Postavím plachetnici na této staré lamin. skořepině trupu.

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Postavím plachetnici na této staré lamin. skořepině trupu.

Příspěvekod Jarda_x » stř dub 10, 2013 10:52 am

Ahoj, jachtaři.
Obracím se s prosbou o vaše názory a rady. Mám možnost koupit starou skořepinu laminátového trupu. Jestli se mi podaří vložit fotky, tak uvidíte, že jakési pochyby o tom, zda do toho trupu investovat práci a peníze, mají své opodstatnění :-) . Protože jde o trup vyrobený na kopytě, možná, že někdo dokonce poznáte konkrétní typ lodě. Délka trupu je 5,5 m, š. 1,7-1,8 m.
Na poklep se nezdá, že by laminát byl zteřelý. Možná, že kritické místo bude dno na té straně, kde se vlivem sklonu ve dně nahromadila voda. Ta v zimě musela zmrznout a tak mohla nadělat škodu. To se pozná až po zvednutí nebo převrácení trupu. Zbytky překližkových žeber a vnitřních výztuh by musely v každém případě pryč. Tím, jak je nyní trup zavalen harampádím, vypadá trup žalostně, ale přesto mám pocit, že bych ho tam neměl nechat umřít.
Jelikož chci pořídit loď pro dvoučlennou posádku pro vnitrozemské plavby a zároveň loď, která bude odtahnutelná i menším osobním autem, zdá se mi, že mi náhoda do cesty přihrála možnost, jak na tom začít pracovat. Dík za rady všech vás, kteří máte se stavbou a opravami lodí zkušenost.

Obrázek
Obrázek
Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) Jarda_x dne ned kvě 12, 2013 10:09 pm, celkem upraveno 3 x.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » stř dub 10, 2013 10:58 am

Cisto laikym pohladom by som povedal, ze sa to opravovat neoplati. Za tie peniaze co do toho das si kupis uz hotovu lodicku a mozes hned vyrazit. Na trhu ich je pomerne vela. indy
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř dub 10, 2013 11:04 am

To je pravda, ale zase nic nenahradí pocit z plavby na lodi postavené, či opravené vlastníma rukama, jde o to, jakého je jarda x založení, mně třeba baví lodě právě restaurovat ( u týhle se také jen o ,,opravě,, nedá mluvit) :roll:
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarda_x » stř dub 10, 2013 11:39 am

Ano, proto jsem také založil téma v sekci stavba lodí nikoliv v tématu opravy. Budu vidět, co na to další.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř dub 10, 2013 12:03 pm

v tom případě ...do toho!!!!!! :good:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř dub 10, 2013 12:05 pm

Já bych to viděl tak na použití jako formu na kopito. :whist:
mikiviki
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikiviki » stř dub 10, 2013 12:05 pm

To se snad ani nedá " koupit " ! :D
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » stř dub 10, 2013 12:20 pm

Ale jo, pul litr slivovice je adekvatni cena.
Jinak tezko rict, podle stavu toho laminatu. Pokud to nebude drolici se houba, tak proc si nepostavit lod?
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » stř dub 10, 2013 12:29 pm

Z vlastni zkusenosti bych do toho nesla....nechas tam spoustu casu a penez. Na druhou stranu, clovek nekde musi zacit a asi se dost veci na tehle "lodi" naucis.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř dub 10, 2013 12:37 pm

Jardo, jestli je to za flašku, tak bych to neviděl jako marnou cestu k vlastní lodi. Je-li laminát v dobrém stavu/opravitelný, tak bych do lodi dodělal "jen" žebra, lavice, přední palubu pro zpevnění a jako úložný prostor ... koupil starý stěžeň, ráhno a plachty do 12 m[sup]2[/sup] ... motor není nutností, ale nějaký starší 2,5 HP nebo elektromotor ... akorát nevím co s kýlem/ploutví - to až se koukneme pod to harampádí ;)
Pokud od lodi nečekáš víc, než jsem naznačil, tak směle do toho!

Navíc koukám, že materiál na stěžeň a ráhno tam naložen máš :D ... a husí krky místo oděrkové lišty taky jen tak někdo nemá
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř dub 10, 2013 1:33 pm

Mám tu jedno pěkný dřevěný ráhno z Piráta, to by bylo akorát :roll:ostatně mám i kormidlo, včetně píny,jsem si uvědomil.......
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř dub 10, 2013 1:58 pm

Mel jsem to s opravou dost podobny (zde obrazek pro ilustraci), dneska bych mozna neco zkusil udelat jinak, ale ta cesta vlastnima rukama za to stoji, aspon jednou si to clovek musi zkusit.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » stř dub 10, 2013 2:25 pm

Jestli k tomu není plánek a okraje se lehce trhají, tak :thmbdn:
Jinak s levným materiálem a jednoduchým vybavením jo.
Mám min. 15m dacronu 200g/m2 po 90Kč.

Ale vypadá, že už je zadaná.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarda_x » stř dub 10, 2013 3:25 pm

maxik1958 píše:Mám tu jedno pěkný dřevěný ráhno z Piráta, to by bylo akorát :roll:ostatně mám i kormidlo, včetně píny,jsem si uvědomil.......

Ten trup jsem objevil minulý týden a čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi do toho chce jít. Po pročtení odpovědí zde, přesto, že je většina z nich spíš odrazujících, se mě zdá, že se projeví, že jsem ve znamení berana a...

Tobe zvlášť děkuji za pozitivní náhled na věc a dokonce i konstruktivní návrh s tím ráhnem. Jak tak o tom dumám, asi by bylo nejlépe jít cestou levných materiálů, nechci říci vyloženě odbýt stavbu, ale tak trochu se na tom vyučit. Nějaké zkušenosti se stavbou snad ještě mám. Kdysi dávno jsem stavěl surfy (myslím, že jich bylo 14), šil plachty, lepil spárovky na dřevěné ploutve atp.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarda_x » stř dub 10, 2013 3:33 pm

ficcus píše:Jardo, jestli je to za flašku, tak bych to neviděl jako marnou cestu k vlastní lodi. Je-li laminát v dobrém stavu/opravitelný, tak bych do lodi dodělal "jen" žebra, lavice, přední palubu pro zpevnění a jako úložný prostor ... koupil starý stěžeň, ráhno a plachty do 12 m[sup]2[/sup] ... motor není nutností, ale nějaký starší 2,5 HP nebo elektromotor ... akorát nevím co s kýlem/ploutví - to až se koukneme pod to harampádí ;)
Pokud od lodi nečekáš víc, než jsem naznačil, tak směle do toho!

Navíc koukám, že materiál na stěžeň a ráhno tam naložen máš :D ... a husí krky místo oděrkové lišty taky jen tak někdo nemá

Ficcusi, s tebou to proberu na místě samém. Myslím ale, že na to koukáš podobně jako já... stvořit z toho loď schopnou říční plavby by jistě šlo poměrně jednoduše, některé konstrukční záležitosti by odpadly úplně a na Vtavě od nás až minimálně ke Zvíkovu by se jízda pod plachtami stejně nevyužila. (Ovšem loď bez plachet je jen půlka radosti :-) )
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » stř dub 10, 2013 4:28 pm

Nechci tady kritizovat fandy oprav...má to svoje kouzlo...

Ale je potřeba si uvědomit, že tě to vyjde daleko dráž než když si teď koupíš průměrnou novou veslici nebo staršího finna....
Navíc to bude stát plno práce, přemýšlení....a třeba i celej rok všeho volnýho času..
(a to nemluvím o nářadí a prostoru, který každej nemá)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř dub 10, 2013 8:11 pm

Jak pravý klasik : I cesta může být cíl ! Také radši utrácím peníze za materiál,než hotový věci :roll:
MB
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MB » stř dub 10, 2013 9:15 pm

pokud je ten laminát zdravý ,jdi do toho ...nebude to výkřik moderny, ale pokud tam vlaminuješ káču, osadíš plachtou, polupalubou, lavičkou....krásná loďka....nějaký prachy to stát bude ale ....než dáš dohromady trup, seženeš starší věci třeba ze 420 ....no a na jaře příštího roku plachtíš ....a to je dobrá vyhlídka ne? Rok nebudeš chodit do hospody, budeš na tom vyšívat, budeš doma, rodina bude ráda....znám to, je to prima :-) . A že je levnější koupit novou? Je ale ....:-)
ZofMart
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ZofMart » stř dub 10, 2013 9:31 pm

Jasně, pokud je ten laminát O.K., tak jdi do toho. V nejhorším po použiješ po o/úpravě jako kopyto a můžeš těch trupů namrskat víc a pustit do světa ( třeba by se našel nějaký kutil na DODO - dodělej doma ) a pak zjistíš, že máš loď grátis a spoustu zkušeností. Jen do toho, když máš kde, zbytek se poddá - časem. :) :) :)
ferodedek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ferodedek » čtv dub 11, 2013 7:27 am

Jarda_x píše:Ano, proto jsem také založil téma v sekci stavba lodí nikoliv v tématu opravy. Budu vidět, co na to další.

Jak je kde se dotoho pustit, tak bych taky do toho šel. Držím palce a budu se těšit na další info. Já osobně kdybych na něco takového trefil, šel bych do toho. :good:
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarda_x » čtv dub 11, 2013 8:05 am

Další spíš povzbuzující názory... prima, dík kluci za ně.
Dílnu jsem postavil už před pár lety, zbývá dostavět komín, aby se v ní dalo topit a dělat v zimě. S větší lodí jsem stejně nepočítal (7x3,5 m), takže na tuto to bohatě postačí. Že by trup posloužil jako kopyto? Pochybuji, že by to mělo smysl, jde nejspíš o nemoderní tvar... V pátek trup na místě obhlédnu s Ficcusem, třeba se ho společnými silami povede převrátit a prohlédnout důkladněji. Ale myslím, že mě od myšlenky už stejně těžko odradí.
Stejně už víc než o tom, jestli trup koupit, přemýšlím o tom, jak a podle jakých plánů loď dostavět.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » čtv dub 11, 2013 9:58 am

Něco podobného jsem absolvoval, byl to motorový člun.
Pár tisíc jsem za to dal, koupil jsem to spíše ze zoufalosti, jel jsem dost daleko a když už jsem tam byl, tak jsem koupil s tím, že to nějak udělám.
Ale během práce jsem pochopil, že to byl špatný nápad. I zadarmo je to drahé. Na tom starém laminátu bývá dost prasklin, což se už nikdy prakticky pořádně neodstraní, zase to praskne. Překližková žebra bývají vždy někde vyhnilé, musí se to vytrhat do základu a ty střepy po zalaminování to je fakt sado maso.
Ani jsem to nedokončil, přestalo mě to v polovině práce bavit.
Pak jsem za asi 25tis. koupil v polsku menší plachetnici (5,9x2m), Tu stačilo obrousit, místy přetmelit a nalakovat, opravit interiér. Práce asi na dva měsíce. Výsledek byl fajn, taky proto, že to bylo kompletní se stěžněm, lanovím, plachtama atd.

Ještě lepší varianta se mi jeví koupit třeba běžně nabízené v polsku nové lamináty a dokončit si ji sám doma.
je to od cca 40 tis kč k dostání.

Moje zkušenost na můj názor.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv dub 11, 2013 10:24 am

Moje plachetní canoe už znáte, tak fotka toho co jsem si pořídil na rekonstrukci: http://www.starelode.cz/index.php/forum ... 4-vagabund ,proti tomu je oprava té laminátky procházka růžovým sadem :roll: Jinak moje nabídka věcí z Piráta platí, a nechci za to horentní sumu !!!
asketa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Oprava lode

Příspěvekod asketa » čtv dub 11, 2013 10:32 am

Vidim to jako bokal, byt to drevo, tak mozna.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv dub 11, 2013 10:42 am

Jdi do toho, Jardo, kdo si hraje, nezlobi ;) .
Byla by skoda, kdyz mas novou dilnu, aby lezela ladem, ne???
Zkusenosti, nabyte rekonstrukci, nic jen tak nevyvazi a radost, az se s touto lodi vydas na prvni plavbu, bude nemeritelna.

Preji hodne stesti, trpelivosti a tolerantniho okoli.
Pavel

Edit PS: jen gramaticka oprava
Naposledy upravil(a) Svobodak dne čtv dub 11, 2013 11:02 am, celkem upraveno 1 x.

Zpět na