Alternativní materiály

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Re: Alternativní materiály

Příspěvekod pan.fotograf » stř bře 20, 2019 2:34 pm

Díky za zajímavé postřehy k oblečení (švy, rukávy, kapuce, zadek). Ale... myslím, že už jsme moc deformovaní naším komfortem 21.století. Borci ze 60-tých let obeplouvali svět v pogumovaných pláštěnkách a holinách. Jiní zas vylézali osmitisícovky v balvněných péřovkách naimpergnovaných parafínem :o :mad: Chci říct, že nejsem ochoten vysolit 9.000,-Kč (nebo 7.000,- v Decathlonu) za kalhoty a další podobnou částku za bundu na dubnový Zadar a okolí. Napadne vás nějaká levnější varianta pro příležitostného začínajícího spoluplavce ?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř bře 20, 2019 3:54 pm

čoveče nevím kam na to chodíš...ale základní řada jachtařského kompletu stojí podstatně méně.
Za tebou u vedenou sumu 7.000 koupiš kalhoty i bundu.

Při troše štěstí můžeš na trefit na zajímavou slevu, zpravidla když přichází nový model...

Zančkové jako HH stojí trochu víc, ale to už je na každém co chce investovat a co od toho očekává...

Obecné doporučení je koupit kalhoty ty nejlepší co si můžeš dovolit, protože ve vodě můžeš (a nemusíš) sedět celý den. Na bundu můžeš pak snížit nároky o stupěň, možná dva (myslím např. kombinaci inshore x offshore).

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... 24_201_202
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... Path=24_54
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... 24_201_203
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... Path=24_58
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř bře 20, 2019 4:50 pm

Já koupil jachtařské kalhoty HH řady Performance za 1200 v outletu HH. Když jsem jel v listopadu k jeřábu (3 st. vichr a déšť), byl jsem za ně rád. Outdoorové kalhoty (technické, softshell), ze kterých jsem se do nich převlíkal jsem měl durch (sedací část se zesíleným materálem a rozkrok). Mimochodem, byly dražší, než ty jachtařské :) Značková membránová bunda Marinepool se zvýšeným límcem za 2000 (sleva, Avar). Nosím jí i jako šustku na tůry. K těm kalhotám mám i bundu stejné řady, ta stála 5000 (polovina původní ceny). Všechno v Praze, pod nosem.
Jeď v tom, co máš. Jestli budete mít hezky, pojedeš v tom i příště. Jestli ne a přesto se Ti to zalíbí, poběžíš si pro adekvátní oblečení :)
Ještě k tomu lyžařskému - většinou je to i teplé. Pokud bude jenom mokro, ale teplo, bude Ti v tom asi hic.
asasek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod asasek » stř bře 20, 2019 5:39 pm

pan.fotograf píše:levný Mamut - je strašně hustý, vůbec nejde pistolí vymačkávat do té trysky. Tlačil jsem jak mag*r... nakonec užízl na cca. 2násobný průměr a stejně byl moc hustý

Používám Rexe, což je jiný výrobce na stejné bázi. Poměrně brzy se mi na pistoli ulomila páka; pak jsem si dal záležet, vybral pistoli s delší a dobře vyztuženou pákou a jde to dobře. Tzn. chce to akorát správné nářadí.
pan.fotograf píše:Navíc mezi těmi vrstvami Miralonu vůbec nechtěl schnout, musel jsem dotápět, nakonec rozebral horní lino. A po vyschnutí málo drží. MAMUT NA LEPENÍ NEBRAT !!!

Tyhle lepidla tvrdnou vzdušnou vlhkostí => to bude pod linem asi problém :)
Jinak drží to pěkně, po vytvrzení je to taková guma - měkká a extrémně pružná (dá se natáhnout na trojnásobek, aniž by jí to vadilo). Když jsem tím přilepil překližku k laťce a pak ji chtěl odtrhnout, tak se odtrhla vrchní vrstva tej překližky. Na druhou stranu, když to je někde napatlaný a chcete to sundat dolů, tak se to dá seškrábat nehtem - stačí odškrábnout kouset a pak opatrně táhnout a z materiálu to pěkně sleze, aniž by to na něm zanechalo jakékoli stopy. Pořád mi nejde na rozum, jak může něco zároveň tak perfektně držet a jít tak pěkně dolů, ale je to moc šikovná kombinace - nemusím si dávat pozor, abych nic neupatlal :)
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » stř bře 20, 2019 5:43 pm

Ahoj,
já jsem jako levnou alternativu zvolil plovoucí rybářský oblek ICE FISH, např. tady: https://www.uhabakuka.cz/produkt/72578/ ... g4QAvD_BwE

po letech používání několik poznatků, plusy a minusy:
+ je to absolutně nepromokavé a nezatéká tam za žádných okolností, směru vody a větru (s tím souvisí první minus)
+ je to teplé i po pádu do vody, má to na sobě tabulku o kolik minut to prodlužuje život po pádu do vody, ale tomu příliš nevěřím, jsou tam nesmyslné
časy, každopádně jsem se v tom už okoupal a pocitově bych to přirovnal k neoprenu 5mm
+ má to v setu (kalhoty+bunda) vztlak 65N , což v ŽÁDNÉM případě nenahrazuje vestu, ale potěší....
+ střih je překvapivě u kompletu do 3000 dobrý, kalhoty mají vysoký lacl, neoprenové manžety na rukávech a nohavicích plní dobře svoji funkci,
opravdu vysoký límec s mikroflišem, kapuce, která funguje, dobře řešené kapsy............

- v létě bunda prostě je moc teplá a nevětrá díky materiálu, ze kterého je vyrobená.....
- při teplotách pod minus 5 trochu tuhnou rukávy, ne zcela, ale je to poznat
- určitě je o něco těžší než moje jachtařské věci, jak bunda, tak kalhoty
- je to prostě pro rybáře, spíš na sezení a ne nějakou intenzivní činnost

za mě jsem nákupem neprohloupil, slouží dobře hlavně v situacích, kdy si nechci 'umazat svoje kostelní HH'
u tohohle mě nějaký šrám, nebo skvrna zas tak nevadí......
tož tak
sek
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř bře 20, 2019 6:06 pm

Bezva tip ! Nejsem rybář, tak mi to neseplo :crazy: Dokonce v Plzni dělám, tak si to můžu vyzkoušet. A je to asi nejblíž mým finančním možnostem otce-živitele rodiny, co si chce udělat trochu radosti...
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » úte kvě 21, 2019 5:52 pm

Zdravím kolegové, máte nějaký nápad na alternativní:
- Schůdky do vody na PDR-ko ? Napadly mne ty hliníkové 3 schůdky ke knihovně z hobbymarketu za cca. 400,-Kč. Vadí něčemu, že jsou duté trubky ? A nebo si udělat provazový žebřík z lana a tyčoviny ? Prý je to nahouby, blbě funguje i na gumácích, a moje Pampeliška má 40 cm borty...
- Fendry - nechci dávat pneu. Co třeba Petky oplést ? Ale čím je naplnit ?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » úte kvě 21, 2019 9:25 pm

Obrázek
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » úte kvě 21, 2019 9:51 pm

Fendry se, pokud vím, plní vzduchem. Ale jestli hledáš alternativní materiály... :whist:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte kvě 21, 2019 10:20 pm

Koukam ze vymejslis jen kok....ny fendry koupis pekne.a i klidne ty pletene asi jsi nejakej bastlič a ta lod asi dle toho vypada . oplest.muzes jak kolo.tak tu petku na to se snad ptat nemusis
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Lubos01 » úte kvě 21, 2019 10:24 pm

Jak ale naplnit PET flašku vzduchem, když nemá ventilek...?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte kvě 21, 2019 11:17 pm

Libore dal som ti jednotku, za to oblečenie, ale je pravda že eso Krautschneider so svojimi drevorubačmi sa plavili v arktických oblastiach v robotníckych prešivákoch.
Naposledy upravil(a) Denis dne úte kvě 21, 2019 11:22 pm, celkem upraveno 1 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte kvě 21, 2019 11:21 pm

pan.fotograf píše:Zdravím kolegové, ............Co třeba Petky oplést ? Ale čím je naplnit ?

Vodou :) . Používal som to tak na gumáku, pretože fendre vyskakovali z vody, proste na vode plávali
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř kvě 22, 2019 4:15 pm

To Olin: Díky za pěkný tip. Soused mi ale včera dal zadarmo ty vysloužilé knihovnické schůdky = budu dodělávat bademolo :-)

LadaM píše:plní vzduchem
Ha, ha. Jasňačka. Na plnění jsem se ptal proto, protože mi přišlo, že když zašroubovanou prázdnou PETku sešlápnu, tak víčko vystřelí. A když si představím nárazy loďky do mola, tak by to ty flašky nemusely vydržet.

geus píše:Koukam ze vymejslis
Ano, VYMEJŠLÍM ! Od toho mám mozek. Na rozdíl od některých opičáků. Nepochopil jsi, že můj dotaz je o ALTERNATIVĚ K ZAKOUPENÍ FENDRŮ. Vím, že Libor je má v e-shopu a vím, že se dají zakoupit zrovna tak jako jachtařské kalhoty, marine materiál, celé hotové plachty a nebo 40ti stopý katamarán. Ale já nechci ! Bavím se tím vymýšlením, protože pro mne je život zábavná hra a PDRko je teď hlavní projekt. Neber se tak vážně, chlape :P

Denis píše:pretože fendre vyskakovali z vody
Ďakujem. Dobrý, jednoduchý a levný tip. Použiji to.

Oplétáním se na fendry nebudu zdržovat. Olin tu loďku (nyní už můj hlavní expediční prostředek) také měl hotovou hned. PETKY naplněné vodou (doporučujete radši perlivou :lol: ) vložím do ponožek a budou fendry jedna báseň. Teď jen najít nějaký tmavěmodrý vzor s bílým proužkem !
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř kvě 22, 2019 4:23 pm

Tak ted te uz nechapu vubec proc je chces plnit vodou. To si muzes koupit ondrasovku ta je modra a jeste se ti muze hodit az ztoskotas tak nechcipnes hned zizni. A prazdnou petku kfyz seslapnes tak ti ta zatka nikdy nevyleti to se s tebou vsadim a na plnou muzes najet i autem.tak muzes zase zapojovat mozkove zavity
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » stř kvě 22, 2019 5:37 pm

Známej používá na 3,5t loď míče v síťce (origo prodejní obal dětskýho gumovýho míče).
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » stř kvě 22, 2019 8:21 pm

Dávám mu ještě dva, maximálně tři měsíce po těch petkách, kdy se začne ptát, čím nahradit sůl :roll: :crazy:
Asi ňáká úchylka :D :D :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř kvě 22, 2019 9:09 pm

geus píše:Tak ted te uz nechapu vubec proc je chces plnit vodou. To si muzes koupit ondrasovku ta je modra a jeste se ti muze hodit az ztoskotas tak nechcipnes hned zizni. A prazdnou petku kfyz seslapnes tak ti ta zatka nikdy nevyleti to se s tebou vsadim a na plnou muzes najet i autem.tak muzes zase zapojovat mozkove zavity

Po vypití minerálky som tú PETku naplnil vodou z Dunaja :) Prázdu PETku z vrchnákom sice nerozšlápneš, ale vietor či voda ju nadhodí a ako fender je nefunkčná. Bol som vtedy na gumáku a myslel som si že fendre nepotrebujem, ale ukázalo sa že by ich bolo dobré mať, tak teda nastúpila improvizácia. Dávať na PET flašu oplet je zbytočné, funguje aj bez opletu. Keď som sa s tým gumákom balil do osobného auta Honda civic, tak miesta bolo málo a zošlapnutá petka sa ukázala ako super miesto šetriaci fender, silne do nej fúkneš a naplníš vodou z miestneho zdroja. Okrem toho na rozdiel od fendra váži velmi málo a ako si napísal, je to nezničitelné. Dnes na mojom kajuťáčiku mám normálne fendre, lebo petkové sú malé, na ten gumák boli fajn.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv kvě 23, 2019 12:33 pm

stani119 píše: čím nahradit sůl

Chlape, sůl kamennou nahradíš solí mořskou ! Ale jak je známo, sůl nad zlato...

stani119 píše: Asi ňáká úchylka

Úchylku máme tady na fóru všichni, ne ? Jsme fixovaní na lodě, plavbu, vodu... někdo na motoráky, jiný na plachetnice. A někdo je víc konvenční, jiný zas alternativec. Někdo preferuje kvalitní materiály, jiný je ve využívání materiálů kreativní. RESPECT AND PEACE
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv kvě 23, 2019 12:37 pm

Denis píše:
geus píše: Dávať na PET flašu oplet je zbytočné
Mám ještě jeden nápad ! Včera OBI... duše k bantamovému kolečku na stavební kolečko stojí přesně 50,-Kč. Bude to stylové jak fík !!! 4 "pidi záchranné kruhy" po obvodu, navíc i jako fendry. Jen musím vymyslet, jak natřít gumu na bílo s červenými pruhy :lol: :D
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv kvě 23, 2019 3:05 pm

Hlavně bacha na ventilek ať si neposkrabes lak nebo nenatrhnes kulky, já osobně bych použil polystyrenové kruh na věnce - když proběhne kontejner na krchove.... A je to :D zadarmo
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv kvě 23, 2019 3:28 pm

Ale no tak, zadarmo ! Máme takový luxusní koníček - jachting, tak si snad můžu dovolit korpus k věnci z polyše za 30,-Kč !!! I když, vynásobeno čtyřmi, to už je slušná véča u číňanů ;) Četeš mi myšlenky, i tohle byla náhradní varianta, ale to by se fakt rozdrobilo a musel bych oplétat.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv kvě 23, 2019 4:09 pm

A co takhle dát tyč uheráku do pytlíku a pověsit na bok a jak voní.
Už Ti někdy voněla posádka na lodi uherákem????
Když je nejhůř tak je dobrotka a zbyde z něj hoooovno. Palstovýho fendru se nenajíš.
Minulý týden jsem v Praze u Spencra koupil tři modro bílý pruhovaný trička.
Manželce se líbí a nechce mi dovolit je rozstříhat. No blbý.. co se dá dělat
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv kvě 23, 2019 4:56 pm

Kdyz chces bile tak si kup primerosky ve Skořepce ti je naka cervene okrouzkuje a budes tutove IN ale najdes i pouzite ty jsou zadaco. Nekomu se vejde i na hlavu a to je teprve stylove.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv kvě 23, 2019 6:07 pm

Docela mi to tu začíná připomínat vlákno o dvoumetrové lodičce s motorem ze čtyřkolky v přídi....

Zpět na