Clinker dinghy

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 22

Clinker dinghy

Příspěvekod Chobotnice » ned bře 21, 2021 12:43 am

Postavil tu někdo opravdu loď s klinkerovou obšívkou? Co jsem hledal, tak krom zmínek "to se uhobluješ k smrti" jsem tu nenašel žádný hotový projekt. Vím o jednom, co skončil sotva začal, pak jeden z kterýho sešlo ve fázi přípravy materiálu a pak jeden kluk co neni moc internetovej má 8´ plachetničku co má placatý dno a klinkerový boky. A Dan má nějakou 8´ klinker lodičku. Obrázek
Pro zajímavost - Ztracená romantika Anglického parku v Dobříši kolem r. 1910. Americká jachta jeho knížecí milosti Josefa Colloreda-Mansfelda na Huťském rybníce. Předpokládám, že loď byla importovaná, jako tehdy byly i prvnní kanoe... Obrázek
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Clinker dinghy

Příspěvekod Chobotnice » ned bře 21, 2021 9:32 am

Tak jsem strávil nějakou dobu prolítnutim vlákna vo klasický stavbě. První muj dojem a čeho se držim je, že se nesmí chodit nějakou českou cestou. Když nemáte modřín, dejte tam smrk, když nemáte smrk, dejte tam starý ponožky s epoxidem. :-)
Pořídil jsem hejno knih, trochu jsou tam rozdíly v postupech i terminologii, což bude daný různejma tradicema v loděnicích. Takže v jádru jsem se rozhod postupovat podle kníhy John Leather - Clinker boatbuilding.
Obrázek
Zprvu se to hůř čte, je to taková hůř požvejkatelná angličtina, ale dá se do toho vpravit.
No a pak jsem strávil nějaký hodiny hledánim vzduchosuchýho dubu a modřínu po izerátech a následně nějakou tu stovku kilometrů naježděnejch autem po nákupech dřeva.
Obrázek
No a koupil jsem orig plány kde je vše, ale je potřeba nastudovat způsob, jak ty plány správně vyložit a použít. https://store.gartsideboats.com/products/10-ft-clinker-dinghy-design-127
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned bře 21, 2021 11:29 am

copak dříví ale ty spravné měděne nyty a podložky máš?
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » ned bře 21, 2021 12:19 pm

Mě se líbí i plány této firmy.

https://www.stirlingandson.co.uk/
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » ned bře 21, 2021 12:28 pm

Zkušenost se stavbou a tradičními postupy v čechách moc nebude, ale lecos se dá okoukat na youtube.

https://www.youtube.com/channel/UCFeBi4 ... ohj3krNb4Q
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » ned bře 21, 2021 1:44 pm

RACEK píše:Mě se líbí i plány této firmy.

https://www.stirlingandson.co.uk/

Potřeboval jsem plány na 10´ dlouhou dinghy, tu tady nemaj vystavenou, ale vyráběj ji, takže leda plány vydyndat. Ale ony jsou si ty lodičky skoro jako vejce vejci. Akorát je ještě potřeba hledat plány na masiv, plány na překližkovej clinker se často lišej. Takže vy finále jsem volil mezi Ian Oughtred - model Puffin a 10´ od Paul Gartside, která vyhrála, protože má plošší dno v oblasti zádě, menší rocker a je o palec širší. Zkrátka bude mít o ofus větší výtlak a primární stabilitu. Nicméně i plány na Puffina mám koupený. A i v dnešní době přišly klasickou poštou z Austrálie.
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » ned bře 21, 2021 1:55 pm

packa píše:copak dříví ale ty spravné měděne nyty a podložky máš?

Měděný hřebiky mi na míru udělali ve firmě Chalko. Podložky jsem zprvu sekal svoje, ale při mý kvalitě nástroje na tom zustával moc grot a bylo to pracný a trvalo to. Pro představu - na 10´ dinghy je potřeba cca 1500 hřebiků a podložek. Takže nakonec jsem koupil u skvěle zásobený firmy Toplicht v Německu. No poslali mi s tim o velikánskej katalog plnej věcí co člověk netušil do tý doby že nutně potřebuje. Toplicht.de
Poptával jsem i výrobu podložek u nás, ale firmy si řekly za nástroj od 5000 do 150000Kč. Tech pět litrů bych skous, ale stejně i pak produkce tech podložek vycházela jen o fous levnějc jak je koupit z DE.

Obrázek
Obrázek

Na veliký nýty který se vyráběj na místě na míru, na nýtování vazu ke kýlu a pod mi dodala měděnou kulatinu firma Unibar z Nižboru.
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod martin111 » ned bře 21, 2021 3:52 pm

Ahoj
Klinkrovou obsivkku jsem nedělal, ale s nyty mam trochu zkušeností. Mrkni na " Rajce.idnes.cz"…Duch 1920, je tam pár fotek. Dobře jdou udelat doma, Toplicht je super, ale pri násobeni ceny počtem nytů, jsme zvolili vyrobu doma. Pokud by jsi to chtel videt naživo tak jsem asi ve stejnem okrese ;)
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » ned bře 21, 2021 5:13 pm

martin111 píše:Ahoj
Klinkrovou obsivkku jsem nedělal, ale s nyty mam trochu zkušeností. Mrkni na " Rajce.idnes.cz"…Duch 1920, je tam pár fotek. Dobře jdou udelat doma, Toplicht je super, ale pri násobeni ceny počtem nytů, jsme zvolili vyrobu doma. Pokud by jsi to chtel videt naživo tak jsem asi ve stejnem okrese ;)

No dvě škatulky podložek průměr 10mm á 750ks mně vyšly asi na 75€uro. Ale dělat je růčo je pakárna. Škoda že nedávno teda před pár lety o tři vesnice vedle zanikla firma na sekání všeho možnýho z plechu. No ty firemní nabídky byly nejlevnější 1,40Kč/ks, plus ten nástroj za bůra. Ti aspoň pochopili o co mi jde a s jakejma tolerancema pracuju.
Nejlíp co jsem dokázal tak byl nástroj z SDS vrtáku a sekat to přímo sekadim kladivem se zapnutejma votáčkama. Ale rád se poradim. Jsem okres Slapy, Kamýk, Orlík a okolí. :D
A teda ta tvoje loď je nádherná. No moc z tý původní nezbylo...
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned bře 21, 2021 9:13 pm

Tady je klinkrová plachetnice třídy Nordisk folkbåt údajně v dobrém stavu za 10 000 SEK = 25 000 CZK. Loď je ve Stockholmu a můžeš mít krásnou plavbu tady nebo někam jinam.
https://www.blocket.se/annons/stockholm ... 6/94394008
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » pon bře 22, 2021 8:20 am

Loď se staví v konstrukci, kterou jsem pracovně nazval Klepadlo. Tady v binci odřezků, pak bude přeneseno jinam.
Obrázek
Zrcadlo jsem slepil z dubu s vloženým perem. Je tam nákližek zvaný Fashion piece, který dodá větší plochu klíčovému spoji na zádi.
Obrázek
Obrázek
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » pon bře 22, 2021 8:38 am

Pavel-Sulc píše:Tady je klinkrová plachetnice třídy Nordisk folkbåt údajně v dobrém stavu za 10 000 SEK = 25 000 CZK. Loď je ve Stockholmu a můžeš mít krásnou plavbu tady nebo někam jinam.
https://www.blocket.se/annons/stockholm ... 6/94394008

Když já zaprvý radši vlastnoručně postavený lodě a zadruhý rád přistávám u kterýkoliv pláže a něco mi řiká, že s timhle to pude blbě. :-D
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » pon bře 22, 2021 9:18 am

Tu dílnu máš překrásnou. To je úplná romantika. Z té fotky dýchá pohoda a klid. Nádhera.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon bře 22, 2021 6:59 pm

martin111 píše:Ahoj
Klinkrovou obsivkku jsem nedělal, ale s nyty mam trochu zkušeností. Mrkni na " Rajce.idnes.cz"…Duch 1920, je tam pár fotek

Ducha znám ještě původního. Na nového jen tiše zírám. Krásná práce.
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » úte bře 23, 2021 8:36 am

Formy jsem si nechal vyjet z překližky na spřáteleném CNC. Tomu ale předcházelo několik hodin rýsování v počítači podle hrubého výkresu a soustavy souřadnic, který určujou přesně body, kudy maj procházet křivky. Dřív se to kreslilo 1:1 na podlaze dílny. V počitači to vyjde nastejno, jen se líp gumuje. Kýl, přední vaz a zrcadlo jsou z dubu.
Obrázek
Obrázek
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » ned bře 28, 2021 1:36 pm

Jak tu někdo psal, že clinker znamená uhoblovat se k smrti, tak vono taky je hoblik a hoblik. Například "Hoblik ze železářství po fotrovi" nepoužívám vubec. Naproti tomu stavitelnej obloukovej Record 020 je super, zejména na plynulý konkávní oblouky.
Obrázek
Obrázek
Postupně po jedný jsem si dělal překližkový šablony na plaňky, zhruba uříznul podle ní kus fošny a tu na pile s velmi tenkym kotoučem rozmítnul na čtvrtky a pak to ohobloval na 9mm tloušťky.
Obrázek
Hodně užitečný jsou taky loďařský svěrky. Super funkční za cenu vraťáku, křídlovky a podložky.
Obrázek
Obrázek
A pak, postupně, plaňku po plaňce...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pon bře 29, 2021 10:44 am

Fotky se nezobrazují, ani po přihlášení s google účtem. :( Prosím prosím, jsem velmi natěšen, skoro až nadržen. :D
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » pon bře 29, 2021 8:51 pm

LadaM píše:Fotky se nezobrazují, ani po přihlášení s google účtem. :( Prosím prosím, jsem velmi natěšen, skoro až nadržen. :D

Aha, kurňa... To jsem byl línej kopčit adresy vobrázků z Facebooku a myslel, že to takhle vyřešim.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Všechny plaňky nejsou stejně široký, ale v místech prudšího ohybu jsou užší, na rovinkách zase širší. Tady výpočty pro čtyři žebra.
Obrázek
Laser pro laserový navádění nejtů...
Obrázek
Obrázek
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » úte bře 30, 2021 3:43 pm

Nádhera! Kam se hrabou nahotinky... :mad:
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte bře 30, 2021 8:45 pm

Tak tomuhle říkám touha po seberealizaci. Nádhera. Pokračuj, chceme vidět každý nýt :D
Kéž by ses v budoucnu chtěl pustit i do něčeho trochu většího. :)
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » stř bře 31, 2021 11:43 pm

No prostě plaňku za plaňkou nejt za nejtem... Tech nejtů bude celkem asi 1500.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tehle set hobliků používám, abych se neuhobloval xmrti, jak by se mi to stalo s hoblikem po fotrovi ze železářství.
Obrázek
Ty příložky z zrcadlu se anglicky jmenujou "Fashion pieces" a očíhnul jsem je na jiym projektu, ale mám dojem, že to docela významně posílej, než kdyby tam bylo jen 7/8" silný zrcadlo.
Obrázek
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv dub 01, 2021 10:18 am

jedna technicka-ty nyty před použitím ,,změkčuješ,, nebo to nytuješ jak jsou,v jednom videu je stavitel rozpalil horakem a ,,zakalil,, aby byly měkčí jinak krasna prace,fandim ti
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » čtv dub 01, 2021 1:00 pm

packa píše:jedna technicka-ty nyty před použitím ,,změkčuješ,, nebo to nytuješ jak jsou,v jednom videu je stavitel rozpalil horakem a ,,zakalil,, aby byly měkčí jinak krasna prace,fandim ti

Ono napadlo mi to, ale zas aby se to nevohejebalo ve dřevě, to jeden neví. Takže s tim nedělám nic a jde to.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát dub 02, 2021 9:57 am

A dobře děláš, vyzkoušel jsem, a pak jsem musel předvrtávat malou dirku. Jinak teda já mám origo nýty hranaté.
Chobotnice
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Chobotnice » úte dub 06, 2021 3:22 pm

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tož tak. Ohybání dubovejch žeber je trochu věda a alchymie.

Zpět na