PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Re: PD Racer - tak už ho máme v čechách.... :-)
Řežu šukačkou a pak začišťuju vybračkou, pásovkou nebo frézou (kopírovací a nebo rovnou s rádiusem - třeba mezi dnem a boky)
- Corwin
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Řezal jsem šukalkou a celkem v pohodě - jen se to +/- max 2mm vlní jako had... No co, po olištování se krásně ukázalo, kde je to potřeba trochu přejet lamelovým kotoučem na flexe.... První bok jsem říznul rychle s přídavkem cca 2cm. Stáhl jsem svěrkami a vruty s druhou stranou a řízl pořádně oba boky najednou....
Na bort (zevnitř) jsem dal tady silnější latě (24x48) - hoblované z hornbachu - najít dvě nezkroucené pokud možno bez suků byl úkol na dlouho...
Verzi stavím nakonec s komorami v přídi (cca30cm) a zádi (cca25cm) a tam mi vznikne "sedací" plocha cca 110x190cm. V rámci posílení bezpečnosti přemýšlým o přilepení 4 - 5cm xps na boky zevnitř. Šly by do něj udělat výřezy na uskladnění pádel a "mikropoličky" a příjemně by se o něj opíralo...
Dno bude 9mm. Je to rozumná volba pokud nechce člověk laminovat. Já olaminuju jen hrany.
Jakou máš kvalitu 6-ky? Já bral v JAF Brandýs a palec dolů....
Na bort (zevnitř) jsem dal tady silnější latě (24x48) - hoblované z hornbachu - najít dvě nezkroucené pokud možno bez suků byl úkol na dlouho...

Verzi stavím nakonec s komorami v přídi (cca30cm) a zádi (cca25cm) a tam mi vznikne "sedací" plocha cca 110x190cm. V rámci posílení bezpečnosti přemýšlým o přilepení 4 - 5cm xps na boky zevnitř. Šly by do něj udělat výřezy na uskladnění pádel a "mikropoličky" a příjemně by se o něj opíralo...

Dno bude 9mm. Je to rozumná volba pokud nechce člověk laminovat. Já olaminuju jen hrany.
Jakou máš kvalitu 6-ky? Já bral v JAF Brandýs a palec dolů....
no ja už jsem čekla mizernou kvalitu a když jsem je bral do ruky tak jsem se už jen hystericky smál (při představě jak dotmeluji praskliny) ale nemyslím si že to bude někde lepší. Když si vzpomenu jaké byly překližky na bednách od čaje to bylo nebe a dudy (obalovka)
Řežu japonskejma pilama z cestadreva.cz - není to o moc pomalejší než elektrika, a výsledkem je krásně čistý/hladký řez. Ale je těch pilek potřeba vícero a dohromady je to docela pálka 
Na kachně mám dno 9mm a zbytek 6mm, ta nejlevnější překližka - která mě kvalitou přesvědčila o tom, že příště už si připlatím za lepší z drevonalode.cz.
Dno bych podruhé dělal 6mm - 9mm se fakt blbě ohýbalo. Když se zespodu dají tři lišty 30x10 jako výztuha, bude to podle mě bude OK (tlustší než 10mm bych nedával - blbě se to ohýbá).
Latě - měl jsem 18x18mm, ale na spojení dna/boků bych příště použil 20x30 nebo 20x40 - nedaly se ohnout do potřebného oblouku, takže jsem ten oblouk musel dělat nastavovaný z menších kousků - a na to bude šikovnější širší lať (přilepit s přesahem + potom doříznout do oblouku).
Oline - ty už jsi vyzkoušel kachnu otočit? S tím tvým tenkým kýlem?
Já jsem takhle posledním letošním koupáním ve volné přírodě uzavřel sezónu před dvěma týdny
Chtěl jsem plout do takovej zátočinky, kde jsem ještě nebyl. Před ní je pruh s bezvětřím, bylo jasné že tam nějakou dobu uvíznu, říkal jsem si že to buď dojedu setrvačností, nebo dopádluju... no, takže jsem chvilku visel v bezvětří a pak najednou takovej hezkej poryv, že jsem mohl vyvažovat jak jsem chtěl a loď se stejně převrátila
Z toho plyne poučení: když je na nějakém místě bezvětří, tak pozor - můžou tam být občasné (a zřejmě o to prudší) turbulence...
Takže kachna ležela pěkně na boku, já si tam tak stál (zatím v suchu) na spodním boku, až mi po chvíli mi došlo, že jestli chci loď dostat zpátky stěžněm nahoru, nezbývá mi než jít si zaplavat
Tedy jsem (ještě stále suchou nohou) přelezl na kýl - no a pak už jsem se jenom pomalu a postupně namáčel
Ze začátku se loď skoro nehla - zřejmě ležela tak v poklidu na boku proto, že plachta kladla při potápění velký odpor - a když jsem si stoupnul na kýl, tak se plachta stejně tak pomalu vynořovala... takže zhruba ve chvíli, kdy jsem začal propadat panice, že se (zdánlivě) nic neděje - se loď začala zvedat a dobrý... pak už jen přeplavat k zádi, vlézt dovnitř, vyvlát plachtu a vylévat a vylévat a nepřevrhnout se znova... tady pozor, do kachny se vejde fakt hodně vody - cca litrovou výlevkou jsem toho za 15 minut (než mě vítr dostrkal ke břehu) vylil asi jen dvě třetiny - už mám objednanou 3,5 litrovou výlevku pro příště.
Každopádně jsem rád, že mám tenhle manévr vyzkoušený - teď už můžu plachtit bez obav, že by loď skončila na dně
A nejvíc mě překvapilo, že mi ani nebyla zima - vzduch měl kolem 3-5 stupňů, asi hřál adrenalin... ale užil jsem si to, ještě dneska se řehtám

Na kachně mám dno 9mm a zbytek 6mm, ta nejlevnější překližka - která mě kvalitou přesvědčila o tom, že příště už si připlatím za lepší z drevonalode.cz.
Dno bych podruhé dělal 6mm - 9mm se fakt blbě ohýbalo. Když se zespodu dají tři lišty 30x10 jako výztuha, bude to podle mě bude OK (tlustší než 10mm bych nedával - blbě se to ohýbá).
Latě - měl jsem 18x18mm, ale na spojení dna/boků bych příště použil 20x30 nebo 20x40 - nedaly se ohnout do potřebného oblouku, takže jsem ten oblouk musel dělat nastavovaný z menších kousků - a na to bude šikovnější širší lať (přilepit s přesahem + potom doříznout do oblouku).
Oline - ty už jsi vyzkoušel kachnu otočit? S tím tvým tenkým kýlem?

Já jsem takhle posledním letošním koupáním ve volné přírodě uzavřel sezónu před dvěma týdny

Chtěl jsem plout do takovej zátočinky, kde jsem ještě nebyl. Před ní je pruh s bezvětřím, bylo jasné že tam nějakou dobu uvíznu, říkal jsem si že to buď dojedu setrvačností, nebo dopádluju... no, takže jsem chvilku visel v bezvětří a pak najednou takovej hezkej poryv, že jsem mohl vyvažovat jak jsem chtěl a loď se stejně převrátila

Z toho plyne poučení: když je na nějakém místě bezvětří, tak pozor - můžou tam být občasné (a zřejmě o to prudší) turbulence...
Takže kachna ležela pěkně na boku, já si tam tak stál (zatím v suchu) na spodním boku, až mi po chvíli mi došlo, že jestli chci loď dostat zpátky stěžněm nahoru, nezbývá mi než jít si zaplavat

Tedy jsem (ještě stále suchou nohou) přelezl na kýl - no a pak už jsem se jenom pomalu a postupně namáčel

Ze začátku se loď skoro nehla - zřejmě ležela tak v poklidu na boku proto, že plachta kladla při potápění velký odpor - a když jsem si stoupnul na kýl, tak se plachta stejně tak pomalu vynořovala... takže zhruba ve chvíli, kdy jsem začal propadat panice, že se (zdánlivě) nic neděje - se loď začala zvedat a dobrý... pak už jen přeplavat k zádi, vlézt dovnitř, vyvlát plachtu a vylévat a vylévat a nepřevrhnout se znova... tady pozor, do kachny se vejde fakt hodně vody - cca litrovou výlevkou jsem toho za 15 minut (než mě vítr dostrkal ke břehu) vylil asi jen dvě třetiny - už mám objednanou 3,5 litrovou výlevku pro příště.
Každopádně jsem rád, že mám tenhle manévr vyzkoušený - teď už můžu plachtit bez obav, že by loď skončila na dně

A nejvíc mě překvapilo, že mi ani nebyla zima - vzduch měl kolem 3-5 stupňů, asi hřál adrenalin... ale užil jsem si to, ještě dneska se řehtám

Ta moje 6mm ploutev by mě asi neudržela. Asi bych si musel stoupnout špičkama na latě, co mám na dně a pověsit se na kus lana pomalu do vodorovný polohy, abych vyvinul dostatečnou páku na postavení. Jinak kachnu pokládám na bok skoro vždy, když ji nastrojuju. Vždycky jsem nedočkavej, postavím stěžeň a pak přijdu na to, že jsem zapoměl dát spíry a nebo ráhno. Než abych stěžeň zase sundaval, tak je snažší kachnu položit na bok na hladinu a dostrojit na boku. Voda se mi do kokpitu nedostane, díky širokým bortům. Výlevku taky nepotřebuju. Když mi do kachny napršelo, tak jsem ji u břehu převrátil a vodu vylil přez bort, kterej se ponoří pouze pár cm a víc jak 3/4 je stále nad hladinou. Jen jsem ty komory udělal vážně zbytečně široký na úkor vnitřního prostoru. A co se pevnosti tý ploutve a kormidla ze 6mm překližky týká, tak se zeptej synátora, jak jsem zapoměl zvednout kormidlo a na mělčině u břehu ho ohnul do pravýho úhlu
.

Trochu OT: jako výlevka se ne jen mě (žejo viky
) , osvědčil nejlíp řízlej kanistr od vody do ostřikovačů.

- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Jooo, ale stejne to trvalo docela dlouho, akorat nebyla kosa, takze v pohode. 

Viky_CZ píše:Jooo, ale stejne to trvalo docela dlouho, akorat nebyla kosa, takze v pohode.
Kua, ty jsi rychlej...
Třeba se taky vykoupu, až omotoruju kachnu tou čínskou šestkou...

vážení jakou máte gramáž na plachtě mě se nechce kupovat 260g ta jestli stačí 210g (nevytahá se to moc?)
Plachtu mám tuhle 200g:
http://www.pytle-fokus.cz/PE-plachta-s- ... m-d143.htm
Zatím jsem toho moc nenaplachtil (celkem asi 10 hodin), ale drží v pohodě.
Na anglické wiki jsem našel, že by měla být 6-8 uncí/yard, což je cca 204-271 g/m2.
https://en.wikipedia.org/wiki/Polytarp_sails
Horší je, že podle pdracer.com je plachta hotová za hodinu - my na ní strávili odpoledne a pak ještě dopoledne... ale mám vlastní střih plachty a vymyslel jsem si i vlastní výrobní postup, obojí časově zřejmě dost neefektivní
Takže doporučuji skouknout na návod na pdracer.com a hooodně se inspirovat
http://www.pdracer.com/sail/make-polytarp-sail-1/
http://www.pytle-fokus.cz/PE-plachta-s- ... m-d143.htm
Zatím jsem toho moc nenaplachtil (celkem asi 10 hodin), ale drží v pohodě.
Na anglické wiki jsem našel, že by měla být 6-8 uncí/yard, což je cca 204-271 g/m2.
https://en.wikipedia.org/wiki/Polytarp_sails
Horší je, že podle pdracer.com je plachta hotová za hodinu - my na ní strávili odpoledne a pak ještě dopoledne... ale mám vlastní střih plachty a vymyslel jsem si i vlastní výrobní postup, obojí časově zřejmě dost neefektivní

Takže doporučuji skouknout na návod na pdracer.com a hooodně se inspirovat

http://www.pdracer.com/sail/make-polytarp-sail-1/
Mimochodem, děda nám nabízí na plachtu dacron z nějakého vysloužilého rogala - má s tím někdo zkušenost?
Přijde mi to docela dobrý nápad i pro ostatní - vysloužilé rogalo by mohlo být k sehnání dost lacino - a jako bonus by to rovnou mohlo být šikovně střižené/šité.
Přijde mi to docela dobrý nápad i pro ostatní - vysloužilé rogalo by mohlo být k sehnání dost lacino - a jako bonus by to rovnou mohlo být šikovně střižené/šité.
tak už jsem objednal tu gramaž 260 doufám že se to bude dobře šít.
A teď odborná rada na švadlenky mate nějakou speciální rau jak šít (jaká jehla, niť 150? atd) nebo jste manželce šlohli šicí stroj a neřešili to.
Já mám jak šlapací tak eletriku.
A teď odborná rada na švadlenky mate nějakou speciální rau jak šít (jaká jehla, niť 150? atd) nebo jste manželce šlohli šicí stroj a neřešili to.
Já mám jak šlapací tak eletriku.
Taky se chystám na jaře dělat plachtu. Děkuju za nasměrování a asi půjdu do průhledný: http://www.pytle-fokus.cz/PE-plachta-s- ... m-d159.htm .
Vzal bych to nejdřív lepící páskou a vyzkoušel, zda mi plachta vyhovuje. Šití bych viděl až jako druhý krok - ale ono to s tou lepenkou drží fakt dobře, až mě to překvapuje (zvlášť když není problém tu lepenku v případě potřeby sundat). Takže po lepence není třeba se šitím pospíchat 
Na druhou stranu musím přiznat, že i když předělat plachtu "šitou lepící páskou" je jednoduché, tak já jsem nakonec radši nastavil loď - nechtělo se mi plachtu zmenšovat
Měl jsem plachtu moc velkou a nešla pořádně vypnout - tak jsem na záď přidělal latě s přesahem 50cm a teprve na nich je vazák, kterým jde otěž plachty... a voila, plachtí to teď moc hezky.
Oline, ta průhledná plachta má jen 150g a navíc nebude mít UV filtr => bál bych se, že moc nevydrží... použil bych ji maximálně na nějaký menší okýnko (lepenka to jistí).

Na druhou stranu musím přiznat, že i když předělat plachtu "šitou lepící páskou" je jednoduché, tak já jsem nakonec radši nastavil loď - nechtělo se mi plachtu zmenšovat

Měl jsem plachtu moc velkou a nešla pořádně vypnout - tak jsem na záď přidělal latě s přesahem 50cm a teprve na nich je vazák, kterým jde otěž plachty... a voila, plachtí to teď moc hezky.
Oline, ta průhledná plachta má jen 150g a navíc nebude mít UV filtr => bál bych se, že moc nevydrží... použil bych ji maximálně na nějaký menší okýnko (lepenka to jistí).
To asasek : jaky mas rozmer te plachty? A nebud srab dej sem nejakou fotku 
Jinak vsem pekne svatky.

Jinak vsem pekne svatky.
glenr píše:To asasek : jaky mas rozmer te plachty? A nebud srab dej sem nejakou fotku
Jinak vsem pekne svatky.
Doufám, že mi to Ondra nebude mít za zlé. Sice to není foto, ale tady je video, na kterém je krásně vidět jeho přehazovací plachta:
https://youtu.be/4-IbHN99fGA
Když se podíváš na můj kanál, tak tam je vidět na vícero videích.
to není špatné. Po novém roce začnu
(po volbách)

- Dědek2
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
glenr píše:to není špatné. Po novém roce začnu(po volbách)
To kandiduješ?
Možná kandiduje na nového PD Racer-áka. 

Nn ale musím být v praci a zařizovat volební místnosti a vše okolo a celkem je to pruda ale jsou z toho nejake ťinťily.
glenr píše:To asasek : jaky mas rozmer te plachty? A nebud srab dej sem nejakou fotku
Jinak vsem pekne svatky.
Svojí loď jsem popsal zde - začíná to mým komentářem z "pát zář 15, 2017 10:07 pm", o kousek níž jsou fotky:
viewtopic.php?f=64&t=10220&start=25
Ještě mi tam chybí dopsat spoustu věcí, ale aktuálně nemám v dohledu volný čas.
Co je podstatné - aby plachta fungovala, musí být náklon ráhna mnohem strmější (svislejší) - jinak to lano, které ho kotví k čelenu, má vůli do boků - a plachta se potom kinklá a brzdí to... Jenže plachtu mám střiženou na ten projektovaný náklon, takže když ráhno dole přitáhnu, tak je pak spodní lík moc dlouhý a plachta se nedá vypnout. Vyřešil jsem to nástavbou - laťka kus za záď, což mi umožní plachtu dopnout; ale kdybych dělal plachtu novou, střihnul bych ji o ten kousek kratší.
V praxi jsem dospěl k názoru, že na kachně nemá až tolik cenu honit velikost plachty - když je málo zatížená, tak lítá skoro s jakoukoli plachtou (viď, Oline

Shrnuto: Původně jsem chtěl plachtu 8m, ale dneska jsem rád, že mi nakonec vyšla jen 6,7m - a nebál bych se zkusit 5-6m (podle velikosti posádky).
No jo, ty prostě nerozdejcháš, že jsem s ⅔ plachtou necelých 5m² půjčenou ze serfu kroužil kolem vás.

no tak mám pocit že by to chtělo v létě sraz a poměřit....
Plachty.
u mě jen jasne že budu dělat Leg-O-Mutton jo a už přišla plachta poštou
teď mě jen trápí jestli udělat dno z 9mm či 6mm při té slabé bych celé dno laminoval. Trochu se bojím abych to neprošláp.
Plachty.

u mě jen jasne že budu dělat Leg-O-Mutton jo a už přišla plachta poštou
teď mě jen trápí jestli udělat dno z 9mm či 6mm při té slabé bych celé dno laminoval. Trochu se bojím abych to neprošláp.
Já mám 9mm a při mém zacházení se kolikrát vyděsím, zda jsem neprorazil o šutr a podobně. Pokud budeš dělat s komorama na boku, tak by 6mm mohla stačit. Pokud budeš dělat s komorama vepředu a vzadu tak bych vsadil na jisotu a dal tam tu 9mm. Tolik financí to není a na váze to aky nepřidá tak moc. Ta jistota za to ale stojí.
Jinak s tím sletem to je dobrej nápad. Už jsem na to taky myslel. Ale chtělo by to nějakou divočinu. Tím myslím někam na přehradu nebo nějaký jezero a najít si zátoku, nebo ostrov kde by se to dalo zapíchnout na divoko tak na dva dny. Jednak to naplní myšlenku PDR, která je o svobodě a minimálních nákladech a jednak nemám rád kempy. Třeba nějaká zátoka na Orlíku, Sandberk, Píšťany, nebo kdekoli jinde.
Jinak s tím sletem to je dobrej nápad. Už jsem na to taky myslel. Ale chtělo by to nějakou divočinu. Tím myslím někam na přehradu nebo nějaký jezero a najít si zátoku, nebo ostrov kde by se to dalo zapíchnout na divoko tak na dva dny. Jednak to naplní myšlenku PDR, která je o svobodě a minimálních nákladech a jednak nemám rád kempy. Třeba nějaká zátoka na Orlíku, Sandberk, Píšťany, nebo kdekoli jinde.
stavět budu s airboxem vzadu a vepředu po tvém naříkání (Oline) na airbox na stranách raději nebudu experimentovat. Na ty boky jsem myslel na airboxy kolem 10cm ale na to přijde pokud opravdu budu stavět ještě jeden pd racer. jinak spousta ostrůvků je na Lipně ale jak to tam je s kempováním na divoko to nemám tušení. Taky budu potřebovat poradit kam udělat testovací jízdu kolem Prahy (na Vltavu bych s neodvažil na testovaní )