V jaké dílně jste stavěli ?

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Re: V jaké dílně jste stavěli ?

Příspěvekod MaM32 » ned led 14, 2018 9:21 am

Jardasu má pravdu.Skoč někam do frcu,já tam kdysy podobný koupil za 3 stovky....nebo aspoň s hadrovým pytlíkem.Já na to používám vysavač z Lidlu,taky není drahý a udělal mi hodně práce.Jinak dobrý nápad domů ta trojkombinace.Máš to řešené,že to můžeš spustit dolů ty dva nástroje když musíš na třetím dělat velký kus?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned led 14, 2018 9:27 am

Mám dobré zkušenosti s vysavačem na vysávání popelu z krbu. Dá se koupit za 600,- Kč v Lídlu nebo Obi. Je bezsáčkový, popel je jemný, ale vysavač to zvládne. Snadno se vysype a vypláchne vodou.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned led 14, 2018 10:01 am

kdysi v slavnem ,,udelej-urob si sam ,, byl na neco podobneho navod-dovedu si predstavit preklizkovou kostku ,na protilehlejch stranach cepy na otacení+aretace a na zbytku 4 stroje-frezka ,mafl,primocarka a treba bruska.
funkcni by to bylo ale jak by to bylo prakticky to musi každy posoudit sam
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » ned led 14, 2018 11:16 am

Jardasu píše:k tomu vysavači:
já bych tam dal nějaký levný bezsáčkový, cyklonový vysavač. Při tom množství prachu se za sáčky nedoplatíš a ten cyklon docela pěkně funguje.

Před ten vysavač chci dát separátor popela, co mám doma. Když by zachytával málo, tak bych zkusil vyrobit cyklonový separátor.
MaM32 píše:Máš to řešené,že to můžeš spustit dolů ty dva nástroje když musíš na třetím dělat velký kus?

Frézka i mafl se daj spustit a u šukačky se musí vyndat plátek.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned led 14, 2018 3:15 pm

Já dělal separátor před vysavač popela - 60litrovej sud, nahoře uprostřed mám napojené sání z vysavače popela a u strany mám napojenou hadici kterou vysávám,, dovnitř sudu je jen 90st koleno a funguje to dobře, do vysavače toho jde minimum.

Ale na ty piliny by měl stačit i jen samotný separátor popela k vysavači. Já s tímhle sudem vysávám automatický kotel na uhlí, kde se vysavač popela z Lidlu absolutně nechytá - filtr se okamžitě zanese, je to moc jemný prach.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » ned led 14, 2018 4:54 pm

Charlie píše:Já dělal separátor před vysavač popela - 60litrovej sud, nahoře uprostřed mám napojené sání z vysavače popela a u strany mám napojenou hadici kterou vysávám,, dovnitř sudu je jen 90st koleno a funguje to dobře, do vysavače toho jde minimum.

Ale na ty piliny by měl stačit i jen samotný separátor popela k vysavači. Já s tímhle sudem vysávám automatický kotel na uhlí, kde se vysavač popela z Lidlu absolutně nechytá - filtr se okamžitě zanese, je to moc jemný prach.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk

Díky za inspiraci :-)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř led 17, 2018 8:34 pm

pan.fotograf píše:Zdravím všechny stavitele. Chystám se na rychlou stavbu rozkládacího minikatamaránu (na červen do Řecka) a řeším prostor, kde nejlépe stavět. Garáž nemám. U domu mám dílničku s cca.5x2m volného prostoru vedle ponku. Jenže plováky chci +/-4m, tak se bojím, že 1/2m z každé strany bude málo.. Nebo se upíchnu k sousedovi do stodoly, ovšem tam není ani světlo, místo podlahy mlat.

Na plaváky ti ta dielnička bude stačiť. Ja som tak staval kajutový motorák, dĺžka trupu 465 cm, dĺžka betonovej garáže 520 cm. Špica sa opierala skoro o stenu a loď som obchádzal len z jednej strany. Po olaminovaní trupu som sa presunul na zimu do unimobunky, tak že som vybúral zadnú stenu, vtlačil som tam ten trup a stenu som zlepil s polystyrénových tabúl hr. 10 cm. Tam som už mal luksusných 580 cm dĺžky. Staval som približne jeden rok.

Prvú motorovú kajutovú lodičku dlhú 420 cm som staval pod šírou oblohou a keď pršalo, tak som ju zakryl plachtou z baumaxu. Bola hotová za TRI mesiace. Predpoveď počaswia som sledoval viac ako je obvyklé.
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » čtv led 18, 2018 11:00 am

Oblíbená aplikace při stavění pod širým nebem, nebo přístřeškem: http://radar.bourky.cz/.
Horší je to v létě, bouřky se tvoří nenadále, a dokážou překvapit. :good:
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » čtv led 18, 2018 10:25 pm

tož ne stavba, ale opravy a renovace:
první pod širým nebem a plachtou, pak stánek 6x4, po první pořádné bouřce chvíli opět varianta jedna,
pak na dva roky studené, ale suché místo pod konstrukcí z lešen.trubek,
nyní opět varianta jedna./to lešení jsem musel vrátit :cry: /
sek
Zdenek2013
bez hodnocení
Reputace: 17

Příspěvekod Zdenek2013 » pát led 19, 2018 4:29 am

také mi nějak nezbylo na stavbu suchého doku,opravy i renovace jsem dělal na vleku bez přístřešku,na zimu zabalím loď chytrou plachtou Maypole,je dobrá
https://www.svetkaravanu.cz/kryci-plach ... -celorocni
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » sob led 27, 2018 11:05 am

A vítězové ankety jsou... trámtádádá 8) :clap: :
Skuteční plachtaři
1) Stavba venku bez přístřešku na vleku
2) Pod plachtou, bez plachty, a tak dál
3) Párty stan
Následovaní staviteli s dílnou
4) Z lešenářských trubek
5) V paneláku
6) Unimobuňce
Garážníky
7) s 60 cm prostoru vedle
8) 80 cm vedle
A pak jsou stavitelé, kteří staví a staví... nejprve začnou dílnou nebo přístřeškem.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob led 27, 2018 11:27 am

Takže vítězem je ten, kdo si připravil nejhorší podmínky pro stavbu ??? :o ....
... venku můžeš stavět jen za pěkného počasí, rozdělanou práci ti kdykoliv může překazit počasí, všechno nářadí i materiál musíš vždy uklízet nebo dokonce odvážet a tím se čas stavby prodlužuje. Pokud investuješ čas do stavby dílny (mně to zabralo 3 měsíce) můžeš pak pracovat kdykoliv, za deště, po nocích, dá se i na jaře a na podzim přitopit, nářadí máš neustále po ruce v použitelném stavu, takže práce jde od ruky....ale asi záleží i na velikosti stavěné lodi... pokud budeš stavět "necky" na rybník nebo loď na plavbu kolem světa... :?
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » sob led 27, 2018 11:34 am

Stavěl jsem v párty stanu, pod přístřeškem, zateplené i nezateplené dílně. Po těchto zkušenostech mohu s klidným svědomím prohlásit, že jinde než v dobře kryté a uzamčené hale, ideálně zateplené, už bych nestavěl. ;)
Dále je důležitá podlaha, která se dá snadno zamést (bordelu je opravdu hodně)a to, že nemusíš neustále uklízet a přenášet nářadí.

Jaký katamaran chceš stavět?

už bys měl začít, jestli chceš v červnu plout :D
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob led 27, 2018 12:02 pm

Vybornej tip je taky stavet lod na pude a pak ji dostavat dolu po schodech. :-D Mohu doporucit!

Zejména zabavne bylo zabrusovani a rezani vrutu flexou po tom, co jsem prakticky celou pudu pokryl jemnym drevenym prachem.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » sob led 27, 2018 12:11 pm

geronimo píše:Takže vítězem je ten, kdo si připravil nejhorší podmínky pro stavbu

Neber to tak vážně, chlape, kuk! Samozřejmě máš pravdu, také bych volil vybavenou dílnu. Jenže za ty Tvé 3měsíce zdění má už někdo loď na vodě a pluje. Tedy, lodičku. A Tobě zas zůstane perfekt dílna. Chtěl jsem říct, že se svými 5x2m mám vlastně "královské" podmínky! Ale ukázalo se, že jsme skutečně šikovný národ, mistři improvizace. A před všemi kdo postavili smekám.

Sám jsem spíš vyznavačem těch necek, trampu na vodě, takže stavba: bič a pryč, stitch a glue.
PodPetr píše:Jaký katamaran chceš stavět?
Nějak jsem to realističtěji přehodnotil (musím ještě přestavět dodávku na obytňák) a asi koupím starší. Za 20tis limitu bych se stavebně nevešel (nejen překl,ale i lamino, stěžeň, kování, plachty)... tak asi Hobby cat, nebo F1, Tornado uz je moc velké.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » sob led 27, 2018 2:54 pm

Mám velkou dílnu,cca 10krát10 metrů,ale jen dveře na šířku 140cm ,takže když jsem stavěl lodičku tak na dvě části a venku sestavoval.A vítěz za mě je onen stavitel,respektive manželka onoho stavitele co lodičku dělal v obýváku :D
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » sob led 27, 2018 8:29 pm

Jasně, Berny Laiolo. Jeho Sandra je neuvěřitelně hodná a trpělivá manželka.
Tenhle snímek,
http://utenti.quipo.it/laiolo/bernarda10/vadodentro.jpg
skutečně z obýváku, pokud tedy to černé za ním je plazma, asi ano, je hoden zarámování. :clap:
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » sob led 27, 2018 9:10 pm

To já smekám před manželkou jednoho z členů tohoto fóra: Obrázek

Jinak odsávání vyřešeno a stůl hotov. Koupil jsem u Hechta za pět stovek vysavač na popel a rozvody jsem udělal z odpadových trubek a starý hadice z vysavače. Zítra hodím video na jůtroubu.
Obrázek
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod orion » ned led 28, 2018 10:23 am

lepil jsem dřevěný stěžeň nedávno od Silvestra do tří králů doma v přízemí rod. domku-vešel se přes dvě obytné místnosti.Lepení bylo v pohodě,jen když jsem potřeboval něco obrousit-manželka skřípala zuby.Další dobrodružství byl převoz na střeše auta bez ohrádky do 3km vzdálené dílny.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » ned led 28, 2018 11:20 am

S těmi pokojovými stavbami se dostáváme na skutečnou hranu Maxi Mega Odhodlání 8) Sebezapření a Obětování.. jachtaři jsou drsní lidé, manželky oběti vášně :)

Dveřní otvor: kámoš postavil ve stodole, na vystěhování musel vybourat stěnu (zde Denis, Geronimo).

Odvozy na střeše jsou vůbec VYDATNÉ ! Nemám zahrádku, takže dokud neprasky, tak jsem jako příčníky vozil latě z lavičky přivázané tkaničkami od bot. :crazy: A při každé cestě se třásl aby nemávli "orgáni". Třeba překližka chycená gumicuky rytmicky hrála celou cestu "plum, plum" a krásně se nadzvedávala, div jsme nevzlítli. Zato nafouklý gumák se zas nejdříve zvedal, aby zas přitažen k haubně plácl přes přední sklo! Bylo to tématické houpání jako na metrových vlnách :)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » ned led 28, 2018 1:58 pm

To já nedavno vez v dodávce s dvaapůlmetrovým nákladním prostorem pětiapůmetrový smrk trčící zadníma vratama šikmo k nebi. :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned led 28, 2018 7:20 pm

orion píše:lepil jsem dřevěný stěžeň nedávno od Silvestra do tří králů doma v přízemí rod. domku-vešel se přes dvě obytné místnosti.Lepení bylo v pohodě,jen když jsem potřeboval něco obrousit-manželka skřípala zuby.Další dobrodružství byl převoz na střeše auta bez ohrádky do 3km vzdálené dílny.

To by ma zaujímalo bližšie, aký bol dlhý, na akú loď, kolko m2 plachiet, je dutý, alebo plný profil, ako bude držaná plachta?
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orion » ned led 28, 2018 10:54 pm

to Denis : délka stěžně 7,2m,plachty : HP-11m2,K-10m2,obdélník.profil 110x86mm dutý s jednou vnitřní příčkou,HP-jezdce + šína,uvnitř dutin PVC trubky 16x1,5m pro vedení výtahů
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned led 28, 2018 11:05 pm

drevo smrek? stena profilu z jednej dosky, alebo si lepil dve spolu? Pri dĺžke 7,2 m asi z dvoch kusov?
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orion » pon led 29, 2018 1:21 pm

stavím Pasju 660 od polského konstruktéra Maderského.Použil jsem smrková prkna ohoblovaná na tl.23mm v jednom kuse na délku.Obdélníkový profil ohobluju do tvaru vejce.K lepení jsem použil epoxyd.Povrch chci natřít transparent.zákl.epox.barvou a pak transp.polyuretanem.

Zpět na