Zátoka Lavsa na Kornatech - špatné dojmy

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Zátoka Lavsa na Kornatech - špatné dojmy

Příspěvekod japek » čtv čer 28, 2012 4:49 pm

Byl jsem minulý týden na Kornatech v rámci své první kapitánské plavby a jednu noc jsme spali i v zátoce Lavsa. Musím říct, že touto zastávkou jsem byl docela upřímně zklamán, tak jsem se rozhodl zde popsat své dojmy jako takové malé varování, kdyby se tam stejně jako já chystal někdo podívat poprvé nebo tam dlouhou dobu nebyl.

Jakkoliv zátoka vypadá na fotkách krásně (a krásná na první pohled skutečně je), tak už během najíždění na bójku jsem si díky malé hloubce (v zátoce kde jsou bóje je jen 2,5 - 3 metry) nemohl nevšimnout mnoha třpytících se objektů na dně. Po vyvázání a příslibu majiteli konoby IDRO (který k nám okamžitě dorazil na člunu s upozorněním, že bóje jsou pouze pro hosty) že se tam večer zastavíme na jídlo, jsem se (jak jsem se naučil zde na fóru díky vyprávění zkušenějších - děkuji všem ;) ) vydal s brýlemi a šnorchlem prozkoumat dno i upevnění bóje. Hned po zanoření jsem zjistil, to jsou ty lesklé objekty na dně. Celé dno zátoky je totiž poseto nezměrným počtem prázných plechovek od piv a jiných nápojů, sem tam nějaká konzerva a spousta potopených skleněných lahví. Opravdu to nebyl hezký pohled, ale to nejhorší nás pak ještě čekalo na břehu.

Před večeří jsme se ještě rozhodli prozkoumat blízké okolí zátoky, vydali jsme se proto po jejím břehu s cílem vyšplhat na blízký kopec. Brzy jsme se ale znechuceně vrátili, neboť břehy této malebné zátoky jsou ještě horší než její dno - spousta plastových víček od PET lahví i lahví samotných, střepy, dráty, pneumatika, zbytky plastových obalů, našli jsme dokonce dvě prázdné ampule k injekčním stříkačkám. No a tento hnus se táhl po celém břehu tak, jak jej tam moře vyplavilo.

Na to že, že zátoka Lavsa se nachází v samém srdci národního parku, to byl opravdu děsivý pohled, ačkoliv dlužno dodat, že s podobnou situací jsme se během naší plavby ani v Kornatech, ani nikde jinde, už naštěstí nesetkali.

Korunu všemu pak nasadil majitel restaurace - když jsme povečeřeli (vpravdě vynikající rybu), a byl nám přinesen účet, nejdříve mě zaujalo, že k rybě za 180kn (což je dle mého ve srovnání například se Soline, kde ryba stojí 100kn, trochu přehnaná cena - ale budiž, ryba byla vynikající a zřejmě se jedná o "přirážku za národní park") si majitel bezostyšně ještě naúčtoval "přílohu" - a totiž tři krajíčky chleba velikosti dlaně v ceně 20kn za jednu porci. Trochu mě takové jednání mrzelo, ale i na to má samozřejmě majitel právo. Jelikož si ale někteří členové posádky dali jen samotné pivo, zatímco jiní hodovali na poněkud dražší rybě, nechtěl jsem tuto večeři platit ze společné kasy a dohodli jsme se s posádkou, že si svou útratu zaplatí každý sám. Rozpočítali jsme si tedy co kdo utratil a každý si nachystal příslušnou částku. Jakmile však majtel konoby pochopil náš záměr, začal se zcela neadekvátně rozčilovat a rozhazovat rukama za hudrování o "stupidních češích" a celý svůj výstup zakončil razantním prohlášením, že on nebude vracet každému zvlášť a chce na stole mít celkovou částku tak, jak je a dál se nehodlal o ničem bavit.
Tento jeho nečekaný výbuch nám naprosto vzal dech, ale protože jsme si nechtěli kazit začátek dalšího krásného večera na lodi, vzájemně jsme si mezi sebou porozměňovali jak to šlo a dali majiteli celou částku najednou tak, jak si přál, aby byl klid.

Toto plus špína a bordel na dně i březích zátoky v nás však zanechalo natolik nepříznivý dojem, že jsem se rozhodl tuto jinak nádhernou zátoku už více nenavštívit. Zbytek mé první plavby pak proběhl naprosto hladce, především díky skvělému počasí, Neptunově přízni, skvělé posádce a také mnoha teoretickým zkušenostem, které jsem přes zimu načerpal zde na fóru :) , a už se skutečně nemůžu dočkat až budu mít zase kormidelní kolo v ruce :)

Rád bych teď znal vaše názory nebo vlastní zkušenosti, jestli to v Lavse vždy vypadalo tak tragicky, nebo ten otřesný binec pod hladinou i nabřehu je jen výsledkem nějakého špatného delšího období bez generálního úklidu.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » čtv čer 28, 2012 5:01 pm

Pamatuji Lavsu z dob, kdy tam ještě konoba nebyla. Byla klidnou a čistou zátokou. Na dně bylo nekolik betonových bloků, na které se dalo při ponoření bezpečně vyvázat. To se vše, jak čtu, změnilo. Přidám varování - zažil jsem v Lavse větrnou smršť, při které kotvy okolních lodí nedržely. Přestože zátoka vypadá bezpečně, nezapomeňte na opatrnost.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv čer 28, 2012 5:27 pm

Ono to je těžko. Ta zátoka za to nemůže, že se tam zastavují jachtaři. Nebo "jachtaři"?
Všechen ten binec tam je od nás, od nikoho jiného. A že by někdo platil potápěče, nebo organizoval brigády na úklid břehů? Nesmysl.
To je možné pouze tam, kde to je nutné pro klientelu. U hotelů, případně placených pláží. Jinak se ti Chorvat na čistotu dna vykašle, steně jako Ital, Francouz, Řek, nebo Čech (v řece).
Takže tak - jeké si to uděláme, takové to budeme mít. ;)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv čer 28, 2012 5:57 pm

Promiň Jirko....A to jsi kde nabral...???

howk
Monty
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 28, 2012 6:09 pm

Co máš na mysli Monty? Že ty plechovky na kotvišti nemohl naházet nikdo jiný než jachtaři?
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod japek » čtv čer 28, 2012 7:16 pm

Baharis píše:Ono to je těžko. Ta zátoka za to nemůže, že se tam zastavují jachtaři. Nebo "jachtaři"?
Všechen ten binec tam je od nás, od nikoho jiného. A že by někdo platil potápěče, nebo organizoval brigády na úklid břehů? Nesmysl.
To je možné pouze tam, kde to je nutné pro klientelu. U hotelů, případně placených pláží. Jinak se ti Chorvat na čistotu dna vykašle, steně jako Ital, Francouz, Řek, nebo Čech (v řece).
Takže tak - jeké si to uděláme, takové to budeme mít. ;)

V tom co píšeš, Baharisi, je určitě kus pravdy. Na druhou stranu zátoka Lavsa byla ze všech zátok, ve kterých jsem kdy byl, naprostý v tomto směru unikát (přiznávám, v mnoha zátokách jsem zatím nebyl... :( ).
Do jiných zátok ale přece také jezdí jachtaři, a troufám si dokonce říct, že jedni a ti samí, a přece to tam tak žalostně nevypadá.

Máš naprostou pravdu v tom, že ten nepořádek v Lavse je pravděpodobně opravdu z velké většiny způsoben jachtaři samotnými, kdo jiný by ho tam také naházel. Určitý podíl však také přisuzuji okolním obyvatelům (potkali jsme například dva mladé klučiny v gumáku, kteří evidentně bydlí někde v okolí - neříkám že to museli být zrovna oni - a ti docela dlouho "bačovali" na břehu někde ve vnitrozemí ostrova a po pár hodinách zase odjeli pryč ze zátoky).

Přesto nechápu správu národního parku, že tam pár brigádníků na ty břehy přece jen nenažene - tak to přeci chodí i ve spoustě jiných národních parků, neboť bordeláři chodí všude a nejsou jen mezi jachtaři...
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv čer 28, 2012 7:19 pm

Ne...Á propos,víš,že jachtař je největší sajrajt na moři :lol: ...Spíše jak jsi psal,že to v Spainu, u Talošů a Frantíků nikdo neřeší.,...Teda mimo placených placů....Ať to není jenom blabot,v sobotu je čištění potapěčmi v Cap d´Agde,v neděli Valras Plage...Včetně přítoku řeky...Břeh tady čistí těžké mechanizmy a to i v případě,že je to jenom naplavené dřevo...A to na místech,kde jsem stál na kotvě 4 dni a s toho jsem dva dni v kuse neviděl človíčka...V srpnu...No a tyhle akce jsen zažil i v Itálii a hooodně ve Španělsku,ale tam jsou to spíše akce dobrovolníků...Na Kanárech si tyhle práce čistící pod vodou ale normálně platí město a nebo VÚC ;)
howk
Monty
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv čer 28, 2012 7:26 pm

Ale jo, u nás také vodáci uklízejí kolem řek, potápěči dna lomů...
To máš pravdu, ale nepovažuji to za nějaký standard, spíše anomálii, která pak probíhá všemi sdělovacími prostředky.

Ano, správa parku by mohla něco ze svých zisků pustit a něco uklidit. Je otázkou zda to nedělá a kde to případně dělá.
Beru to tak že když je potřeba i ježci se na hotelové pláži vysbírají. Když potřeba není ......
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » čtv čer 28, 2012 8:35 pm

Ty Jirko...A víš ty kde je nejvíc bordelu...???Ve větších portech...A víš ty kde se nejraději potápím...???právě v nich.Plasty,plechovky jsou jenom kosmetická vada...To nejhorší znečištění není vidět...Víš ty třeba,jaké požehnání je pro mořskej život jedna petka na dně...???O tu se perou celá hejna malých rybek .Taková pneumatika je na písečném dně oáza života...Ne...Tohle je sice bordel,ale ne znečištění...Jak jsem řekl,to nejhorší není vidět a ani cejtit...

howk
Monty
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pát čer 29, 2012 9:10 am

Ja najhorsie co som videl, okrem velkych pristavov je VELI RAT, marin asice pekna ale akonahle sa vyberiete okolo zatoky este len tam uvidite co je to bordel, bolo tam asi vsetke, PET, SKLO, STRIEKACKY, OBVAZY...... , to neplati pre vonkajsiu stranu kde je majak tam bolo cisto. A LAVSA je tiez spinava, bohuzial.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát čer 29, 2012 11:03 am

Když si kdekdo na týdení charter bere sebou 300 piv, tak ty pixly musí někde skončit. Když v zátoce kde se před pár rokama stálo zadarmo se dnes za boji platí 200 kuna, a odpadky odvést odmítají, tak je rozlobený a ožralý charterista klidně mete přes palubu.

Ale nebojte se, pokrok je všude, i v tom úklidu. Třeba na Rabu je v každé zátoce i na malé plážičce odpadkový koš. V létě pak jezdí každý den motorová loď, která je vyváží. Tato služba nese hrdý název Čistoča Otoka Raba, skutečně to tam funguje a je to vidět.

Když vám na Kornatech přijde někde bordel, tak to musíte vyfotit a poslat na správu Nacionalniho parku s žádostí o nápravu. To že si postěžujete tady je hezké, ale důležité je, aby tam ten bordel někdo uklidil.

RACEK
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Namor » pát čer 29, 2012 11:44 am

Ahoj.Racek mi vzal vše co jsem chtěl napsat.I já mohu potvrdit ,že na Rabu jsou v každé zátoce koše.Je to i na Istrii ve Vrsaru a jeho okolí.Namor
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pát čer 29, 2012 12:31 pm

V pohodě Racku vše beru, i Namor, ale to odvážení odpadků mě moc nebere. Neříkám že se ti to nemohlo stát, ale mě tedy ještě ne. Naopak. Dost často se sám výběrčí ptá, jestli máme odpadky.
japek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod japek » pát čer 29, 2012 2:46 pm

...ono konkrétně v Lavse jsou na severní straně zátoky popelnice - jsou vkusně schovány za takovou vyšší kamennou zídkou, ale je u ní molo takže si toho dá všimnout a na gumáku tam přijet a vyhodit to.... ale přiznávám, že sám jsem si toho všiml až při odjezdu, takže jsme odváželi s sebou a výběrčí v Soline pak dostal dvojnásobnou várku... :whist:
zralok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod zralok » čtv srp 02, 2012 2:51 pm

Zdravím,
chlapi stáhli jste tu debatu jen na bordel za co můžou jen a jen lidi co se neumí v nebo k přírodě chovat.Ale hlavní groo toho příspěvku jsou chorvati samotní.Jejich chování hlavně k čechům je alarmující.I ty písně které na nás vymysleli.
Prostě ať mají moře jaké chtějí ....jsou i jiné destinace !! .-)))
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv srp 02, 2012 4:34 pm

Ne ne Žraloku, obsah vlákna dává jeho nadpis. A toto je o Lavse! :x

Takže buď jsi tam byl a máš nějaké poznatky, nebo se přesuň jinam. Vláken kde se plače nad chováním chorvatů zde již máme dost.

Ale připomnělo mě to, že jsem vlastně v Lavse byl. Vůbec poprvé. Na výslovné přání posádky (jinak nemám důvod v Kornatech kotvit) jsme tam byli 15.7. a můžu říci, že v celé zátoce jsem na dně neviděl ani jednu plechovku či láhev. Vůbec nic. Ono totiž v těch cca 5ti metrech vůbec nebylo dno vidět. No to mě dostalo. V Kornátech a tak kalná voda. Znám desítky jiných zátok mimo Kornáty, kde se v pěti metrech dají číst noviny.

Takže lavsu zase na dlouho nemusím. I když kotviště to je dobré a kuchyně byla v konobě výtečná.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv srp 02, 2012 9:31 pm

To Žralok: daj link na tie piesne, je tu smutno :D
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » pon srp 20, 2012 12:30 pm

O bordelu pod vodou víme, ale nevíme kolik by si chtěli účtovat za bóji na Lavse. V loni jsem byl a byla zdarma. Jinak za dobu, co se motám mezi Jadranskými ostrovy cca 6let se mě a ani nikomu z posádek nepodařilo do moře nic přidat, kromě zbytků z jídla a zbytků z nás. :?

Zpět na