Oprava trupu překližkové plachetnice třídy Fireball

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Oprava trupu překližkové plachetnice třídy Fireball

Příspěvekod jericho » pon bře 05, 2012 1:49 pm

Dobrý den,
mám Fireballa, který měl různě popraskaný lak na spodku trupu, že jsem ho nakonec strhnul až na překližku. Ukázalo se, že překližka je na mnoha místech vyspravovaná jak vyřezanými a nahrazenými díly překližky, tak epoxidovou pryskyřicí a skelnou tkaninou i epoxidem samotným. Zejména na těchto místech byl nátěr (akrylátový) popraskaný. Zevnitř je loď vymazána epoxidem (kam až vidím otvory na vysoušení). Překližka se mi zdá v relativně dobrém stavu, není schnilá, jen místy jsem ještě musel zajet bruskou hlouběji a rozbitá nebo nahnilá místa vybrousit - max v ploše dlaně, max 1cm do hloubky. Jedná se o devítivrstvou překližku.

Co mi doporučíte s trupem udělat? Zvažoval jsem vybroušené jamky do překližky vyplnit a) epoxidem a vrstvami tkaniny, b) epoxidem a nasekanými skelnými vlákny 6mm od Havla s aerosilem, aby to nestékalo, pak zabrousit do roviny s překližkou. Pak jsem myslel celé to potáhnout 2-3 vrstvama 160 skelnou tkaninou tkanou jako kepr s epoxidem - zalaminovat.

Laminát pak umýt octem nebo lehce přebrousit a něčím vykytovat? (čím?) a naválečkovat (čím?).

Mám strach - není špatná volba uzavřít překližku laminátem, bude se mít voda kudy dostat ven, aby překližka nehnila? (Podle kamaráda truhláře se voda vždy dovnitř dostane).

Co myslíte s takto obroušeným trupem dělat?

Díky.

Zatím jsem obrousil jen část trupu, jsou místa, kde je nátěr perfektní, nevím, zda to dobrousit všechno, nebo co s tím.
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » pon bře 05, 2012 2:43 pm

Nebo - možná že se ptám blbě - tak jinak:
Olaminovali byste celý trup, nebo jen místa, kde si pamatuju, že to bylo rozpraskané a potřebuje to tam tudíž zpevnit?

A pak na to epoxidový tmel, základ a barvu?
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » pon bře 05, 2012 7:05 pm

Já bych se s tím moc nepáral, všechny díry bych vykitoval (klasickej karosářskej dvousložkovej tmel)...
Ale urrčitě nebude vadit, když do těch děr před vykitováním naláduješ nepřesahující dobře prosycenou tkaninu

Potom bych to komplet přelaminoval...konkrátní tkaninu a nejlepší epoxid neporadím, nevím....Havel poradí;)

Stříknout tmelem, vybrousit ( a několikrát to opakovat)....potom natřít základní barvou (dobrá za ideální cenu je epoxidová EPOLEX základ)...zase vybrousíš, dáš druhej nátěr, vybrousíš, stříkneš plničem (jakoby uzavře nátěr) ...a naválečkuješ polyuretanovou barvou PRAGOPUR (dá se tónovat, cena taky v pohodě)
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon bře 05, 2012 8:30 pm

jestli je preklizka dobra tak bych olaminovani komplet rozhodne nedelal, je to zbytecne pracne, drahe a budes z toho mit tezkou
pixlu - FB je lehounka lod, ta musi litat ;-)
nicmene jestli si zajel bruskou do hloubky 1cm, tak to uz si musel byt skrz :whist: ...
ja bych mensi dirky zatmelil - epoxid s pilinami (jemne piliny) ... na hlubsi probrouseni na vetsi plose bych asi dal tkaninu nebo cele vyriznul
a dal novou preklizku - u FB by to melo jit v pohode (jen nezapomen, je-li to do komory, tak vnitrni cast natrit epoxidem ;-)) ... mensi (plochou)
a hlubsi probrouseni (nebo kde preklizka je naprd) urcite vyriznout a vrazit tam novou preklizku, zkosene hrany a aby tam presne ten kousek pasoval,
pak maximalne zevnitr zalaminovat kouskem tkaniny, zvenku jen zakitovat ... nerovnosti a male probrouseni jen kit ...
a nakonec barva / lak ...

opravdu jestli nemusis, tak to cele nelaminuj !! FB musi unest dva dorostenci ;-) jestli chces tezkou mrchu, tak si kup finna :crazy:
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » pon bře 05, 2012 9:25 pm

Díky moc za rady. Udělám to jen částečně přelaminované - tam kde jsou starší záplaty z laminátu a nové kusy překližky dám dvě vrstvy 168ky kepru, větší lokální prohlubně zacelím epoxidem s tkaninou, zabrousím a navrch přelaminuju jednou vrstvou 168ky kepru. I peníze pro mě hrají docela dost roli, takže rád ušetřím.

Pak je tu tedy ještě dilema - na lodi je akrylátový nátěr dohromady nejméně v pěti vrstvách. Obě boční třetiny jsem ho strhával, na jedné už je celý dole, na druhé chybí tak tři metry, které jsou v akrylátu celkem OK. Střední část trupu (od přídě, přes ploutvovou komoru až k zádi) je téměř perfektní, bez kazů. Záď i příď budu muset olaminovat, jsou tam trhlinky ve spojích překližek a v místě, kde jsou závěsy na kormidlo.

Mám to strhnout celé, a udělat celou loď znovu?

Jde mi o to, zda pak na trup, jehož části jsou překližka a části přelaminovaná překližka dát co - dvousložkový karosářský tmel, přebrousit, pak Epolex základ 2x, plnič - také přebrousit, a Pragopur - a části budou v původním akrylátu.

Nebo to sundat celé a pak dvousložkový karosářský tmel - přebrousit, Epolex základ 2x, plnič - přebrousti, Pragopur ?

Díky, snažil jsem se načíst celé fórum, ale shledávám dosti obtížným vybrat si z toho všeho tu správnou variantu - aby to šlo i na laminát, i na překližku.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » pon bře 05, 2012 9:38 pm

jerryx píše:... jestli chces tezkou mrchu, tak si kup finna :crazy:

hele, ty kytáristo jeden... :mad: závidíš, že finn je pro chlapy, co.. :crazy:

jinak jerryx má pravdu, nelaminuj celý trup. Loď na vodě ochranu laminátem nepotřebuje a na břehu se vozí na slipáku, takže když se k ní chováš s rozumem není potřeba na ní dávat kila navíc.

původní nátěr bych dal dolů celý, obvzlášť když už vetšinu máš dole.
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » úte bře 06, 2012 9:58 am

Mohl bych ještě poprosit o konkrétní typ tmelu, který je vhodný jak na překližku, tak na epoxidem přelaminované části trupu?

Díval jsem se na vaše doporučení, ale není mi jasné, zda použít polyesterový tmel (bude držet na epoxidu?) nebo epoxidový.

Úplně nejlépe mi prosím doporučte něco 1) velmi konkrétního jako pro blbého 2) něco docela laciného, budu toho muset kitovat hafo.

Kit se na zabroušený a očištěný (acetonem, lihem) povrch nanáší širokou špachtlí, že..
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte bře 06, 2012 5:37 pm

Na hlubší nerovnosti bych určitě použil tmel s vláknem :? Pokud to máš dobře obroušené, a odmaštěné( Aceton je nejlepší, líh moc mastnoty nerozpustí) měl by držet i na epoxidu, ale nevím, jak Ti drží ten epoxid na překližce, zkoukni to, a případně odbruš!
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » úte bře 06, 2012 7:11 pm

Sakra jak to říct - ty hlubší jamky velikosti dlaně mám vyřešené, to budu epoxidovat se skelnou tkaninou, ale nevím neumím jak se jmenuje a co to má být to, čím se celý ten trup (tedy překližka i přelaminovaná místa velikosti cca 1m2 kvůli zpevnění) má pak napatlat, aby se to potom mohlo vybrousit do roviny a natírat. Nevím jak se to jmenuje správně - kit, tmel, nebo tak. A nevím jaký tenhle kit nebo tmel, jestli epoxidový nebo polyuretanový nebo ještě jiný a konkrétně který je z nich docela dobrý a ne moc drahý.
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » úte bře 06, 2012 8:54 pm

Mám rozestavěnou loď z epoxidu a také jsem řešil tmelení (epoxidovým tmelem)
1. varianta: eprosin T30 (Sincolor) - strašně hustý i po zahřátí, skoro jsem si lámal ruce se špachtlí, broušení nic moc, dost tvrdý :mad:
2. varianta: HAVELfiller (Havel Composites) - namíchali s pomalým tužidlem, dělalo se mi s ním dobře, broušení hodně dobré :)
3. varianta: konzultace s technikem Sincoloru - cituji: Místo T30 doporučuje použít pro tmelení Eprosin T10, který se Vám bude lépe aplikovat do spár, dá se tam lépe zatlačit, ale ještě je dost viskózní, aby nestékal. Cena 1kg balení je 257,-Kč + 33,-Kč za 70g P11. Máme i variantu T10, která má ještě o něco menší viskozitu, ale ta by asi už nebyla vhodná na svislé povrchy. - ten jsem ještě nezkoušel, snad letos na jaře... :?
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » stř bře 07, 2012 5:33 pm

Já jsem si na podzim kupoval 3 kg!! dvousložkovýho epoxidovýho tmelu od firmy BKP asi za 400,-
...tmelí se s ním dobře, je pevnej a lehce se brousí ;)

pokud bude vrchní nátěr barevnej, tak bych ho vřele doporučil...
(budou určitě i lepší, ale tenhle funguje a je za dobrou cenu)
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » stř bře 07, 2012 7:36 pm

Projížděl jsem produkty od BKP a zdá se mi, že jsou všechny polyesterové, nenašel jsem žádný epoxidový. (Špatně hledám?) Použít polyesterový tmel mám obavu, nevím, zda bude držet na epoxidem přelaminovaných plochách.

Zatím jsem nejvíce nakloněn použít epoxidový Havel filler, nebo si tmel vyrobit sám z epoxidové pryskyřice (asi 1200) a Cabosilu, do exponovaných míst přidávat nasekanou skelnou tkaninu - Havel ji také prodává.
selinak
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod selinak » stř bře 07, 2012 9:43 pm

jasně, omlouvám se...je polyesterovej ;)...zatím všude drží...už jsem ho použil i na laminátovje přívěs...ale na lesklej povrch epoxidu bych to nedal...spíš jen na dřevo...
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Jak jsem to udělal

Příspěvekod jericho » pon črc 16, 2012 2:51 pm

Tak pro ty, co budou tápat podobně jako jsem tápal já.
Sundání starého nátěru - téměř celé jsem to udělal hodně obroušeným kotoučem na broušení kovů na flexe, spíše pálil než brousil. Daleko lépe to šlo horkovzdušnou pistolí a špachtlí, na což jsem přišel až na horní palubě.

Praskliny do překližky (překližka je v dobrém stavu) jsem bruskou probrousil téměř skrz, velmi pozvolné šikmé stěny probroušeného místa, zalil epoxidem od havla bohatě naplněného ústřižky skelných vláken do délky 6mm a zahuštěného silikou (obojí také Havel). Abych si pak ušetřil broušení, použil jsem slidy, do kterých se vkládají do pořadačů papíry - zamokra jsem jimi "ránu" překryl a špachtlí přes okraje zarovnal. Po zatuhnutí epoxidu jde igelit snadno sundat a povrch vyžaduje jen lehké přebroušení.

Exponované spoje jsem přelaminoval jednou vrstvou tkaniny ve formě pásku se zapletenými okraji (spíše pro sichr). Místa vyžadující tmelení jsem přetmelil epoxidovým tmelem od Havla.

Teď uvažuju čím to natřít, asi nějaký akrylát.
jericho
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jericho » pon kvě 20, 2013 3:19 pm

Nakonec jsme jako barvu zvolili od Chemolaku dvousložkovou polyuretanovou barvu Chemopur E. Je levná a jak mě ujistili v obchodním centru Chemolaku, je odolná jak proti UV, tak proti vodě. Nanášení štětcem nebo stříkáním. My štětcem, chce to ředit cca 10% a to tím ředidlem končícím na "52" - umí udělat lepší povrch. Docela to šlo, ale hodně rozdírat, jinak stéká a nezastavovat se..
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » stř lis 19, 2014 9:52 am

Ahoj,

muzete mi prosim nekdo poradit - mam preklizkovy kormidlo, ktere jsem olaminoval epoxidem a pak jsem pretmelil Eprosinem.

A ted nevim cim to natrit navrch.

- muzu pouzit polyuretanovou barvu? Musi byt dvouslozkova nebo staci jednoslozkova ?
- nebo musim pouzit nejakou dvouslozkovou epoxidovou barvu ?

Predem diky
Dodo
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » stř lis 19, 2014 11:04 pm

Ahoj, na epoxydu a eprosinu drží všechno.

Zpět na