Alternativní materiály

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Re: Alternativní materiály

Příspěvekod LadaM » čtv kvě 30, 2019 4:29 pm

Abych jenom nehaněl, :) pokud máte příslušenství, které se upíná objímkou na 25 mm trubku, leč průměr trubky je 22 mm, perfektně tam pasuje elektrikářská instalační trubka EN25 (pevná). V OBI 2 m bratru za 40,- (a to je určitě ještě předražené :P ) vystačí na spoustu objímek :)
Uříznout, naříznout, roztáhnout, nasadit, obejmout a utáhnout :)
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » čtv kvě 30, 2019 5:00 pm

Například na havlinky ? Nějaký nápad, jak si vyrobit držák vesel ? Sice rybářské shopy je mají jen asi za 40Kč, ale ta trubka, do které se to upíná je za 200,- = celkově 500,- je škoda vyhazovat. Na gumáku jsem míval L-ko k poličcce za 17Kč + šroub 6ku a matku, ale jak jsem zabral, ohýbaly se.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv kvě 30, 2019 6:57 pm

Prolez popelnice skladky a bezdomacum voziky a urcite najdes material jaky potrebujes a jeste si popovidas s lidma co jsou ti blizke a vyuzivaji taky alernativni materialy takze budes jak doma vic hlav vic rozumu
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv kvě 30, 2019 7:12 pm

Výraz do lesa, urizni si 2 vidlice jako na prak a vešlo připevní provazem. Fungovalo to pár tisíc let tak proč ne dneska :good:akorát ty vidlice bych raději prisrouboval, hřebík v preklizce blbě drží
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv kvě 30, 2019 7:21 pm

No, to jsem znal jednoho, co si postavil Belugu z kisen na ovoce. Pod Vyšehradem dobrý, na slapským převozu se jaksi poněkud zlomila. :o
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv kvě 30, 2019 8:30 pm

Geus, vidim, ze se snazis odpovidat podle Tvych zivotnich zkusenosti - devky z ulice, bezdomovci od popelnic. Ale nemusis, usetri sve posledni dve mozkove bunky
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv kvě 30, 2019 9:39 pm

Co ti na ty tve napady asi ma.nekdo tak odpovidat. Jen ae tim bavim. Ja si take spoustu veci vyrobim nebo necham kdyz to vyjde mnohem levneji nebo kvalitneji a nebo je to atypickeho. Ale jak udelat havlenku to je k smichu svarit tecko a vrchni dil naohybat je primitivni a nebo ta vidlice z lesa z vetve to je take originalni site na miru pro tebe. To co ty tu predvadis je tak pro nejakeho poustevnika co zije mimo civilizaci a je odkazanej na to co najde nebo vyrobi.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv kvě 30, 2019 10:52 pm

Tak vidis, Geus, ze to jde i smirliveji a bez sprostaren ! Blahopreji.
Nejsem poustevnik, ale byvaly kreativni reditel reklamky. Z toho vyplyva, ze nemam technicke mysleni. Proto kladu podle Tebe tak nesmyslne otazky. SIIice vymyslim kampan a presvedcim lidi k nakupu, ale kdyz jsem se pokusil vyrobit ty smesne havlinky, tak se mi ohybaly. Svarovat neumim vubec.
Ze se bavis, je dobre, protoze i to je ucel tohoto vlakna. Rozproudit mysl. A pobavit.

Packa: Prak na vesla je dokonalost sama ! V jednoduchosti je sila... a pak take v dobrem sváru.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pát kvě 31, 2019 7:21 am

Čo sa týka havlinky na vesla dá sa to ešte jednoduhšie, akurát neviem či pán fotograf má dostatočne hrubú bortovú lištu. Vyvŕtať dva otvory cca 20m a do nich zapasovať rovné kusky konárov, patrične dlhé. Ak ich tam jemne nalisuje nemusí ani klince a vruty použiť. A potom len veslo priviazať. A proti odratiu dreva som tam už videl napichnuté podrážky z vynosených croxov - teda aspon nejaký polodní predajca v tichomorí to tak mal na prevedené na svojej veslici.

A.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pát kvě 31, 2019 7:24 am

Tak to jo, kreativní ředitel, tak to sem můžeš dávat kdejakou ptakovinu :D :roll:
A až pojedeš do toho Chorvatska jak píšeš v jiném vlákně, tak hezky alternativně na kolobežce a s paštikou :crazy: :lol:
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát kvě 31, 2019 12:13 pm

Děkuji za tip s koloběžkou, ale není pro mne atraktivní. Do Chorvatska pojedu příští týden na 11m kajutovku a pak ještě 2x, doufám, že to vyjde. O prázdninách chci zkusit tu Kalábrii, co nevyšla loni. Putování po Tarentském zálivu - ovšem záleží to, jestli stihnu dokončit 6. loď á la katamarán Tornádo,jen míň oplachtěnou, abych zvládal sólo. S PDRkem bych to vzdal, resp. zkusil jihodalmátské ostrovy.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pát kvě 31, 2019 2:04 pm

Jeden z nas je asi trochu tupej. V tomto vlaknu pises ze svarovat neumis a v druhem ze svarujes patky na sloupky atd. Kde je ta chyba kdys svaris patky tak snad havlenku take
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » pát kvě 31, 2019 3:07 pm

pan.fotograf píše: Sice rybářské shopy je mají jen asi za 40Kč, ale ta trubka, do které se to upíná je za 200,- = celkově 500,- je škoda vyhazovat.

Co kecáš?
https://www.google.com/shopping/product ... zQQgTYIqgE
https://www.google.com/shopping/product ... zQQgTYIqAE
Stačí se zeptat strejdy googla...
Tohle jsou prní odkazy, co na mě skočily.
Jinak: https://www.google.com/search?q=držák+h ... AHoECAAQAw
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát kvě 31, 2019 3:26 pm

Geus: Tak dobrá, já tedy demokraticky vybírám, že "tupej" jseš Ty ! Geus, ach jo, Ty to bez urážek neumíš, vid´? :hmm: Nestačilo by se jen věcně zeptat ? Dozvěděl by ses, že svářečku nevlastním, musím si jí půjčovat a sváry mnou provedené jsou plné okují a drží jen na dobré slovo = nevhodné na tak namáhanou část. A už mi dej pokoj, neumíš-li diskutovat v klidu !!!

Olin: Mno kecám, vždyt´jsme na fóru, ne ? :P Tebou uváděné levné částky také nejsou vždy vpořádku... Lidé občas přehánějí, můžeš to nazvat třeba "UMĚLECKÁ LICENCE" A NEBO "REKLAMNÍ PŘIFUKOVÁNÍ"... kuk, chlape :P
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát kvě 31, 2019 4:23 pm

Za ty, co jsem ti ukazoval + jedna náhradní jsem dal asi dvě stovky, včetně poštovného. Takže žádnej háček, reklama, ani nic podobného.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » ned čer 02, 2019 7:14 pm

Včera jsem zjistil, že k PDRku potřebuji kotvu. Už mne nebaví stále vytahovat na břeh při každé pauze a koupačce. Navíc se barva o kamínky odírá.

Co je řešení ? Vídám na pramicích traverzu, ale o ten rez se mi nechce prasit... tak spíš betonovou kotvu ? Jak jí vyrobit, byste poradili ? Lod´ka má cca. 80 kg, vepředu budu vyvázaný ke koliku do břehu. Myslel jsem, že bych koupil ten 20kg pytel směsi za 80Kč a vylil to do nějakého kbelíku. Jak to z něho dostanu (separátor) ? A jako oko roxor ?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » ned čer 02, 2019 8:32 pm

Na špagát můžeš uvázat cokoli. Třeba já občas používám brzdový obložení z vagónu, Viky zas brzdovej buben ze škodovky. Tu kotvu si ale můžeš svařit, nebo koupit za pár kaček na bazoši.
Když pohledáš tady na fóru, nebo na plavidlech, tak najdeš výkres. V práci ti jí na dílně za dvě krabky cigár svařej.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » ned čer 02, 2019 10:09 pm

Jako kotva se da pouzit i manzelka asponje na chvili klid
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned čer 02, 2019 11:18 pm

Geus, to měl být ftip??? Jaký to divný to humor.. ubohý...
Jsem 50 let ženatý, stejná manželka. A 9x Göta kanal, nazývaný také kanál rozvodů, se stejnou lodí a stejnou manželkou. Je úžasná..
Souhlasím s pan.fotograf » pát kvě 31, 2019 3:26 pm
Geus: Tak dobrá, já tedy demokraticky vybírám, že "tupej" jseš Ty ! Geus, ach jo, Ty to bez urážek neumíš, vid´?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » ned čer 02, 2019 11:41 pm

olin píše:Na špagát můžeš uvázat cokoli.

Muze, ale zrovna beton je blbej napad kvuli maly merny hustote.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » ned čer 02, 2019 11:57 pm

Díky za polemiky, ale já bych víc potřeboval poradit "jako paní zahradnici nebo uklízečce" = podrobnější popis kvůli mé chybějící technické představivosti. Někde na pramičce jsem viděl takové pěkné závaží na ocelovém lanku a kladce s kličkou. Vypadlo to jakoby kotoučky k čince na sobě. Takový útlý válec z kovových dílků. Nevíte, co to mohlo být, abych se zeptal ve sběrných surovinách ?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon čer 03, 2019 8:07 am

Nenapadlo te, ze když to vypada jako zavazi, tak je to fakt zavazi? Třeba z decimálky?

... a pak kdo je tady tupej. :lol:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon čer 03, 2019 11:24 am

Az k vam do Svedska dorazi technika a pristroj znacky TV zak zhkedni film Slavnosti snezenek a pochopis to slovo manzelka. Jinak na lodi mam byt kotva a je jich nekolik typu to je muj nazor a ne vymejslet neustale kosoctverce. A kdyz uz neco chci vymejslet tak vymejslim a neptam se abych se moc neztrapnil. Moznosti jak udelat nejake zavazi at z betonu nebo zeleze je milion. A nebo zajit do kovosrotu a vybrat ten spravny kus. Hlavne kotba je na to aby tu lod udrzela to je priorita to ze je od blata nekdy je jasne tak jezdi na snehovych bobech a budes to mit od snehu ciste. A zrovna ty Pavle ze se zastavas fotografa je mi divne kdyz sam preferujes originalni a kvalitni veci asi vam tam zacali slunicko a mozkove zavity to uz neberou
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pon čer 03, 2019 12:25 pm

pan.fotograf píše:Díky za polemiky, ale já bych víc potřeboval poradit "jako paní zahradnici nebo uklízečce" = podrobnější popis kvůli mé chybějící technické představivosti.

No tak tenhle požadavek mi přijde v přímém rozporu se smyslem tohoto vlákna.
Po lopatě: Využívání alternativních materiálů je možné, leč za předpokladu alespoň elementární technické představivosti. Aby vůbec bylo možné si původní předmět v jeho alternativní podobě představit.
Pokud je tedy definice alternativní kotvy ve formě "něco dostatečně těžkého přivázaného na dostatečně únosném laně" technicky příliš obskurní, nezbývá než odkázat tazatele na výrobce originálního marine příslušenství. Případně popřát mnoho zdaru při obíhání sběrných suriovin s obrázkem kotvy. Tipuju, že někde poblíž větší řeky by se na šroťáku mohla nějaká i válet.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pon čer 03, 2019 1:15 pm

Chlapi: Smysl tohoto vlákna je... voilá: primárně ZÁBAVNÝ ! A zadruhé: Trochu rozproudit představivost. Obé jsem proklamoval hned v prvním textu. Nechápu, proč hledání neotřelých řešení vzbuzuje tolik emocí a potřebu ostatních urážet diskutujícího ? Bez mučení jsem se přiznal, že hledání byť slepých cest mne baví, ale zároveň k tomu nejsem náležitě technicko-myšlenkově vybaven...

Představoval jsem si tedy, že když vznesu konkrétní dotaz, tak se mi dostane konkrétní odpovědi. Např. nechci kotvu standardní, ale "jinou" a myslím, že bych jí dokázal udělat z betonu. Do čeho jej mám vylít, aby se nepřilepil, jaká přibližně velikost ? Nebo jaké železné kotoučky to mohly být ? Nebo: nechci havlinky rybářské, ale "jiné", z čeho tedy je vyrobit bez svařování ?

Chápu, že pro lidi typu Geus, který nedá dohromady českou větu bez chyby a navíc to proloží osobními útoky, je to nadlidský úkol. Nezbývá ho tedy něž ignorovat ! S Vikim CZ si ty závaží z decimálky vyřikám telefonem, kuk, chlape :-) A od Ládi M. mám nádhernou "alternativní" jachtařskou bundu, díky. S Olinem své nápady konzultuji neustále, např. předevčírem jsem si hóóódně zamazal ruce, tričko a trencle od alternativní barvy Bisil na PDR Pampelišce :-)

PŘEJI VŠEM PEVNÉ NERVY, BYSTROU MYSL A SPÓÓÓUSTU TOLERANCE s "alternatvními" lidmi :) :good: :clap:

Zpět na