Potrebujem narýchlo postaviť jedny „necky“ na tichú chránenú vodu. Motor len 5HP, také približovadlo to má byť. Plány študijné sem prikladám len ako link lebo sa neda vlozit pdf.
https://spirainternational.com/hp_wyer.php
https://spirainternational.com/study/Wy ... cStudy.pdf
Otázka pre skúsenejších stavbárov: projekt hovorí rebrá z timber (čo je pre mňa dub, jedľa, borovica, céder...) čiže masív drevo.
Chcel by som to nahradiť preglejkou. Z pevnostného hľadiska OK či hlúposť?
Drevo veľký odpad pri spracovaní na daný rozmer, preglejka danej hrúbky bez problémov prichystaná hneď a automat nareže pásy šírky ľubovoľnej čiže bez veľkej prípravy sa dá rýchlo začať a je tam aj tá variabilita že z preglejky jednej hrúbky sa dá narezať viac dielcov v rozličných šírkach.
Cize, plan hovori timber 35/60,35/90,35/140 ja by som nahradil preglejka hrubka 35 a šírky bez problemov lubovolne. Pevnostne by to vyhovovalo?
Je tu este tiez moznost vyrezat to rebro na CNC z preglejky v jednom kuse /presny tvar/ so vsetkymi drazkami, otvormi... na jeden šup, cize potom len skladacka.
Môžem takto či sa drzat planu a dat masiv?
16' Wye River Garvey Dory
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Tajomníček
- návštěvník fóra
- Reputace: 8
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
Re: 16' Wye River Garvey Dory
ono to je asi jedno,je to jen ,,pramička,, jedine že někdy v překližce z ,,čela,, blbe drží vruty,na pramicich se davaly žebra z železnech nebo Al. uhelniku a obšivku pridelanou vratovymi šroubky-
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Zrealizovateľné to je, pri hr. preglejky 35mm asi aj nejaké vruty by tam ako tak držali. Priznám sa nikdy neriešil skrutkovanie preglejky smerom do hr. pri modeloch to moc nejde a tam to nič nedrží. Záleží akú preglejku použiješ kvalitovo.
osobne by to vyskúšal na nejakom kúsku ako bude držať spoj. Ak uspokojivo, tak by to skúsil. Rebrá by skladal, síce náročnejšie ale výrazne ušetríš materiál.
Akurát neviem či by potom aspoň na každom druhom rebre z oboch strán neprelaminoval nejakou 10cm širokou páskou skla a kúty prešiel zahustenkou. Tu narastá prácnosť. Pri dreve by si toto riešiť nemusel.
A dík za dobrú stránku, tiež rozmýšľam čo spácham na tú moju 5k, aby sa vedel trandať aj tam kde s plachetnicou neprejdem.
A.
osobne by to vyskúšal na nejakom kúsku ako bude držať spoj. Ak uspokojivo, tak by to skúsil. Rebrá by skladal, síce náročnejšie ale výrazne ušetríš materiál.
Akurát neviem či by potom aspoň na každom druhom rebre z oboch strán neprelaminoval nejakou 10cm širokou páskou skla a kúty prešiel zahustenkou. Tu narastá prácnosť. Pri dreve by si toto riešiť nemusel.
A dík za dobrú stránku, tiež rozmýšľam čo spácham na tú moju 5k, aby sa vedel trandať aj tam kde s plachetnicou neprejdem.
A.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Překližka má při stejném průřezu žebra nižší pevnost