Minxi (plány na jednoduchý hausbótík)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- jachting.info
- Reputace: 0
Minxi (plány na jednoduchý hausbótík)
V modulu Ke stazeni byl pridan novy soubor Minxi (plany na jednoduchy hausbotik)
Popis: Planky na maly a levny hausbot na plovacich s moznosti instalace motoru. Puvodne sem jich chtel postavit vic a provozovat takovej plavouci kemp, ale zbyly jen ty plany... a jeden prototyp. Snad se to nekomu hodi, aspon pro inspiraci nebo na rybareni.
Najdete zde: http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1514
---
Popis: Planky na maly a levny hausbot na plovacich s moznosti instalace motoru. Puvodne sem jich chtel postavit vic a provozovat takovej plavouci kemp, ale zbyly jen ty plany... a jeden prototyp. Snad se to nekomu hodi, aspon pro inspiraci nebo na rybareni.
Najdete zde: http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1514
---
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
Z těch plánků je jasné, že je to určeno pro někoho s truhlářskou dílnou a skladem kvalitního řeziva. Kvalitní fošny délky 625cm x 15cm x 2,8cm + dostatek
kvalitních fošen pro vyřezání bočních stojek (t.j. bez suků) řádně vyschlých nebývají běžně k dispozici. Těch na těsno palubek na podlaze bych se bál, že
při pobytu na vodě nasáknou a podlaha se vyboulí. Myslím, že by se takováto stavba dala udělat i z levnějšího materiálu (kombinací kovových profilů a
vodoodolné překližky slabší tlouštky). Také použití plexi v tak velkých délkách bude značně drahé.
Nejzajímavější u těchto plovoucích objektů bývá celková váha včetně povolené posádky a tu jsem nikde nenašel.
Jelikož z těch všech zde uváděných provedení se toho do konce nepovedlo moc dodělat, tak to je známka toho, že je jednodušší o tom snít, než dotáhnout
projekt do konce. Výhoda těchto staveb ovšem spočívá v tom, že pokud to nebude schopné provozu na vodě, tak se z toho udělá kůlna, nebo kurník.
kvalitních fošen pro vyřezání bočních stojek (t.j. bez suků) řádně vyschlých nebývají běžně k dispozici. Těch na těsno palubek na podlaze bych se bál, že
při pobytu na vodě nasáknou a podlaha se vyboulí. Myslím, že by se takováto stavba dala udělat i z levnějšího materiálu (kombinací kovových profilů a
vodoodolné překližky slabší tlouštky). Také použití plexi v tak velkých délkách bude značně drahé.
Nejzajímavější u těchto plovoucích objektů bývá celková váha včetně povolené posádky a tu jsem nikde nenašel.
Jelikož z těch všech zde uváděných provedení se toho do konce nepovedlo moc dodělat, tak to je známka toho, že je jednodušší o tom snít, než dotáhnout
projekt do konce. Výhoda těchto staveb ovšem spočívá v tom, že pokud to nebude schopné provozu na vodě, tak se z toho udělá kůlna, nebo kurník.
Děkuji za reakci, ty plánky je opravdu potřeba brát s rezervou, snažit se dogmaticky je dodržet na milimetr přesně, nemůžu nikomu doporučit. Celý je to vymejšlený s cílem: postavit něco co plave za co nejmíň peněz.
S těma dlouhejma palubkama máte pravdu, jsou nesehnatelný a pokud by se přeci jenom použily profi dobře vysušený palubky, určitě by paluba na vodě opravdu nabobtnala... My by sme spíš používaly téměř čerstvý prkna, ze kterejch by sme palubky teprve udělali + na spodní straně nalepenej ten polystyrén, což se podle zkušeností z prototypu rozeschlo (řeší to koberec
).
Ty fošny, ze kterejch se vyřezávaj sloupky mi připadaj poměrně běžný, řešit kvalitu se mi zdá jako zbytečnej luxus. Plexisklo na přední okno byla skutečně pálka asi nejdražší součástka vůbec, na boční okna bych použil něco levnějšího (makrolon, slabší průhledný PVC).
Říct nějakej odhad hmotnosti si netroufám... prototyp je dost odlišnej a vše záleží na použitejch materiálech. Jestli to bude mít pod nebo nad tunu říct nedokážu.
Jediný s čim bych si dovolil nesouhlasit je, že je to určený pro někoho s truhlářskou dílnou...
K výrobě Minxi potřebujete jen pilu a šroubovák. Vim to, protože přesně s takovym vybavení sme ten prototyp 2 roky stavěli.
S těma dlouhejma palubkama máte pravdu, jsou nesehnatelný a pokud by se přeci jenom použily profi dobře vysušený palubky, určitě by paluba na vodě opravdu nabobtnala... My by sme spíš používaly téměř čerstvý prkna, ze kterejch by sme palubky teprve udělali + na spodní straně nalepenej ten polystyrén, což se podle zkušeností z prototypu rozeschlo (řeší to koberec

Ty fošny, ze kterejch se vyřezávaj sloupky mi připadaj poměrně běžný, řešit kvalitu se mi zdá jako zbytečnej luxus. Plexisklo na přední okno byla skutečně pálka asi nejdražší součástka vůbec, na boční okna bych použil něco levnějšího (makrolon, slabší průhledný PVC).
Říct nějakej odhad hmotnosti si netroufám... prototyp je dost odlišnej a vše záleží na použitejch materiálech. Jestli to bude mít pod nebo nad tunu říct nedokážu.
Jediný s čim bych si dovolil nesouhlasit je, že je to určený pro někoho s truhlářskou dílnou...
K výrobě Minxi potřebujete jen pilu a šroubovák. Vim to, protože přesně s takovym vybavení sme ten prototyp 2 roky stavěli.

Když ale změníme metodiku výpočtu: sud se sice jmenuje 200 litrový, ale vejde se do něj cca 220 litrů - tzn. +120 kg výtlaku k tomu připočteme: 48 kg na které neni potřeba výtlak (potopené půlky sudů, sud na suchu váží cca 8 kg, a má přibližně stejnou hustotu jako voda...), vychází to otrochu optimističtěj. Když by se člověk hodně snažil a možná i trochu některé věci ošidil mohlo by se to vejít i s posádkou do tuny a ikdyby to vážilo 1200kg, stále tam bude prostor pro rachetickýho samotáře s nepříliš těžkým batohem...
- Jargalsaikhan
- nováček na fóru
Že by to bylo do jedné tuny, nebo do rozměru 10 metrů (délka i šířka) a motor do výkonu 4kW. Takže pokud se stavba opravdu vejde do jedné tuny i s posádkou, použije se motor do onoho výkonu. Může to být celkem zajímavý plovoucí stan, asi ne úplně pro rybáře (lovení s kajutové lodi). A pokud byl primární účel jakási plovoucí kolonie lidí, kteří prostě nemají na klasický houseboat, ale přesto si chtějí legálně užít netradiční pobyt na vodě v cenové relaci běžného smrtelníka, tak jedině palec nahoru.
A dost nekonstruktivní kritiky, pomlouvat umíme každý, ale ocenit snahu málokdo. Takže spíš Vám pane URzone v soukromé zprávě pošlu pár návrhů a vlastních zkušeností jak na to v začátcích ve kterých evidentně jste. Čím víc nadšených lidí na vodě, kteří k ni mají úctu tím líp, a čím méně zapšklých kapitánů, kteří odmítají cokoliv co není konvenční jachta za minimálně sto milionu, tím ještě lépe.
A dost nekonstruktivní kritiky, pomlouvat umíme každý, ale ocenit snahu málokdo. Takže spíš Vám pane URzone v soukromé zprávě pošlu pár návrhů a vlastních zkušeností jak na to v začátcích ve kterých evidentně jste. Čím víc nadšených lidí na vodě, kteří k ni mají úctu tím líp, a čím méně zapšklých kapitánů, kteří odmítají cokoliv co není konvenční jachta za minimálně sto milionu, tím ještě lépe.
- bahno
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
Jargalsaikhane,URzone - myslim ze zrovna me nemuze nekdo podezrivat z bazirovani na krase nebo lpeni na tradicnich vzorech. Ale par veci je tam proste blbe:
a) Musi to bejt do tuny a 4kW, protoze jinak by byla nutna registrace, povoleni stavby, vypocty...
b) Pouziti OSB - pujdou do haje v radu mesicu
c) Ty sudy by chteli spojit a idealne nejak zakoncit, plavebni odpor dna sudu bude pekelnej
d) Extradlouhy palubky uz se resili
e) Proskleni taky.
f) Spoje ty kostry me prijdou takovy... no slo by to udelat lip.
EDIT:
g) neni mi jasny jak tam drzej ty sudy
/EDIT
Co se mi na tom libi, je pouziti kartonplastu na strechu - kartonplast vypada jako levnej a relativne odolnej material, to dik za tip.
EDIT:
Fotka prototypu by nebyla?
/EDIT
a) Musi to bejt do tuny a 4kW, protoze jinak by byla nutna registrace, povoleni stavby, vypocty...
b) Pouziti OSB - pujdou do haje v radu mesicu
c) Ty sudy by chteli spojit a idealne nejak zakoncit, plavebni odpor dna sudu bude pekelnej
d) Extradlouhy palubky uz se resili
e) Proskleni taky.
f) Spoje ty kostry me prijdou takovy... no slo by to udelat lip.
EDIT:
g) neni mi jasny jak tam drzej ty sudy
/EDIT
Co se mi na tom libi, je pouziti kartonplastu na strechu - kartonplast vypada jako levnej a relativne odolnej material, to dik za tip.
EDIT:
Fotka prototypu by nebyla?
/EDIT
- Jargalsaikhan
- nováček na fóru
Taková to kritika se mi zdá o mnoho lepší a nejspíš jak i doufám prospěšnější pro tvůrce, beru to tak, že každej nějak začíná. A potřebuje poradit. Myslím, že pokud by někdo stavěl tak jak jsem pochopil plány a jak jsem odhadl váhu, tak by registraci nepotřeboval, ale jak napsal i autor, váha je velká neznámá... S OSB bych asi uplně nesouhlasil, protože jako nástavbu na loď jsem ho použil taky a drží déle než rok, stačilo jen pořádně natřít. Sudy si dovedu představit, že bude skutečně síla, ale pokud to má být stacionární (tzn. jednou odtáhnout a pak ukotvit) tak to může být v celku jedno. Palubky?! No jo no
! Prosklení myslím, že ten plán je koncipovanej dost ve stylu: "dodělej si sám", takže já bych tam dal jen něco malého, aby to bylo útulné na obývání a ne jen velká výloha, stejně tak na bocích. Spoje? Jsou vratké , ale způsoby připevňování něčeho kolmo k rovné ploše většinou vypadají "zajímavě", ale i tak souhlasím, šlo by to udělat líp, ale takhle to taky asi bude fungovat. Zajímala by mně docela cena za kolik by se to dalo postavit, takže pokud píšete o prototypu, co takhle pár fotek a nebo faktů (Cena, ...)?
Já tohle prostě beru jako skutečně zajímavej pokus o něco nového a že se to třeba napoprvé nepovede, dokud je to plánek je ještě čas na chyby, na vodě už to je potom horší!
PS: Sudy tam teď drží asi váhou lodi, taky bych si rád přečetl přesnější popis myšlenky.

Já tohle prostě beru jako skutečně zajímavej pokus o něco nového a že se to třeba napoprvé nepovede, dokud je to plánek je ještě čas na chyby, na vodě už to je potom horší!
PS: Sudy tam teď drží asi váhou lodi, taky bych si rád přečetl přesnější popis myšlenky.
- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
Citace z komentáře k plánku:
Plánky na málý a levný hausbót na plovácích s možností instalace motoru. Původně sem jich chtěl postavit víc a provozovat takovej plavoucí kemp, ale zbyly jen ty plány... a jeden prototyp.
A já myslím,že u toho by mohlo zůstat.Potkávat při plavbě břehy obsypané touto lidovou tvořivostí, tak snad radši prodám loď.
Abych jen nekritizoval - stejnou funkci by plnil stan na platu, plato postavené na dvou zavařených plastových kanalizačních rourách,
na podzim by se to sbalilo,ale snad to nikdo nebude realizovat.
Když ne u nás,tak v zahraničí je mraky lodí za peníze,které nikoho nezrujnují a alespoň se na ně dá koukat, o plavebních
vlastnostech nemluvě.
Plánky na málý a levný hausbót na plovácích s možností instalace motoru. Původně sem jich chtěl postavit víc a provozovat takovej plavoucí kemp, ale zbyly jen ty plány... a jeden prototyp.
A já myslím,že u toho by mohlo zůstat.Potkávat při plavbě břehy obsypané touto lidovou tvořivostí, tak snad radši prodám loď.
Abych jen nekritizoval - stejnou funkci by plnil stan na platu, plato postavené na dvou zavařených plastových kanalizačních rourách,
Když ne u nás,tak v zahraničí je mraky lodí za peníze,které nikoho nezrujnují a alespoň se na ně dá koukat, o plavebních
vlastnostech nemluvě.
- kaptn
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
vlastnostech nemluvě.[/quote]
Zlatá slova,....celé plány mi přijdou jako "plánky"z ABC,Junnovo konstruktěra,....namaluj,domaluj,domysli....něco jako divoké boudy v zahrádkářských koloniích a potom už jen chatrče předměstí Mexico City apod.
Iniciativě by se klást meze neměly,..spočítám-li energii a čas,tak ten stan by byl efektivnější a hlavně estetičtější,.....
potom se člověk nediví,proč je problém s Povodími a SPS s výrazně lepšími "nápady".Ještěže zůstalo jen u prototypu

vlastnostech nemluvě.[/quote]
Zlatá slova,....celé plány mi přijdou jako "plánky"z ABC,Junnovo konstruktěra,....namaluj,domaluj,domysli....něco jako divoké boudy v zahrádkářských koloniích a potom už jen chatrče předměstí Mexico City apod.

Iniciativě by se klást meze neměly,..spočítám-li energii a čas,tak ten stan by byl efektivnější a hlavně estetičtější,.....

- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
"K výrobě Minxi potřebujete jen pilu a šroubovák. Vim to, protože přesně s takovym vybavení sme ten prototyp 2 roky stavěli."
dekuji SPECZ za obrazovou dokumentaci, vysledek dvoulete prace s pilou a sroubovakem stoji za to
neni to nejaky pozdni aprilovy zertik?prispevky od dvou cerstve registrovanych clenu a hned takova bomba

dekuji SPECZ za obrazovou dokumentaci, vysledek dvoulete prace s pilou a sroubovakem stoji za to

neni to nejaky pozdni aprilovy zertik?prispevky od dvou cerstve registrovanych clenu a hned takova bomba

Taková blbost a muselo to dát práce. Jako plošina někam doprostřed rybníka na hnízdění pro kačeny by to jinak šlo. Ale vzpoměl jsem si na mládí, kdy jsme svazovaly na rybníku vory, sice jsme u těch slabších byly po kolena ve vodě, ale byly jsme rádi, že to plave. A komu se podařilo sehnat duši od traktoru, ten byl king. Ale to mi bylo tak 10 let dnes bych se na to vykašlal.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Mne by nevadilo uz nemit nejnusnejsi lod v sirokym okoli, vedle tohodle bych se mozna i trochu dmul pychou.
N druhou stranu ve vykresech je celkem peknej tvar kabiny v rezu, ale to "predni sklo" je desny.
Kdybych to chtel vyrobit, puvodni by zustal tvar bocnich sloupku a mozna strecha, k tomu ale urcite plechovej trup a aspon kus otevreny paluby. Blba inspirace je taky insprace. Ty plastovy sudy jsou hruzodesny.
N druhou stranu ve vykresech je celkem peknej tvar kabiny v rezu, ale to "predni sklo" je desny.
Kdybych to chtel vyrobit, puvodni by zustal tvar bocnich sloupku a mozna strecha, k tomu ale urcite plechovej trup a aspon kus otevreny paluby. Blba inspirace je taky insprace. Ty plastovy sudy jsou hruzodesny.
Rád bych připomenul, že SPECZ respektive (UR zone), nějak se v nich neorientuji, se u nás přihlásil před týdnem a aby nepřišel s prázdnýma rukama, nabídl nám vše co měl.
Nikomu zde není a nebude upíráno právo na svobodné vyjádření názoru, ale již týden mu zde "myjete hlavu" za estetické pochybení. To nechám bez komentáře, jsouce si vědom, že krása to není. Ale snad již stačilo.
Koncepce a způsob technického provedení není tak špatný. Je to jen otázka volby vhodnějších materiálů, zakrýt sudy, vyladit tvary, dát hezčí okna a udělat balkonek. Myslím, že potom by to nikoho neuráželo v jeho estetickém cítění. Jednoduchost a rychlost stavby vedle minimálních nákladů je evidentní.
Poslední věc. Oni i zkušení vlastníci plachetnic dokáží osobitým tvůrčím způsobem inovovat zřejmě již zastralé tvary svých lodí. ...
Foceno na Slapech.
.
.

Nikomu zde není a nebude upíráno právo na svobodné vyjádření názoru, ale již týden mu zde "myjete hlavu" za estetické pochybení. To nechám bez komentáře, jsouce si vědom, že krása to není. Ale snad již stačilo.

Koncepce a způsob technického provedení není tak špatný. Je to jen otázka volby vhodnějších materiálů, zakrýt sudy, vyladit tvary, dát hezčí okna a udělat balkonek. Myslím, že potom by to nikoho neuráželo v jeho estetickém cítění. Jednoduchost a rychlost stavby vedle minimálních nákladů je evidentní.
Poslední věc. Oni i zkušení vlastníci plachetnic dokáží osobitým tvůrčím způsobem inovovat zřejmě již zastralé tvary svých lodí. ...

Foceno na Slapech.
.
.