Alternativní materiály
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Re: Alternativní materiály
No tak teda jo.
Zajdi k babičce na dvorek, slepice tam mají většinou nějaký starý pekáč na zrní a zbytky a starý kastról na vodu.
Vezmi to, vylej to betonem a máš kotvozávaží, uvaž to na na něco pevného a kotvíš.
Dělal jsem tak kdysi bójku na Slezkou Hartu s tím rozdílem že jsem vkládal trubku do středu abych mohl protáhnout ocelové lano. Někde bych našel snad i fotku.
Dělal jsme více kusů z různých součástek, odhadem 200 - 300kg. To nakládat a převézt by byl problém. Sranda to pak byla převézt na voru na místo a shodit do vody. Povedlo se.
Když nenajdeš hrnce lze použít i staré plechové disky kol z auta, dodávky, náklaďáku, jak je libo. Někdy najdeš i pohozené...
Zajdi k babičce na dvorek, slepice tam mají většinou nějaký starý pekáč na zrní a zbytky a starý kastról na vodu.
Vezmi to, vylej to betonem a máš kotvozávaží, uvaž to na na něco pevného a kotvíš.
Dělal jsem tak kdysi bójku na Slezkou Hartu s tím rozdílem že jsem vkládal trubku do středu abych mohl protáhnout ocelové lano. Někde bych našel snad i fotku.
Dělal jsme více kusů z různých součástek, odhadem 200 - 300kg. To nakládat a převézt by byl problém. Sranda to pak byla převézt na voru na místo a shodit do vody. Povedlo se.
Když nenajdeš hrnce lze použít i staré plechové disky kol z auta, dodávky, náklaďáku, jak je libo. Někdy najdeš i pohozené...
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Bingo ! To je přéésně ta odpověď, která pobaví a má i smyl jako návod. Díky, Majiteli.
Špatná zkušenost s levnými nátěry: Pozor na barvu na bazény Bisil. Prý jí používáte jako levnější alternativu sekundáru/finisheru. V sobotu na Živohošti mi při dolývání benzínu trochu ukáplo na sedačku a skončilo to dokonale zapatlanou rukou, trenclemi a trikem. A protože jsem technický "blb", tak jsem si opatlal i pínu, protože barva nešla odřít ani pískem, ani trávou. Matlámo. Až při nakládání lodi při odjezdu mi seplo, že když benaz barvu rozpouští na lavičce, tak může fungovat i jako odlakovač na ruce
Mimochodem, odírá se i epoxidová barva ze dna při tažení po trávě. Jakou barvou byste poradili přetřít celou loď ? V tomto případě rozumím "alternativní" nějakou standardní, ale levnou ?
Špatná zkušenost s levnými nátěry: Pozor na barvu na bazény Bisil. Prý jí používáte jako levnější alternativu sekundáru/finisheru. V sobotu na Živohošti mi při dolývání benzínu trochu ukáplo na sedačku a skončilo to dokonale zapatlanou rukou, trenclemi a trikem. A protože jsem technický "blb", tak jsem si opatlal i pínu, protože barva nešla odřít ani pískem, ani trávou. Matlámo. Až při nakládání lodi při odjezdu mi seplo, že když benaz barvu rozpouští na lavičce, tak může fungovat i jako odlakovač na ruce

Mimochodem, odírá se i epoxidová barva ze dna při tažení po trávě. Jakou barvou byste poradili přetřít celou loď ? V tomto případě rozumím "alternativní" nějakou standardní, ale levnou ?
Na alternativní barvu se zeptej v drogerii (pokud nějakou normální znáš), neptej se ale v tetě, nebo u rossmanna. Ještě lepší bude prodejna barvy laky. Ještě je možnost nechat si do spreje namíchat autolak v odstínu, jakej ti bude vyhovovat. Triádu jsem natíral epoxidovou barvou na betonový podlahy a ta se mi osvědčila nejlíp. Ale je drahá.
S tou kotvou máš nejjednoduší zajít do nejblišího kovošrotu a trochu zahledat. V každém najdeš nějaký závaží, čínku, zbytek diferáku, velký ložisko a já nevím co všechno. Za 5kg železa dáš míň, než za ten tvůj pytel cementu, kterej má menší hustotu než to železo. Beton o potřebný váze zabere zbytečně moc místa. U nás to rybáři dělaj tak, že vezmou starou konzervu velikosti tý velký se psím žrádlem, roztavěj olovo, to nalejou do tý konzervy a do ještě tekutýho olova zapíchnou nějaký železný oko. Po vychladnutí maj kotvu hotovou. Konzervu natřou a nebo jí nechaj jak je a ona časem uhnije.
Ty to olovo ale neodlejvej, nebo si ublížíš. Kup si raději za pajdu ve šrotě 5kg závaží s okem (takovým tim kroužkem nahoře) a máš kotvu jak fík.
Nebo si na nádraží zajdi do depa, kde dělaj údržbu a popros o jednu brzdovou čelist z vagónu. Ta má cca 7kg (podle toho, jak je sjetá) a uprostřed šikovný oko na uvázání. To by ti mohly dát zadarmo.
S tou kotvou máš nejjednoduší zajít do nejblišího kovošrotu a trochu zahledat. V každém najdeš nějaký závaží, čínku, zbytek diferáku, velký ložisko a já nevím co všechno. Za 5kg železa dáš míň, než za ten tvůj pytel cementu, kterej má menší hustotu než to železo. Beton o potřebný váze zabere zbytečně moc místa. U nás to rybáři dělaj tak, že vezmou starou konzervu velikosti tý velký se psím žrádlem, roztavěj olovo, to nalejou do tý konzervy a do ještě tekutýho olova zapíchnou nějaký železný oko. Po vychladnutí maj kotvu hotovou. Konzervu natřou a nebo jí nechaj jak je a ona časem uhnije.

Ty to olovo ale neodlejvej, nebo si ublížíš. Kup si raději za pajdu ve šrotě 5kg závaží s okem (takovým tim kroužkem nahoře) a máš kotvu jak fík.
Nebo si na nádraží zajdi do depa, kde dělaj údržbu a popros o jednu brzdovou čelist z vagónu. Ta má cca 7kg (podle toho, jak je sjetá) a uprostřed šikovný oko na uvázání. To by ti mohly dát zadarmo.
- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Nazdar Fotografe
Alternativně skoč do auta a zajeď si vedle Olympie co Color city a kup si tam Epoxidovku a nebo PUR dle ralu kterej ti tam namíchaj.Jsou to prúmyslový 2k barvy z color west který držej. Budeš asi překvapenej že stojí míň než Bisil. Nebo si kup barvu v Sincoloru taky jsou dobrý.Hlavně aby to bylo 2k Bisil je na ...........
Nebo alternativně můžeš šlohnout dětem vodovky a budeš mít každou plavbu novej design
Šutrák
Alternativně skoč do auta a zajeď si vedle Olympie co Color city a kup si tam Epoxidovku a nebo PUR dle ralu kterej ti tam namíchaj.Jsou to prúmyslový 2k barvy z color west který držej. Budeš asi překvapenej že stojí míň než Bisil. Nebo si kup barvu v Sincoloru taky jsou dobrý.Hlavně aby to bylo 2k Bisil je na ...........
Nebo alternativně můžeš šlohnout dětem vodovky a budeš mít každou plavbu novej design

Šutrák
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Ve světle výše uvedeného se ovšem zdá naprosto legitimní úvaha o použití manželky, coby kotvy (nebo něčeho těžkého na konci špagátu). Měrná hmotnost ale není valná, snad pokud má silnější kosti.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Manželku lze, vzhledem k nizke merne hmotnosti, uspesne vyuzit pouze jako brehovou kotvu.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Vy si koledujete staci ,ze jsem to sliznul ja neee. Za chvili me upali jak holuba nebo husa.vlastne. ten clovek ale nechce niksy poradit co je kvalitni a spolehlive hleda prave ten opak a jak to mit jeste za 2,50 kc. Tak se nesmi divit ze se do nej pak kde kdo trefuje .a hlavne ja. Jinak proti nemu nic nemam mozna ho jedou uvidime viset na zdymadlech az ty alternativy selzou az pozna proud vichr a chcaves tak bude rad ze ho to treba neodplavi az do hamburgu. A vodovky je supr napad
-
- pravidelný návštěvník
olin píše: Za 5kg železa dáš míň, než za ten tvůj pytel cementu.
Dobrý tip, provedu. Úzký válec by to chtělo... pro kotvu udělám nějaké "parkoviště" / bakistu - našroubuju třeba tu psí konzervu na vzduchovou komoru.
Libor píše:odhadem 200 - 300kg
To mám dělat tááák strašně těžký ? Já myslel, že když loďka váží 80kg, tak vystačím s míň!Nejsem si jistý celkovou nosností

shooter píše:zajeď si vedle Olympie co Color city a kup si tam Epoxidovku
Mno vidíš, tohle je odpověď za sto !!! Bezva tip, sjedu tam. Od ColorWest jsme brali do Bobcatu skoro všechny prům.barvy na bagry.
Ferdas a Viky: Vy máte tedy choutky s manželkami ! Tfůůj. Já jí využívám na vaření, uklízení, na chvíle slasti...
geus píše:ze jsem to sliznul
Ignoruji.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jakej uchyl pouziva manzelku na chvile slasti? To by se melo trestat.
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
geus píše: mozna ho jedou uvidime viset na zdymadlech az ty alternativy selzou az pozna proud vichr a chcaves tak bude rad ......
No jasně, celé tohle alternativní vlákno je tak akorát na pobavení. Chvílemi mám při čtení toho threadu pocit, že si tu z vás ( nás) dělá pan.fotograf prču a skvěle se u toho baví. Na vodě se nedá nic alternovat. To možná na zemi, když se to rozpadne, tak vystoupím a dojdu pěšky.
-
- pravidelný návštěvník
Denis píše: Dávať na PET flašu oplet je zbytočné, funguje aj bez opletu
Denis, škoda, že sis to nenechal patentovat ! Tvůj trik se šíří na slapských molech rychlostí větru. Zátoka Mastníku, 6.6.2019, tzn. 6 dní po diskusi...

- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Ano, moc hezké ! ta nit na které to visí se přetrhne a už to není "fendr" ale plastový bordel, který plave dál a dál, až do moře... tomu říkám alternativní přístup...jdi s tím víš kam... 

-
- pravidelný návštěvník
Ja jsem v tom nevinne ! Plul jsem okolo vybiraje kde umistim molo, uvidel - vytvor nekoho JINEHO - a jen jsem vyfotil a opublikoval. Geronimo, tady jsi na Alternativnim vlakne... vic nez par PETek na lane by nas melo rozcilovat pestovani velkolanu repky vysusujici pudu, herbicidy, kazdy fast food prodavajici vse v jednorazovem plastu. Asie zamorena plasty v rekach, morich, Pacifiku... oteplovani diky vozeni s prdeli vsude, antibiotika ve vode. Tam je potreba tlacit, nadavat a volat k odpovednosti vlady, oligarchy a podnikatelske sobce !!! Ja po sobe vse v prirode uklizim
Pokud někdo chce petky, ať si je používá, ale ať si je dá na pořádnej špagát a udělá to tak, aby petka neupadla. Ideál lano z lidlu a zakápnout lepidlem, nebo zafixovat třeba stříbrnou páskou.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Pane fotografe ... neříkám, že je to tvůj výtvor, ale trochu to tu propaguješ...
Jsem konzervativní, vážím si lidí, kteří něco umí, znají a používají staré, generacemi osvědčené postupy, technologie, materiály, ale nebráním se ani novým, profesionálně vyzkoušeným postupům, ...vážím si lidí, kteří se umí na vodě chovat, ví jak se obléknout, jak to má vypadat na lodi.......existuje lodní etiketa.....nic proti tobě osobně nemám, jen to vidím jinak..... takže to je asi tak vše, co k alternativním materiálům můžu říci...
Jsem konzervativní, vážím si lidí, kteří něco umí, znají a používají staré, generacemi osvědčené postupy, technologie, materiály, ale nebráním se ani novým, profesionálně vyzkoušeným postupům, ...vážím si lidí, kteří se umí na vodě chovat, ví jak se obléknout, jak to má vypadat na lodi.......existuje lodní etiketa.....nic proti tobě osobně nemám, jen to vidím jinak..... takže to je asi tak vše, co k alternativním materiálům můžu říci...

- geus
- zkušený harcovník
U tech bumlů je to asi tak petka je zadarmo takue se to uvaze halabala a kdyz se to utrhne tak je to pak v Hamburgu ale original buml neco stoji tak se to privaze pevne aby se neutrhl a kdyz se utrhne tak urazi tak 10km a nekdo si ho vytahne a necha mam jich tak uz asi 5 co mi priplavali a je to take plast ale ma stale nejakou hodnotu
-
- moderátor
- Reputace: 234
Jojo, taky jich do roka pár najdu, a páč jsou větsinou pro mě malé, tak rozdávám.
Viky_CZ píše:Jakej uchyl pouziva manzelku na chvile slasti? To by se melo trestat.
A ty jsi jí snad před léty nepoužíval?
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Uz jsem z toho vyrostl ale. 
To, ze jsem něco delal, když jsem byl mladej a blbej prece neznamena, ze to je spravne.

To, ze jsem něco delal, když jsem byl mladej a blbej prece neznamena, ze to je spravne.

Viky_CZ píše:Uz jsem z toho vyrostl ale.
Kecale, kdyby ti nezahla kramle, tak v tom nejspíš pokračuješ dodnes. Fyzikální zákony jsou dané a setrvačnost je sviňa...
Když jsem byl malej, tak u nás ve statku byl chlápek, kterej měl strašnou fůryi. Těsně před plyšákem když máti dělala v Ústí na krajským soudě, tak ho chudáka soudila za to, že manželku použil jako alternativní materiál do betonový podlahy v garáži.
Takže manželky bych z tohoto vlákna raději vynechal. Tento "alternativní" materiál by moh vyjít velice draho...
-
- pravidelný návštěvník
Chlapcí, vy mi to tu kazíte ! Tohle je přeci vlákno a Alternativních materiálech PŘI STAVBĚ LODÍ... Ne obecně v životě. To bych se pak musel ptát: čím nahradit sůl (viz 2 strany výše). A nebo bych pak musel odpovědět: "pro mne je alternativní materiál za manželku milenka" 

Ale tady se probírala manželka, coby alternativní kotva...

- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
pan.fotograf píše:"pro mne je alternativní materiál za manželku milenka"
No jasne... aspon nejsme OT, ze?
Olin: Nemas zcela presne informace, ale pro tvou bezpecnost te ponecham v blazene nevedomosti.
Když se tu už řešila ta alternativní kotva na naše vody, tak tady je jedna z kusu kulatiny s navařeným okem a druhá z kusu silnostěný roury zalitý olovem:
A tady pro změnu další alternativní materiály, co mi dnes přivezli za pár stovek:
Byl toho plnej ten největší možnej kontejner a krom palet tam bylo plno trámků a prken a latí z tvrdého i měkkého dřeva a i relativně hodně 6 a 9mm obalové překližky.
Z tý hromady na fotce už je toho dost uklizeno, byla mnohem větší. A co se nevyužije na různé projekty včetně lodiček, tak prolítne komínem ( tak polovina).

A tady pro změnu další alternativní materiály, co mi dnes přivezli za pár stovek:

Byl toho plnej ten největší možnej kontejner a krom palet tam bylo plno trámků a prken a latí z tvrdého i měkkého dřeva a i relativně hodně 6 a 9mm obalové překližky.
Z tý hromady na fotce už je toho dost uklizeno, byla mnohem větší. A co se nevyužije na různé projekty včetně lodiček, tak prolítne komínem ( tak polovina).
- geus
- zkušený harcovník
K tem kotvam nevim co vazi,ale lehle nebudou a zajimalo by me jak me to nekde v proudu udrzi. Myslim kdyz to schodis v Decine tak se rano objevis v Drazdanech za nic se to nezasekne. A k te hromade videt to ten nas slavnej fotograf tak uz ma postaveny 4 ksty dva hasboty a dve indianske kanoe.