Na lodě se používá Polyetylen (PE). Z jiných materiálů se lodě snad ani nedělají. (já sám jsem měl dva kajaky na divokou vodu od různých výrobců a v loděnici máme lodě snad od 10-seti výrobců a všechny jsou PE s UV stabilizátory.)
1. Pozor NA VACSINU lacnejsich (nehovorim lacnych) lodi sa pouziva polyetylen. Je to totiz velmi lacny plast s velmi vhodnymi vlastnostami. Nechcem vsak vymenovavat z akych vselijakych plastov sa dnes lode robia. Ja sam mam plastovu lod, na ktorej nie je ani gram PE.
2. A ked aj hovorime o plastoch v dnesnej dobe len polyetylen existuje v kope "verzii" s kadejakymi roznymi prisadami, tak aby vysledny material mal v nejakom smere lepsie vlastnosti (aj ked zakladom moze byt napr. PE).
To zdoraznujem hlavne z toho dovodu, ze pri profesionalnej oprave sa musi striktne pouzit ten isty plast, aby si si to poriadne overil, nie kazda lod musi byt z PE. Aj ked vacsina ich je, ale neviem co je za lod, co mas ty.
Tie opravarenske sady pouzivaju univerzalny plast, ale vlastnostami by som to skor nazval tavitelne lepidlo. Nedosiahnes to, ako ked pouzijes ten isty plast a pri spravnej teplote ho zvaris.
No spat k tomu zvarovaniu. Ide o to ci chces profesionalnu pracu designovo, ale aj co sa tyka kvality zvaru (zvar musi byt rovnako pevny, pruzny atd. ako povodny material), alebo ti na tom az tak nezalezi a mas chut len "zapchat" dieru.
Potom zober do ruky kadejaky horak, teplovzdusnu pistol a experimentuj v najhorsom pripade sa pretavis k este vacsej diere
Kedze sa vsak jedna o lod zhodnot ako je namahane v aktulne problemovom mieste, lebo ak ti to ma kvoli polovicatej oprave prasknut na vode, tak to mozno mpze byt vscsi problem ako nejak naraznik na aute, ktory nie je namahamy vobec a hlavny zmysel opravy je konecny design a kvalita je az druhorada.
P.S. Medzi teplotou tavenia a destrukcie plastu nemusi byt velky rozdiel, hlavne ked mas pistol, kde nevies zhodnotit aku teplotu vlastne vytvara. Takze ak to chces risknut tak si to predtym skusaj na podobnom plaste.
Vela zdaru.