osmoza

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

ivo1952
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

osmoza

Příspěvekod ivo1952 » čtv lis 06, 2014 12:26 pm

Ahoj pánové prosím o radu mám Variantu 65 a letos jsem zjistil pod antifoulingem od čáry ponoru po celé délce obrovské množství bublin různých rozměrů probousil jsem několik a zjistil osmozu-vytéká kyselina.Chtěl bych to obrousit na laminát něčím ale nevím čím napustit natáhnout jednu vrstvu 80 nebo nějaké jemné tkaniny zalaminovat a zatmelit po celé délce a přebousit.Jaké mám používat materiály polyesterovou pryskyřici nebo epoxy 1200 a zda je tento postup správný,co dále nanášet na již vytmelený a přebroušený trup,myslím typy barev atd. a kde nejépe materiál nakupovat.Budu vděčný za jakouli radu.Děkuji Ivo
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » pát lis 07, 2014 8:03 am

Ptas se na mnoho veci najednou a o vsech se tady uz psalo.
Kdyz si projdes temata v sekci Opravy a udrzba lodi, ziskas informace, ktere hledas.

Co se pryskyrice tyce, tak epoxidy jsou spravne reseni. Na polyestery zapomen, mnozstvi volneho styrenu v pryskyrici je jednim z primarnich duvodu vzniku osmozy laminatovych trupu.
Dnes je ale na trhu spousta pryskyric a ne jen 'stara dobra' CHS 1200.

Co se nateru tyce, plati bezezbytku, ze nejlepsim zpusobem je, prohledat weby vyrobcu naterovych systemu, prostudovat jejich pokyny a prirucky pro aplikaci, sortimentni skladbu, dostupnost, zivotnost, cenu, .....
Potom se muzes rozhodnout pro nejake konkretni reseni a kdyz uz se rozhodnes, potom pouzij kompletni naterovy system a postupy vyrobce, pro ktereho jsi se rozhodnul.
Nikdy se s tim nesnaz vydrbat a pouzivat neco od jednoho a neco od druheho vyrobce. Urcite si tim jenom pridelas do budoucna dalsi problemy.

Necht se dilo zdari.

P
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » pát lis 07, 2014 11:32 am

Obrus všechny bubliny až na kost....teda neudělej v lodi džuznu. No a pak rok na špalkách,nechat stéct a vyschnout, promáznout epoxidovým kitem se skelným vláknem,obrousit a je to...Nijaká věda,ale rádo se z toho věda dělá. Spodek natřít antiosmotickým nátěrem,ale v klidu stačí pár vrstev epoxidové,dvousložkové barvy a nebo černej epoxy. Kdejakej, třeba i z Chemolaku Smolenice,nebo nějakej Českej výrobce. Levnej epoxy tuzemák bohatě stačí,bo ty dražší jsou jenom dražší,nikoliv znatelně kvalitnější. Marinšopy a tuzemští odborníci nebudou souhlasit,bo dle nich musí být všechno origo na lodě,což je v drtivé většině ten Chemolak Smolenice,jenom zabalen v jiné plechovce a opatřen nálepkou Super yacht guard a podobnýma marketingovýma
ch u j o v i n a m a a cenou jako za stříbrnej prut se staré,potopené, Španělské galeony .Raději přidat jednu, dvě vrstvy. Pokud je loď jenom na sladké vodě nebo pro příbřežní plavbu,bohatě to stačí. Pokud je na open sea,tak ekologicky zlikvidovat. Všechny ostatní postupy,dle našich odborníků budou dražší,jako tyhle necky,ale budou ti tlačit kedlubny do hlavy,že takhle je to na nic a musíš podstoupit jejich ozdravovací kůru. ;)

howk
Monty
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » pát lis 07, 2014 3:23 pm

A nebo tak, Monty. Dukladne osetreni trupu pred jakymkoliv naterem je ale neodiskutovatelne a k tomu jina cesta nez, ta, kterou uvadis, neexistuje.

jen poznamka pod carou :
Nemel jsem na mysli super 100% origo marine produkty, inzerovane vsude, kam se podivas, za peniz, ktery rozhodne neprehlednes, ale prumyslove epoxidove natery do agresivnich prostredi.
Nenapsal jsem to, Tvoje vytka je tedy naprosto opravnena a opodstatnena :-)

Mej se. P
ivo1952
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod ivo1952 » sob lis 08, 2014 12:45 pm

Díky Monty potěšil jsi mne,loď bude za pár dnů obroušená stačí když počkám s vysýcháním do března a pak začnu tmelit?Kdybych se rozhodl natáhnout jednu vrstvu pod vodorysku,jakou mám použít gramáž tkaniny?Prosím tě můžeš jmenovat konkrétni barvy a tmely které bych mohl použít a kde je mám hledat na internetu nebo v obchodech,laminoval jsem naposled surf před 30léty takže nejsem v obraze.Díky Ivo
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » sob lis 08, 2014 2:46 pm

Pošli fotku. Myslím, že tkanina je blbost. Je to potřeba zbrousit, vyčistit, ostříkat, vyschnout, zatmelit, vyrovnat, natřít dvousložkovou epoxidovou barvou, nejspíš válečkem.
provizorni
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod provizorni » sob lis 08, 2014 4:42 pm

Ahoj ivo1952
Záleží na tom, v jakém je to stavu.. pokud je i zasažený laminát, možná to chce zbrousit, přelaminovat danou část, pak vyrovnat tmelem, přetáhnout třeba antiosmotickým nátěrem, přetáhnout základem a pak barvou a antifoulingem.. pokud by jsi měl řešit jaký materiál, viděl bych to na:
Pryskyřice - LH145 - vysokopevnostní.. já nepoužívám jinou než tuhle. Je to epoxid a má velmi dobré mechanické vlastnosti
Tkanina - spíše bych laminoval biaxiálovou tkaninou (způsob utkané tkaniny - jednotlivé prameny skla jsou prošívané polyesterovou nití tak, aby se o sebe vlákna netřela a nepřeřezávala). Gramáž spíše chtěj menší...
Tmely - používej epoxidové. Polyester je sice levnější a rychleji schne, ale není zase tak tvrdý oproti epoxidu. Navíc epoxid lépe odolává vlhkosti než polyester. Já tmelím jen epoxidem.. sice je to 2-3x vyšší cena, ale loď kvalitní.. na trhu najdeš jak univerzální, tak třeba také lehčený...
Nátěry - určitě si jako první jednu až dvě vrstvy dej antiosmotický nátěr po celé ploše lodě.. pojistíš si tím ochranu proti osméze. Můžeš to ale také vyřešit tak, že si koupíše základ, který nabízí při větším počtu vrstev (3-5) ochranu proti osméze jako samotný nátěr jen na ochranu proti osmóze.
Barva - nejlepší je polyuretan. Ale kup si přímo polyuretan na loď. Důvod je jednoduchý - 99% těchto barev na trhu není koncipována na laminát nebo na lodní trup. Chce to speciální lodní polyuretanovou barvu, která zvládá reagovat na tepelnou roztažnost laminátu. Lakoval jsem Colorlakem a za půl roku jsem měl mapičky jak to praskalo...

Tak bych to viděl já. Pokud to chceš koupit na jednom místě, doporučuji www.sea-line.cz - mají komplet sortiment, letité zkušenosti v oblasti kompozitních materiálů na lodě a velmi slušné ceny.

Navíc jsou v Praze

V.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: osmoza

Příspěvekod david » ned lis 09, 2014 12:13 am

ivo1952 píše:Ahoj pánové prosím o radu mám Variantu 65 a letos jsem zjistil pod antifoulingem od čáry ponoru po celé délce obrovské množství bublin různých rozměrů probousil jsem několik a zjistil osmozu-vytéká kyselina.Chtěl bych to obrousit na laminát něčím ale nevím čím napustit natáhnout jednu vrstvu 80 nebo nějaké jemné tkaniny zalaminovat a zatmelit po celé délce a přebousit.Jaké mám používat materiály polyesterovou pryskyřici nebo epoxy 1200 a zda je tento postup správný,co dále nanášet na již vytmelený a přebroušený trup,myslím typy barev atd. a kde nejépe materiál nakupovat.Budu vděčný za jakouli radu.Děkuji Ivo

ta voda ti leze z pod gelcoutu, nebo zpod nějaký barvy - vrchního nátěru????
ivo1952
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod ivo1952 » ned lis 09, 2014 10:40 am

Ta voda jde z pod gelcoutu musím dost odbrousit než vyteče,dnes to nafotím.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » čtv bře 30, 2017 1:03 am

Ahoj,

rád bych využil již založeného vlákna s dotazem na postup řešení mého osmozového problému.

Na zádi lodi mám nástavbu z laminátu a ta vypadá celkem dost narušená osmózou ale zevnitř. Někudy tam asi zatéká. Po stranách puchýřky, po obroušení na sklo prosakuje "voda" a když jsem trochu rejpal do stěny jednou dírkou, tak jsem vytrhával skelný vlákna jak kdyby šlo o schnilý dřevo. Vzhledm k tomu, jak na tom pevně drží zábradlí to rozhodně nehodlám celé předělávat. Chci to ale nějak ošetřit. Je možný že nějakej pepík dovnitř nastříkal PU pěnu. Takže udělám výkružníkama díry a chci to dostat ven. Pak ale nevím co dál. :-(

Je nějakej způsob, jak to zevnitř ošetřit? Brousit to nemohu, budu dělat jen malé otvory abych vyndal tu pěnu. Zvenčí jsem některé oblasti zatmelil epoxy tmelem. Drží to. Ale co zevnitř? Jde to nějak urychleně vysušit? Pojedu příští měsíc opět k lodi ( Itálie ) na 10 dní a rád bych to nějak ošetřil.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Lachtan » pát bře 31, 2017 6:09 pm

Vyfotit! Třeba se nejedná o osmozu, ale o technologickou nekázeň.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » úte dub 11, 2017 5:01 pm

mám pouze tuto fotku, z které to samozřejmě není poznat. Nástavba je ta zkosená záď, je nalepená na originální trup lodi. K technologické nekázni došlo zcela určitě, protože tam nějaký chytrák nastříkal nějakou hmotu, tipl bych to na montážní pěnu, která do sebe jak modří vědí všechnu vodu.

Tak a proč jsem si "jistý" že jde o osmózu? Na té zádi, kde je vidět kyt se tvořili puchýřky z kterých vytékala voda. Odsekal jsem to až na sklo a snažil se to vysušovat než jsem to překitoval epoxy tmelem watertite. Ten tam teď, pokud je v silné vrsvě drží dobře, slabší vrstvy opět bobtnají. Uvnitř je prostě voda. V jednom růžku nahoře byla malá dírka, tak jsem ji odsekával až jsem tahal vlákna tkaniny jak kdyby šlo o shnilé dřevo.

Celé to předělávat teď rozhodně nebudu. Loď je v Itálii, né někde doma na zahradě a v zahraničí nemám tolik času, tak to potřebuji nějak zatím alespoň ošetřit.

Můj plán je takovej, že to těch tzv. 3 komor výkružníkem vyvrtám otvory, kterými vycupuju ven tu pěnu jestli tam opravdu je všude. A pak nevím... ???

Jak to ošetřit zevnitř když je to nacucané? Potřebuji to během týdne opět zadělat a přebarvit aby mohla jít loď v dalších měsících na vodu.

WP_20161203_12_21_57_Pro.jpg
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Lachtan » úte dub 11, 2017 11:50 pm

Slabší vrstvy bobtnají... Dvousložkový epoxytmel nanést v silnější vrstvě - malé puchýřky zlikvidovat broušením. Ale hlavně nejdřív zlikvidovat veškeré barvy, strhnout puchýře/uvnitř je/byla/ páchnoucí kyselá kapalina, kerá musí pryč. Vystříkat čistou vodou, nechat vyschnout laminát. S mokrým laminátem nepracovat! Schnutí trvá i několik měsíců.

Zpět na