Nákup marine překližky, její dýhování a jiné povrch. úpravy

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Re: Nákup marine překližky, její dýhování a jiné povrch. úpravy

Příspěvekod Lubos01 » sob pro 22, 2018 9:16 pm

No obojí nemám zrovna za rohem a navíc nejsem úplně přesvědčený o vhodnosti okume/gabon překližky. Je to jedno z nejvíce křehkých dřev a zrovna před chvílí jsem narazil na nějaký starší příspěvek zde ve fóru, jak někomu při stavbě lodi propadlo kladivo skrz podlahu z 9 mm okume překližky. Sice bojuju s hmotností a snaha je mít obšívku co nejtenčí, ale také se mám taky trochu rád. Její vyšší cenu oproti jiným alternativám nechme stranou, potřebuji 4 desky, to se v celkových nákladech ztratí.

Nebál bych se použít borovici 5 mm, ale nějak ji tu nikdo nevede.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob pro 22, 2018 10:16 pm

:lol: Červíkov príspevok. Vždy je to o tom, ako ťažké kladivo z akej výšky. Ja som jednu loďku robil z okume 6 mm, druhú z 8 mm, kajak zo 4 mm, všetky trupy sú olaminované. Motorovky mám dlhé roky a preplával som na nich stovky km. Ostatne Červík má svoju krásavicu tak isto z Okume a to je iný parník ako máme my ;) .
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned pro 23, 2018 9:30 am

Lubos01 píše:No obojí nemám zrovna za rohem a navíc nejsem úplně přesvědčený o vhodnosti okume/gabon překližky. Je to jedno z nejvíce křehkých dřev a zrovna před chvílí jsem narazil na nějaký starší příspěvek zde ve fóru, jak někomu při stavbě lodi propadlo kladivo skrz podlahu z 9 mm okume překližky. Sice bojuju s hmotností a snaha je mít obšívku co nejtenčí, ale také se mám taky trochu rád. Její vyšší cenu oproti jiným alternativám nechme stranou, potřebuji 4 desky, to se v celkových nákladech ztratí.

Nebál bych se použít borovici 5 mm, ale nějak ji tu nikdo nevede.

Jaf vozí material truhlařum po cele CR-stací zavolat nebo se domluvit s nějakym truhlařem z okolí
jinak používame 4mm březovou a je predyhovana 2.5 švartnou-podivej se na vlakno ,,nova meduza,, na starych lodích-všechno z Jafa
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » ned pro 23, 2018 12:16 pm

To vlákno nějak přes vyhledávání nemohu najít. Bříza se sice dost používala na letecké překližky, ale co se týká vhodnosti do vody, tak je to asi na úrovni toho topolu, ne?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » ned pro 23, 2018 1:19 pm

Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pon pro 24, 2018 10:10 am

Pěkná loď! To je ta Medúza, co na ní vyšly plány ve VTM?
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pon pro 24, 2018 12:58 pm

pozor na glorifikaciu marine preglejky !!! mam skusenost ze 12mm ocumme dokazala na lodi zhnit behom asi 3 rokov a to bola lod iba sporadicky na vode... Nie je ani tak dolezite cim natierte poche casti a ci vobec ale nesmierne dolezite je aby ste osetrili preglejku v mieste rezu!!!
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pon pro 24, 2018 1:41 pm

Okume, 15mm, 7 dyh se mi pri rezani na nekolika mistech rozlepila. Vyrobni vada - spatne nalepena dyha.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon pro 24, 2018 6:07 pm

Jo chlapci, kde jsou ty časy, kdy se za bolševika dala běžné koupit gabonová letecká překližka. Žádný tlustý jádro z topolu, ale vrstvy po tak 0,5 mm. Lepená vodovzdorným klajstrem.
Dvě lodě jsem z toho stavěl.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte pro 25, 2018 9:20 am

Lubos01 píše:Pěkná loď! To je ta Medúza, co na ní vyšly plány ve VTM?

no vychazelo se z toho planku :) trup se zvětšil o caa10%,pridalo jedno žebro,a pak už to je vice-mene vlastní tvorba.Majitel je tak trochu precizni hračička tak nekdy je to boj jak to udelat :) :) :) ale už se krasavice rysuje-snad bude do sezony na vode
ta březova vodovzdorna prekližka podyhovana mahagonem v pohode přestala na me lodi 2 sezony venku (akorat lak sel do pr...e) tak hledam neco jineho-Ludek dela s LaToinem ja bych chtel vyzkoušet Jachtlak-mate ho nekdo vyzkoušeny?
JACHTLAK S1006 https://www.colorlak.cz/sortiment/detail/jachtlak-s1006
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » úte pro 25, 2018 10:27 am

avalon píše:pozor na glorifikaciu marine preglejky !!! mam skusenost ze 12mm ocumme dokazala na lodi zhnit behom asi 3 rokov a to bola lod iba sporadicky na vode... Nie je ani tak dolezite cim natierte poche casti a ci vobec ale nesmierne dolezite je aby ste osetrili preglejku v mieste rezu!!!

S tím počítám, všechny hrany se budou lepit nebo ošetří epoxy. Docela mne překvapilo, jak rychle se dokáže na dešti rozlepit ta speciální hnědá foliovaná překližka na podlahy vleků, pokud se nechá, jak se uřízne. Hrany jsem potom zatíral několika vrstvami luxolu, ale stejně to nebylo ono. Nakonec se to muselo zabrousit a vytmelit eprosinem. Tam snad tu voděodolnost zajištuje hlavně ta folie...

Jachtlak od Colorlaku jsem použil na jaře na dřevěné doplňky do plachetnice a doufám, že to pár let vydrží. Letos byla loď celý rok venku a zatím OK, dával jsem jen dvě vrstvy. Dělá se s ním pěkně, jen schne poměrně dlouho, chce to nechat tak do druhého dne, než přestane lepit.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte pro 25, 2018 10:35 am

Neuvěřitelně dlouho schne, takže prach, mouchy a vlhkost je problém.
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » pát pro 28, 2018 8:12 am

Konec roku, čas bilancování, tam mě toto téma připomnělo můj letošní „úspěch“ s dýhováním.
Nemáte někdo typ na spolehlivé dýhování v oblasti Praha Mělník. Letos jsem opravdu „uspěl“. Buď se se mnou nikdo nebavil (jedna nadýhovaná tabule překližky je nezajímala), nebo cena byla taková že kdybych to udělal z mahagonového masivu tak by to vyšlo nastejno a nakonec tam kde vše slíbili a dal jsem jim zálohu a nedodali nic.
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » ned pro 30, 2018 2:53 pm

Měl jsem napsaný dlouhý příspěvek, ale pak mě stránky odhlásily a on zmizel. Tedy za mě:
1) Dýha a překližka z TORAPO (Dřevo na lodě) - prodali mi svazek po 3,5m délky na desku 2,5m - třetina tak šla vniveč...
2) Drahá dýha + překližka 4mm, kterou mi nedodali a vnutili 6mm s tím, že 4mm už nebude (měl jsem předem zaplaceno bankovním převodem)
3) Koupil jsem schválně jádrovou dýhu kvůli výrazné kresbě
4) Měli dodané fotografie předchozí překližované desky aby věděli jak má truhlář sesadit listy a odýhovat
5) Výsledek je tak maximálně na podpal... Pokud by měl někdo zájem, desku prodám.

Obrázek
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bvp1 » pon kvě 04, 2020 4:47 pm

Ahoj všem, chci se zeptat stavitelů, jak v dnešní době řešíte nákup překližky, třeba právě na stavbu lodí? Moje zkušenost je taková, že sehnat (potřebnou) překližku je docela problém. Zbývá jediná možnost přes eshopy, tam je buď omezený výběr nebo drahá doprava. Jeden takový prodejce mi nabízel za dodání jedné tabule borovicové překližky 1200 x 2500 přes 1000 Kč pouze za dopravu. Nehledě na to, že si nemohu vybrané zboží prohlédnout. Jeden velký prodejce (nechci jmenovat), u kterého jsem občas nakupoval, zase teď neprodává fyzickým osobám, jen tzv. ičařům (na IČO). Předpokládám, že koronavirus stavbu lodí v ČR nezastavil :-) BVP1
Netopyr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Netopyr » ned kvě 10, 2020 9:00 pm

ahoj, já nakupoval tady:
drevonalode.cz - mají už nějakou dobu v pytli web, takže tam není ani kontakt, ale kontakt zase najdeš na weeodmarket.cz, což je jejich jiný web - je to tatáž firma (na drevonalode.cz najdeš odkaz v levém menu): http://www.woodmarket.cz/index.php/cs/kontakty

můžu je doporučit - viz můj výběr překližky:
viewtopic.php?f=65&t=4150&p=204391&hilit=drevonalode#p204391

T.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » sob říj 23, 2021 11:15 pm

Oživím trochu túto tému.

Kde momentálne zohnať vhodnú preglejku do kajuty? Ideálna by bola asi mahagon, ale nie je podmienka.
čo pozerám u nás nikto nič, som tam niečo vodvzdorne lepene, ale poôčšinou breza.

Alebo diely odýhovať, aby to vyzeralo k svetu. Pôvodné diely majú vcelku fajn kresbu, tak ostatné bude ako päsť na oko, alebo to prerobiť všetko.

A.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » ned říj 24, 2021 6:53 pm

V Jafholzu jsem objednal a zaplatil Okume s jiným jádrem ( topol V smrk V bor). Teď čekám 3 týdny, než dorazí.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon říj 25, 2021 4:02 pm

Onehda riešil keď chcel stavat Maderskieho Setku, čo bolo pred 6 rokmi, akurát s toho zišlo.

Dopravu som si tuším musel poriešiť sám, kurierom to neposielali. Rovnako som pochodil aj inde, doprava jedine vlastná a to nemám ako na bežnom osobáku.

Dýhy predávajú len celé kmene čo je trochu moc, modelárske obchody zase v malých veľkostiach.

Idem zháňať asi starých poctivých stolárov, či tadiaľ nepôjde cesta.

A.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát říj 29, 2021 10:12 pm

Psal jsem to již i v jiném tématu, tak i sem pro budoucí "vyhledávání".
https://nordcompensati.com/compensati/ - kvůli jedné desce překližky to smysl nemá, ale když nakoupíte více, tak se to vyplatí. Kvalitou i cenou. Kupoval jsem tam jednorázově marine překližky cca za 72000 Kč a doprava DHL z Itálie do ČR (přivezli mi to až domu autem s hydralickým čelem) stála 4400 Kč. Mají v nabídce zajímavé deskové materiály i teak masiv. Komunikace v angličtině, co se řeklo, platilo. Platba 50% předem až pak to zadali do výroby) + 50% doplatek (až pak to naložili). Italská DHL jim nabídla stejnou cenu dopravy, jako mě česká DHL.
Zlehka uvažuji ještě o panelech s teakovým povrchem - do kokpitu. Ale to u mne má ještě rok čas:-)
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Andrejjeep » pon lis 01, 2021 6:51 pm

Ahoj, pravda je že kvôli jednej tabuli, čo potrebujem je to všade na dve veci.
Mal som zbytky nejakej z Hornbachu, čo raz kúpil na iné veci. Síce je 9mm, ale majú aj 6mm. Tak som spravil experiment. 3/4 hodniny som ju varil v hrnci, potom na dve hodiny do mrazáku a nakoniec cez noc nechal na radiátore, či povolí. Neviem čo to mali za preglejku, minimálne bola lepená nejakým vodovzdorným lepidlom, lebo zostala v hrnci celá. Trochu zrejme zväčšila objem, ako nabobtnala, ale nič extra. V mrazáku (pred tým som ju schladil v studenej vode aby nebola vrelá) tiež zostala celá a po noci na teplom radiátore sa z nej akurát odparila voda, ale nepovolila a ani sa neskrútil ten kúsok preglejky. Mám aj 6 nejaké zbytky ak prežijú aj toto, tak na interér, ktorý bude dôkladne ošetrený to bude stačiť a ma to asi aj prežije.

A.

Zpět na