jak odstranit zápach stareho interieru lodi??
Moderátoři: vilma, Pepa, david
jak odstranit zápach stareho interieru lodi??
Zdravím !
Chtěl bych koupit cca 40 let starou VARIANTU 65. Vše je OK , z venku také, ale uvnitř to smrdí starým laminátem a plastovým polstrováním na matracích.
Zápach jak v maďarským autobuse Ikarus, nebo starým Trabantu. Polstry vyměním za jiné, ale co s tím zápachem starého laminátu?? Pomohlo by přetření epoxidem a pak tapecírunk? Nebo je jíná cesta?
předem děkuji za praktické a ověřené rady
hezký den VonKounic
Chtěl bych koupit cca 40 let starou VARIANTU 65. Vše je OK , z venku také, ale uvnitř to smrdí starým laminátem a plastovým polstrováním na matracích.
Zápach jak v maďarským autobuse Ikarus, nebo starým Trabantu. Polstry vyměním za jiné, ale co s tím zápachem starého laminátu?? Pomohlo by přetření epoxidem a pak tapecírunk? Nebo je jíná cesta?
předem děkuji za praktické a ověřené rady
hezký den VonKounic
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak odstranit zápach stareho interieru lodi??
Nebyla loď dlouho zavřená, nevětraná ?
Teď byla zazimovaná, uzavřená. Asi jsem byl první po zimě kdo tam vlezl.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Možná bude stačit vysušit a vyvětrat, starý laminát už většinou nesmrdí. Pokud stála celou zimu zavřená a přikrytá plachtou, může to být cítit. Otevři luknu, zajisti průvan, na pár hodin ventilátor nebo el. radiátor. Zkontroluj jestli není někde plíseň...
pak uvidíš...
pak uvidíš...
zní to rozumně , díky
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Překvapuje mě, že to neudělal původní majitel před prohlídkou, není to dobrá vizitka. Myslím, že za víkend intenzivního větrání by se to mělo zlepšit...
-
- moderátor
- Reputace: 234
nějaké nátěry a výměna matrací jistě pomůže, ale základ je větrat, větrat a zase větrat. Průběžně - tedy trvale otevřenými otvory. Nemusí být nijak veliké, spíš je důležité, aby skrz ně nepršelo, byly na opačných koncích lodě a pokud možno jeden co nejvýš a druhý někde níž. Kolikrát stačí třeba větší škvíra ve vstupní lukně a větrací houba v přídi a je po smradu.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
dobré je, umístit do lodi žárovku (třeba jen 60 W) na časový spínač, která se několikrát denně rozsvítí a zahřeje vzduch, který pak cirkuluje..
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Smarad jak v Ikaruse je pravděpodobně z matrací. Není dobré je nechat přes zimu v lodi. Je i otázka, jak jsou staré a jaká pěnovka to je.
Jestli vnitřek je čistý laminát pak ho umýt savem. Pokud je něčím polepen tak asi strhat, vybrousit, natřít epoxy barvou a nalepit něco nového. Tak jsme to dělali na Shipman 28 kterou koupila dcera. V zimě i v létě je nutné loď větrat.
Známému co staví loď jsem ruli plastu na vnitřek lodi přivezl. Na podzim pojedu do Prahy autem tak Ti jí můžu přivézt. Chceš vzorek? Příští týden přiletím do Prahy.
Jestli vnitřek je čistý laminát pak ho umýt savem. Pokud je něčím polepen tak asi strhat, vybrousit, natřít epoxy barvou a nalepit něco nového. Tak jsme to dělali na Shipman 28 kterou koupila dcera. V zimě i v létě je nutné loď větrat.
Známému co staví loď jsem ruli plastu na vnitřek lodi přivezl. Na podzim pojedu do Prahy autem tak Ti jí můžu přivézt. Chceš vzorek? Příští týden přiletím do Prahy.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Dřív tady byly vědecký studie jak udělat větrání v lodi kanálama do kýlu, kde se vzduch ochladí a vlhko kondenzuje a pak dál po lodi.
Nám se osvědčil větráček se solárkem a baterií. Běží i v noci. Jsou k němu dvě vrtulky, jedna na odsávání z lodi a druhá fouká do lodě. My používáme odsávání. Abych nedělal díru do paluby dal jsem ho do přední lukny s makrolonem.
Jo a s vokounic jsme si včera psali na mailu, stručně shrnutí - přivezu mu vzorek.
To na boky je tohle
http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/ ... E?id=04916
T= 6,2mm Prodává se na metry. Šíře 1400mm, cena za 1 m 285 SEK
Nebo
http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/ ... E?id=04912
T= 3 mm cena 245 SEK
Nám se osvědčil větráček se solárkem a baterií. Běží i v noci. Jsou k němu dvě vrtulky, jedna na odsávání z lodi a druhá fouká do lodě. My používáme odsávání. Abych nedělal díru do paluby dal jsem ho do přední lukny s makrolonem.
Jo a s vokounic jsme si včera psali na mailu, stručně shrnutí - přivezu mu vzorek.
To na boky je tohle
http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/ ... E?id=04916
T= 6,2mm Prodává se na metry. Šíře 1400mm, cena za 1 m 285 SEK
Nebo
http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/ ... E?id=04912
T= 3 mm cena 245 SEK
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Když někdo spal ve špičce a bylo chladno a loď zavřená tak se tam v ložním prádle drželo vlhko. S větráčkem je po problému.
Takhle vypadá větráček v lukně.
Takhle vypadá větráček v lukně.
- Ondrais
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Já jsem šel cestou zbavování se veškerých hnusných umělých materiálů. Nejenom že to všechno děsně smrdí, ale ještě to i strašně vypadá. Třeba všechny ty úžasně praktický ( protikluzný ) lina jdou postupně všechny pryč. Teď jsem si přivezl takovej kousek lina abych ho doma použil jako šablonu pro dřevěnou novou podlážku a zasmraděl mi v kufru oblečení že je cítit i po vyprání :-/
Teď na zimu použiju pár odvlhčovačů které mají i osvěžovat vzduch, tak jsem zvědavej jakej to bude mít úspěch. Jsou to takové malé nádobky s kuličkami a nádržkou na zkondenzovanou vodu. Má to i voňet. Cena okolo 100,-/ks a náplně jsou měnit.
Teď na zimu použiju pár odvlhčovačů které mají i osvěžovat vzduch, tak jsem zvědavej jakej to bude mít úspěch. Jsou to takové malé nádobky s kuličkami a nádržkou na zkondenzovanou vodu. Má to i voňet. Cena okolo 100,-/ks a náplně jsou měnit.
- pepabagi
- návštěvník fóra
- Reputace: 14
Ahoj všem, v podstatě už tu bylo vše řečeno, prošel jsem si tím také. Z 95% je to plísní v polstrech a hlavně nevětráním. Ačkoliv jsem zkoušel veškeré polstrování vyprat a vyčistit (vším možným a dostupným), smrad se po čase objevil znovu, je to marná práce. Pomohlo opravdu až kompletní výměna veškerého polstrování za nové! Vnitřní laminátové části jsem pouze umyl čistícím přípravkem Cif (a že tam byl hnus a nekolik let stará sůl). Dále každopádně dej na radu s větráním (ten solární větráček je geniální a vyplatí se), dnes mám po dvou letech od rekonstrukce voňavo a čisto jak v pokojíčku.
- mozeg
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
Bohuzial ja mozem povedat len Tolko ze u nas na domacej vode sa rekontruovalo niekolko lodi a naozaj Ti co nevymenili kompletne interier (nie nabytky) a nevycistili aj laminat tak ten puch nezmizol. je to prance, my na zimu pouzivame odvlhcovac a vsetko z interiero co sa da ide do sucha v dome.
V lodi při koupi bylo snad 15cm vody stála na place nepzakrytá.Vody jsem se zbavil před odvozem.Mimo sezonuji parkuji v garáži s velkými vraty proti jihu se stálým průvanem.Při slunečních dnech stále otevřená vrata to zlikvidovalo zápachy v kajutě.
Vetrat a vetrat a komplet stary tapecirunk dat pryc .
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
glenr píše:Vetrat a vetrat a komplet stary tapecirunk dat pryc .
Takhle asi?

Pane boze
Tak jinak strika vapkou, savo a vnitrni nater a vetrat a nenechat lod na dne bahnaku.
Tak jinak strika vapkou, savo a vnitrni nater a vetrat a nenechat lod na dne bahnaku.