Upřesnění postupu po příjezdu s lodí do Chorvatska?

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » pát dub 03, 2015 9:30 am

Ja sa nerozkrikujem ani doma, tak prečo by som sa mal v Chorvátsku. 8) V Chorvatsku som samozrejme bol a na kapitanátoch, kde som si hlásil svoju loď boli vždy príjemný, možno je to tým ako človek vystupuje. Srbský, alebo Maďarský policajti na hranici nie sú kamarátskejší ako Chorvatsky, na kapitanátoch naopak, vždy príjemný ludia. Ale to sú len osobné zážitky, dôležité je, že sa neoháňaš nejakým zákonníkom, ale pečiatkou s notárskeho úradu, alebo ešte lepšie z matriky. Overovanie u Notára sa robí na A4, notár klepne pečiatku aj na A5.
Ak panbožko dá a ja dokončím moju podlimitnú plachetničku, teda na ŠPS neregistrovatelnú, tak na 99% s ňou idem tentorok do Chorvatska a samozrejme s čestným prehlásením. Toto je totiž zákonný spôsob a nejaké potvrdenie od Celuloyda je nezákonné, resp nie podla zákona. Žiadny zákon im totiž neukladá viesť register lodí, ktoré nemôžu byť zapísané do Lodného registra.
Nekrič hop, kým nepreskočíš. Ja som hop zakričal preto, lebo už niekto predo mnou preskočil. keď preskočím aj ja, dám vedieť.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát dub 03, 2015 10:26 am

No já jsem to nezkoušel, protože podléhám registraci. Na kapitanátu jsem taky vždycky pochodil v dobrém. Vždycky jsem všechno měl. Mam zkušenosti, že když se chorvatskej úředník nějak rozhodne, tak je jedno, jestli to je, nebo není podle legislativy. Turista se s nim soudit nepůjde.
Četl jsem ale o řadě lidí, kteří nepochodili. Někomu pomohly výtisky chorvatských předpisů a někomu to nepomohlo a mohl se ohánět čim chtěl. Třeba i tim tvym občanskym zákoníkem.

Přijde mi absurdní, že radíš AliciKarch, že stačí nějaký prohlášení, když ani nemáš osobně ověřený, že opravdu stačí. Já jsem jen napsal, že stačit nemusí. Nerad spoléham na to jak se vyspí úředník. Jestli je podle řady lidí bezpečnější potvrzení od nezávislé a mezinárodně uznávané firmy (a nestojí to majlant), tak bych si ho nechal vystavit. Už pro ten vnitřní klid.

Co budeš dělat, když se úředník špatně vyspí a neuzná ti to čestný prohlášení? Půjdeš se tam s nim soudit? Spíš jako ostatní budeš bůh ví kde v chorvatsku hledat místní autoritu, která ti loď oměří a dá ti papír (a zaplatíš holt jemu a několikrát tolik).

No já už jsem řekl co jsem chtěl. Tedy že je dost pravděpodobný, že s čestnym prohlášením člověk na kapitanátu nepochodí (nepochodí s tim ani u nás / resp záleží na koho narazí). Nic na tom nemění to, že maďarští a srbští a já nevim jací celníci to akceptují. :D Ono taky každýho zajímá něco jinýho.... jednoho majitel a druhýho parametry pro vyměření poplatku. :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát dub 03, 2015 11:10 am

Ja som môj zlatý napísal len alternatívu, ktorá je overená v praxi, uviedol som meno toho kto to absolvoval a krajiny, kde to bolo akceptované. Alica má vlastný rozum a keď ju dobre vystrašíš, tak si spraví istotne podla vlastného rozumu čo ona chce. :D Otázka ovšem je čo spraví, ak chorvatský úradník, ktorý sa zle vyspal a ráno sa pohádal zo ženou povie, že žiadny Český Loyd nepozná, nemá ho v zozname bumážok a odmietne sa s ňou baviť.
Ja si velmi dobre pametám, kedy ten "náš" Loyd zakladali, to tu nie je odjakživa, naopak, je to pomerne nedávno. Opakujem, oni nemajú zo zákona žiadne oprávnenie k vedeniu registra, ich potvrdenia uznajú v iných štátoch len ak chcú. Papier od nich by som v žiadnom prípade nebral ako potvrdenie vlastníctva, obbdobu technického osvedčenia, ale je možné ho brať len ako premeranie lode, neviem teda či je možné korešpondečne premerať loď :) , asi je to miestna špecialita, hlavne aby o tom nevedel úradník v cudzine.
hawsepipe
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod hawsepipe » pát dub 03, 2015 4:24 pm

někdo tu napsal:.... dokončím moju podlimitnú plachetničku, teda na ŠPS neregistrovatelnú, tak ......

To je promiňte hloupost.

To že nějaká loď nepodléhá POVINNOSTI registrace, ještě neznamená, že si ji nemohu nechat zaregistrovat, pokud to sám chci!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob dub 04, 2015 8:30 am

si si tým istý? pozeral si sa do zákona?
lacobike
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

VMP

Příspěvekod lacobike » ned čer 28, 2015 11:37 pm

Zdravím, chcem sa spýtať ohľadne vodičaku v chorvátsku. Chcem isť s gumeným člnom 4,2m a 40hp motor a vodným skutrom . mam slovensky vodicak VMP kategórie A,B, mám poistku, modrú kartu v Allianz kde je aj jadranské more . Pôjde vybaviť vinetu ? dakujem
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » pon čer 29, 2015 9:08 am

VMP jako doklad pro kapitána stačí, pojištění odpovědnosti musí být na částku minimálně 6mil eur
lacobike
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lacobike » pon čer 29, 2015 9:19 am

6milionov EUR? Takú možnosť ani nemáme . Mam na 500 000€. Kde nájdem tie limity?
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod raschi » pon čer 29, 2015 10:11 am

Omlouvám se, požadovaný limit pro Chorvatsko je 3.5mil kn, což je cca 500.000 eur.
5mil eur je požadovaný limit pojištění odpovědnosti za člun v Itálii
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » pon čer 29, 2015 12:44 pm

raschi píše:VMP jako doklad pro kapitána stačí, pojištění odpovědnosti musí být na částku minimálně 6mil eur

Toto tvrzení je poněkud nepřesné, zejména ve spojení s pojištěním. VMP je 0,75 mil od pevniny nebo pobřežních ostrovů. Některé ostrovy v Chorvatsku jsou dále než 2 míle od sebe. Pokud se něco stane uprostřed, mám silné podezření, že pojišťovna zrovna tohle bude zkoumat, aby se vyvlékla z placení.
lacobike
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lacobike » pon čer 29, 2015 1:20 pm

Tak to neviem teda. V platnosti mam cely Jadran. Preštudujem podmienky zmluvy. Každopádne sa treba plaviť tak aby sa nič nestalo :)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 29, 2015 1:27 pm

Nevim jak na slovensku, ale u nás je VMP už na 1 majli. Sakra.... ještě jsem si nevyběhal novej průkaz.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » pon čer 29, 2015 4:54 pm

jj máš pravdu, je to teď 1 majle. Já se jen kouknul na průkaz. No ještě, že jsem si vyběhal ten chorvatskej průkaz. ;)
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

RE

Příspěvekod AliceKarch » pon zář 14, 2015 10:04 am

Tak abych dokončila co jsem tady načala . Po příjezdu, jsem zašla na kapitanát. Předložila VMP s C + papír od Loyda s registrací lodě. Paní měla pár dotazů ohledně kajuty a počet osob na palubě a pak vystavila dva papíry.
Poplatek za loď 224 KUN /15dní platnost/
Poplatek za to že jsme spaly na lodi 300 KUN /15dní platnost/. celé to netrvalo ani 5 minut. Příjemní lidé. Bez jakýkoliv problémů.

Jinak jsme kotvily a spaly tam kde se nám to líbilo, když přišlo horší počasí tak jsem se upíchly do maríny /3 noci/. Weekend Berths 80€. Super cena. A v maríně fakt čisto , luxus. Betina Marina Murter.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » úte zář 15, 2015 5:31 am

Vypadá to, že jste "spaly" s tvrdým a to furt. Sorry, ale neodolal jsem. :)
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re

Příspěvekod AliceKarch » úte zář 15, 2015 7:39 am

Sice nevím čemu jsi neodolal, ale opravdu "spaly" . Ty "ženy", celkem dvě spaly na lodi 14 dní :-D ... neboj pochopila jsem tě. Vy "chlapi" /s měkkým/ si prostě nedáte pokoj :-D .
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » úte zář 15, 2015 10:41 am

Tak to se omlouvám. Přišlo mi to divné, protože jinak bez chybičky.
Máš pravdu, vzhledem k věku již zásadně s měkkým.
Tak promiň.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 80

Re:

Příspěvekod Jardasu » čtv čer 23, 2016 10:00 am

Letos bychom chtěli jet s naší malou lodí do Chorvatska a tak si dovoluji oživit toto téma s těmito dotazy:
1/ došlo k nějakým změnám v agendě přihlašování?
2/ znáte nějaký skluz pro malou loď s možností parkování auta s přívěsem v oblasti Šibenik a úplně nejlépe na jezeře před, nebo ve Skradinu?

Díky za info, přeji všem samé příjemné zážitky na letní dovolené.
Jarda
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Re: Upřesnění postupu po příjezdu s lodí do Chorvatska?

Příspěvekod tkruska » čtv čer 23, 2016 2:44 pm

Po lonsnske neprijemne zkusenosti ti mohu jen rici, aby ses vyhnul vesnicce Zablace. Mistnim se nelibilo vyuzivani verejneho skluzu a parkovani zdarma. Zadny padny argument nepadl. Zbytecny konflikt. Jestli mas chut za kazdou cenu v Chorvatsku mit neco zadarmo, tak predem malinko varuji.

Ja to jinak letos planuju jerabem v Pakostane. Skluz na male lode je tam pry taky. Parkovani verejne placene nebo u ochotneho jerabnika dohodnout parkovani u jeho znamejch na zahrade.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv čer 23, 2016 2:51 pm

V Pakostane jsem už dlouho nebyl. Ale je to tak.

Parkoviště dnes spravuje obec, nebylo to až tak drahé. Ohradili to, dříve to bylo asi volné. První rok jsem stál kousek od kruháče před tímto parkovištěm u domácích. Volná parcela. Celkem levně. Další rok už to nešlo.

Skluz tam je betonový, nevím už zda zcela zdarma, nebo malý poplatek v boudě naproti skluzu.

Jeřábník je poněkud málo mluvný, odpovídá celkem stručně, ale zase celkem fajn. Po dohodě jeřábování kdykoliv v rozumnou denní dobu. I v neděli.
Martassisco
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Martassisco » úte čer 28, 2016 2:30 pm

Dobrý den,

jsem tu nový a možná se ptám ve špatném vlákně. Jedu prvně do HR s lodí. Mám registrovanou lod (5m+90hp) v Holandsku (kvůli českým zákonům a nemožnosti registrace 2taktů starších 03). Mají chorvati s tím nějaký problém při přihlašování na kapitanátu? Majitelem jsem já, jak je uvedeno v dokladech, žádnou technickou ale dle holandských zákonů nepotřebuji a v evropské unii prý mohu s tímto dokladem kamkoliv, nebo musím ještě nějaké potvrzení o vlastnictví z čech? Nechci být v HR nějak zaskočen a nepřipraven.

a jak tu někdo psal s pojistným do 0,75 Nmil. Jestli dobře chápu zákon, klidně mě někdo opravte, tak je to do 0,75Nm od posledního pobřeží, tedy mezi pevninou a ostrovem můžeš kamkoliv, jelikož poslední pevnina je až ten ostrov, nebo další ostrov za ním. Někde jsem měl i mampku s vyznačenýma plochama, kde můžeš a kde už ne. Pěkný obloučky byli kolem posledních ostrovů :)

Předem děkuji za odpověď
Martin Jelínek
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AliceKarch » úte čer 28, 2016 7:30 pm

Chorvaty zajímají jen a pouze tvoje peníze ..... vůbec bych se nedivila kdyby od příštího roku vybírali poplatek za slunečné dny :-D.
Na kapitanátě je zajímají z tvých papíru jen to z čeho vypočítají poplatek, tj. délka, jestli máš kajutu, atd.. a pak se tě zeptá na jak dlouho tam budeš ...
a pak zaplatíš :) , vytiskne ti papír a toť vše ..
bugetik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod bugetik » čtv čer 15, 2017 4:13 pm

Dobrý den,

letos jedu poprvé do Chorvatska s gumákem 4m a 14,7kw motorem, vím že musím na kapitanát zaplatit "vinětu", ale jak se to se seznamem osob?
U kajutové lodi je mi to jasné, ale budou ho chtít i u gumáku? Jako cizinci budemem ubytováni v apartánu a tím pádem i nahlášeni. Samozřejmně seznam osob budu mít to není problém. Jen mě zajímá jestli ho budou po mě chtít a někde jsem četl že děti do 12 let se nehlásí, ale přišlo mi to divné.

Děkuji
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod raschi » čtv čer 15, 2017 5:06 pm

Seznam osob se už nevyplňuje (zrušili jej současně s nalepovací vinjetou, tedy 3-4 roky zpátky)
Pistolka
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pistolka » pon čer 26, 2017 2:25 pm

Zeptám se k pojistce na loď .. Platit někde u nás nebo v Chorvatsku ? Vyžadují to ?

Zpět na