Jakkoliv zátoka vypadá na fotkách krásně (a krásná na první pohled skutečně je), tak už během najíždění na bójku jsem si díky malé hloubce (v zátoce kde jsou bóje je jen 2,5 - 3 metry) nemohl nevšimnout mnoha třpytících se objektů na dně. Po vyvázání a příslibu majiteli konoby IDRO (který k nám okamžitě dorazil na člunu s upozorněním, že bóje jsou pouze pro hosty) že se tam večer zastavíme na jídlo, jsem se (jak jsem se naučil zde na fóru díky vyprávění zkušenějších - děkuji všem

Před večeří jsme se ještě rozhodli prozkoumat blízké okolí zátoky, vydali jsme se proto po jejím břehu s cílem vyšplhat na blízký kopec. Brzy jsme se ale znechuceně vrátili, neboť břehy této malebné zátoky jsou ještě horší než její dno - spousta plastových víček od PET lahví i lahví samotných, střepy, dráty, pneumatika, zbytky plastových obalů, našli jsme dokonce dvě prázdné ampule k injekčním stříkačkám. No a tento hnus se táhl po celém břehu tak, jak jej tam moře vyplavilo.
Na to že, že zátoka Lavsa se nachází v samém srdci národního parku, to byl opravdu děsivý pohled, ačkoliv dlužno dodat, že s podobnou situací jsme se během naší plavby ani v Kornatech, ani nikde jinde, už naštěstí nesetkali.
Korunu všemu pak nasadil majitel restaurace - když jsme povečeřeli (vpravdě vynikající rybu), a byl nám přinesen účet, nejdříve mě zaujalo, že k rybě za 180kn (což je dle mého ve srovnání například se Soline, kde ryba stojí 100kn, trochu přehnaná cena - ale budiž, ryba byla vynikající a zřejmě se jedná o "přirážku za národní park") si majitel bezostyšně ještě naúčtoval "přílohu" - a totiž tři krajíčky chleba velikosti dlaně v ceně 20kn za jednu porci. Trochu mě takové jednání mrzelo, ale i na to má samozřejmě majitel právo. Jelikož si ale někteří členové posádky dali jen samotné pivo, zatímco jiní hodovali na poněkud dražší rybě, nechtěl jsem tuto večeři platit ze společné kasy a dohodli jsme se s posádkou, že si svou útratu zaplatí každý sám. Rozpočítali jsme si tedy co kdo utratil a každý si nachystal příslušnou částku. Jakmile však majtel konoby pochopil náš záměr, začal se zcela neadekvátně rozčilovat a rozhazovat rukama za hudrování o "stupidních češích" a celý svůj výstup zakončil razantním prohlášením, že on nebude vracet každému zvlášť a chce na stole mít celkovou částku tak, jak je a dál se nehodlal o ničem bavit.
Tento jeho nečekaný výbuch nám naprosto vzal dech, ale protože jsme si nechtěli kazit začátek dalšího krásného večera na lodi, vzájemně jsme si mezi sebou porozměňovali jak to šlo a dali majiteli celou částku najednou tak, jak si přál, aby byl klid.
Toto plus špína a bordel na dně i březích zátoky v nás však zanechalo natolik nepříznivý dojem, že jsem se rozhodl tuto jinak nádhernou zátoku už více nenavštívit. Zbytek mé první plavby pak proběhl naprosto hladce, především díky skvělému počasí, Neptunově přízni, skvělé posádce a také mnoha teoretickým zkušenostem, které jsem přes zimu načerpal zde na fóru

Rád bych teď znal vaše názory nebo vlastní zkušenosti, jestli to v Lavse vždy vypadalo tak tragicky, nebo ten otřesný binec pod hladinou i nabřehu je jen výsledkem nějakého špatného delšího období bez generálního úklidu.