mám lehčí téma k diskuzi (a věřím že zábavné): JAKÉ ALTERNATIVNÍ MATERIÁLY lze pro stavbu plachetnice použít ? Myslím tím takové materiály, které k tomu nejsou pimárně určené (např. s atesty). Nechci tedy diskutovat o kvalitě/nekvalitě, o tom, že něco není vhodné, apod. Ale naopak bych rád zjistil, čím lze drahé marine materiály nahradit. Něčím, co také poslouží, svůj účel splní, ale bude levnější nebo například zbytek ze stavby, oprav, apod. Je mi jasné, že takový materiál nevydrží navěky. Ale nechci stavět lodě, které mne přežijí. Stačí mi něco na pár let, pak se to opraví nebo nahradí jiným.
Sám dávám na začátek tyto příklady:
1) Stavební překližka na bednění šaluňk (hnědá), pak olaminovaná - asi 1/2 lodě je z ní postavená (tak už jsem to koupil).
2) PE lana z Lidlu - koupil jsem v akci, zdály se mi levné, zatím slouží 1 rok a v pohodě.
3) Neklouzavý povrch na palubě vyrobil předchozí majitel z fasádního štuku co se natahuje na perlinku. Držel asi 10 let, nyní už je popraskaný. Ale kbelík mu po stavbě zbyl, tak našel parádní využití

Máte nějaké další příklady ? Téma je tedy více pro hladeče jiných cest než pro konvenční stavitele. Předem děkuji za náměty...