Následující řádky bych věnoval případným zájemcům o amatérskou stavbu vlastní lodě. Mám ale na mysli loď, kde se investice pohybují od milionu výše. (dále jen loď) Stavba pětimetrové plachetnice na víkend v garáži je trochu jiná pohádka. Řádky o tom, kde co koupit a jak co udělat, poslouží všem ostatním. Tak tedy:
Amatérsky stavět vlastní loď nemá popravdě moc smysl. Každý stavitel Vám řekne: "Kdybych tenkrát věděl kolik mě to bude stát času a peněz, tak bych do toho nešel." Stavba lodě zásadním způsobem ovlivní život Váš a Vaší rodiny. Stavět loď tedy bude ten, kdo prostě chce stavět loď. Aby to nevyznělo tak pesimisticky, jsou i případy, kdy to smysl dává. Podmínky pro úspěšnou a smysluplnou stavbu lodi bych viděl tyto:
1. Chci stavět loď, baví mě to. To nemá smysl dále rozvádět, jste ztraceni...
2. Chci stavět loď kterých je málo, nebo je jedinečná. Na trhu je výrazně dražší. Ekonomicky nemá smysl stavět něco, co jiní zvládnou lépe a levněji, protože mají formy, přípravky a zkušenosti. Trh je takovýmito loděmi zaplaven a použité se dají se koupit za cenu menší než je cena materiálu. Zejména v dnešní "krizi" se dají udělat dobré nákupy. Použitá loď, ale může skrývat nepříjemná překvapení, vady atd.
3. Chci stavět loď kvalitně. Dnešní výrobní trend ve světě, lodě nevyjímaje, je: "je to levné, ale životnost a výkony stojí z prd". Toto se na první pohled nezdá, ale kvalita, kterou jste schopni si ohlídat má svou cenu. Rozeberu dále...
4. Mám prostředky - čas, peníze a ideálně i prostory a lidi opět rozeberu dále...
5. Stát ještě nestihl zdanit vlastní práci, takže hurá do stavby

Někteří tady asi vědí, že jsem se rozhodl stavět trimaran. http://www.multihulls.cz/michelle/ Nic horšího už jsem si vymyslet nemohl. Sice jsem víceméně splňoval výše uvedené body, ale potřebný čas a finance jsem podcenil. Jedná se o nejsložitější plachetnici pro stavbu. Díky tomu jsem se ale naučil vakuování, infusi, seznámil s mnoha materiály a postupy a rozvinul své znalosti 3D modelování. Proč to píšu? Stavět loď, je horší než stavět barák. Budete se toho muset naučit daleko více než při stavbě domu, zároveň kalkulace nákladů je složitější.
Prostory
Jsou zásadní. Někdo má lepší podmínky a někdo horší. Plachetnici v paneláku nepostavíte.
Představa, že si x desítek km od svého bydliště pronajmu halu nebo pozemek a po víkendech tam loď postavím, je zcela mimo realitu. Prostory tedy musí být dostupné, ideálně v blízkosti bydliště. Nepřevozitelný katamaran, musíme logicky stavět u vody.
Často se lodě staví pod stanem a i já nyní nejsem výjimkou. Do malé haly se moje loď nevejde a ve velké máme 15m prcka