Překližky pro stavbu metodou Stich and Glue - ucelené info

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod fishmaster » stř úno 08, 2012 8:54 pm

Asi budu muset začít pátrat v okolí Prahy.Čeká mě drobná přestavba interiéru v lodi.Nemáte někdo nějaké tipy na levné a kvalitní?Budu měnit od podlahy nahoru asi vše.Díky.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř úno 08, 2012 9:47 pm

www.drevonalode.cz a pak brandys nad ladem-jaholz? nebo tak nejak-tam jsem bral ja
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » čtv úno 09, 2012 9:17 am

opravuji:
http://www.jafholz.cz
jsou v Brandýse nad Labem. Mají v nabídce Okume překližky, ale zase jen variantu vnější vrstvy okume, vnitřek olše nebo podobné (nic moc) dřevo.
V "Dřevonalode" mají překližky nejenom celo-okume ale i okume vnitřek, vnějšek mahagon, nebo i vnějšek teak.... jen ta cena..... :(

Pokud se jedná o překližku do interiéru - v jednom hobby-marketu prodávají borovou voděvzdornou překližku 9mm (a myslí i 12 nebo 14mm) za cenu, která mi přišla velmi rozumná (? 600Kč deska 9mm x 2,5mx1,2m - už nevím?). Někdo tady (Denis) ji zkoušel varem a výsledky OK......
stenly38
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenly38 » čtv úno 09, 2012 9:21 pm

Na níže uvedeném odkazu pán staví lodě z březového multiplexu a z Bintangoru tak s tím má třeba dobré zkušenosti???

http://www.drevenelode.cz/nove_lode.html
stenly38
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenly38 » pát úno 10, 2012 6:31 pm

Dnešní odpověď z Finnforestu:

Dobrý den,

Děkujeme za Vaši poptávku. Překližky z tropických dřevin již bohužel nejsou běžnou součástí našeho sortimentu, mohu Vám pouze nabídnout gabonové překližky, které máme ve výprodeji a jsou vhodné na podobné stavby.

Překl.surová, gabon, kvalita B/BB, lepení AW100 - voděodolné 12 x 2500 x 1250 mm.....................................626 Kč/m2 bez DPH posledních 17 ks skladem

Překl.surová, gabon, kvalita B/BB, lepení AW100 - voděodolné 15 x 2500 x 1250 mm.....................................787 Kč/m2 bez DPH

Tyto překližky jsou se speciální úpravou - mají sníženou hořlavost.

Zboží je k odběru ihned v našem skladu v Tlumačově u Zlína, platba v hotovosti.
Pokud Váš zájem přetrvá, kontaktujte nás prosím na níže uvedeném čísle.

S pozdravem

Ing. Pavlína Marčáková
Finnforest CZ s.r.o., Internal Sales
Skály 215 P.O. Box 18, 763 62 Tlumačov, Czech Republic

Tak jsem nakonec našel u nás V Roudnici n/L ve firmě Palisandr březovou překližku multiplex v těchto rozměrech a cenách:

tl.6,5 1250x2500 667,- za desku
9 1250x2500 725,-
12 1250x2500 903,-

Zkouška podle Denise varem,mrazem,rychlím ohřevem a zase varem dopadla výborně stále drží bez známek poškození.Vařil jsem tu 6,5mm 1hodinu20min.

Tak snad když se ještě ve vnitř ošetří tak by mohla vydržet,snad je to ekonomická varianta pro nás chudší :lol: :good:
Cenový rozdíl u této lodi kterou jsem si po mnoha peripetiích vybral:
http://www.bateau.com/proddetail.php?prod=HMD19

Okoume combi Jafholz cca 35000,-
březová překližka mutiplex cca 19000,-

Tím je asi rozhodnuto :?
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » sob úno 11, 2012 2:35 pm

zdar stenly , přidán ti ještě dva odkazy na překližky v Praze , to by pro tebe případně nebylo až tak z ruky .
V dřevobisu mají 6 mm překližku z meranti .

http://www.drevobis.cz/?page=sortiment&idkat=10

A v Asko mají borovicové překližky

http://shop.asko-as.cz/preklizky-vodovz ... ly/c-1814/

Všichni nestaví lodě jen z překližek v marine provedení , většinou proto že jsou drahé . Pokud překližky vyzkoušíš jak jsi psal , tak zjistíš jak odolné je lepidlo kterým je slepená dýha .

Jestli budu stavět další loď , tak se určitě vyhnu překližce z topolu , dával bych si velký pozor na břízu (snažil bych se ji nepoužít , a když tak finskou) . Vůbec bych se po zkoušce varem nebál borové překližky .

Loď si vybral moc pěknou , něco takového by se mě moc hodilo :D .
stenly38
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenly38 » sob úno 11, 2012 4:28 pm

Tak dobře ještě zkusím test s tou borovicovou překližkou tu mají u nás také,ale zjistím ceny i v Praze :lol:
A tu loď jsem taky vybíral tak dlouho až už si tady na foru asi mysleli že jsem blázen trávil jsem na internetu desítky hodin a tahle už splňuje všechny moje představy,ale to dotohodle vlákna nepatří :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát črc 13, 2012 12:20 am

Pred časom niekto tu niekde dával odkaz na výrobcu borovicovbej preglejky v ČR. Neviete prosím Vás kde to je?
All
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod All » pát črc 13, 2012 7:33 am

Jeden výrobce je v Uherském ostrohu www.dyas.eu .
Já když jsem kupoval překližku tak jsem to zadal ve velkoskladu(mají i maloprodej) Dřevo trust www.drevotrust.cz. Chtěl jsem po nich vodovzdornou překližku, nefoliovanou, vyrobenou z břízy a nebo borovice. A za 4dny měly pro mě na skladě požadované kusy. Já bych využil sít prodejen pro truhálře, protože pokud to nemají na skladě a má to jejich jiná prodejna tak to zdarma dovezou na prodejnu, která je zákazníkovy nejblíže a nebo to stáhnou od výrobce.
Mě ta bříza stála 9mm 258kč/m2 bez DPH a 18mm 464kč/m2 bez DPH. DPH je 20%. Jiné prodejny jsou i Jaf holz, Killi.
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

dyas

Příspěvekod jsekera » pát črc 13, 2012 8:07 am

dyas má krásné věci, mám to za rohem, často tam nakupuji, mají skladem spoustu "dvojky" kvality ,
což znamená jen např. nerovnoměrná barevnost,či škrábanec, má to ovšem jeden háček.
všechno voděodolné, co dělají, je z BUKU!!! , tudíž naprosto nevhodné!!! (pro stavbu lodě)
dříve dělali ještě ze smrku a břízy, opakovaně jsem se na to ptal, kompetentních osob
a bylo mi řečeno že už to ani nikdy dělat nebudou.
sek
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát črc 13, 2012 9:09 am

Potrebujem Borovicovú preglejku, buk je nevhodný. Ten výrobca bol niekde na Morave a na objednávku robil aj brúsenú vodovzdornú. Majú ju aj u nás v BA v Hornbachu, ale nevhodným skladovaním je strašne pokrútená.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát črc 13, 2012 9:20 am

Na Moravě je i Hodonín a firma http://www.ploma.cz/ dříve ZPD.
Koukni jestli se ti ty stránky něco řeknou. Stavil bych se zeptat, ale dnes odjíždím a už to nestihnu. Když tak za týden.... ;)
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » stř zář 12, 2012 7:14 pm

Ahoj!
Stavba dřevěného člunu se rozjíždí... a já koukám po vodovzdorné překližce... máte někdo návrhy? Furt hledám a hledám, ale nijak nenacházím nějakého kvalitního, solidního a levného dodavatele na Moravě.

Díky moc za radu :)
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » stř zář 12, 2012 7:30 pm

Tak PLoma už krachuje sú v konkurze a nemajú skoro nič. bol som tam pred 14dňami Smrek-borovice nemajú vôbec ,len nejaký buk aj to len niektoré hrúbky a len pár tabúľ to je na nič. Zamestnanci mi vraveli že čakajú kedy ich zoberie nejaký zaujímavý koncern a podrží fabriku vraj už mesiace nevyrobili nič. S pozdravom Andrej
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř zář 12, 2012 11:16 pm

A ja tam vyvolávam každý deň :( myslel som že majú celozávodnú dovolenku.
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » čtv zář 13, 2012 12:20 pm

zdar Vicky7 , zkoušel si se zeptat v Jaf Holz ? http://www.jafholz.cz/jaf-holz-spol-s-ro/kontakt/

Začínám si myslet že jsem měl s překližkou kliku , když jsem začal stavět loď tak ještě fungoval finforest a tam jsem koupil vše co jsem potřeboval a bez objednávání .

Každopádně stavbě zdar :D a možná se smiř s tím že budeš muset koupit desky jinde než na moravě .
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » čtv zář 13, 2012 12:41 pm

Na Moravě nevím, ale asi poslední zdroj dobré překližky je dřevo na lodě.cz

Jinak jako karel, stihl jsem ještě finforest, než skončil :(
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv zář 13, 2012 3:06 pm

andrej píše:Tak PLoma už krachuje sú v konkurze
Je to tak, skoro všichni lidi jsou už propuštěni. Jedna z posledních fungujících firem v Hodoníně.
:offtopic: Už i Varmuža (Rybena) tu končí, prodává to polákům a budou to asi jen sklady na jejich "kvalitní" výrobky ...
vonkounic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vonkounic » čtv říj 04, 2012 9:08 am

Zdravím,

já osobně jsem kupoval překližku od www.drevonalode.cz (Torapo). Pánové jsou absolutně ochotný a vstřícní, co se týká informací a
obsluhy. a navíc jsou jediný co mají překližku co by se skutečně měla používat.
Ať se kouknete kamkoliv na Glen-L, Devlin, Fischer Selway, Bateau.com atd. všude doporučují celookoume překližky nebo něco min. BS1088. Nikde nejsou jak Babica aby říkali když nemáte Okoume dejte tam březový multiplex, když nemáte břízu dejte tam borovici, když nemáte borovici nedávejte tam nic, díra je taky hezká. (nic proti známému kuchaři, ale je to jeho hláška :-))
no a cena je jaká je , každá sranda něco stojí a stavba lodí je podle mě královská disciplína a každá loď je vizitkou
majitele a stavitele. Takže buď to nějak splácám nebo chci být na svojí loď pyšný.

(no doufám že jsem teď moc lidi nenasr.... ;) , tohle si prostě myslím.

Stavbě zdar!

Vonkounic
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv říj 04, 2012 12:39 pm

Pekne si to napísal, ale ak tam šupneš vodovzdornú borovicu, alebo červený smrek /modřín/, tak to bude OK a možno lepšie ako okume. Myslím že všetci píšu Okume preto, lebo sa s toho stal štandart kvality a cenovej úrovne. Istotne lepšie by bolo Iroko, alebo Khaya, ale tie sú drahšie.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv říj 04, 2012 1:51 pm

Podle me je vyber taky veci uziti lode. Pokud ta lod bude 11,5 mesice v roce na vode, tak samozrejme vybirat to nejlepsi. Ale na kajak, pramicku, nebo treba i malou plachetnici, zkratka lode jejich rocni doba plavby se pocita spis v hodinach nez dnech je to zbytecnej luxus.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » čtv říj 04, 2012 7:45 pm

Baharis píše:
andrej píše:Tak PLoma už krachuje sú v konkurze
Je to tak, skoro všichni lidi jsou už propuštěni. Jedna z posledních fungujících firem v Hodoníně.
:offtopic: Už i Varmuža (Rybena) tu končí, prodává to polákům a budou to asi jen sklady na jejich "kvalitní" výrobky ...

O Varmužovi je to kachna...zůstává (i přes hodně silné tlaky)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv říj 04, 2012 10:33 pm

Už jsem to také slyšel, ale spíš si počkám jak to dopadne. V každém případě to prý není ztracené.
V době kdy jsem to psal to ale bylo vyústění nějakých jednání a informací přímo z nejbližšího okolí pana Varmuži.
Význam slova kachna vidím malinko někde jinde... ;)
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » stř zář 11, 2013 5:16 pm

Tak to tu trocha refeshnem. Kupoval niekto v blizkej dobe preglejky Okume na Slovensku, kde a za kolko? Dik.
ZodiacZoom
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod ZodiacZoom » čtv dub 03, 2014 3:16 pm

Ahoj, nevíte kde sehnat překližku na zrcadlo člunu cca 125*50cm? Všude prodávají jen veliké desky. Díky za info.

Zpět na