V jaké dílně jste stavěli ?

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Re: V jaké dílně jste stavěli ?

Příspěvekod jakubsipek » pon led 29, 2018 1:34 pm

My stavěli přes léto ve skautský klubovně, venku a v pàrty stanu (loďky 2 až 5 m).

Teď máme pronajatou dvojgaráž asi 5 x 7 m. Chtěli bysme jí vytopit na 16 až 20 stupňů, kvůli epoxidu a barvení. Čím jste kdo v zimě vytápěl (vytápíte)? Dík.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon led 29, 2018 3:18 pm

Ja otocil trup hlavou dolu a ohrival ho zevnitř přímotopem. Okolni teplota byla do 10st, ale ohratej trup nemel problém a tuhlo to. Docela mi trvalo nez jsem na to prisel.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pon led 29, 2018 3:26 pm

To samý - dělal jsem to venku, časně z jara, pod stanem, trup zabalil plachtou a dal do něj teplovzdušný ventilátor...
Pokud máš místnost - byť nevytápěnou, mělo by to fungovat. Tedy pokud nebude venku -20C.
S tím barvením pozor, pokud přikryješ plachtou i zdánlivě zaschlý povrch, přilepí se a můžeš začít znovu (vlastní zkušenost). Epoxi / polyester by měl být u běžně prodávané krycí plachty v pohodě.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » pon led 29, 2018 4:15 pm

Tady pozor, chlapi ! To topení bych docela hlídal. na technickém listě je psána min. teplota 15st C. Nejsem kdoví jak zkušený, ale sám jsem si takhle naběhl - na konci září jsem na voděl opravoval batisty, krásné slunenčné odpopledne... jednomže než jsem to všechno stihnul, už bylo 19 večer- venku 10 a já mám "med" nevytuhlý doted´!!! :hmm: Tzn. budu muset NĚJAK (nevím jak) opravovat... sloupnout horkovzduškou ? Možná byla i chyba v namíchání startovače 1:50...
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon led 29, 2018 4:32 pm

Od ty doby co jsem mel potize s tuhnutim uz zasadne do Epoxy davam vic aktivatoru nez predepisuje výrobce.

Jednou jsem místo predepsanyho 6.5:100 omylem redil 1:6.5, byl to fofr jak s Polyesterem, ale praci jsem udelal. Od ty doby volim univerzalni pomer 1:10 a jsem spokojen. Problemy pominuly.

Jo a k tomu lepivymu.... jednou jsem to vyresil tak, ze jsem namichal trochu epoxy s asi 12-15% aktivatoru a rychle tim natrel to lepivy. Udelalo to sice hrudky ale ztuhlo. Predpokladam ze když jsi redil 1:50, byl to spis polyester a u nej se mi nic takového nestalo.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pon led 29, 2018 4:48 pm

Určitě se vyplatí rozjet chemickou reakci třeba zahřátím horkovzdušnou pistolí. Jak to začne reagovat, spustí se i "vnitřní přitápění" - v případě polyesteru někdy i překvapivě mohutné....
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon led 29, 2018 10:22 pm

Viky_CZ píše:Ja otocil trup hlavou dolu a ohrival ho zevnitř přímotopem. Okolni teplota byla do 10st, ale ohratej trup nemel problém a tuhlo to. Docela mi trvalo nez jsem na to prisel.

Čo si sa ma nespýtal ? :D Ešte je dobré trup prikryť dekami, ak sa robílo vo vnútri trupu, alebo igelitom, ak sa robilo na povrchu trupu. Farbenie to je špecifikum, lebo rozhodujúcu úlohu tam hrá vlhkosť ovzdušia, aj keď farby sa dajú požívať od plus 5

Zpět na