Příspěvekod Monty » pon čer 24, 2013 11:37 am
Měl jsem Zetor,tříválec,30 kW,nebo HP...???nepamatuju přesně...Trubka pod lodí měla cca 4 metry, 1a1/2 coulu,tažená vedle kýlu.Já by ji táhnul dál,bo byla blízko,nešla očistit a byla permanentně z vnitřní strany zarostlá škeblama. Když mi odešel termostat,motor nešel zahřát více jak 35-40°c...Řekl bych,že to bylo předimenzované,nehledě na fakt,že půlku trubky zakrývali vilejši a jiná havěď a tam byl odvod tepla asi daleko horší.
A abych nezapomněl,tak v trubce musí být výpustní šroub.
No a pokud by se mi zdála jedna trubka málo,dám dve,tři,čtyři, tenší,deset čísel od sebe.Tímhle způsobem se chladí motory o trochu jiné síle,a spolehlivě.Je to nejjednodušší a přitom silně efektivní způsob i když má svoje zápory.Výhodou zůstává absolutní jednoduchost a i to,že neženeš slanou vodu vnitřkem lodi a přes chladič...To má svá úskalí,o tom bych mohl taky ,ale to je teď jedno.
Tahat trubky z mědi,hliníku a jiných materiálů je na ocelovce nesmysl,i když odvádí teplo lépe než železo...Nerez je špatná hned ze dvou důvodů.
Tenhle způsob se užívá dosti často,jenom neřeší chlazení sběrného potrubí a výfuku,ale jak jsem psal,tak u ocelovky to nemusí být problém.
Nic ale na tom,že origo výměník kolem sběrného potrubí(jde udělat na každej motor,ale je to práce pro magora) a jedno jednoduché čerpadlo bude asi nejlepší řešení.
howk
Monty