Tradičná konštrukcia

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pát led 04, 2008 1:00 am

To františek: doslova od kořene, to ještě stromy byly pro stromy a chlapi byli chlapy
To dan: mělo by jít o púvodní klasickou stavbu a tu spray stavěl Joshua Slocum
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 04, 2008 8:18 am

Jen pro upřesnění Sveu i Biene dělal jeden a ten samý člověk a kdyby jste potřebovali kontakt, je u nás registrovaný jako elan3
Biene najdete i zde http://www.plachetnice.estranky.cz/foto ... niku-biene
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon led 28, 2008 10:19 pm

a takhle tradičně stavěl Joshua Slocum svou Spray v roce 1892 - 1895. Délka 11,2m,šířka 4,32m,výška trupu 1,27m,rejstříkových tun 9 a výtlak 12,71 tuny.

Nedaleko stojící dub jsem porazil sekyrou se záměrem, že z něho udělám nový kýl.(z textu odvozuji osamocený)
Dřevo pro lodní žebroví-mladé a rovné stromky-jsem zpracovával a napařoval tak dllouho,až se daly ohýbat,pak jsem je ohnul přes kládu a zajistil,dokud neztuhly.
Vysoce oceněný kloun,který později rozrazil korálový ostrov, jsem pořídil ze spodní části nejlepší odrůdy dubu... Na stavbu lodi se nenajde lepší dřevo než býlí dub.
Palubníky (pařené a ohýbané) jsem zdvojnásobil aby Spray mohla svou pevností vzdorovat i ledu.
Nová obšívka byla vyrobena z georgijské borovice a byla skoro centimetr. Všechny konce planěk jsem připevnil šrouby přitáhl je matkami. Na celou loď asi tisíc šroubů.
Brlení z dubových ,35cm vysokých sloupků a přibitých dvoucentimetrových krycích prken.
Palubní sloupky, zapuštěné do pěticentimetrových prken, jsem zajistil tenkými cedrovými klínky.
b]Palubu[/b] jsem zhotovil z prken bílé borovice, silných 4 cm x 7.5cm a zasazených do trámů žluté neboli georgijské borovice neboli 15x15cm silných, které byly od sebe vzdáleny 90cm.
Ucpávání vtloukáním bavlny s následným docpáním koudelí
Nátěr spodku dvojí vrstva měděné barvy, boku a brlení dvojí vrstva běloby.
Stěžeň ze štíhlého newhamshirského smrku

zdroj Joshua Slocum SÁM NA LODI KOLEM SVĚTA z anglického originálu 1951, překlad Gabriela Nová Paseka 2002

Zodpověděl jsem si některé otázky které jsme o tradiční konstrukci probíraly, ale nové se stále vyrojují, např stěžeň nejspíš nebyl lepený, jak je to se sesycháním syrového dřeva,šrouby pravděpodobně bronzové, jaké tesařské spoje....atd? Každopádně Spray svou kvalitu prokázala i v situacích kdy jiné lodě selhaly (samozřejmě i díky velezkušené posádce), knížku jsem samozřejmě zase slupnul jak malinu.Budu rád za každé doplnění a mějte se všichni príma, mára
Naposledy upravil(a) marks dne stř led 30, 2008 4:23 pm, celkem upraveno 1 x.
pietro070
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod pietro070 » úte led 29, 2008 2:58 pm

To Libor,
ten jolový krížnik Biene je dokonalosť sama o sebe, má úžasné tvary. Človek žasne nad tou prepracovanosťou jednotlivých detajlov, aj celku. Po prezrení albumu, som si len povzdychol a povedal "klasika je klasika" :?
Plast, hliník, železo túto klasiku nikdy nenahradia. Chýba im tzv. prirodzené teplo. Tak ako drevenicu na Orave, nemôže nahradiť panelák v meste.
Máme tu riadneho "borca" = elan3 ...držím palec.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » stř led 30, 2008 3:16 pm

marks píše:simonovi
nabídka na literaturu je pro mě lákavá, rád bych počet a klidně i koupil. Kde se dá sehnat? Zdravím hochy z jiného tématu a měli jste mě sem klidně přeposlat hned.

neprodavam :)
mam z amazonu, muzu neco naskenovat nebo v Brne poskytnout k prolistovani
(at vite zda ma z vaseho pohledu cenu investovat)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř led 30, 2008 4:08 pm

To Simon: mě vykat rozhodně netřeba a byl jsem informován, že si tu všichni tíkají. Nepočítal jsem že prodáváš ty a odkaz na amazonu mi moc neříká. Nahlídnu určitě rád, Brno mám z ruky ale občas (zřídka) jezdím Letovice,Kotvrdovice. Taky se nabízí školení navigace v Brně ale ještě není upřesněno místo konání. Naskenovaní se nebráním a případně děkuji, jen aby ti to nezabralo příliš práce, jsem zvyklí věci náhodně potkávat a občas i v pravou chvíli.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv led 31, 2008 5:44 pm

marks píše:To Simon: mě vykat rozhodně netřeba a byl jsem informován, že si tu všichni tíkají. Nepočítal jsem že prodáváš ty a odkaz na amazonu mi moc neříká. Nahlídnu určitě rád, Brno mám z ruky ale občas (zřídka) jezdím Letovice,Kotvrdovice. Taky se nabízí školení navigace v Brně ale ještě není upřesněno místo konání. Naskenovaní se nebráním a případně děkuji, jen aby ti to nezabralo příliš práce, jsem zvyklí věci náhodně potkávat a občas i v pravou chvíli.

jak budes v brne tak se ozvi, vezmu je s sebou.
scanoval bych jen casti ... obe knizky jsou na scanovani ponekud vetsi by by bylo zdravo

nevykam, jen smeruju zpravu sirsimu auditoriu :)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát úno 01, 2008 12:19 pm

Pro mě tedy zatím skenovat netřeba, cesta do Letovic se už rýsuje (horizont tak měsíc) určitě se ozvu a zatím dík.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob úno 02, 2008 12:47 am

joláč byla a je jedna z nejkrásnějších říčních a jezerních lodí. němci to vymakali do dokonalosti
mba
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mba » úte čer 03, 2008 9:59 pm

EN klasika:
http://www.burnettyachtdesign.co.uk/125.html

Az raz budem velky, idem do toho 8)
Francis
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Francis » stř čer 04, 2008 10:37 pm

Pro mne končí tradiční konstrukce plachetnice vítezstvím parníku někdy kolem roku 1850. Proto jsem v plánech na svou loď sáhl až do roku 1768 k plánům švédského konstruktéra jménem Fredrik Henrik af Chapman. Trochu jsem jeho konstrukci upravil, na pile nakoupil pár borových trámů a spoustu prken a za dva roky jsem měl postavenou 5m dlouhou kajutovou loď, kde se vyspí 4 lidé ve dvou kajutách. Materiál na stavbu, včetně nátěru mne vyšel asi na 25 tis. Kč. Naprosto vše na lodi je děláno amatérsky, včetně kladek a plachet. Přesto již čtvrtou sezonu dobře slouží. Moje rada je jednoduchá - nebát se a začít stavět. Rád poradím a zájemce třeba i svezu. Loď je k vidění na Bezdrevu.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř čer 04, 2008 10:47 pm

To Francis: nějaká fotka by nebyla ?
Francis
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Francis » stř čer 04, 2008 11:50 pm

Posílám pár fotek. Zkoušel jsem udělat svou fotogalerii, ale nějak to nešlo uploudovat...
Fotka těsně před dokončením:
Obrázek
Pod plachtami:
Obrázek Obrázek Obrázek
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » stř čer 04, 2008 11:58 pm

Rány Boží, to je plachet! A vypadá bezvadně. Klidně by mohla vystupovat ve filmech o pirátech !
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » čtv čer 05, 2008 12:09 am

Francis píše:Posílám pár fotek. Zkoušel jsem udělat svou fotogalerii, ale nějak to nešlo uploudovat...

tak mi posli pm s hlaskou, kterou ti to psalo pri tom uploadu a ja ti to zprovoznim 8)

ps: moc pekny pocin, to si galerii zaslouzi :good:
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv čer 05, 2008 8:18 am

Jůůůůůůůůů, to je náááááááádhera :clap: :clap: :clap:
To by si možná zasloužilo kromě fotogalerie i nějaké generální plány :?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv čer 05, 2008 10:44 pm

Taky mě těch pár řádků neuspokojilo a jakožto člověk zvídavý,si troufám žádat o minimálně pětistránkový elaborát. ;)
Fotky to jsou opravdu krásný a za dva a půl roku :o
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

lepení

Příspěvekod DonEmilio » čtv čer 05, 2008 11:12 pm

Moc pěkný.
Chtěl bych se Vás, jako zkušených zeptat: U o-joly mi praskla 2 žebra- deniky, štípla se. Potřebuju poradit, čím to lepit. Vzhledem k tomu, že je to originál německá mahagonová loď, která se musí vždycky nechat zatáhnout, připadá mi epoxy nevhodné, protože to dřevo pracuje a epoxyd by se odtrhával. chtěl bych tím pádem něco podobně pevného, ale pružného, aby to bylo schpno poddat se tomu dřevu. Ale ne tmel. Samozřejmě to stáhnu ještě vrutama. Tak teď jsem na Vás zvědav a předem díky. Don.
Francis
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Francis » pát čer 06, 2008 12:45 am

marks píše:Taky mě těch pár řádků neuspokojilo a jakožto člověk zvídavý,si troufám žádat o minimálně pětistránkový elaborát. ;)

Pětistránkový elaborát to není, ale článeček mám na stránkách ČANY: http://www.cany.cz/index.php?option=com ... &Itemid=47
Ono by se dalo popsat o hodně víc, než 5 stránek. Takže si radši napiš, co Tě zajímá nejvíc..
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát čer 06, 2008 8:23 am

Tedy Francisi, klobouk dolů :good: Moc hezká. Rád se na Bezdrev přijedu podívat. Mám to kousek.
Mimochodem, potkali jsme se v Libštátě a povídali si o Vašem větším projektu ;)
velkejtom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod velkejtom » pát čer 06, 2008 3:03 pm

moc pjeknej škuner klobouk dolů :mad: vT
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát čer 06, 2008 8:30 pm

to francis: To klidně piš všechno, nezajímá to asi jenom mě. Na stránky ČANY jsem juknul=super a z toho co píšeš je jasné, že jsi toho dost i naštudoval. Jen se mi nepodařilo připojit přes odkaz na tu rozsáhlejší akci (možná moje chyba v připojení)
to don emilio: Chtěl jsem ti juknout na roztažnost Pu lepidla, ale má děravá hlava zapoměla. Možná je to cesta,do určité velikosti lepené spáry ji i vyplní, problém by mohl vzniknout s nasákavostí. Přeze všechno si myslím, že pokud to stáhneš šrouby, teda určitě záleží jak, v tom spoji roztažnost omezíš. Snad Ti poradí někdo fundovanější.

to smike: dobře Ty,děkuji :thmbup:
Naposledy upravil(a) marks dne pát čer 06, 2008 9:25 pm, celkem upraveno 1 x.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » pát čer 06, 2008 8:59 pm

marks píše:.. Jen se mi nepodařilo připojit přes odkaz na tu rozsáhlejší akci (možná moje chyba v připojení)

v odkazu je špatně adresa, je tam navíc www.cany.. to musíš odmazat,
aby ti zbylo www.princess.cz/lagrace
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Re: lepení

Příspěvekod Denis » pát čer 06, 2008 10:14 pm

DonEmilio píše:Moc pěkný.
Chtěl bych se Vás, jako zkušených zeptat: U o-joly mi praskla 2 žebra- deniky, štípla se. Potřebuju poradit, čím to lepit. Vzhledem k tomu, že je to originál německá mahagonová loď, která se musí vždycky nechat zatáhnout, připadá mi epoxy nevhodné, protože to dřevo pracuje a epoxyd by se odtrhával. chtěl bych tím pádem něco podobně pevného, ale pružného, aby to bylo schpno poddat se tomu dřevu. Ale ne tmel. Samozřejmě to stáhnu ještě vrutama. Tak teď jsem na Vás zvědav a předem díky. Don.

Epoxid nechceš a ani tmel :? , tak čo keby si skúsil povidla? :lol:

Epoxid ChS 1200 /staré oznečenie/ je pružný, ale vyžaduje trochu to namazať, teda nie úplne na tenúčko. Inak si tu s tou otázkou totálne off topic, je tu predsa niekde aj téma oprava a údržba lodí, tak sa prosím ťa zorientuj.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » ned čer 08, 2008 8:32 pm

To Denis: Dík za radu,a ohledně off topicu máš recht. Omluva a jdu do sebe...

Zpět na