Jak při laminování p(r)oložit pruhy skelné tkaniny?

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » stř dub 27, 2011 12:44 am

tO mikives,
Jen malé OT . Když chceš používat "CITACI" Musíš tam nechat oba tagy Jak ten
počá teční, (quote="mikives"] tak ten uzavírací (/quote]
Závorky jsou pochopitelně všechny hranaté. Tady jsem to musel zakulatit, abys to viděl.
pak to vypadá takto:
mikives píše:Díky za typ.....nebudu práskat

čus, alffa
mikives
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod mikives » stř dub 27, 2011 8:29 am

S tohoto čo píšeš to chápem tak, že máš existujúcu loď, ktorú chceš nanovo olaminovať. Ano?
Ak áno, tak v tom prípade by som ju podložil tak, aby boli boky volné a aj kúsok dna od outdoru. Olaminoval by som obidva boky s preložením tkaniny cez hranu outdoru, nechal zatvrdnúť a potom by som loď lahol na bok a nalaminoval dno, po hranu outdoru.

Ano, je to tak. Loď je již postavena, má nastavbu a na sobě od prvního majitele má již i první vrstvu laminátu. Protože ji nemám možnost zatím jak sundat z vozíku, musím hledat řešení, jak ji třeba na tom vozíku natočit abych se dostal pod outdor. Budu muset postavit nějakou vysokou trojnožku a nadzvednout ji a potom ji pomalu spustit a naklonit.

Jinak ti moc děkui za podrobné info jak na to. Všem co mi tu psali děkuju, už si to dovedu představit a vím co mne čeká. Budu se držet těch rad a vím, že se to nedá podcenit. Přípravu udělám maximální a myslím, že to dobře dopadne. Teď je mi už i jasné, že v jednom člověku bych to nezvládl. Zapojím rodinu. Hlavně si vše připravím, jak jsi psal. Diky
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř dub 27, 2011 9:20 am

Úplně se mi zastesklo ... já už mám "bohužel" vše olaminováno :D
Každopádně si nech poradit. Fakt. Ušetříš si tak nervy, čas a nakonec i prachy.
První laminování budeš nervózní a bude-li nějaké následující, tak to si už radostně užiješ ;)
Tedy, já to tak měl ... je radost, když se dílo daří :whist:
mikives
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mikives » stř dub 27, 2011 9:31 am

To ti věřím, já se fakt na to taky těším a ještě o to víc, když mi zde dali kolegové rady co a jak, chci mít pocit z dobré práce. Vůbec se zatím neděsím, že to budu dělat poprvé. Vyzkouším si to někde jen kouskem, abych viděl co mne čeká.....takový malý úvod do praxe :mad:
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř dub 27, 2011 7:05 pm

mikives píše: Vůbec se zatím neděsím, že to budu dělat poprvé. :mad:

zatím sem neděsil před 45 roky taky.
Po té, co mi kopla hned první piksla za těžce natřádaný študentský peníze, ještě než jsem smočil štětec, jsem názor změnil. :lol: :lol: :lol:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř dub 27, 2011 7:52 pm

Ak je na nej nanesená prvá vrstva laminátu, tak podklad je preglejka? Alebo to bol starý laminátový čln na ktorý nalaminoval novú vrstvu?

Vieš či je ta prvá vrstva z epoxidu, alebo z polyesteru?

Ako velký je ten čln, šírka, dĺžka a výška boku /bez kajuty/. Kolko asi váži?

Vlek má rolny, alebo je čln uložený len na lyžinách.
mikives
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mikives » stř dub 27, 2011 9:14 pm

Denis píše:Ak je na nej nanesená prvá vrstva laminátu, tak podklad je preglejka? Alebo to bol starý laminátový čln na ktorý nalaminoval novú vrstvu?
.

Loď je vyrobena z dřevěných latí ( nevím o jaké dřevo šlo ), délka je 6,5 m, dno k outdoru je od středu tím myslím tedy jen polovinu kýlu cca 1,2 m2 v nejširším bodě a to je ve střed lodě, od outdoru k ochozu u nástavby je to cca 1,2 m. Jinak ta první vrstva laminátu co je natažena, nevím o jakou pryskyřici se jednalo. Majitel totiž zemřel před rokem a loď prodávala jeho žena. Loď váží asi 500, ale nevím, soudím dle toho, že jsem loď na přídí z vleku celekm bez problému nadzvedl. Jinak vlek nemá rolny, loď leží jen na lyžinách, které jsou dvě na příč pod lodí a kopírují vlastně tvar kýlu.
mikives
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mikives » stř dub 27, 2011 9:17 pm

david píše:
mikives píše: Vůbec se zatím neděsím, že to budu dělat poprvé. :mad:

zatím sem neděsil před 45 roky taky.
Po té, co mi kopla hned první piksla za těžce natřádaný študentský peníze, ještě než jsem smočil štětec, jsem názor změnil. :lol: :lol: :lol:

Zahlcuješ mne optimismem :shock: :lol: :lol:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř dub 27, 2011 10:08 pm

Takže nevieš o tej lodi v podstate vôbec nič.
Je niekde vidno ako sú tie drevené latky hrubé? Ako sú široké?
Aká je hrúbka laminátu? Niekde na okraji paluby na borte sprav meranie, aj za cenu jemnej deštrukcie. Možno je to olaminovanie kompletné a len tebe sa zdá že tam treba ešte pridať.
Nalaminuj niekde na trup, trebars na zrkadle vzorku cca 10 x 10 cm z epoxidom, alebo s polyesterovou živicou a po vytvrdnutí to skús odtrhnúť. Tak uvidíš akou živicou treba laminovať. Ak vôbec treba.
Loď je to velká, ja mám menšiu a dávam ju dole tak, že zadok lode pevne vyviažem a vozík jednoducho pomaly vyťahujem, ale mám okrem lyžín aj rolňu. Lyžiny oblejem vodou, nech to kĺže.
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » ned kvě 01, 2011 9:08 pm

Denis píše:Predpokladám že v tej nádrži by mala byť voda na pitie. Obávam sa že toto riešenie nebude dobré, nie som si úplne istý, ale myslím že na pitnú vodu to nie je. Pokial si dobre pametám, tak epoxilaminát ak sa po vytvrdení umyje kyselinou octovou /2-3% ?/ tak je vhodný na styk s potravinami, ale o pitnej vode som nič nikde nepočul.

Epoxidová pryskyřice 1200
K přípravě lepících kompozic, stěrkových hmot a tmelů. K lepení kovů, skla, keramiky, porcelánu, dřeva, betonu, apod. Do pryskyřice se přidává 6,5 % tvrdidla P 11. Pokud se kompozice po vytvrzení opakovaně omyje teplou vodou a poté 3% roztokem kyseliny citronové, vyhovuje podmínkám pro přímý styk s potravinami a pitnou vodou. Následně jsou lepená místa přetíratelná běžnými nátěrovými hmotami.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte kvě 03, 2011 7:32 am

Ondro, to je z technického listu tej živice, alebo z nejakej knižky. Máte niekto v lodi laminátovú nádrž na pitnú vodu?
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » úte kvě 03, 2011 8:10 am

Denis píše:Ondro, to je z technického listu tej živice, alebo z nejakej knižky. Máte niekto v lodi laminátovú nádrž na pitnú vodu?

To Denis:
http://www.kittfort.cz/products/pdf_dow ... e_1200.pdf
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » úte kvě 03, 2011 8:17 am

Ale u té polyesterové pryskyřice LAMIT® 109 nic o pitné vodě a potravinách nepíšou.

http://www.kittfort.cz/products/pdf_dow ... it_109.pdf
jenda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod jenda » úte kvě 03, 2011 8:07 pm

Laminovat s E1200 by mi přišlo jako očistec - ale netvrdím, že se to nedá, jenom by se mi do toho vzhledem k její hustotě zrovna moc nechtělo.
Šel bych do české klasiky E531, sice hrozně pomalu vytvrzuje, ale kam my vlastně spěcháme, žejo :-).
Atest na pitnou vodu má taky.

Jinak s polyesterem bych to asi nedělal, ale zase je to osobní preference. Někomu voda se styrenem možná voní, mně ani moc ne 8).
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 03, 2011 11:21 pm

Polyesterová pryskyřice nesmí být použita pro
výrobu předmětů běžného použití a zařízení, která přicházejí do styku s poživatinami a pitnou vodou.

kdo ji měl jednou v ruce jistě pochopí
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Re: Jak při laminování p(r)oložit pruhy skelné tkaniny?

Příspěvekod packa » ned čer 19, 2016 8:20 pm

pri hledaní a objednavce tkaniny na laminaci jsem narazil na tohle http://www.havel-composites.com/shop/11 ... html?pls=0 jestli je to co si myslim-šlo by to použít jako poslední vrstvu napríklad na potah paluby?mate s tím nekdo zkusenost? techn.list bohuzel u toho není
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon čer 20, 2016 2:50 pm

tak mi to nedalo a k ,,Havlum,, jsem zavolal-je to to co jsem si myslel-tkanina na laminaci s dekorem dreva-jedina nevyhoda je síla a na vicemene rovné plochy-tak pri pristi objednavce metr vemu a trochu čiré pryskyřice a vyzkousim s tím vylepsit obalovou prekližku
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon čer 20, 2016 3:29 pm

Ja som použil elektrostatický flís a robilo sa s ním velmi zle a velmi ťažko sa presycoval živicou.

Zpět na