
Jeli jsme na Istrii s tím, že jednou pro doplění poznání celého charvatského pobřeží a víckrát už nebude potřeba. V obou posádkách jsme se po týdnu rozcházeli s tím, že se sem chceme ještě vrátit.
Možná jsem už tady psal,že kotvím na stálo na Istrii ve Vrsaru.Jezdím chystat loď na jaře kolem května a není zde žádných lidí ani plachetnic.Za to koncem srpna to je jako na D1 ve špičku.Mraky lodí a na březích miliony lidí.Aspoň v místech ,kde jsou letoviska.Kdo chce zavítat do těchto končin,doporučuji udělat si výlet do Puly,Rovinje i Vrsaru.Namor