Strycek_Bidlo píše:Jůůůůůůůůů, to je náááááááádhera![]()
![]()
![]()
To by si možná zasloužilo kromě fotogalerie i nějaké generální plány
Konečně jsem se dostal k tomu, poslat pár fotek na fotogalerii, včetně generálních plánů. Jsem zvědav na reakce

Moderátoři: vilma, Pepa, david
jakubsipek píše:Ahoj.
Dotaz na Francise:
Francisi moc hezká loď, už dlouho sním o něčem podobným. Chtěl bych si postavit 7 metrovou (délka trupu) zmenšeninu lodi
Sultana (http://www.sultanaprojects.org). Chtěl bych ale upravit oplachtění na brigu nebo brigantinu.
Musel sis nechat plány své lodě schválit státní plavební správou? Pokud ano, co vše jsi proto musel spočítat a nevíš
o nějakých knížkách (anglických nebo českých) ze kterých bych se to naučil? Budu mít k dispozici asi podobný základ
plánů jako ty a to plány lodě Sultana získané z námořního muzea v Londýně.
Když jsem se dočetl o problémech s obraty těchto lodí proti větru, myslíte že by pomohlo dát zátěž ve formě malého krátkého
kýlu a větší kormidlo nebo by to naopak plavební vlastnosti ještě zhoršilo?
Taky jsem nikde nesehnal moc literatury o plachtění s příčnými ráhnovými plachtami a o konstrukci takové takeláže, nevíte někdo o něčem?
jakubsipek píše:to Francis:
Tobě navíc dík za nabídku svezení. Na Bezdrev asi nezavítám, ale až dokončíte tu brigu a já tou
dobou budu moc, tak bych se moc rád nějaké plavby zůčastnil, je to jeden z mých námořních snů.
Měl bych ještě jeden dotaz: neměl bys nějaké fotky vnitřku Miamiti?
Až nastuduju knížky a načrtnu nějaké plánky určitě vyvstane spouta otázeka taky až (jestli) budu
mít něco konrétního tak se o to s vámi podělim
Denis píše:Velmi pekné. A ako ide stavba velkej lode v Egypte? Niekde som postrehol že Pepa hladá stavebný dozor k egypťanom. Chcel som napísať že k Arabom, ale neviem či Egypťania sú araby, alebo len po arabsky hovoria. Takže to už bude asi vážne s tou stavbou.
jakubsipek píše:Ahoj, můžete mi prosím poradit s konstrukcí žeber přídě lodí z 18 století?
Z několika knížek a fotek z internetu jsem zjistil, že žebra u lodí v 18. stol. (lodě typu Sultanaatd.) byla na zakulacené přídi
natočena tak, aby na ně bez problémů dosedala kolmo obšívka. Bohužel nikde jsem se přesně nedozvěděl jak je bachorek takovýchto
žeber přidělán ke kýlu a jak jsou ostatní části žebra (pokud je z více kusů) přidělány na bachorek. Také by mě zajímalo zda se používá
bachorek poloviční nebo celý.
To Francis: Jak jsi to prosím řešil na Miamity nebo na vaší brize?
Lindemann píše:To Francis : Krásná loď. Vlastně lodě.
Mohl bys prosím napsat jaké byly nejzávažnější problémy při stavbě Miamiti , a kolik hodin asi zabrala? K čemu byla původně určena? Dík a hodně štěstí při stavbě.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host